Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правата ми, ако работодателят ме освободи по взаимно съгласие?
Какви са моите права, ако работодателят ме съкрати?
Какво трябва да направя, ако искам да се върна на работа след майчинство или не мога да се върна на работа след изтичане на майчинството?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правата ми, ако работодателят ме освободи по взаимно съгласие?
-
Какви са моите права, ако работодателят ме съкрати?
-
Какво трябва да направя, ако искам да се върна на работа след майчинство или не мога да се върна на работа след изтичане на майчинството?
Ако искате да се върнете на работа след майчинство, уведомете работодателя си за намерението си. В случай на съкращения имате право на обезщетение за 6 месеца, равно на 60% от доходите ви за последните 18 месеца (или 8 месеца, ако стажът ви е над 5 години). Ако не можете да се върнете на работа, имате право да поискате отпуск за отглеждане на дете без заплащане. Това действие включва подаване на молба до вашия работодател въз основа на Закона за защита правата на родителите.
-
Какво трябва да направя, ако искам да се върна на работа след майчинство, но работодателят ми не отговаря?
-
Какви са правата ми след изтичане на отпуска по майчинството, ако бъда уволнен?