Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 438
  • 86
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Нека всеки гледа себе си и да не прави сметки за останалите. Аз вземам около 1500 лв., които така лесно сметнахте, че трябва да ми стигнат за частна ясла или гледачка, ама да ви кажа не мога да си я позволя. И когато И второто ми дете отиде на 1г и 1м на ясла, няма и през ум да ми мине да ходя на кафе. Ще си работя от сутрин до вечер. Така че, моля, не слагайте всички под общ знаменател.

# 31
  • в един топъл дом
Наистина добър вариант е програмата "В подкрепа на майчинството".
Иначе за яслите от своя горчив личен опит съм против преди детето да навърши 2 години.
Първото си дете го гледах до 3-годишна възраст и тръгна направо на ДГ, а с второто- като навърши 1 годинка и се върнах на работа по финансови причини. Е, тази грешка няма да си я простя. Най - добре се грижи за детето собствената му майка. Пари се губят и се печелят, но здравето на детето, неговото емоционално и психическо състояние трудно се поправят след това.
Майките в България имат шанса да ползват отпуск до 2- годишна възраст на детето, а в другите държави той е много по-малък. Знам, че парите са важни, но добре помислете. Пожелавам ви да вземете най - доброто решение и за вас като майки, и за децата ви, защото те са смисълът на целия ни живот.

# 32
Така е децата са смисъла на живота.Но най-доброто решение в повечето случаи не е възможно.На  мен ми се къса сърцето,че трябва да го оставя на чуждо място при чужди хора лишен от майчина ласка.Защото ТРЯБВА да работя.За да можем да плащаме наем и да му осигурим нормален живот.За голямо съжаление реалността в нашата държава е такава.

# 33
Ясли, колкото може по- късно.

# 34
  • София
Моят син също е приет в ДЯ. Роден е през август 2010 г. Съмнявам се, че ще е проходил дотогава, но никой нищо не ни е казал по въпроса /ще попитам/. Твърдо съм решила да го пусна, защото не го ли направя сега, ще го гледам още 2 г. Някак пропускате момента, че битката за място в ясла /в Сф./ е най-жестока /следва 1 група/. Шансът за прием във 2-ра яслена група е нулев! Места няма, а и да се освободи някое, ще приемат дете с повече точки. Алтернативата е ЧДГ/детегледачка, с месечни такси  от 400 лв. /минимум!/.

Планът ми следния:
1. Уговорила съм се с JP-то, ако видя, че е стресиран, да му пуска бележки за 10-тина дни. При често боледуване - също да отпуска по някои и друг ден вповече.
2. Не се ли адаптира за половин година - просто го отписвам.

ПП. Сигурно ще ви прозвучи малко жестоко, но да кажа, че имам 3 деца. 7г. съм плътно до тях и си ги гледам. Имам нужда да започна работа, да съм сред хора, а и ми се открива възможност да започна собствен малък бизнес.
Нищо не губя, но с приемането на бебето в яслата, виждам шанс да се развивам, социализирам и не на последно място, да допринасям за семейния бюджет.

# 35
  • София
Божеее, понеже сметнахте, че частната ясла е 300-400 лв, а гледачката 500-600 лв искам да ви внеса яснота в сметката: Частна ясла с изискванията на Таня под 800 лв забравете, такава, която да има двор и достатъчно персонал и да не е набутана в "пригоден" за целта апартамент като се излиза на кварталната необезопасена и неоградена площадка.
За гледачки гледам казвате 500-600 лв. Отдаааавна се мусят на такива пари и не искат, ама хич. Гонят тия с препоръките хилядарката на месец...
Та мама с 1500 лв никак не я виждам, честно  Confused

Цитат
Майките в България имат шанса да ползват отпуск до 2- годишна възраст на детето, а в другите държави той е много по-малък. Знам, че парите са важни, но добре помислете.

Те децата са хубаво смисъл, ама ако няма как да им купиш лекарства и храна, така ще си осмислиш живота, че не е истина, просто!

Хора, не разбрахте ли, че някои хора просто нямат друг избор освен да си пуснат децата на ясла за 60 лв/месец?

# 36
Хора, не разбрахте ли, че някои хора просто нямат друг избор освен да си пуснат децата на ясла за 60 лв/месец?
Жалко е, но е истина  Sad
П.П. Изключвайки случаите, в които майки пускат децата си на ясла, защото "вече не издържали" и се чудят в кое точно кафене да се забият, докато децата им са на ясла... А на такива примери се нагледах в последните 3 години, за жалост отново  ooooh!

# 37
  • София
За гледачки гледам казвате 500-600 лв. Отдаааавна се мусят на такива пари и не искат, ама хич. Гонят тия с препоръките хилядарката на месец...
Ужас ...
И аз си мислех, че за 500-600 може да се намерят жени.
Моя е класиран, но ако много боледува, може и да се наложи да го отпиша и да търсим жена (за съжаление останахме само с една баба Sad ) Ама как ще я намерим ако наистина искат по 1000 ...

# 38
Ужас ...
И аз си мислех, че за 500-600 може да се намерят жени.
Моя е класиран, но ако много боледува, може и да се наложи да го отпиша и да търсим жена (за съжаление останахме само с една баба Sad ) Ама как ще я намерим ако наистина искат по 1000 ...

Ако сте в държавна и много боледувате може да пробваш да правиш някаква комбинация с жена и на детска градина. Може би ако не я ползваш целия месец няма да е толкова скъпо  newsm78.
Ох, всичко е много сложно.
Стискам ви палци да не боледувате много.

# 39
Жалко е, но е истина  Sad
П.П. Изключвайки случаите, в които майки пускат децата си на ясла, защото "вече не издържали" и се чудят в кое точно кафене да се забият, докато децата им са на ясла... А на такива примери се нагледах в последните 3 години, за жалост отново  ooooh!
И аз само такива примери имам пред себе си и затова така остро се изказах по темата за бебе в  яслите ,а маман по фризьори и кафета с дружки:(

# 40

[/quote]И аз само такива примери имам пред себе си и затова така остро се изказах по темата за бебе в  яслите ,а маман по фризьори и кафета с дружки:(
[/quote]  Е направо не ми се вярва,как може да има такива........... "родители"

# 41
И аз само такива примери имам пред себе си и затова така остро се изказах по темата за бебе в  яслите ,а маман по фризьори и кафета с дружки:(
[/quote]  Е направо не ми се вярва,как може да има такива........... "родители"
[/quote]
Има,има...доста са такива.
Бебето на ясла или бабин дом,а маминка по кафета и дружки.
Пък после нямала време да сготви, затова взема ДК и храна за вкъщи, детето я изморявало за 2та 4аса с нея и затова е на ясла да си по4инела .
Баба е на разположение всеки ден да гледа детето  ако не е на ясли или в уикендите
да се видят младите с другари и запои до сутринта.....
Такива ясли имам предвид,а не с майки изнемогващи пари4но или самотни родители без избор!

Последна редакция: вт, 12 юли 2011, 16:18 от tanyatais

# 42
 Thinking Замислих се................,а възпитанието,примера,.....обществото утре,но това е друга тема  smile3505

# 43
  • София
Таня, това, което описваш, т.е. това на което си била свидетел е меко казано идиотия ooooh!
Те сигурно и тези са от групата - дайте да бутнем на директорката да ни приемат, че..  Confused

Аз съм от другата категория - ако ходя на работа си живеем добре, парите ни стигат и така... остана ли си вкъщи - не става работата Sad Затова и реагирах малко по-остро преди това на твои постове, не съм виждала такива родители и не мога да си представя, че е възможно да съществуват! Около мен всички, които пускат децата си на ясла са се заробили с тежка ипотека, я с доходи от майката 240 лв (колкото е майчинството през втората година) едвам успяват да си плащат сметките, за почивка и някакви забавления - абсурд. Confused А един антибиотик през месеца ако им се наложи да купят, направо им се омотават финансовите разчети за месеци напред.

# 44
slanchezara -разбирам. Hug
Това видях в 3 семейства от общо 5 познати семейства и се изумих ,но това е друга тема.
Аз все съм аутсайдера ,който иска сама да си гледа детето и не привиквам бабите през ден да сме излезнели някъде и да ида на фризура,но около мен такива майки се оплакваха,4е майка й искала да си по4ине след работа и нямало да дойде веднага и да излезела по бързо за раздумката с приятелки в Мола.
Другата се оплаква,4е 4иста4ката по4истила бързо,4и4о й на 75 г взел ДК,Майка й забрала двете деца на вилата за деня,а тя не могла да се оправи с прибирането да плати на 4иста4ката и да посрещне децата.
Много бързо били се върнали,а майка й е на 70г.
Всеки ден децата са на целодневна ДГ и ясла,а тя все се оплаква,4е не може да смогне със забирането и оправянето на къщата от ходене .
И съответно звъни на мама да ги вземе децата,да ги нахрани у тях и тя щяла да мине да си ги вземе.
 Но после като се върне мъжа й им се приискало да се повеселят и хоп баба на дивана да спи,4е кой знае до кога ще са навън и сутринта няма да им се става за закуски.
А после ако може и на вилата да ги вземете за уикенда,4е да отдъхнела малко....... #Crazy
Няма СМИСЪЛ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ....

Общи условия

Активация на акаунт