Отговори
# 240
Пижо_, много ще съм ти благодарна, ако ми дадеш име и някакъв контакт на лекаря на приятелката ти!  Praynig
еи сега ще и звънна и ще ти пиша на лични!

# 241
Здравейте момичета!Как сте? Аз съм добре и гаденето и повръщането понамаляха за мое щастие, а за преглед и БХС имам 4ас за 5 юни,но малко се двоумя дали да си правя БХС  незнам,вие как мислите ще си правите ли това изследване?

# 242
Мами, на онези от вас които им предстои ФМ скоро, записахте ли си часове вече? Аз доколкото разбирам за поне месец напред няма часове, т.к. на много малко места се прави ФМ. Чудя се дали не съм закъсняла вече. Сега съм в 8г.с., ако си запиша час за след месец (ако имам късмет), то значи че ще съм 12г.с. на първата ФМ, това късно ли е вече или е ок?

иначе на мен все още не ми личи  Whistling

# 243
Здравейте момичета!Как сте? Аз съм добре и гаденето и повръщането понамаляха за мое щастие, а за преглед и БХС имам 4ас за 5 юни,но малко се двоумя дали да си правя БХС  незнам,вие как мислите ще си правите ли това изследване?

за БХС в майчин дом ли си записа час ? мене моята гинеколожка ми каза , че не се записвало час ами направо на място да отивам ?

а момичета тая фетална морфология сега в тия седмици задължителна ли е ? защото на мене за ФМ чак в 19-23 са ми казали че трябва да се направи, а в 15-16 някво УЗИ за аномалии на невралната тръба.... а сега съм в 10 седмици и абсолютно нищо за фетална сега не ми каза......... Rolling Eyes

# 244
  • Beyond the Frontiers
Мами, на онези от вас които им предстои ФМ скоро, записахте ли си часове вече? Аз доколкото разбирам за поне месец напред няма часове, т.к. на много малко места се прави ФМ. Чудя се дали не съм закъсняла вече. Сега съм в 8г.с., ако си запиша час за след месец (ако имам късмет), то значи че ще съм 12г.с. на първата ФМ, това късно ли е вече или е ок?

По-добре се обадете и си запишете - за 2 седмици напред вървят някъде часовете. Peace

# 245
Elea_Dar, изобщо не е нужно да давате толкова пари, за колкото говориш. Аз вече бях писала аз какво смятам да направя, но ще го напиша на кратко пак, за да се успокоиш. Ще се запиша на ЖК по здравна каса при една лекарка, която ми е на удобно място, за да ми пуска изследванията и да ми прави прегледите. Ще си направя феталните морфологии, за да съм сигурна, че всичо е ОК с бебо (те са 3 на брой, не са задължителни, но аз съм решила твърдо да ги правя). Ако изпитам потребност през останалото време ще ходя на частно на ехограф, за да си виждам бебчето. Това е. Значи сметката излиза (ако всичко е наред, дай Боже!) 3 фетални морфологии х 70 лв = 210 лв (за цялата бременност, а не наведнъж) + евентуално 2-3 ехографии на частно х 30 лв = 90 лв. Надявам се да съм ти помогнала.  Hug

# 246
Elea_Dar, изобщо не е нужно да давате толкова пари, за колкото говориш. Аз вече бях писала аз какво смятам да направя, но ще го напиша на кратко пак, за да се успокоиш. Ще се запиша на ЖК по здравна каса при една лекарка, която ми е на удобно място, за да ми пуска изследванията и да ми прави прегледите. Ще си направя феталните морфологии, за да съм сигурна, че всичо е ОК с бебо (те са 3 на брой, не са задължителни, но аз съм решила твърдо да ги правя). Ако изпитам потребност през останалото време ще ходя на частно на ехограф, за да си виждам бебчето. Това е. Значи сметката излиза (ако всичко е наред, дай Боже!) 3 фетални морфологии х 70 лв = 210 лв (за цялата бременност, а не наведнъж) + евентуално 2-3 ехографии на частно х 30 лв = 90 лв. Надявам се да съм ти помогнала.  Hug

Благодаря ти, наитина е добро като идея!  Hug

# 247
Относно критичните седмици - доки каза "минеш ли 10 г.с всичко е наред" - тогава приключва органогенезата на бебчо и се счита, че вече е преминал най - рисковия период.

За първата ФМ - на мен доки ми аза 11-13 г.с , но за предпочитане била 13 г.с., защото ътябвало бебето да бъде определени сантиметри, за да може да се направи изследването.

# 248
Добро утро момичета! Ние с малката преди 1 час станахме, направо отбелязахме рекорд днес по спане. Относно прегледите и аз съм решила да действам като zuzi_79, записала съм се при една позната за ЖК, тя ми пуска изследванията и ме гледа на всеки преглед на ехографа, но техния в болницата е много смотан и затова когато реша ще ходя на частно да си видя бебо на по-сносен ехограф, а и за ФМ все още не съм се ориентирала кога да правя. Моята позната ме посъветва да е след 4-5 седмици, т.е. в 15- 16г.с., но не знам дали няма да е късно. Но мисля да звънна и на Троянчев да го попитам и него все пак той ще я прави.
Успех на всички, които са на преглед днес и ще стискаме палци и чакаме добри новини.  fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed

# 249
Elea_Dar Не позволявай да те манипулират! Това се случва и с всички останали бременни в България. Така ме вбесяват тези глупости, че "трябвало" всеки месец да те преглеждат с ехограф и да си плащаш, разбира се........ Толкова са меркантилни всички лекари и за съжаление засягат най-чувствителната част от нас, защото всеки е готов да даде най-доброто за детето си.
 Ако се чувстваш добре и бременността прочита нормално, няма никаква причина да те гледат повече от 2 пъти на ехограф за 9-те месеца.
 Живея в Англия и там точно толкова те гледат. Иначе всеки месец акушерка те преглежда и слуша тоновете на Доплер.  В началото се дразнех. И аз бях любопитна да виждам бебето на снимка, но това си е глезотия. Защо да се дават излишни пари. След раждането достатъчно други разходи ще има.
 Да не споменавам, че един куп други излишни изследвания се налагат. Никой не те занимава с разни хемоглобини например, а в БГ след раждането всеки месец мерят.
 Цялата фамилия на мъжа ми са лекари и зъболекари и постоянно разказват как се източват в болниците пари по клинички пътеки от здравната каса. Имало случаи, където само ти правят разрез, уж са те оперирали от апандисит например.
 Не позволявайте да ви мамят.

(между другото Пижо, сега докато съм в БГ и аз ходя при д-р Пелев  Wink

zuzi_79 Едната от морфологиите се прави 12-13 седмица, другата към 20-та. Кога и защо е нужна 3-та?

# 250
Elea_Dar Не позволявай да те манипулират! Това се случва и с всички останали бременни в България. Така ме вбесяват тези глупости, че "трябвало" всеки месец да те преглеждат с ехограф и да си плащаш, разбира се........ Толкова са меркантилни всички лекари и за съжаление засягат най-чувствителната част от нас, защото всеки е готов да даде най-доброто за детето си.

Точно това си говорихме с таткото. Да бяха само тези 40 лв. - добре. Но като тръгна да ми говори за тези скрийнинги ... А и дори не знам дали са задължителни. Все пак, ако беше така, то щяха да се покриват от ЗК, нали така? Не мога да повярвам колко нагли могат да са някои лекари! ooooh!

# 251
Здравейте момичета.По мои сметки съм вече в 12 гс.Вече 3 пъти ходя на преглед,понеже моя лекар ме вика през 2 седмици.Три пъти ме гледа на ехографа и за сега пари не ми е искал допълнително.Направих и изследвания на кръв и урина,които бяха ОК.Само не разбрах изследването за токсоплазмоза кога се прави,в коя седмица.В четвъртък съм пак на преглед и ще го питам,дано не съм закъсняла.

# 252
Juli_Ivka,моляте кажи кога ти е препоръчал Троянчев да го посетиш заФМ,в кой седмица.Аз още се чудя какво да прая,защото доктораът при ,който ходя не ми е препоръчал да правя .

# 253
  • Бургас

Аз имам час за 30.05. в Марковс, но не е при Марков, защото когато звънях преди 2 седмици за него нямаше часове до 18.06.  ooooh!
Тогава ще бъда в 12г.с. и 2дни.

Тези дни мисля да звъня и да запазя час за 2-рата, която трябва да е в 20г.с., защото държа тя да е при Марков, а може пак да свършат часовете за него  Crazy

# 254

Точно това си говорихме с таткото. Да бяха само тези 40 лв. - добре. Но като тръгна да ми говори за тези скрийнинги ... А и дори не знам дали са задължителни. Все пак, ако беше така, то щяха да се покриват от ЗК, нали така? Не мога да повярвам колко нагли могат да са някои лекари! ooooh!

Не, не е така. Скринингите нито са задължителни, нито пък се покриват от ЗК. В заблуждение са всички, които си мислят, че може да се разчита единствено на ЗК и здравеопазването в България и че някой изобщо мисли за вашето здраве. И феталната морфология и БХС са ПО ЖЕЛАНИЕ. Не ги правете, като не ви се дават пари. Само че аз познавам акушерка по образование и професия, втора бременност, и не си ги прави. Роди бебе със синдром на Едуардс. Може би за негово добро - почина. Рискувайте щом ви се рискува, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт