Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 419
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
На Запад и в развитите европейски държави и в САЩ и Канада все още майчинството е много , много малко ...Когато аз бях там беше 6 месеца ...сега не съм сигурна , но е нещо подобно като период ! Те обаче имат различна психика и устройство и начин на мислене - децата им се гледат по ясли/градини и най- вече за съвсем малките домашни помощници ! Много работят родителите за да могат да поддържат стандарта на живот в тези развити държави , но не мисля , че се отчуждават от децата си , напротив ...Поколенията се учат , че мама и татко са до пълнолетие и след това са длъжни да се оправят сами .Нищо не получват на готово ....../голяма част от тях /...Нашенците зад граница обаче си отиват емигранти с родната настройка - създават деца и започват да вадят 6 месечни визи на бабите , които прелитат като птици от континент на континент и се започва едно отглеждане от свои , та накрая резултата е плачевен - идея нямат защо Rolling Eyes "детето е станало такова " newsm78

п.п Аз като цяло уважавам яслите / градините за децата като институция , която подпомага създаването на среда и социализирането на децата в обществото, но не мога да не подкрепя поста на ZAXARINA - съгласна съм с всичко написано вътре - не е важно и за мен да съм на фризьор и козметик и фитнес , но е важно до около 3 - 3 иполовина години детето да се гледа , но САМО от майката и бащата !!! Никого не искам да убеждавам и да засягам , само споделям от личен опит , че с първото си дете бях доста млада , гледах го до 2г и 7 месеца и подгоних кариера ...преди 16-17 години ....Е завърших 2 образования , едното в чужбина , направих кариера във значим и за нашата тъпа държава бранш ...и какво от това - не разбрах кога голямото ми дете порастна , кога стана студент .......и се оказах толкова преуморена , защото съм вършила неща , които сега от позиция на годините отчитам като грешка ...Постарах се да се поправя и времето ще покаже дали съм бола права ....Засега явно съм в правия път , защото да изкарам цялото си майчинство и още месеци допълнително в къщи ...се чувствам заредена , по-силна , много смела и определям този период от живота си като най-прекрасен !!!
Всеки разбира се има право да определя кои са хубавите неща за самия него и детето му и да следва пътя в тази посока !!! Peace

# 61
  • София
ZAXARINA, много е грозно да се слагат подобни етикети. Майките, които оставят децата си  в яслата за да имат време за себе си са изключения. Останалите ги оставят за да могат да работят. А колкото до "По-добре да не ражда" - не искам да съм груба, но това е най-малко твоя работа.

И без да се оправдавам, дъщеря ми ходи на ясла от едногодишна и мисля, че това само й е помогнало.

# 62
  • София
Преди столетие, когато майка ми казваше, че майчинството е било месеци и след това детето ще-не ще тръгва на ясла.............ми се виждаше ужасно. И двете си деца съм гледала до 3-годишна възраст/закони.../. Да, когато тръгнах след 7 години по майчинство......речникът ме включваше 50-тина думи / папане, аки и т.н.т./. И какво от това. Не пропуснах първите думи, първите стъпки, първия бой за играчка. И мисля, че днес познавам децата си. Защото ако го пуснеш на 10 месеца на ясла-надали ще го опознаеш и то ще бъде продукт на "градинското "възпитание. Никого не обвинявам, всеки има избор. Но когато жената реши да има дете трябва да знае, че ще се лиши от прическа, фигура ,маникюр, купони. То жената ако не е майка какво е? И след години ако се окаже, че не познаваш детето си, кой ще е виновен? Ето това е лошото на системата. И може би с цената на пари и....кариера/ега ти глупостта/, жената когато стане майка трябва да се радва на рожбата си ,да е с нея и да не обвинява институциите, че не са го възпитали...! За мен перфектна възраст за ДГ е 4г. Но всеки избира и ако жената реши, че гледането на детете просто я лишава за възможност за развитие-по-добре да не ражда. Никого не обвинявам, нали обменяме мнение.  bouquet

Захарина, макар да бях решила да не пиша повече тук, поста ти ме провокира да изложа и аз някои мисли.
Яслата не е концлагер. Майките, които изпращат там децата си не са престъпнички. И да, възможно е да пропуснат първия бой за играчки, но просто мисля, че трябва да приемеш, че за някои жени не е достатъчно да бъдат затворени вкъщи, да пребивават по площадки и да говорят само какво детето е папало и колко е ивзакало или да се включат в дружното оплюване на нечия свекърва. Има жени, които и преди майчинството имат кариера, искат да се развиват в професията си, не искат да бъдат изцяло превърнати в домашни помощници и детегледачки. И не, не козметика, не фризьора, не фигурата... самата нужда на тези жени, освен да бъдат майки, да правят и нещо, което да ги кара да се чувстват изцяло завършени. И не, жената не е само майка, тя е преди всичко личност! Ако отвориш Семейните отношения, сама ще видиш, че всяка 3-4-5 тема е за изневяра на съпруга, загубил интереса поради факта, че жената е само майка. Човек отглеждайки децата си не трябва да допуска да загуби своята индивидуалност, своя професионален хъс, своя живец ако щеш. Не може, не е нормално, според мен, да живееш единствено и само заради детето си!
Хора разни, съдби разни! Сама знаеш, че човек предполага, но Господ разполага! Радвам се, че при вас нещата са се стекли така, както сте ги планирали - да останеш дълго време вкъщи и да можеш да се отдадеш на децата си. Да, но при мен не се получи... по време на първото майчинство получих образно казано шамар от съдбата и яслата бе единствената ми алтернатива. Голямата ми дъщеря е на ясла от 1 г и 3 м. Не мисля, че ясленско -градинското възпитание й се е отраязило зле. Прекрасно дете е. Знам какво обича, мисля, че я познавам и разбирам.
За малката, отново нещата се стичат така, че трябва на 2 г да тръгне на ясла. Здраве да е, за мен това не е края на света...
Колкото до "по-добре да не ражда" ... не знам, но мисля, че малко прекалено става. Всеки човек има правото да ражда, да отглежда децата си по начин, който самия той смята за правилен... а ние не сме никои, че да лепим етикети и да даваме тон в живота.
Никого не искам да обидя, ако някой се чувства засегнат, моля да ме извини! Embarassed

# 63
  • София
Ох, поредната тема, в която грубо се поставят етикети и се правят обобщения  ooooh!

До авторката - според мен кога да тръгне на ясла, зависи в голяма степен от детето. Виждала съм деца, които още от едногодишна възраст се справят чудесно. Добре е обаче и ти да си осигуриш някаква гъвкавост в работата за първите месеци, докато свикне (примерно да си на половин ден или нещо подобно).

Успех и дано всичко се нареди по най-добрия начин за вас   bouquet

# 64
ИСКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА МЕ РАЗБРАЛИ. ГРЕШКАТА СИ Е МОЯ, НО, МИЛИ МАЙЧЕТА ЩЕ СЕ УТОЧНЯ! Поста ми беше по-скоро анализ, на никого не слагам етикет. Основната ми идея е- всяка майка да има право на ИЗБОР! Има жени, които искат да си гледат децата, други, които искат да имат  И  кариера. Лошото е, че днес е трудно за младите семейства и те дали искат или -не, трябва да си ползват от услугите на ДГ или ЧДГ. Идеята ми беше - ИЗБОРА! Пак казвам, извинете ме, не сме се разбрали!
След моите 7г. майчинство се чувствах...."интересно".! Аз също исках кариера, продължих да уча и постигнах това което искам ,но на.....40 г. Което е късно и вече ти слага бариера. Времената днес са други. Аз също смятам, че една съвременна жена трябва да има кариера, а не само пантофи и халатче!! Имам контакти с много млади майки около мен и около моите деца. Нещата са различни! Майката на Виктор го даде за 2 дни на ДГ, пробва 2 дни в ЧДГ и отсече-"моето дете ще тръгне чак в І-ви клас, ще си го гледам! Имам друга приятелка с принцеса Ния- на 3 годинки. Майка й е амбициозен преподавател в Университет. Госпожицата от 2.9 г. е в градина. Безкрайно щастлива, родителите й -също и всеки свободен миг за тримата! Хора разни, желания разни!
А и друго- да, учителите имат нужда от подкрепата и на родителя. Уважавам труда им безкрайно. Хубав ден на всички!  bouquet

# 65
  • София
ZAXARINA, а замисляла ли си се, че има жени които НЕ ИСКАТ да имат кариера, а просто им се налага да работят, за да оцелеят. Замисли се върху разликата между ИСКАМ и НАЛАГА СЕ.

# 66
  • Сандански
 Здравейте, много ще се радвам ,ако ми отговорите какво мислите по моя проблем.Simple Smile
Моето дете е на 2 години и живеем в едно селце.Сега отвориха и яслена група, което си е супер, иначе беше само една група -от 3 до 6 години. Само че сега яслената група включва децата от 2 до 4 години, а не както би трябвало да е. Страх ме е да пусна детето си да играе с по- големи деца само. Не знам какво да очаквам. Не знам как моето дете ще ходи на разходки заедно с останалите. Или как ще се справя на пързалката-там си е голяма бутаница. Или пък как ще слиза 20-30 стъпала сам.Ще са 20 деца и ще ги гледа едно мед. лице и както директорът се изрази-"една леля на 90 % ще е при тях". И най-вече ме притеснява факта, че интересите на 2-годишните, 3-годишните и 4-годишните се различават. Как ще успеят да угодят на всички, дали моето дете ще научи нещо или ще е загуба на време за него? Sad Моля, извинявам се, че не е по темата, но моля, който има подобен опит или поне мнение по моя въпрос, нека отговори. Много се чудя дали да пусна детето си при тези условия.

# 67
Точно днес гледах една частна ясла в Америка - 20 деца на възраст между 1 година и 4 години - изглеждаше много добре.
Малките деца обожават да играят с по-големи и ако за тях се грижат добре мисля, че няма повод за тревога.
Такова нещо като бутаница в яслите не съм виждала, защото лелките и сестрите са много категорични.
Дали ще научи - зависи от детето. Но със сигурност ако обича детската копания ще му хареса.

# 68
Според мен на всяко малко дете му харесва да играе с по-големи. Не вярвам да са проблем пързалките, за всички съоръжения в детските градина има определена възраст от която пускат децата, има играчки на които пускат примерно само най-големите. За разходките, мисля на повечето места малките групи ги извеждат само в двора. Но най-хубаво разпитай в самата градина за тези неща и ще прецениш. Иначе за мен опасенията ти че детето ще изостане са неоснователни, мисля че ще дръпне покрай по-големите, повече бих се притеснявала ако съм майка на 4 годишно в група с 2 годишни, но ако няма къде другаде да го запиша, бих го пуснала.

# 69
Моето детенце е много чакано и майчинството ми  носи голямо щастие и радост.
Съпругът ми и аз имахме силното желание да успеем да се справим с финансовите зависимости, за да гледам малката госпожица до 3 години, но....
Тези дни ми предложиха да започна работа и условията са повече от добри, а финансовото положение в семейството вещае трудна и студена зима, ако не приема работата.
Дори не може да си представите в каква дилема съм. Гледам дъщеря си и не мога да реша, готова ли съм да я поверя за отглеждане от непознати! Готова ли е тя за това ново изпитание!
Сигурна съм, че не искам да я гледа баба. Убедена съм, че това не е добър модел за възпитание. Както се досещате не съм кандидатствала за ДЯ и сега ми остава вариант ЧДЯ или гледачка.
А въпросът, дали малката е готова за социален живот, ще намери отговор само след като започне да го води!
Успех на всички деца, които се представят в обществото тези дни и дано да попаднат на най-грижовните и лъчезарни възпитатели, които да ги поведат по дългия път на утвърждаване и усъвършенстване  Peace

# 70
  • София
Savi_2210, разбирам те. Много е трудно да решиш кое е най-доброто за детето, особено когато ти се иска да го гледаш още време ти самата. Аз бях в подобна дилема миналата година и в крайна сметка се спрях на гледачка. Първо, че детето преживява по-малък стрес оставайки в позната среда и второ частните ясли в София се оказа, че не са толкова много и е доста трудно да се намери някоя на удобно място, която и да те устройва с другите си условия. Сигурна съм, че ще направиш най-правилния избор. Не се тревожи. Пък и винаги можеш да се откажеш от яслата и да минеш на гледачка и обратното Simple Smile

# 71
  • София
ИСКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА МЕ РАЗБРАЛИ. ГРЕШКАТА СИ Е МОЯ, НО, МИЛИ МАЙЧЕТА ЩЕ СЕ УТОЧНЯ! Поста ми беше по-скоро анализ, на никого не слагам етикет. Основната ми идея е- всяка майка да има право на ИЗБОР! Има жени, които искат да си гледат децата, други, които искат да имат  И  кариера. Лошото е, че днес е трудно за младите семейства и те дали искат или -не, трябва да си ползват от услугите на ДГ или ЧДГ. Идеята ми беше - ИЗБОРА! Пак казвам, извинете ме, не сме се разбрали!
След моите 7г. майчинство се чувствах...."интересно".! Аз също исках кариера, продължих да уча и постигнах това което искам ,но на.....40 г. Което е късно и вече ти слага бариера. Времената днес са други. Аз също смятам, че една съвременна жена трябва да има кариера, а не само пантофи и халатче!! Имам контакти с много млади майки около мен и около моите деца. Нещата са различни! Майката на Виктор го даде за 2 дни на ДГ, пробва 2 дни в ЧДГ и отсече-"моето дете ще тръгне чак в І-ви клас, ще си го гледам! Имам друга приятелка с принцеса Ния- на 3 годинки. Майка й е амбициозен преподавател в Университет. Госпожицата от 2.9 г. е в градина. Безкрайно щастлива, родителите й -също и всеки свободен миг за тримата! Хора разни, желания разни!
А и друго- да, учителите имат нужда от подкрепата и на родителя. Уважавам труда им безкрайно. Хубав ден на всички!  bouquet

Да, обаче не на всеки родителите са приписали апартамент, някои работим, за да изплащаме дома, в който живеем, и не можем да си позволим да гледаме децата си до 7-8 годинки. Ако трябва да чакам 20 години, за да изплатя жилещето си, за да раждам...ехеее! Не става въпрос чак толкова за кариера, колкото за оцеляване и добър живот. Не мога да живея като скот и да чакам само на мъжа ми да ни издържа. Освен това, друго е да ходиш на работа- срещаш различни хора, ставаш по-интересна и полезна сама за себе си, печелиш пари, ставаш по-организирана и не се вдетиняваш излишно. Освен това по-пълноценно изживяваш миговете с децата Hug  Peace.

# 72
sadlady благодаря за подкрепата. Права си, че имам право на опит, но нямам право на грешка. За сега намерих място в една ЧДЯ "Детство мое". Условията изглеждат добри, а и виждам добри отзиви. Сега ми предстоят срещи с няколко детегледачки. Съгласна съм, че у дома детето ще бъде много по-добре, дори и с чужд човек, но всички жени, които ми предлагат нямат педагогическо образование и се чудя дали няма да дублираме ситуацията баба отглежда внуче?

# 73
  • София
savi_2210, чак сега видях, че детенцето ти е почти на 2г. Не знам защо бях останала с впечатление, че е на 1г. При тази възраст вече спокойно можеш и на ясла да го пускаш. Разбира се подходящото време за тръгване на ясла/градина е индивидуално за всяко дете. Ти си тази която познаваш детенцето най-добре. А какъвто и избор да направиш винаги има вероятност да се чудиш дали другият не е бил по-правилен, така, че не мисли за грешки.

# 74
Познавам деца, които и преди 2-рата си годинка са готови за яслата- самостоятелни, волеви и по- малко зависими от майките си.
Моята дъщеря е мъничка, страхлива, гушлива и не харесва колективните игри (или подобието им на тази възраст).
Аз бях абсолютно същата на тази възраст, но майка ми искаше да учи, да работи и набързо ме изпратиха при баба, после ДГ и т.н. Чувствах се аутсайдер и отнасях подигравки буквално до гимназията. Ще жертвам финансовия си комфорт от страх да не се стресира детството и на моето дете.
Мисля, че всичко е до характера на самото детенце. И съм напълно убедена, че майчината интуиция усеща дали е време за голямата крачка- ясла.

Общи условия

Активация на акаунт