162 отпускарки на гezме в НАП, КАТ и МеВеРe (Немската тема)

• 29 800
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
...

Явно темата е доста интригуваща  Thinking
И още как! Тези моливи, липса на тетрадки, звучи като научнофантастичен филм, я дайте повече подробности хамаха   Wink Отсега да се подготвяме (поне психически  Simple Smile )

# 121
Biskara определено звучиш навътре в нещата, /имайки предвид, че детето ти учи в Б-я/ и ми прави впечатление, че висок % от постовете ти са на тема образование .., на какво основание обаче се питам?

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 23:00 от Toni4ka

# 122
Защо, на теб да не би да ти харесва писането с молив?
Ами не ми харесва, затова го и споменах, ама да се твърди, че детето нямало да се научи да пише заради молива ми се видя малко пресилено Peace Тя ако има акъл в главата и желание и с калем да я карат да пише пак ще се научи Wink Пък ако няма.... гледай из форума само колко неграмотност се шири, а всички те с химикал са се учили да пишат...не ще да е от химикала/молива Laughing

Мдам, с автоматични моливи не може. В нашия списък не го пишеше изрично и аз от отчаяние, че няма химикалка/писалка взех, че купих на моята един такъв хай-тех молив Simple Smile и тя поне един месец го ползва без възражения, но един ден каза "госпожата каза, че не може". И аз не разбрах със сигурност защо, но май е точно защото са нечупливи, а при чупливите моливчета по-лесно схващат да не употребяват големи сили при писане.

Пепе, по вашия край може да е по-различно, аз тъкмо щях да питам дали нямаме вече някой ученик от източната част, да направим сравнение. Там може да е останало нещо от старата система Simple Smile
Иначе не се шашкай, ще ти дадат списък, отиваш с него в Мюлер и си готова. И тетрадки се купуват, да не си помисли някой, че ще му се размине. Не разбрах и какво лошо има на списъците- че аз от къде да знам иначе какво му трябва на един първолак. Даже майка ми купуваше неща по списък за мен, в далечната 1982 година, нищо ново под слънцето Wink

# 123
Леле, какви теми пак сте захванали. Мине се не мине някоя година и си ги повтаряме пак  Crazy

Ясмин има час началото на юни в градината -  ЗА или ПРОТИВ да присъства родител на този преглед? Thinking

Аз 2 дена бях без лаптоп. Ползвах служебния Мак - да ме извиняват Мак приятелите, ама това освен за фейсбук не става за нищо Twisted Evil Laughing

БТВ, едно време по така наречената Сендовска система също се пишеше с молив, триеше се яко, пак се започваше печатно и тн ..явно от къде са копирали  Wink

# 124
.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 15:34 от Biskara

# 125
Жабо, едва ли ще е от значение че са разлчини спортовете. Всеки сам си прецинява. Вики е в понеделник и сряда на герететурнен, а във вторник е свободни игри. Но все пак има и домашн ии понякога излиаме по рано. От там идва и повечето умора.
За тетрадки си имат децата, не се плашете. Моливите им пишат черно, но могат да са различни п оцвят. На нас за химикала само ни казаха, че трябва да пише черно или синьо. Листите аз ги приемам по добре, в смисъл че не им тежат раниците и не се купуват постоянно учебници. Виктория учи по Еinstern. Има си редовно по някоя тетрадка в нас от тях. За сега не виждам да е отделена, но все още не мога да схвана на колко точки каква оценка се пише. Днес има една 1 и 1-.
Не се дразнете, все пак не вярвам да не могат да пишат и да четат германците. Децата ако са умни ще се справят.  Hug

# 126
  • Germany
Темата за образованието винаги разбунва духовете  Peace Това е добре, иначе щеше да е много скучно ако всички се обединим положително около разбирането за ежедневно, ежечасно да не казвам ежеминутното острене на скъпоценния молив и триенето с гума за щяло и нещяло. Добре че Сашко премина на писалка  Laughing Laughing Сега си носи един пакет патрони - да не вземе случайно да му запецне писалката посредата на думата да може да отреагира моменталически и 3 бр.!!!!! тинтенкилери. Всичко е прилежно наредено и изчислено кое точно къде да седи. Класната му винаги като ме види отбелязва, че не е виждала толкова грижливо подредена чанта - аз бих я нарекла маниакално подредена. Сутрин ми е отказвал закуска, защото дозата щяла да му развали подредбата на чантата  Rolling Eyes  Thinking А аз за 2 години веднъж не съм му я подредила  Laughing Имам си Уредно детИ

# 127
  • Германия
´´....
Пепе, по вашия край може да е по-различно, аз тъкмо щях да питам дали нямаме вече някой ученик от източната част, да направим сравнение. Там може да е останало нещо от старата система Simple Smile
Иначе не се шашкай, ще ти дадат списък, отиваш с него в Мюлер и си готова. И тетрадки се купуват, да не си помисли някой, че ще му се размине. Не разбрах и какво лошо има на списъците- че аз от къде да знам иначе какво му трябва на един първолак. Даже майка ми купуваше неща по списък за мен, в далечната 1982 година, нищо ново под слънцето Wink
Питай ме пак след 3 седмици като е минала първата сериозна родителска среща. Досега имаха само Vorschuleв което трябваше да си носят чантичката с цветни моливи, 2 черни, гумичка, ножичка и лепило. Не занм точно какво са правили, пели песни, стихчета, рисували и днес били изрязвали. Не ни дадоха папките с "произведенията", подозирам, че накрая ще седнат и по вида на изработеното и нарисуваното и написаното ще сортират децата по класовете. Това си е само подозрение де.

Я кажете сега, как подготвихте децата за училищният живот? Ако има деца, които вие не харесвате като поведение, как се убеждава собственото дете да не подражава?

# 128
Да спомена набързо за моите впечатления от училището на Борис - 1  клас.
Тетрадки имат - точно 5 броя, за различни неща всяка. Има и упражнения на хвърчащи листа, които обаче прилежно се подреждат в 3 различни папки - учителката от сега ги учи на ред. Основния им учебник е винаги в раницата. Все още не обръщат особено внимание на правописа, но правят диктовки, грешките се поправят и всеки месец има списък с думи за заучаване. Към писането с молив съм по-скоро положително настроена за първокласници, надявам се във втори клас да започнат и с химикал. Обръща се внимание на правилното изписване на буквите, от скоро започнаха и ръкописен шрифт да упражняват. Всички деца в класа могат да четат вече, в момента тренират за бързина на четене и четене с разбиране (не просто механично произнасяне на думите). Имам и забележки, разбира се. Домашните са в повече след последната ваканция- по час минимум на ден, но пък децата са по-уверени и работят с повече желание. По математика на по-добрите не им се дава нищо допълнително, тъпчат с останалите смятане до 20, но пък това го коригираме в къщи. Раниците им са много тежки.
Контакта с учителката е много добър, всеки един момент знам детето има ли проблем и къде е проблема.

Жабата, до 3 броя занимания седмично за тази възраст са достатъчни. Броя спортове няма значение, за  детето всичко е игра.

Пепе, сложна работа питаш. Съвсем скоро се занимавах с проблема. Има 2 съседски деца, които не одобрявам- едното в същия клас на Бобо, другото в съседен клас в същото училище. Играха 3 пъти заедно на улицата  и в нашия двор. Борих се със себе си, но накрая забраних игрите с тези деца - псуваха отвратително, нахални на максимум, безобразно поведение. Обясних в прав текст на Борис и Никола защо не одобрявам децата, кое не ми харесва в тях, децата се съгласиха с мен и от време на време ми обясняват "Майкъл говори с лоши думи, а това не е хубаво". Разбира се контактите им в училище няма как да огранича, но поне в момента мога да контролирам кои да са им приятелите и какви да са им контактите в свободното време. На мнение съм, че средата на детето е от много голямо значение, така че докато мога, ще се опитвам да побутвам децата към положителни контакти, с позитивни себеподобни. В къщи каним само приятелчета, които са ОК откъм възпитание и поведение, също Бобо пускам на гости само при такива деца. С родителите на тези деца имам добър контакт и ми е ясно че крушата не пада по-далеч от дървото. Вчера например организирах ваканцията на Бобо- ще ходи на нещо като "Зелено училище" - 1 седмица ще обикалят музеи и интересни места в града, ще имат занимания по фотография, куклоправене, измисляне на приказки и прочие интересности. Внимателно подхвърлих идеята на майката на Люис-приятеля на Бобо, която беше щастлива децата да са заедно и записа веднага сина си. Така хем децата ще се забавляват заедно, хем ще са си групичка и вероятността да им се лепне някой келеш е по-малка. Сигурно звуча много егоистично, но мисля че превенцията е по-добра от колкото мъките по оправяне на последици от лош пример.

Щеше да е накратко, а се увлякох и закъснях за курса.
Изтеглих си изпита за В1 с месец и половина по-рано. Сега главата ми пуши. Дано се справя.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 09:26 от Анонимен

# 129
Ама вярно, че от провинция до провинция има разлика.
Като чета, все едно не съм в същата Германия.
При нас от първи клас имат папки по всички предмети, няма хвърчащи листове - всичко е вътре в папките. Имат си тетрадки по немски, математика и захкунде (ако някой ми даде точен превод на български,че ми писна да го пиша така).
Носят учебник в къщи само от който имат да пишат домашни. Лексикона го носят за справки. Имат препоръки кои книги да се опитат да прочетат. Моя калпазанин примерно още срича, но по математика е един от най-добрите  Crazy
Каката беше и продължава да е наопаки - езиците и вървят, обаче с математиката е скарана.
Не пишат с химикал, а с писалка. Учат ги на краснопис с тънки и дебели линии, което с химикал няма как да се постигне.
Съвет от мен - не им оставяйте острилките да си острят моливите сами, няма да можете да насмогнете на нахшуб  Joy

# 130
Децита Еса Ларсон , но не бяха 50 страници . Пове4е иzляzоха и не ги до4етох, но сме блиzко до раzвръzката и съм на тръни  Laughing Ина4е 4етох една хубава от Лена Летолайнен или както се пише там на бг.
Велтбилд имат една поредица Нордерморд ... та от там ми ги доставят наред  Wink
Ве4и да не би природоzнание да имат в предвид?

# 131
И при нас е както са описали Вечка и Сбъдваща. По всеки предмет има една тетрадка и една папка (папките са с различен цвят, за да ги различават по-лесно). Хвърчащите листове се събират в папките, а те пък се носят в къщи преди всяка ваканция за опразване. Аз ги складирам в една кутия. Букварът в последно време е непрекъснато в чантата, но е толкова тъничък, че не се усеща в носенето. Като цяло не можем да се оплачем от тежки раници, единствената тежест е закуската и приятелските книги, които разнасят непрекъснато (дали не ми писна вече от тях Crazy).
Химикал в началното училище изобщо не се ползва, доколкото съм чувала, само писалки. Не знам по-нагоре как е. Химикалът развалял нещо шрифта newsm78 ама как и защо не съм се интересувала...
На захкундето тук му казва "МеNuK" (Mensch, Natur und Kultur), за това пък съвсем не намирам български еквивалент Simple Smile

Уф, да ви се оплача, в събота май си забравих ЕЦ-картата в Икеа, на онези тъпи самообслужващи се каси. В суматохата кой какво ще носи май си остана в апарата, а аз чак снощи усетих липсата. Преди малко се опитвах да ги открия по телефона- е, няма такова секретно поделение Crazy няма никакъв телефон за директна връзка, само хотлайн и там няма как да зададеш човешки въпрос- говориш с компютъра само на определени теми, трябва да казваш някакви номерца, така и не успях да стигна до истински човек Sad Трябва да видя кога и как да се занеса днес до там на живо, аман.

# 132
Химикал в началното училище изобщо не се ползва, доколкото съм чувала, само писалки. Не знам по-нагоре как е. Химикалът развалял нещо шрифта newsm78 ама как и защо не съм се интересувала...
На захкундето тук му казва "МеNuK" (Mensch, Natur und Kultur), за това пък съвсем не намирам български еквивалент Simple Smile
Мартин е в 4.клас и химикалът е все оЩе zабранен. Мисля, че с химикал се натиска повече и ръката се иzморява, в последствие на което се раzваля почеркът.
При нас се каzва HSU, Heimat- und Sachunterricht. Не е само природоzнание, това е предмет (поне тук), в който са обединени география, природоzнание, история и фиzика. Май от 5.клас Ще имат всички предмети отделно плÜс химия.

# 133
Биба, аз си го превеждам като Човек и природа. Нещо подобно имат като предмет в Бг.
Вики пише с писалка и химикал (тинтенролер) от нова година.
Папки също имат, но всичко си стои в училище. Лисчета се носят само в нас.
Дано си намериш картата.  Hug

# 134

В България в началните класове имахме Родиноzнание и Природоzнание, но не помня дали бяха два отделни предмета или едното премина в другото по някое време.

В дискусията zа обраzованието не мога да се включа с опит, но нямам впечатление германците да са неграмотни или неорганиzирани. Явно системата все пак работи.

Хексилина, поzдравления zа малката спортистка. Все така да й доставя удоволствие спорта bouquet

Деzита, ние от 2007ма все до Букурещ летим, но преz лятото мислим и до морето да идем. А чартърите преди време бяха 80 Евро в двете посоки... От Букурещ до Русе наистина са само 70км, но с теzи zадръствания трябва да си предвиди човек 2 до 3 часа в повечето случаи. Ти zнаеш ли някакви автобуси, с които да се стигне до Русе от Букурещ?

Чико
, честити рожденици, много zдраве и късмет  newsm38

Общи условия

Активация на акаунт