Правен казус

• 19 005
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Много ме съмнява в задълженията на служителката да влиза да следи договорите за покупко-продажба. 
Да следи за покупко -продажби ,не.
Но когато авторката й е казала ,че от 15 години имота не е неин,служителката би трябвало да знае ,че задължението да смени името на партидата е на купувача.И следователно би трябвало от него да си търсят парите.
И,да, след като не е сменил името на партидата,подлежи на глоба.
Авторката само трябва да остави данните му в ЧЕЗ и те да си се оправят ,да го търсят.

# 16
(2) Потребител на електрическа енергия за битови нужди е физическо лице – собственик или ползвател на имот, присъединен към електроразпределителната мрежа съгласно действащото законодателство, което ползва електрическа енергия за домакинството си."
E, тези от ЧЕЗ боб ли да хвърлят, че да разберат кой е ползвател, кой собственик, и кой кога си е продал жилището?
Оправяйте си документите, да му се не види. Все сте над тея неща, а после като се обърне колата, се чудите кой баир да хванете...

# 17
  • Вън от пространство и време
(2) Потребител на електрическа енергия за битови нужди е физическо лице – собственик или ползвател на имот, присъединен към електроразпределителната мрежа съгласно действащото законодателство, което ползва електрическа енергия за домакинството си."
E, тези от ЧЕЗ боб ли да хвърлят, че да разберат кой е ползвател, кой собственик, и кой кога си е продал жилището?
Оправяйте си документите, да му се не види. Все сте над тея неща, а после като се обърне колата, се чудите кой баир да хванете...

Според мен е задължение на купувача да ходи в ЧЕЗ да си променя титулярите на партидите, а не на продавача. С договора за покупко-продажба последният само може да докаже от кой ден е престанал да бъде собственик и толкова, няма как да промени титуляра на партидата, защото вече няма право. От този ден нататък всички задължения би трябвало да се търсят от новия собственик на имота. Само той може да определи кой да е титуляр на партидата и след като не го е направил ЧЕЗ трябва да си търсят задълженията от него, това не е работа на продавача.

Авторката само трябва да остави данните му в ЧЕЗ и те да си се оправят ,да го търсят.

И от това може да  няма смисъл, защото имотът може да е препродаван и/или отдаван за ползване на трети лица няколко пъти за тези 15 години на нови хора и авторката въобще да не е наясно кой на практика е потребителят в момента. И не е нейна работа да знае. Тя си има документ от кога не би трябвало да търсят нищо от нея.

Последна редакция: сб, 14 май 2011, 08:51 от Форест Гъмп

# 18
Не знам на кого е задължение, но продавачът определено има по-голям интерес.

# 19
Задължението е на купувача.
Есента продавах имот и специално съм питала чие задължение е.
Защото
Цитат
С договора за покупко-продажба последният само може да докаже от кой ден е престанал да бъде собственик и толкова, няма как да промени титуляра на партидата, защото вече няма право
след като съм продала имота и вече не съм собственик,не мога да се разпореждам с  нищо по него.

# 20
  • София

значи продавача трябва просто да разчита че купувача е добросъвестен и няма да му трупа сметки  Tired

# 21

значи продавача трябва просто да разчита че купувача е добросъвестен и няма да му трупа сметки  Tired

По тази логика като продадеш колата си не трябва да ходиш в данъчното да я отчисляват. Въпреки че новият собственик плаща данъка (едно от първите неща които искат полицаите при проверка е квитанция за платен такъв) задължения се трупат и на стария собственик ако не е заявил продажбата пред данъчните.

Всеки който продаде имот би трябвало да е наясно, че веднага след това трябва партидите да се прехвърлят на новия собственик. Много често това се прави и с наематели, особено ако са фирми.
Преди 5-6 години майка ми беше оставила телефон на БТК в апартамент, който продаде. Миналата година частен съдия изпълнител направи възбрана на друг нейн имот. БТК я осъдили след като са я призовали чрез държавен вестник, взели си изпълнителен лист и завели изпълнително дело. Задължението което новите собственици натрупали е било 600 лв, но докато стигне до майка ми нарастнало на 2000 - адвокатски хонорар, такси за дело, такси за съдия-изпълнител и т.н.

Всъщност видях че авторката на темата говори за фирма за събиране на задължения. Такава фирма трябва да се игнорира моментално. Нямат никакво законово право или механизъм чрез който могат да съберат парите, освен уплахата и незнанието на жертвите им. Което не значи че не трябва да си уреди отношенията с настоящия собственик на апартамента и ЧЕЗ.

# 22

По тази логика като продадеш колата си не трябва да ходиш в данъчното да я отчисляват. Въпреки че новият собственик плаща данъка (едно от първите неща които искат полицаите при проверка е квитанция за платен такъв) задължения се трупат и на стария собственик ако не е заявил продажбата пред данъчните.

По коя логика?
Продажбата на жилище също се регистрира в Данъчното, но това няма нищо общо със задълженията към ЧЕЗ, ВиК и др.
По твоята логика излиза, че ако продадеш колата си, трябва теб да търсят от бензиностанциите, ако новият собственик е зареждал, без да плати.  Laughing
Задължението за смяна на партидите е на новия собственик, точно както го е обяснила краси.мира.

# 23
През ноември продадохме жилище чрез агенция и ето как процедираха от агенцията и нотариуса: поискаха ни бележки за платени сметки, после с тях брокерката и купувача отидоха и смениха титуляра на партидата. Нотариуса попита всички задължения ли са изчистени, показахме документите и прехвърлихме имота. Доста хора не са си свършили работата, но е и верно, че има давност.15 години са прекалено дълъг срок, че да те търсят сега....Не се хващайте да плащате чужди задължения. Ще имате проблеми сега, но ще ви е обица за друг път.

# 24

Задължението за смяна на партидите е на новия собственик, точно както го е обяснила краси.мира.

Не споря, но не бих разчитала.  Обикновено се прави както unadaptable е посочила. Или ако не продаваш с агенция, отиваш лично с новия собственик.  Защото после иди доказвай, че нямаш сестра.

# 25
Как иди доказвай, бе хора? Тези нотариални актове за собственост нищо ли не значат? Нали си има нужните документи за всяка покупко-продажба?
Който е на зор, да си търси истинския длъжник.

# 26
  • София
Как иди доказвай, бе хора? Тези нотариални актове за собственост нищо ли не значат? Нали си има нужните документи за всяка покупко-продажба?
Който е на зор, да си търси истинския длъжник.

Партидата може да бъде на името и на друг освен на собственика на имота - наемател например.
Та ако излезем от конкретния случай - може да съм продала някакъв имот на друг, но да съм останала като наемател. По тази причина ЧЕЗ си търсят собственика на партидата, а не на кой принадлежи имота

# 27
И в такъв случай - какво?

# 28
  • София

Просто не е добре да се разчита само на това, че купувачът ще е добросъвестен. Peace

# 29
Добре де, а щом не е, какво може да направи човек? Не може да го завлече насила да сменя партидите, нали?
Това, което описва unadaptable, не беше възможно преди години, когато ние купувахме имот. Искаха ни нотариален акт, за да сменят партидата. Не, че това попречи на заспата зад гишето да я обърка с тази на съседа, но това е друг филм.
Така и така стана дума, който знае какво конкретно трябва да се предприеме, нека да го напише, за да е от полза за всеки, който се вълнува от този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт