Сива или никаква?

• 10 267
  • 196
  •   1
Отговори
# 90
Да си част от сивата икономика означава да не плащаш данък върху доходите си и социални и здравни осигуровки.

# 91
Потърсих, но не намерих легално и общо определение за "сива" икономика.
Видях, че я наричат по новому - "неформална" икономика. Та не знам какво
е. Което прави участието ми в темата направо смешно.

Май не само аз имам затруднения с дефинирането, но все пак ...
http://www.csd.bg/fileSrc.php?id=395

# 92
The term gray economy, however, refers to workers being paid under the table, without paying income taxes or contributing to such public services as Social Security and Medicare.[2] It is sometimes referred to as the underground economy or "hidden economy."

Общо взето е, което казах.

# 93
Да, обаче ... в линка, който посочих се правят опити в "сивата"
икономика да се добави и "черната" икономика, т.е. такава,
която освен, че ощетява бюджета, се явява и забранена от за-
кона дейност в същността си. Пък в повечето писания тук се
явява по-скоро като недоплащане на данъци и осигуровки -
водиш се на МРЗ, а получаваш много над МРЗ. Принципно, съв-
сем различен е разговорът в зависимост от дефиницията.

# 94
На държавата й е все тая от кой ще прибира данъци и такси, дали от теб или от мен.
Рокси, като никога ще подкрепя краси.мира този път Wink
На държавата може и да й е все едно от кого ще прибира данъци, но на некадърника с политически чадър (примерно), за когото е по-лесно да прилапа разработен бизнес, отколкото да си напъне мозъка да направи свой такъв абсолютно не му е. А по правило, след като има кой да го подпре в начинанието, когато види възможност да те удари, го прави. И тогава просто стоиш и гледаш как всичко изградено от теб се разпада и отива в чужди ръце. Освен ако по щастлива случайност не разполагаш с подобен на неговия 'капацитет' за ответен удар. Съвсем от първа ръка ми е информацията.

Много точно казано. Дори и през Т.Живковите години те бяха кадърни само да крадат. В момента правят същото. Е, някои не са живи, обаче имат синове, дъщери, племенници и внуци.

# 95
Да поговорим за осигуровките. Колко от вас вярват, че ще стигнат до пенсия и ще получават такава, че да могат да живеят с нея, м?

# 96
Сега е времето и тук е мястото да благодаря за темата.
Заради нея потърсих и се зачетох. Не че нещо ...
Зилозавър, намерих за неформалната икономика и не е
само това, което пишеш. По-скоро дефиницията клони
към всичко, което не се отчита в националните статис-
тики, не се облага с данъци, не формира БВП, но все
пак носи изгода/печалба. Да, така и корупцията влиза
вътре, но и услугата на приятел за подаване на данъч-
ната му декларация, и търговията с наркотици.

# 97
Аcca, не съм срещала за толкова години образование термина "черна икономика", виж, черен пазар - да. Wink
Не знам, може повредата да е в моя телевизор.

# 98
Зило, "черната" е от мен, и аз не съм срещала Simple Smile

темида, аз не разчитам пенсията да ме храни.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 14:38 от Асса

# 99
Сега е времето и тук е мястото да благодаря за темата.
Заради нея потърсих и се зачетох. Не че нещо ...
Зилозавър, намерих за неформалната икономика и не е
само това, което пишеш. По-скоро дефиницията клони
към всичко, което не се отчита в националните статис-
тики, не се облага с данъци, не формира БВП, но все
пак носи изгода/печалба. Да, така и корупцията влиза
вътре, но и услугата на приятел за подаване на данъч-
ната му декларация, и търговията с наркотици.
Разбира се, дадох по-общо определение, по-напред съм писала малко за връзката БВП - сива икономика. Нещата, по принцип, са много по-комплексни.

# 100
По-добре сива, отколкото никаква.
В случая логиката е "по-добре 2% от нещо, отколкото 100% от нищо".
Логиката е малко по-различна: По добре да работят в сивата икономика, отколкото да излязат на светло като безработни, и да лапат помощи от бюджета. Сива, сива, ама заплатите ги харчат на светло, и ДДСто пълни бюджета.

По какъв начин сивата икономика носи някакви ползи на държавата, ако приемем, че щом е сива, значи укрива данъци и осигуровки (за мен това е сива икономика, извинете, ако звучи лаишки). Ами плащаш си сметките, плащаш си данъците за имотите и колата, даваш по нещо на родителите... ей такива дребни ползи...

И още нещо - за хората, работещи в сивия сектор по свое желание. На какво се дължи това, не е ли по-логично (ако имаш избор) да помислиш за бъдещето си и да гледаш да се осигуряваш на по-високи прагове? Казват - недоверие в осигурителната система. На какво се дължи това недоверие - като гледам какви са пенсиите и колко струват лекарствата за един пенсионер (при условие, че цял живот се е осигурявал по закон), е нормално да помисля за бъдещето си, без да ритам разни прагове.
Голяма част от японците нямат пенсионно осигуряване, но като се пенсионират хващат фотоапаратите и тръгват по света.  Явно има и други начини да си оправиш старините. Thinking

# 101
  • София
БориславМ, благодаря.

Добре де, а тези нашите хора, които не държат да се осигуряват на някакви прагове, а предпочитат работата на сиво/черно, дали алтернативно заделят някакви суми за фотоапарати и екскурзии на старини... Или просто живеят ден за ден с прословутото "не се знае дали ще доживея до пенсия..." И обикновено дори при достигане на пенсионна възраст продължават да работят, защото нямат обезпеченост. Прецакани ли са от осигурителната система, или са се прецакали сами?

# 102

Аз го използвах този "термин", но по-скоро художествено.
Все пак, не се ли разграничава между незаконна икономическа дейност (наркотици, проституция, контрабанда) и пране на пари от иначе напълно законна дейност, но с деклариране на по-малка печалба или избягване на данъци? 

Аcca, не съм срещала за толкова години образование термина "черна икономика", виж, черен пазар - да. Wink

# 103
Ружа, писах и по-горе за определението за "сива" икономика.
В нея се включват и доходите от престъпна дейност, че даже
и бракониерството е вътре (щото има изгода, но няма отчита-
не в статистиката и не формира БВП).
Т.е. "сивата" съдържа и "черната" и е по-общото понятие. То-
ва е новото, което научих днес.

# 104

И аз. Но не ми се струва честно бандити и акули да се слагат в един кюп със "сиромасите", затова за себе си ги разграничавам. Едните са целенасочено престъпни, а другите се инкриминират донякъде по неволя, или от дребен тарикатлък.
Не помня, нещо ми се върти в главата - нямаше ли такъв някакъв фискален принцип в Щатите, че всеки има право да търси начин да избегне данъците, нещо подобно? 

Т.е. "сивата" съдържа и "черната" и е по-общото понятие. То-
ва е новото, което научих днес.

Общи условия

Активация на акаунт