Некоректен работодател - не кандидатствайте

• 13 333
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
Сигурна ли си, че делото е трудово, и че на първа инстанция си била ищец, работник или служител? Изненадана съм. Няма промяна в законодателството точно в таза насока.

# 76
Сигурна ли си, че делото е трудово, и че на първа инстанция си била ищец, работник или служител? Изненадана съм. Няма промяна в законодателството точно в таза насока.

сигурна съм, неправомерно съкращение, с/у държавна агенция (да им са живи и здрави кадърните специалисти, че и аз като прост чр го видях спечелено и посъветвах да се заведе, ищецът ми е от семейството и аз движа всички неща, той само упълномощи адвоката), с 2 решения на срс и сгс в наша полза, сега чакам вкс да реши ще го гледа ли по същество или не, ама и там ме съмнява.

и аз, и адвокатът се учудихме, ама не ми се/му/ занимаваше, щото и аз знам, че не дължи.

и от първа ръка да потвърдя, че съдът присъди възстановяването на целия хонорар, т.е. до момента сме платили единствено 30 лв.

# 77

Е, като не ти е работа да знаеш всички подробности, защо постваш тия случаи за коментар? Аз ли да знам подробностите?

Хората, които не са взели заплати, защо точно в правосъдието да нямат доверие?  Особено пък ако не са завели дела, щото нямало смисъл  Shocked Май не ме четеш, не ме разбираш или не искаш да ме разбереш. Какво е виновен съдът, че дадена фирма е останала без пари за заплати? И какво е виновен съдът, че някой е решил да не завежда дело - това пък вече ме хвърля в пълен шаш. Може би да заповяда съдът на гости у приятелката ти, и да й каже "мила, хвърлих боб и разбрах, че не си взела заплата. Ето заповядай тия пари, нали съм съд, та работата ми е да ти ги платя".

И Хърмаяни е права, за трудови дела експертизите не се плащат от служителя, това съвсем ми беше изхвърчало от главата. Може би и адвокатския хонорар съдът трябва да го плати, та да си доволен. А между другото си има и бюро за безплатна правна помощ за социално слаби лица... Ама като няма кой да си размърда задника, с извинение, да си гони интереса, кой му е виновен?

Първо ще отговоря на многознаещата Рокси, че не става въпрос за София, а за много по-малък град. Напълно възможно е заплатите да са били 600лв. преди повече от година. Но каквото и да ти посочи като информация човек, ти винаги ще му кажеш, че  не е вярно. Ти знаеш най-добре. Никой не може да се мери с теб.

Сега към Флип.
Защо посочих този случай? Защото може да се окаже, че е безсмилено да се води дело за такава сума. Ако наистина няма какво да се вземе от фирмата и човек хлътва в разходи по делото? Но всеки си преценява. Все пак 600лева не са нищо. Доста хора не водят дела, защото нямат излишно време и нерви за губене. Работодателите-мошеници знаят добре това и спокойно казват на потърпевшите да ги съдят. Направили са си сметката как точно да ги разиграват и не се стряскат от нищо! И така тези дела се протакат с години и човек може да не доживее деня, в който ще си получи парите. Хората са загубили доверие във всички институции, а не само в съдебната с-ма. Явно, че на теб са ти поставили специалната задача да разбереш откъде идва недоверието в съдебната с-ма. Доста си млада и наперена, смяташ че знаеш всичко в този живот. Защо другите мои познати не са обжалвали на втора инстанция, а са предпочели да дадат подкупа на съдийката? Вече отговорих защо, но се сетих и за друго. Напълно възможно е, дори и да не е бил болен от рак човекът пак да предпочетат да дадат подкупа и да си решат бързо проблема. Все пак не всичко е пари! Ако делото се проточи с години и загубят доста време и нерви, дали взетите пари ще могат да покрият всичко това? Ами ако човек заради такива тревоги получи инсулт??? Колко пари за лекарства и лекари ще бъдат изхарчени??? А дали ще се оправи от инсулта? Дали няма бързо да се изнесе на оня свят? Хората не са вчерашни и си правят тези сметки. Пари, пари, но има и друго. Спокойствието и здравето също са важни. Някой ден ще ти станат ясни тези неща и тогава няма да се чудиш защо не търсят втора инстанция. Днес за втори път ме учудваш с грубия си език. "Да си размърда задника..."-Това можеш да го кажеш пред приятели, но не и във форум пред толкова много потребители! Ако искаш да се изразиш по подобен начин има и други по-уважителни изрази. И по-културни, разбира се. Ясно е, че езикът тук не трябва да бъде академичен, но не трябва да бъде и вулгарен.
Би трябвало да се помисли какви превантивни мерки да се вземат, за да  бъдат сведени до минимум случаите на неплащане на заплати, а не после да се стига до съд.
Ето, аз снощи посочих такава мярка. Всеки да пише тук, в тази тема за работодатели-мошеници. Но ние доста я разводнихме и вероятно трябва да се направи друга. Или пък излишното да се изтрие.

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 01:15 от vl

# 78
  • София-в сърцата на моите деца
Аз също дадох 150лв., но то беше  за пълномощното  на  адвоката , за да ми движи нещата по трудовото дело. Не знам толкова ли е таксата, но ги дадохме няколко човека! Peace

# 79
  • София

Сега към Флип.
Защо посочих този случай? Защото може да се окаже, че е безсмилено да се води дело за такава сума. Ако наистина няма какво да се вземе от фирмата и човек хлътва в разходи по делото? Но всеки си преценява. Все пак 600лева не са нищо. Доста хора не водят дела, защото нямат излишно време и нерви за губене.
....

Така е, има риск. Човек преценява да съди ли, или не. Но това не е проблем на съдебната власт. не че тя няма други проблеми, но точно в този случай не знам защо трябва да се вини съдът за това.

За превантивните мерки - нямам мнение. Това е по-скоро икономически, отколкото правен въпрос - ако има икономически механизъм и изгода да се "замразяват" пари за заплати и т.н. и това да не се отрази зле на бизнеса (който се води приоритетен, нали, "устойчив икономически ръст ии бла-бла) - най-малкият проблем е да се направи за това съответна норма. Но малко мъглява ми се вижда работата... Кога ще прецениш кой е мошеник и кой не е? Живеем в пазарна икономика, и фирмите, разбираш ли, наистина изпадат в неплатежоспособност понякога Wink

# 80
Защо посочих този случай? Защото може да се окаже, че е безсмислено да се води дело за такава сума. Ако наистина няма какво да се вземе от фирмата и човек хлътва в разходи по делото? Но всеки си преценява. Все пак 600лева не са нищо. Доста хора не водят дела, защото нямат излишно време и нерви за губене. Работодателите-мошеници знаят добре това и спокойно казват на потърпевшите да ги съдят. Направили са си сметката как точно да ги разиграват и не се стряскат от нищо! И така тези дела се протакат с години и човек може да не доживее деня, в който ще си получи парите.
Не съм Флип, но да кажа - не е безсмислено да се води трудово дело за неизплатени възнаграждения/обезщетения, по няколко причини:
- Делото приключва много бързо, не повече от 6 месеца общо за двете инстанции, изключая най-големите съдилища.
- Прекъсната е кратката 3-годишна давност по КТ. След влизане на решението в сила започва да тече нова, 5-годишна. Тя се прекъсва с всяко действие по изпълнението.
- Работникът има реална възможност да следи имущественото състояние на фирмата и да започне да си получава парите, при наличие на имущество. За това се грижи съдия-изпълнителя.
- Времето, което се губи: 1. Консултация с адвокат - 1-2 часа; 2. Представяне на документи и данни - половин час; 3. Подписване на исковата молба - половин час. След това е необходимо само да съобщи на адвоката номера на делото и датата /ако не ги е проверил сам/. По този вид дела присъствието в съдебно заседание на работника не е необходимо. Все пак адвокатът ще прецени дали е по-добре да се яви, но най-много да изгуби още няколко часа, и евентуално един ден за втора инстанция, ако се стигне до нея. След съдебното решение, може да се наложи да отдели още един-два пъти по няколко часа за образуване на изпълнително производство. Ако сложиш към това време и пътуване, най-много да изгубиш общо 5-6 дни.

Ако работодател ти дължи около 1 500 лева неплатени заплати и обезщетения, ми се струва съвсем разумно да похарчиш 150 лева за адвокатски хонорар, който после ще си получиш. Особено ако фирмата не е преустановила дейност, продължава да работи и има активи.

Случаите, в която е безсмислено да се водят дела, според мен, са при прехвърляне на предприятието на безимотен гражданин. Тогава шансовете това предприятие да проработи и да се сдобие с имущество ми се струват нулеви.

Всичко написано не е просто теория, а ежедневие. И хората, които се консултират за правата си, имат много по-правилна преценка при решаване на въпроса дали да си изгубят времето с дела или не. 

# 81
  • Варна.....
    Странно за какво ли са тия 150 лева, при положение че такъв е размерът на минималния адвокатски хонорар по трудови дела.
      Безплатно производство не значи безплатна адвокатска защита. Впрочем, по трудови дела ищците-работници или служители не внасят разноски за експертизи. Поемат се от бюджета на съда.

внасят, може да е минимално, но вече внасят. информацията ми като вносител на въпросните 30 лв (имам и документ и разпореждането на сгс) е от края на ноември 2010 г. ако има промяна след този месец, се извинявам за подвеждането Peace
Тези 30лв да не са за призоваване?

# 82
petita, би ли споделила колко време продължи делото на две инстанции в София. Не заради мен, заради vl. Все пак софийските съдилища са най-натоварените в страната.

# 83
petita, би ли споделила колко време продължи делото на две инстанции в София. Не заради мен, заради vl. Все пак софийските съдилища са най-натоварените в страната.

tais, не, не са за призоваване, нямаше подобни призовавания, само адвокатите на двете страни са се явявали и то не всеки път.

Хърмаяни, няма проблеми, заведохме дело март м. г., юни имаше първоинстанционно решение, последвано от 2-седмичен срок за обжалване, ответната страна обжалва и ни пратиха от срс на сгс, съответно съдебна ваканция, последвана от 2 разглеждания през септември и октомври, потвърдително решение през ноември, пак 2 седм. срок, пак обжалвания, та така стигнахме до вкс и сега чакаме той да се произнесе ще го гледа ли по същество или не.

п.с. междувременно си получихме присъдената от съда сума за оставането без работа, а с окочателното влизане в сила на решението пу,пу,пу да е скоро, ще ни възстановят и разноските по адвоката, т.к. са присъдени.

не очаквах  да е толкова бързо, така че съм доволна, аз като знам колко години се точеха едно време подобни дела (била съм от другата страна, представлявах компания, срещу която имаше дело за неправомерно съкращение Mr. Green)

# 84
petita, благодаря за изчерпателния отговор.

vl, след поста на Петя да добавя другите предимства, за които бях забравила:
- Решенията за неплатено трудово възнаграждение /без обезщетенията/, подлежат на предварително изпълнение. Т.е. можеш да си търсиш парите чрез съдия-изпълнител още на първа инстанция.
- Тези дела не стигат до ВКС.

На Петя искът е друг - за отмяна на незаконно уволнение, затова си е търсила и получила парите чак след втора инстанция /около 7-8 месеца след завеждане на делото/.

# 85
petita, благодаря за изчерпателния отговор.

vl, след поста на Петя да добавя другите предимства, за които бях забравила:
- Решенията за неплатено трудово възнаграждение /без обезщетенията/, подлежат на предварително изпълнение. Т.е. можеш да си търсиш парите чрез съдия-изпълнител още на първа инстанция.
- Тези дела не стигат до ВКС.

На Петя искът е друг - за отмяна на незаконно уволнение, затова си е търсила и получила парите чак след втора инстанция /около 7-8 месеца след завеждане на делото/.

Дано не ми си налага да си търся правата по такъв начин. Досега не се е случвало. Веднъж прежалих 50лв. и още веднъж 10лв. Имало е и други случаи с малки суми, но не ги помня.

Сега, ако искате можете още веднъж да кажете на всички по кой член могат да напуснат, ако не са си получили заплатата и как да действат по-нататък. Говоря само за една заплата, а не за 5-6 или повече. Направо се чудя на някои хора, които продължават да работят и се оставят да ги завлекат с доста заплати. Аз ще напусна още при първото неплащане.

# 86
  • София

Сега, ако искате можете още веднъж да кажете на всички по кой член могат да напуснат, ако не са си получили заплатата и как да действат по-нататък.

Чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда - без предизвестие.

После? После адвокат. Няма да обяснявам адвокатът какво ще направи, че сума хора пробват на своя глава и после оплескват работите (и  вият по форума откъде-накъде съдът им бил искал подробни разпечатки за възнагражденията например).

# 87
vl,  ето ти членът

Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

но нека преди това да си прочетат в трудовите договори или в правилника за вътрешния трудов реди и рз, кога е дата на изплащане и след нея могат да си подадат заявление за прекратяване на договорите.

в този случай работодателите им дължат и обезщетение в размер на неспазено предизвестие

# 88
  • София-в сърцата на моите деца

Сега, ако искате можете още веднъж да кажете на всички по кой член могат да напуснат, ако не са си получили заплатата и как да действат по-нататък.

Чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда - без предизвестие.

После? После адвокат. Няма да обяснявам адвокатът какво ще направи, че сума хора пробват на своя глава и после оплескват работите (и  вият по форума откъде-накъде съдът им бил искал подробни разпечатки за възнагражденията например).
Пак не си в час, но ти е простено! Писах ,че си имам адвокат и съм си пуснала каквото трябва , ама пак  ти казвам, че с адвокати и юристи  не споря, защото и да са криви , те пак са прави?Нямам думи за твоето отношение спрямо" простолюдието"  тука ...Ти си над всички и всеки...Простено да ти е....Аз съм само един ПРОСТ инженер... Peace

# 89
  • София
Момиче, къде видя да те споменавам? По-кротичко бива ли? vl зададе въпрос, аз отговарям. "Пак не позна" ще ми викаш, като ме изловиш в грешка по въпроса, на който отговарям (и ми се случва, дори често).

Със здраве. 

Общи условия

Активация на акаунт