Отговори
# 105
Здравейте и от мен.За закуска правя на Веси - каша, грис, кисел,понякога и правя -един банан смачкан с няколко бисквитки и 30 мл от АМ.Много е вкусно и тя го обожава, така че може да пробвате.Попарата не я обожава- веднъж яде, друг път не.В кисела също слагам АМ и понякога бисквитка.
Да ви почерпя

# 106
shanika, не споря с теб, просто разсъждавам "на глас", както се казва. Права си, че може да го прехранвам понякога, но пък не искам да остава гладен. А, когато не му се яде толкова, той сам престава да яде. Не ми пречи да пробвам с по 200 мл сутрин и вечер, ще видя как ще се приеме. Стана ми ясно горе-долу как е режимът и при другите деца - на мен лично, за моето дете, подобна засищаща закуска в 10, ми се струва излишна, но ми беше любопитно да прочета как действат другите мами.

red shoe, Бобо категорично отказва да лази, да стои по корем, няма желание да се изправя сам, мрънка, за да го вдигна (когато ме вижда). Иначе обича да стои прав и вече прави опити да ходи, но защото баща му му показваше доста настоятелно как се прави. Иначе (преди да схване идеята с местенето на краката) беше точно като Калоян, само подскачаше. Не мисля, че това е проблем, децата са си със свое мнение.

Последна редакция: пн, 16 май 2011, 19:26 от Cambozzola

# 107
Либи не се поддавай на черни мисли , ще видиш че и това ще мине  Peace Софи е прекрасно дете, което преживя много и лекарите сега я гледат много изкъсо за да се презастраховат, така че не си мисли веднага най-лошото  Hug стискам палци и се моля и това скоро да е зад гърба ви  Praynig Heart Eyes
red shoe аз много пъти съм споделяла как моята хитра мързелана нищо от нещата за които питаш не прави, а за капак не се и търкаля, понеже не обича да е по корем  Mr. Green скоро ще стане на 10 мес. но аз хич не се притеснявам  Wink
Всяко дете е различно, аз самата която съм била гледана само от мама , съм проходила седмица преди първия си рожден ден, а съм пропълзяла след това, преди това съм се придвижвала като съм си "сурнела" дупето  Laughing
сега в къщи сме четирима възрастни и едно сладко бебе, познай колко време е сама за да си прави бебешки опити за каквото и да е  Whistling , иначе в бънджито скача като отвързана  Mr. Green в проходилката се движи основно неосъзнато и назад, но понякога се приплъзва като я извикам.. с тирадата си исках да кажа, че всичко ще си дойде с времето си, не се притеснявай, заигравай се с Калоян и в процеса на игра му показвай какво да прави, Дидко така "ходи" с Вики, като я сложи на краката му..
и аз се присъединявам към молбата на tzuntzurka   Peace
За режимите и за яденето.. хммм.. ами при нас е много различно, някой път деня ни започва в 5, друг път в 7 или 9 , тези дни ставаме към 9,20 , към 10 и  нещо ядем плод или йогурт или плодово пюре, може и кус кус със масло и сирене .. после към 11 се кърмим и спим около 2 часа, после към 14 обядваме, с месно зеленчуково пюре, от готовите манджи за след 8 мес. , може пак плод или бисквитки /зависи колко е яла/ после се кърмим и спим към 15-16 часа, пак за около 2 часа, после към 19-20 часа вечеряме заедно в повечето случаи дояждаме обяда  Grinning , после се кърмим и спим, да подчертая че много кърма си хапва , нощем към два пъти си хапва и тъй.. за грамажи като ви чета колко ядат вашите бебоци се чудя Вики как наддава  newsm78 и се радвам че още имам кърма, че иначе обяда от 140-190г го ядем винаги за 2 дни, рядко но се случва да си изяжда на един път йогурта от 50г и плодовите десерти от 100г. НО ядем много сурови плодове и бисквитки и сухари и хляб и сирене и кашкавал и месо и зеленчуци.. тук консултации няма аз си я тегля в къщи.. не ми е боледувала и не ми се е налагало да я водя да я гледат но горе долу от форума се ориентирам че теглото и за тези месеци е добро, а и тя е добре предполагам че и стига яденето иначе нямаше да е спокойна и да спи ако е гладна  newsm78

# 108
 newsm64Давам линкове с рецептички от темата за baby led: eat

https://docs.google.com/document/pub?id=1OWAWgel8Rv_v5i9KH4GhoaW … Mhl8D6a8nbbVcUOAU

https://docs.google.com/document/pub?id=16goLP_Xc9HCEnsKqofezyfF … DayrjIZ-JbPyRWmp8

Аз мога да отбележа, че след 1-2 седмици почивка от сирене, днес Миро го прояде с удоволствие. Ние вечеряхме шопска салата и той получи по един резен краставичка, доматче и сирене и си ги хапна добре Simple Smile
Пробвах да му давам пилешка супа със зеленчуци, като бях нарязала продуктите на парченца, колкото бобчета. Пълнежа го яде, но усетеше ли бульон и плюва. Хич не е по течностите. Пие само кърма и АМ. Вода не ще.

# 109
И аз днес водих Божидара на консултация. Резултатът е 8.000 кг (+0.100 кг) и 73 см (+3 см).
Иначе добре е Божидара и пълзи, и се изправя, и се мъчи да пристъпва, но тя отдавна си е шило и честно казано мирува само, когато спи. Направо ми взема тока както се казва.
Лекарката ми каза, че всички евентуални умения, които трябва да бъдат усвоени от децата, са условни и не е нужно да са точно в даден ред при всички. Ето например Божидара засега няма ни един зъб, все е подут венеца, но нищо не излиза.
Либи, Софи е просто страхотна. Не знам какво да кажа, за да те успокоя, защото едва ли ще се случи, но бъди силна и позитивна най-вече. Всичко ще се наред Hug
Zolka, съжалявам за вируса... Дано Хриси вече е добре и да си е пак усмихната и жизнена Hug

# 110

Zolka, много неприятно! оправяйте се бързо!  Hug

Мими Вичева, вики изглежда много жизнена, а и - според мен - изяжда доста храна! по-важното е, че е разнообразна, така че явно се чувства добре!

Tyriseta, а трудно ли се мие вашият уред за варене на пара?

# 111
  • Miami
Никол се събужда сутрин към 6:30-7:30 и давам 120 мл АМ. След това към 8:30- 9:30 е закуската й - попара от две сухарчета и малко извара/сирене. Към 12:30-13 часа е обяда. След него има една закуска  към 15 часа отново 120 мл АМ и към 16:30-17 часа каша/кисело мляко или нещо друго. Вечерята е към 20 часа 180 или 210 мл АМ. Тя сама си го нагоди така режима и за сега ни устройва.

Иначе Никол чак сега започна да прави съществени опити да пълзи и да се изправя. Все още не е успяла обаче нито с едното, нито с другото.  От няколко дни от корем се изправя в поза пълзене и след това сяда. Това го прави нон стоп като е на земята и така се придвижва до набелязаните от нея цели  Laughing За справка - на нейните месеци брат й вече ходеше хванат за една ръка и правеше по метър-два самостоятелни крачки. Но така е, децата са различни...

Либи   Hug Стискам палци всичко да е наред със Софи   Hug

# 112
  • София
Либи, стискаме ви палци всичко да е наред!  Hug

tolinka, малко късно се включвам, но все пак ще споделя. Препоръчва да се дава узряло сирене, защото в него няма микроорганизми, които могат да навредят. Сиренето в домашни условия се приготвя по различен начин и изобщо липсва фазата на зреенето. Ако трябва да съм педантична много от сирената на пазара също не са узрели.

red shoe,  познавам две майки, които имат момичета по-големи от моя Мишо с 2 седмици. Едното момиченце е бойна мадама. Вече няколко пъти разплаква моя малък мъж  Grinning Оня ден се опитваше да му свали шапката и го катурна на земята. Другата девойка е толкова нежна, че само седи седнала и се радва отстрани. Не прави никакви опити нито за лазене, нито за ставане! Обаче казва доста думички. Като ги гледам изобщо не мога да кажа, че са на една възраст. Мисля, че скоро и на Калоян ще му дойде времето да вилнее!  Сега се притесняваме кога ще проходят, а после ще им се молим да седнат за малко Simple Smile

тупурче, как така една консултация на два месеца? До една годинка се прави всеки месец!

Zolka, бързо оздравяване!  Hug

shanika, защо не трябва да се дават повече от 200 мл мляко? Интересувам се защото аз давам по 240 мл с 8 лъжички мляко сутрин и вечер. Мишо сам си увеличи дозата и по-малко не му стига. А като не стига е рев голям!

# 113
  • София
Cambozzola,Slavy  аз мисля че не трябва да се притеснявате че давате повече от 200 мл.АМ.Все пак всяко дете е различно и има лични потребности.До преди 1 седм.Йоан ядеше 180 мл.с 6 лъж/200мл.АМ/ но започна да не му стига и беше много изнервен ,но аз не ще спазвам стриктно.Дойде педиатъра в нас ,премерихме го и за месец и малко беше качил 100 гр. а и видимо му се изпразниха крачета и станаха по-слаби.Та човека ми каза да му давам 210 с 7 лъж. съвсем спокойно,т.като той е голям на ръст/79 см/отговаря на годинка и кусур на височина ,а на обиколка на гърдите е като 2 год.дете.Също ми каза че спокойно на хранене храната може да достига 250мл.Ние се храним точно като вас -сутрин АМ,обед пюре,следобед каша,кус-кус и др. и вечер АМ с 2 бисквити,като по-време на нашата вечеря хапва по-малко твърда храна.Много зависи също от активноста на детето-моя терминатор не се спира-скача сам в кошарата ,става,пада,пак става,върти се като пумпал,ходи като го водиш за ръце,набира се ,катери се по дивани абе малък ад е.Така че не се притесняваите за количествата.Даже педи ми каза че е по-добре да яде 4 пъти основно ,отколкото 5-6 за да има време храната да се преработи и да почива коремчето.

# 114
  • София
Слави, ставаше въпрос за друго, голямо количество АМ, после голяма пауза. Според мен трябва да се хранят малко по-често и по-по малко, за да се избегне разширяване на стомаха. Общо взето това е идеята, иначе всички мъници са различни на ръст и тегло и трябва да се съобразяваме с това. И моя синковец ще изпие и повече АМ обаче няма смисъл да го тъпча-спи спокойно и вече е 10.500кг.

# 115
Не съм се притеснявала, въпросите ми бяха породени от закуската, която обсъждате, защото при Бобо (както казах), независимо от това дали ще му дам 230 или 200 мл мляко, втората закуска (към 10) е малко плодово пюре (125 г) или 1 плод (ябълка, круша, банан) и определено му стига - всъщност при това количество втора закуска няма, но когато има, е такава, лека. Вчера вечерта и тази сутрин получи по 200 мл мляко, прие го добре и мисля, че shanika е права, че това е достатъчно като количество. hrisinda, ти знаеш, че моят шушон си е пухчо, макар че сега покрай опитите да ходи се повтали, та няма нужда да го угоявам допълнително  Laughing Laughing Laughing Воденето по детето е много хубаво нещо, но понякога са лакомници тия малките.

# 116
Сутрин го кърмя, не знам в колко точно, защото съм почти заспала, към 6:30-7:00 предполагам и след това в 9:00-9:30 му давам попара.

Аз пък нещо в във филм съм се вкарала. Има ли бебчета, които не лазят, не правят опити за изправяне и ходене?

Калоян много иска да седи прав, но само подскача, предполагам това от бънджито го е развил  ooooh! Но изобщо не се сеща да си мести крачетата, не може да се изправя сам, не лази, а се придвижва, като се търкаля  Tired
И ние сме така, Ема все още не пълзи не се изправя. Придвижва се с преобръщане от гръб по корем и обратното. Все още си ползваме бънджито, а на проходилка я сложих чак след деветия месец. Милата още не знае какво да прави вътре и си седи само на едно място.
Аз обаче не се притеснявам, защото батко й започна да се изправя самичък чак след десетия месец. Red shoe, всичко е много индивидуално, няма непроходило дете, важното е да са здрави!

# 117
  • София
Аз също слагам сирене или извара в зеленчуковото пюре, когато не съм давала за закуска. Четох, че в тази възраст бебетата имат нужда от повече калций и сиренето/изварата са добър вариант Ние все още често се кърмим, може и за минутка да е, но все иска да цокне. Как ще я отбивам на есен незнам. Иначе суче в 6, в девет яде попара или кус-кус, като често не ги изяжда и иска гърда, обед- пюре и 30мл супичка, 16-17 кърма, 19 - бисквитка, докато вечеряме и 21.30 кърма.
red shoe, и Миши не пълзи, в проходилката доскоро ходеше само назад, от седмица почна и напред. Слагам й по дивана и секциите играчки и тя се опитва да ги вземе. Като я сложа седнала на земята се придвижва по дупе, много е смешна.
Либи Hug

# 118
tolinka, аз давам домашно сирене на Ема, без никакви притеснения. Със сто зора успяхме да намерим откъде да си купим и се радвам, че поне засега успяхме да отложим купешкото. За нас винаги купувам сирене на Маджаров, много го харесваме, но въпреки това не смятам, че е истинско сирене. Според мен винаги слагат някакви подобрители, за да е по-вкусно.
Иначе, нашият режим е следният: 6,30-7,00ч. кърма
10ч. попара с два сухара, чай и сиренце
13ч. 200г. зеленчуково пюре (редувам месно и с 1/2 жълтък)
16,30ч. каша
20-21ч. кърма + 2 пасирани ябълки

# 119
Здравейте, мамчета  Hug На бързо да се отчета как сме ние. В неделя кръстихме Борко в храма Св. Тройца на хълма в Редута. Церемонията беше много хубава, не натрапчива...за 30тина минутки приключихме. Борето хич не плака, държа се мъжки. Беше му прекалено интересно, за да реве. После събрахме семейството и приятелите вкъщи и изкарахме супер. Бях се постарала доста с приготовленията и всичко беше 6.
Борко си хапва вече доста добре. Нищо не връща. Онзи ден даже ръба зелен чесън...една приятелка му даде. Тя е с две деца, та е вряла и кипяла и не успях да се притесня. Сега мога да превентирам всички върлуващи вируси по най- добрия начин. Иначе вечер е с нас на масата, ако не го сложа в столчето като седнем да вечеряме и настават едни крясъци луди...да не изтърве нещо  Laughing Давам хлебче да гризе, краставичка, домати, топя му хлебче в сосчето от салатата. Всичко изяжда като ламя. И месце като готвя му късам на конци (осмуквам ги, че не може съвсем без подправки да го готвя).....абе каквото има на масата. Авокадо му дадох преди няколко дена, много му хареса. Един приятел, който е доктор ми беше казал, че в някаква класация на плодовете и зеленчуците, авокадото било на 1во място, т.е. било най-полезно. Склонна съм да вярвам  Thinking

Либи, излишно е да ти казвам да не се притесняваш...ние сме с теб  Hug

Хайде хубав ден на всички ви   bouquet Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт