Правен казус

• 19 018
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
Какви са тези 10 месеца задължения към чез? Тези не спираха ли тока като по хронометър?

# 31
По коя логика?
Продажбата на жилище също се регистрира в Данъчното, но това няма нищо общо със задълженията към ЧЕЗ, ВиК и др.
По твоята логика излиза, че ако продадеш колата си, трябва теб да търсят от бензиностанциите, ако новият собственик е зареждал, без да плати.  Laughing
Задължението за смяна на партидите е на новия собственик, точно както го е обяснила краси.мира.

Докато аз се водя не от логики някакви а от нормативни документи, ти се базираш на пълни фантазии. Това че в КАТ колата е на твое име не значи че партидата ти в данъчното е закрита. Явно не са те търсили след примерно шест години за дължими суми и си спекулираш.
С имотите не е така. Когато новият собственик подаде декларация за новопридобит имот, старият собственик се отписва служебно.

И каква е връзката между данъчното и ЧЕЗ?  Thinking От данъчното разпращат съобщения до частни дружества ли, какво?
А това че новият собственик не си е изпълнил задължението да си регистрира електромера на свое име, не значи че от дружеството няма да си търсят сумите от старите собственици на чиито име той все още е. Има бол такива дела, преминали към изпълнителни. Казах по-горе, че майка ми има от миналата година възбрана на къщата си заради задължения към БТК натрупани много след датата на нотариалния акт за продажба на стария й апартамент. Добре че авторката е предупредена преди нещата да отидат до съдия-изпълнител, защото повярвай че доводите "ама аз го продадох" предизвикват само лека усмивка. В крайна сметка не й остава нищо друго освен да плати, а след това да си търси сумата с всички произтичащи добавки по исков ред от новия собственик.

Последна редакция: сб, 14 май 2011, 16:38 от Анонимен

# 32
Явно не са те търсили след примерно шест години за дължими суми и си спекулираш.

Не, не са. Трябва ли да се срамувам за това?  Crazy

Не го разбирам това с майка ти. Защо не е закрила телефонния пост след продажбата? Или поне да го премести?  Thinking

Но да се върнем към проблема на авторката. Добре, ако се стигне до съд, тя не може ли да докаже (чрез документи, свидетели и др.), че не живее повече в това жилище, а хората, натрупали и дължащи сметките са съвсем други?

# 33
[
Не го разбирам това с майка ти. Защо не е закрила телефонния пост след продажбата? Или поне да го премести?  Thinking

Но да се върнем към проблема на авторката. Добре, ако се стигне до съд, тя не може ли да докаже (чрез документи, свидетели и др.), че не живее повече в това жилище, а хората, натрупали и дължащи сметките са съвсем други?

Защото беше много силна с аргумента, че тя вече е продала апартамента и нямало такъв филм да й търсят повече пари за нещо което е останало там. Нали имало свидетели и документи. Само че БТК казват че това е гражданскоправен спор и при тях телефона се води на нейно име. Въобще не искаха да й гледат нотариалния акт. Който между другото тя взе като копие от нотариуса, защото на самата сделка на продавача не му се полага такъв.
На къщата си имат друга линия и тази не й трябваше, но от дебела глава и немърливост не отиде да закрие линията.

Да, тя след 2-3 съдебни инстанции, потрошени нерви, държавни такси и адвокатски хонорари ще вземе решение в нейна полза, ще заведе изпълнително дело (пак пари) и ще чака съдебния изпълнител да им събира на онези парите на месечни вноски от заплатите. Ако въобще имат заплати и не се знае какъв е официалния им размер. Само част от трудовото възнаграждение може да се запорира по специална таблица според размера му и броя на децата в семейството. Апартаментът междувременно е препродаден на търг заради кредит към банка и бившите нямат друга собственост освен стара кола.
И това всичкото заради вярата в справедливостта.  Confused

п.п. Помислих че питаш за делото на майка ми и ти отговорих за нея. С авторката е аналогично, но тя все още може да оправи нещата преди сумата да нарастне до доста по-високи размери.

Последна редакция: сб, 14 май 2011, 19:25 от Анонимен

# 34
  • Вън от пространство и време
Който между другото тя взе като копие от нотариуса, защото на самата сделка на продавача не му се полага такъв.

Това не е вярно.
Лично познавам един от авторите на закона за нотариалната дейност в България и точно от него знам, че и на купувача, и на продавача се полагат оригинални нотариални актове от сделката.

Примерът с БТК не е съвсем удачен за въпросния казус, защото при откриване/закриване на телефонен пост на БТК никой не иска документ за собственост. Нямам нищо общо с апартамента, в който живеем с мъж ми, дори адресно не съм регистрирана, но телефонен пост на мое име има открит без проблем и мен си ме търсят и ще си ме търсят за сметките каквото и да стане. Но и аз имам право във всеки момент да поискам спиране или блокиране на телефона, независимо плащам ли си или не. И никой няма право да го прехвърли на свое име без мое съгласие, пък дори и да се намира в негов имот.

За промяна на титуляра на партидата на тока, обаче, искат документ за собственост ако се променя на името на някой от собствениците, а ако се променя на името на ползвател или наемател и нотариално заверено съгласие на собствениците и физическо присъствие на лицето, на името на което се записва новата партида.

Последна редакция: нд, 15 май 2011, 09:25 от Форест Гъмп

# 35
Който между другото тя взе като копие от нотариуса, защото на самата сделка на продавача не му се полага такъв.

Това не е вярно.
Лично познавам един от авторите на закона за нотариалната дейност в България и точно от него знам, че и на купувача, и на продавача се полагат оригинални нотариални актове от сделката.

Отново аргумент в стил "Една леля каза", но без никакви познания или опит по конкретното и без нищо общо с действителността. И за какво му е на продавача нотариален акт след като продаде имота? Освен за случай като този с ЧЕЗ няма за какво друго. В този случай може да си вземе копие от нотариалното дело при съответния нотариус, ако не са минали пет години разбира се, защото повече от това не са длъжни да пазят архив.  Нотариалния акт даже на купувача не се връчва веднага след сделката, а обикновено на другия ден след като мине през агенцията и се впише там.  

п.п. Точно пък в цитирания закон ако може да ми намерите кой на кого дава оригинали ...  newsm78

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2133897733

# 36
Отново аргумент в стил "Една леля каза", но без никакви познания или опит по конкретното и без нищо общо с действителността. И за какво му е на продавача нотариален акт след като продаде имота? ...

Юридически познания имам косвено придобити поради естеството на работата си - в нотариална кантора на признат и приеман с много добро име в своите среди нотариус. Почти всеки ден лично връчвам оригинални нотариални актове на продавачи и купувачи, това е скромният ми опит, признавам.

Явно наистина му трябва нотариален акт на продавача, щом се случват такива казуси с давност повече от 5 години.  Grinning

# 37
Май объркахте вече "продавачи", "купувачи", "потребители", както и "имоти", "ток", "партиди".

Първо ще си платят сметката към ЧЕЗ, после ще спечелят в съда делото и ще им бъде възстановена сумата по сметката и сумата за разходите по делото. Те, това е истината в случая. Peace

# 38
Явно не са те търсили след примерно шест години за дължими суми и си спекулираш.

Не, не са. Трябва ли да се срамувам за това?  Crazy

Не го разбирам това с майка ти. Защо не е закрила телефонния пост след продажбата? Или поне да го премести?  Thinking

Трябва да пляскаш с ръце.  Другото inna-bubulina  го е написала. 
При сделката се сключва договор. После си вадиш нотариален акт, ако искаш.

# 39
При сделката се сключва договор. После си вадиш нотариален акт, ако искаш.

При сделката се чете от нотариуса нотариален акт, който се подписва в няколко екземпляра от двете страни и от нотариуса, след това се вписва промяната на собствеността в Агенция по вписванията и това вписване се отбелязва върху акта, след което пък всяка от страните по сделката има право да получи по един оригинален екземпляр от подписан от всички, изведен в регистъра на нотариуса и вписан в Агенция по вписванията екземпляр.

Аз повече нямам какво да напиша по темата. Лека вечер и приятен почивен ден на всички!   bouquet

# 40
Ей, няма ред в тая държава.

# 41
  • София
Леле, какви разсъждения прочетох в тази тема  Crazy Crazy Crazy
Първо.. задължение на новия собственик е да си смени партидите. Второ при нас партидата на ЧЕЗ се водеше на баща ми, който не е собственик вече, а ползвател на имота. Аз поисках да ми прехвърли партидата. Когато отидохме в ЧЕЗ много се учудиха и ми казаха, че той изобщо не собственик на имота и респективно нищо не може да прави с партидата, демек да ми я прехвърля  Mr. Green Това, че тя си виси на негово име е, защото тя няма как да знаят, че статута на имота е променен. Но в момента, в който той реши например да закрие партидата като титуляр ще му поискат НА и ще видят, че не е собственик. Не само, ами, за да стана аз титуляр искаха от братята ми, с които сме съсобственици декларации, че нямат нищо против да е на мое име.
Така че авторката би следвало след като представи договора за покупко-продажба от ЧЕЗ да не я безпокоят.

И _Nadinka_, постовете на БТК нямат нищо, ама нищо общо с ЧЕЗ и ВиК. И ще ти кажа защо... те изобщо не вървят със собственост на имота към който са  Wink Аз мога да си имам пост и да си го взема в новото жилище. Говорим за старото БТК, за което и ти говориш в случая с майка ти  Grinning Аз мога да имам пост и в твоя имот дори.

# 42
  • out of space
Май объркахте вече "продавачи", "купувачи", "потребители", както и "имоти", "ток", "партиди".

Първо ще си платят сметката към ЧЕЗ, после ще спечелят в съда делото и ще им бъде възстановена сумата по сметката и сумата за разходите по делото. Те, това е истината в случая. Peace

Ей, вече не знам.   Tired
Престани да пишеш кой какво е объркал. Истина било...

Авторката- жалба към ЧЕЗ и след отговорът им- сподели.

# 43

Юридически познания имам косвено придобити поради естеството на работата си - в нотариална кантора на признат и приеман с много добро име в своите среди нотариус. Почти всеки ден лично връчвам оригинални нотариални актове на продавачи и купувачи, това е скромният ми опит, признавам.

Явно наистина му трябва нотариален акт на продавача, щом се случват такива казуси с давност повече от 5 години.  Grinning

Умирам си от смях деловодителки/секретарки като дават акъл на база косвените си юридически "познания".  Laughing То е смешно, но като вземат да дават и консултации на хората става страшно.

Почти всеки ден казваш връчвате оригинални нотариални актове на продавачи.  А стария нотариален акт не им ли го връщате? Тъй де, все може да им потрябва за нещо.  #Crazy

Нищо де, във Варна има един много посещаван нотариус (достолепен външен вид, хубава кантора на стратегическо място и други такива белези), който разказва вицове на хората докато сключват сделката, дава им да подписват само последните страници на нотариалните актове защото на другите имало грешки, които щели да ги оправят после, често въобще не им иска личните карти и други такива изпълнения. Име няма как да напиша, но кантората му се намира на бул. Цар Освободител. Който работи често с нотариуси във Варна го знае много добре кой е.

Последна редакция: нд, 15 май 2011, 10:50 от Анонимен

# 44

И _Nadinka_, постовете на БТК нямат нищо, ама нищо общо с ЧЕЗ и ВиК. И ще ти кажа защо... те изобщо не вървят със собственост на имота към който са  Wink Аз мога да си имам пост и да си го взема в новото жилище. Говорим за старото БТК, за което и ти говориш в случая с майка ти  Grinning Аз мога да имам пост и в твоя имот дори.

Чувствам, че до края на темата ще се установи със сигурност, че правото на собственост върху недвижим имот включва водомера, електромера, а защо не и епилатора на бившата собственичка.  Joy Joy

Дръжте се малко по-сполучливо. Не е нужно да си изчел купчина нормативни документи, за да се сетиш че е нелепо твърдението, че заедно с прехвърляне собствеността на имота по какъвто и да е начин се засягат взаимоотношенията с водо- и електроразпределителните дружества. Аналогично е и с телефони, интернети, кабелни и сателитни телевизии и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт