Раждане вкъщи 8

• 28 212
  • 855
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Напротив. Аз я съдя. Съжалявам, ако на някой това му се струва безсърдечно. Като е майка, какво? Дайте да й дадем право да разполага с бебето си, както си иска. Т.е. с живота му. Защото тя точно това е направила. Да, получила е най-голямото наказание, но това не намалява вината й.
А тези от Родилница са друга бира. Дано да си получат възмездието.

# 436
  • София
Като дете на лекар, израстнала по болници и познаваща много, ама много и добри и всякакви лекари, поназнайвам нещо за слабостите и добрите страни на българската здравна система в малко по-остарелият й вариант. Нормативното въвеждане на някои практики като задължителното раждане в болница са имали съвсем друга идея и мисля, че тук сте достатъчно интелигентни за да се впускам в обсяснения, каква е била идеята и разбира се това е станало възможно само в социалистическия лагер, тъй като подобни императивни разпоредби не биха могли да минат в демократичния свят. Най-добрата страна на това решение е било рязкото снижаване на детската и майчината смърт, обаче само в какви битови условия са раждали жените! В същото време качеството на услугата "израждане в болница" е може би на най-ниското ниво сред всички медицински услуги изобщо, през цялото време от въвеждането та досега. Всяка от вас може да разпита по-стари роднини от женски пол, майките си и т .н.- сигурна съм, че извън приятните спомени от срещата с рожбата си ще изровят в паметта си много неприятни случки свързани с отношението на медицинския персонал - тънещи в кръв и урина жени (щото как ще им се сменя непрекъснато бельо), крясъци към викащите жени и т.н. Да подчертая, че горното се отнася за времената на соца.
Моите много пресни спомени: в реанимация докарват към 23 часа едно момиче с преждевременно и тежко раждане завършило със секцио. Към 3 часа момичето започва да вика, че иска вода, тъпата свиня, която е дежурна и спи на кушетката до мен мълчи. След малко се ядоства и вика на момичето да млъкне, момичето казва, че са й казали, че след 3 часа може да пие вода и моли за вода – никаква реакция. Явно някоя от другите операрирани жени й е дала, защото млъкна, но след малко започна да вика, че торбичката на катетъра й се е препълнила, говедото й отговори, че ще я смени на сутринта при сутрешния тоалет, обърна се и заспа. За държението към мен нямам забележки, все пак аз си бях платила и бях пациентака на едикойси.
И сега за твърденията, че същият персонал ще изражда вкъщи: значи не знаете, как се променя човек като го изведеш от стадото, отношението се променя ама много рязко и аз съм сигурна, че медицинският персонал при едно домашно раждане, финансово стимулиран, далече от бдящите очи на мрачните си колежки ще бъде с много различно поведение. За съжаление в БГ всичко се решава с намазване на ръката, така че по ЗК нямаме шанс да получим качествено обслужване, най-вероятно ще бъдат доволни само хората с известни финансови възможности, най-бедните пак ще трябва да се примиряват с каквото даде Бог.
За сравнение – раждане в Германия на моя прителка по здравна каса: следене на бременността от АГ консултанти, без никакви излишни изследвания и внушаване, че си болен. При наближаване на термина ти казват, че е време да си избереш болница, като те работят добре с тези и тези лекари от тези и тези болници, избира си лекар и болница и се запознавате, като започнат контракциите се явяваш в болницата и акушерка те проверява за разкритие, ако не е достатъчно те праща да се разхождаш навън, през цялото време си със съпруга си или друг близък, който желаеш да те подкрепя-няма допълнително заплащане и уговорки, ама ся кво ше гледаш тука или, ако искаш друг да присъства, треа да чакаш ВИП залата, и да си плАтиш и секви БГ простотии. Като понапреднат нещата с разкритието си лягаш в стаята с човека до теб, ако искаш си дишаш кислород от маска (аре тва вече са екстри за нас). За всяко, подчертавам ВСЯКО действие ти се иска позволение като се дават съответните обяснения. За раждането помага акушерката, лекарят си седи някъде за всеки случай, ако нещо се обърка. Моята приятелка си е пожелала упойка и има прекрасни спомени от раждането си. Сега и предстои раждане в БГ и онзи ден ми каза, че е много уплашена от нещата, които чува за тукашните болници и се замисля дали да не роди секцио! Забравих да допълня (но то се подразбира), че лекарят е на разположение по всяко време, когато започнат контракциите, няма навиване за секцио, няма форсиране на процеса за да ходи да спи следобеден сън.
И така, защо се учудвате, че някоя майка, прочела или сама изпитала тъпотиите в нашите болници се навива да роди вкъщи? Не мога да взема отношение по трагичния случай, защото не зная никакви подробности, но същото се отнася за вас, кой агитирал, кой спирал от ходене в болнца никой освен участниците не знае.
Трябва да се разреши присъствието на мед. персонал за домашно раждане при нормална бременност и туй то, а хората с крайни разбирания винаги ще си намират начин да родят неасистирано.

# 437
Не знам убедителни или не,нo след като си вземаш решението сам не виждам що да се мотаят дори и виртуално други покрай теб.Пък след като те доброволно или пожелание на жената са били там, значи работата е съвсем друга.

# 438

Не знам как е по другите страни, но тук, в България, тази кауза се поддържа от нагли и безотговорни хора, които така и не благоволиха да кажат една дума за причините, довели до смъртта на едно бебе. Не да поемат вина, а просто да направят едно кратко изявление. И това са хора, които са убедили една колебаеща се жена да роди вкъщи и са и давали съвети 7 (!) часа по скайп и във форум. Хора, които веднага затвориха този форум от страх и сега се крият по ъглите, а в публичните си изяви "не поемат отговорност" и се хилят, все едно една тяхна подопечна не е загубила бебе преди две седмици.

Влязох тук без мнение, ще изляза с определено и твърдо мнение.

Но искам да те помоля, а и всички останали, да си дадете сметка, че никъде, нито по интернет, нито по медиите, НИТО ДОРИ В ЛЕКАРСКИЯ КАБИНЕТ, някой си прави труда да поставя на първо място предупрежденията за риск за всяка процедура, която е свързана с живота и здравето. Какво ще кажеш за рекламите на лекарства по телевизиите или примерно за нескрития подтик насочен към майките да спрат да кърмят и да ползват адаптирани млека? Всеки ден ги излъчват, морално ли е спорерд теб? А дали е морално в болница да не ти дават никакво обяснение защо се налага определена процедура и какви рискове носи тя? Някой казва ли на бременните, които раждат секцио какви рискове поемат. ...

Разбира се, че не е морално. Но нали точно заради тази неморалност се стига до неасистирани раждания, до правене на челни стойки, за да отървеш детето от ваксина, до скандали и подкупи по болниците, само за да не ти натъпчат бебето с АМ 3 часа след раждането му? Всички тези алтернативни теми съществуват именно като опозиция на тази система, а всъщност постъпват по абсолютно същия начин. Не заемам страна, точно защото наблюдавам една симетрия - и там (в болниците), и тук (в алтернативните общества) всеки вика "аз съм най-прав, вервай ми и няма да имаш проблеми", а като стане проблем, се покрива като шушумига.

Не хвърлям камъни срещу Родилница и нямам намерение да го правя. Направих си извод (за себе си) за силата на убежденията им и за отговорността, която са готови да поемат, от камъни няма нужда и никога не е имало.

Преди няколко страници беше написала друго, или поне на мен ми се струва, че контекстът му е доста далече от този ти пост. Смятах и, че се опитваш да бъдеш обективна, като не съдиш за този случай изолирано, а вземеш под внимание други идентични факти. Дори нахвърлях няколко по-фрапантни, с които може да се направи съпоствка. Попитах защо обществото не скача срещу институциите, които съвсем законно, но пък абсолютно неморално си позволяват да подлагат хора на риск в безброй много случаи, и никой не ги съди и не надава вой? Къде е разликата? Много тежки думи прочетох тук, вкл. и от теб, за хора, чиято вина се корени в недостатъчната опитност поради липсата на утвърдена и отработена с годините възможност за извънболнично раждане, както и проявата на известна самонадеяност, разбира се. Оневиняващи обстоятелства се посочиха достатъчно, защото знаем каква е ситуацията с ражданията в болници. Все си мислех, че освен първосигналната тълпа, ще има и хора на които, след преценяване на съвкупността от фактори и обстоятелства, ще стане ясно защо се стигна до трагичния случай и поне ще имат уважение към опитите на Родилница да се промени статуквото, най-малко защото от това ще бъдат облагодетелствани всички жени. И няма да ги съдят толкова сурово за този случай.

Изглежда съм сгрешила за теб обаче, и за твоята обективност. Жалко наистина, защото пиша в тази тема единствено, защото смятам че я четат (макар да се броят на пръсти) и разумни, интелигентни хора. Но виждам, че и ти отиваш твърде далече...

Има нещо много важно, за което човек трябва да си даде сметка, преди да си позволи да съди толкова строго. Написаните закони никога няма да бъдат толкова съвършени, колкото неписаните (духовните), защото са направени от хората. Помисли си също върху факта, че ти също носиш отговорност, създавайки определено (тенденциозно) отношение у други хора в тази тема, без да познаваш в детайли целия наниз от факти, тръгвайки от желанието на жената да избегне раждането в болница. Само от една тема във форума и някои медийни изяви като източник. Аз още не съм гледала предаването впрочем, но ще го направя, най-малкото за да видя кое е толкова скандално, че може да предизвика изливането на толкова жлъч.  Confused

# 439
Някъде из всичките теми:

(цитат на Мая)

...Тесах белега от секциото докато стана толкова блед, че не ме притесняваше. Щом отвън кожата се възстановява, предполагам, че и отвътре на самата матка белегът е добре. Това вече също не беше пречка за неасистирано раждане.
Други пречки нямах. Имам добра структура за раждане. Майка ми е раждала лесно.
От всичко това заключих, че не съм рисков случай и мога да се пробвам да родя вкъщи...

Да коментирам ли или да си замълча?  Rolling Eyes

# 440

Освен това при нас има и общностни различия, които трябва да споменем:
http://sixtyships.com/?p=1561
"....Двете  етнически  общности (ромска и турска) се характеризират  и с по-висока детска смъртност. По данни на Националния статистически институт от 2003 г. детската смъртност при българите е 9,9 на 1000. При лицата от турски произход тя е 17 на 1000, а при ромите – 28 на 1000. Ранните раждания при тях са рисков фактор за недоносеност на плода, тежки вродени увреждания на бебето, за високата детска  смъртност  в първата година от живота и за висока майчина смъртност."

Точно така.  Затова споменах по-рано "демографските фактори".  Уж за по-голяма политическа коректност, като че ли тя има някакво значение а важните неща...

# 441
За държението към мен нямам забележки, все пак аз си бях платила и бях пациентака на едикойси.
И сега за твърденията, че същият персонал ще изражда вкъщи: значи не знаете, как се променя човек като го изведеш от стадото, отношението се променя ама много рязко и аз съм сигурна, че медицинският персонал при едно домашно раждане, финансово стимулиран, далече от бдящите очи на мрачните си колежки ще бъде с много различно поведение. За съжаление в БГ всичко се решава с намазване на ръката, така че по ЗК нямаме шанс да получим качествено обслужване, най-вероятно ще бъдат доволни само хората с известни финансови възможности, най-бедните пак ще трябва да се примиряват с каквото даде Бог.

Ами така е - и аз го твърдя, откакто почнах да пиша тук. Ако си решил, да си платиш - има частни болници и с рум-сървиз. Знаеш - щом има търсене, се появява и предлагане.

Ако не - ами на същия персонал, административно разпределен за твоето домашно раждане, без никакъв финансов стимул за това (но пък със същите отговорности, както е в една болница, но без допълнителния персонал и без техниката) - аз не бих разчитала на кой знае какво.

ПП Това "Като дете на лекар, израстнала по болници и познаваща много, ама много и добри и всякакви лекари..." все едно аз съм го писала. Simple Smile

# 442
  • София
multimodal, малко по-конкретно можеш ли обясниш за моята необективност, че честно казано не те разбрах. Къде съм писала друго, на кои страници по-назад, какво друго - аз писах доста по темата, не знам точно кое ти се е набило на очи.

# 443
Джуличка, и като са неразгърнати дробовете на нероденото бебе, как тогава ще се дави в утробата? А извън нея няма в какво да  се удави....Нещо не ми е ясно.

# 444
Туцка,съгласна съм с теб.Работата опира до нещо съвсем просто-вместо рИване по форумите,жените да си отварят устата на реално място и пред хора,от които зависи тяхното раждане със всичките им индивидуалности.Коя изобщо си е направила труда да каже какво иска и какво не предварително?И като някой не се е съгласил с желанията им колко от тях са потърсили друго място и други хора?
Доколкото разбрах от предаването има си хубави болници,има и хора,които да се съобразяват.И не знам що трябва да вярвам на Мег,че в болницата било лошо,дори и в частната,впредвид на това,което и се е случило по-рано,съжалявам за което.
След като отговорността си я носи всеки-нека е така независимо къде и какво му се случва.

# 445
Моля, някой да обясни на мен, простата и непросветената - що е то "тесане" и има ли почва у нас, защото смисълът, в който съм чувала да се употребява тази дума и това, което се има предвид с нея, няма нищо общо с раждането.  newsm78

# 446
Потупваш си меридианите с позитивни самовнушения и посредством вибриращия ефект  постигаш някава промяна в състоянието си.Всичко зависи колко често го правиш и колко си вярваш.

# 447
Моля, някой да обясни на мен, простата и непросветената - що е то "тесане" и има ли почва у нас, защото смисълът, в който съм чувала да се употребява тази дума и това, което се има предвид с нея, няма нищо общо с раждането.  newsm78

Аз за "тесане", знам "скубане"/на трева например/, но какво общо има с раждането не знам.

# 448
Т.Е.С. - приложението му се нарича от там "тесане"

# 449
Моля, някой да обясни на мен, простата и непросветената - що е то "тесане" и има ли почва у нас, защото смисълът, в който съм чувала да се употребява тази дума и това, което се има предвид с нея, няма нищо общо с раждането.  newsm78

Аз за "тесане", знам "скубане"/на трева например/, но какво общо има с раждането не знам.         

Точно, и аз това знам.

Потупваш си меридианите с позитивни самовнушения и посредством вибриращия ефект  постигаш някава промяна в състоянието си.Всичко зависи колко често го правиш и колко си вярваш.

Ако това е отговор на моя въпрос, то би ли ми разтълкувала следното изречение, моля те:

..."Четох и тесах за раждането където, каквото имаше за тесане..."
 Crazy
(Не претендирам за 100%- ва точност на цитата, но беше нещо в този дух.)

Общи условия

Активация на акаунт