(Био) зеленчукова градина 9

• 83 020
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna,когато гледахме ягоди на полиетилен на четвъртата година покрай растенията от дупките изби коприва.А като разваляхме насаждението и махахме полиетилена имаше снопове стъбло-коренища по над 5 метра.Като корабни въжета.Копривата се размножава и със семена и с коренища,така че няма да я спреш.Чисти,скуби в краен случай пръскай с Глифоган или нещо  от сорта.Но пълно изтребване трудно ще постигнеш.Аз всеки ден бера и кълцам на кокошките и свършване няма.

Ох, ще унищожавам тогава, докато не се е разраснала съвсем Sad Жалко Sad

# 166
  • Русе
 gelikas в градината няма буци, защото всяко местенце е засяно и копано по няколко пъти. Доматите са подредени почти по конец. Много държа всичко да е подредено в прави и красиви лехи. А  Дунава минава на около 2километра от нас. Преди години направиха инсталации за поливна вода от реката, но като много неща в България окрадоха тръбите и сигурно вече няма да се възстановят. Остава да поливаме с дъждовна и питейна вода.

# 167
Копривата се корени. Когато започнахме да чистим двора на къщата и ремонта през 2005 г. първото с което трябваше да се преборим са къпините и копривата - бяха превзели целият двор. И двете ги унищожихме с коренене. Изхвърлихме десетки колички само с корени на коприва. Изчистихме я от целия двор - сега ако искам супа от коприва пращам милото да бере у някой съсед Mr. Green
Поветицата я моря по същия начин. Само, че тя се пише на по упорита - я се покаже някъде и аз с търнокопа. А където няма насаждения я морим с раундъп. Е няма досега нещо, което да не сме уморили с него. Ако го знаехме преди, колко коренене щяхме да си спестим. #Crazy

# 168
Вие се чудите как да премахнете копривата, аз се чудя как да я засея ( даже и семена си поръчах от нета). Аз я използвам за супи и салати.

Тук в САЩ препаратите от рода на Раундъп са мн разредени и въобще не действат

# 169
  • Варна-София
Titina, то и аз досега нямах, пращах съпруга да бере от горичката. Като ми се появи и си умрях от кеф. Аз обичам всякакво зелено, я за супа, я за ядене. А коприва веднъж "избъжках" с пасатора на сурово и я мушнах в салатата с риба тон. Никой нищо не разбра.
Кажи и ти някоя рецепта.

# 170
Люб,не се ядосвай,остави си в някое ъгълче и я дръж под контрол.Или си посей лобода-става за зелени супички и гозби,но и лесно се скубе .Не,че не се опитва да превземе градината,но по-лесно се контролираhttp://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23597817
gelikas,въшките трябва да ги унищожиш.Ако след това растенията за няколко дни тръгнат нормално е супер.Има някаква вероятност да не са ти пренесли вирус.Но продължават ли да стоят втрънчени,сякаш със забити връхни листа като на тая снимкаhttp://gelika.snimka.bg/hobby/krastavichki-bolni.595447.23626579 ще трябва да ги махнеш.И да пръскаш новите превантивно.

# 171
amica1 , супа правя по рецепта на майка ми, правя журкана коприва  - това по рецепта на баба ( запържена коприва с брашно), смилам с блендера и слагам към разни сосове, правя я с яйца, и каквото ми дойде на ум, Вкл слагам млади листа в салата ( поомачквам ги преди това). Всъщност правех докато си бях в България, сега тук ползвам само сушена за супи.

# 172
vili__66, а ако пензира краставичките и да ги пръска против бълхи? Разбира се, ако са достатъчно големи за пензиране, да останат поне 4 коленца от корена до отрязаното място.

# 173
Вълк,и това е вариант при положение,че не са заразени.Но ако има вирус ще закържавеят и колтуците.Яд ме е като започне да става така-четем, прилагаме разни отвари,за да сме чисти.И като почнат болестите си скубем главите и растенията.И сме принудени пак да купуваме пръскан зеленчук. #Cussing out

# 174
  • При розите и топлата вода ......!
vili__66, благодаря! Утре ще пръскаме за въшки, че в момента при нас вали като из ведро. Дано няма градушка, че нещо много се белее.
Къде де си намеря семена от лобода? В магазините няма.
Вълчо, иначе и аз така си мислех, да им махна връхчетата, но ще изчакам след пръскане и направо ще ги махам. В момента рътя нови и ще ги замествам. Дано се оправят де. Praynig
Titina, аз обичам супа от коприва, спанак, пресен лук и малко оризче. Супер е.
Ползвали ли сте маргарин за пържене? Днес търсих в магазина Палмолина да си заредя фритюрника за тиквичките, че вече са по 10 см. Нямаше, но в подобни жълти бутилки имаше маргарин за пържене.

# 175
Аз използвам такава мазнина за фритюрника, но не ми харесва. Ако пържа тиквички предпочитам като баба - овалвам в брашно, първа, после топвам за секунда във вода с оцет ( да им обере мазнината)
Иначе др което практикувам е, нарязвам ги посипвам ги със смес от зехтих, чесън и копър. После нареждам на хартия в печката, пускам вентилатора и готово - бързо, лесно и здравословно.

Нали доматите ми станаха огромни ( от същия разсад на колегата на съпруга ми са едва 1 м), та май съм попрекалила с азота. Единственно може да е от мулча дето го произвеждам

# 176
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ихаааа, ще си имам пиленца newsm44
Татко каза, че от другите кокошки не лягали в мястото й. Тя ставала само за малко да яде и пак лягала, а той дебнел момента да провери да няма снесено друго яйце там.
По календар на 10-ти юни ще трябва да имаме бебета-кокошленца Joy

Thinking а какво точно имате? само малки кокошчици и малко петле или и малки  големи?

Laughing когато бях малка имахме "джинки" - от малките кокошчици петленца. мъникът оскуба големия петел, той горкия хич не можеше да го стигне за да се преборят  Laughing, а после всички кокошки и малки и големи снасяха яйца колкото орех  Crazy

# 177
Гуди, имам си 4 кокошки носачки + 1 петел /Бехлюл/. Нормални си такива, червени.
Отделно имам една малка кокошчица+1 петле /Аднан/, те са такива ,,джинки,,. Първото малко петле го сменихме, че много летеше ooooh! и вечно го гонех из ливадата. Това новото е с едни големи ,,обички,, отстрани и колкото е голямо то, толкова му е голям гребена hahaha Но са заложени яйца и от двете петлета.
Големият петел често гони малкото, защото то пък се язди по неговите кокошки и въобще настава голяма какафония понякога Joy

# 178
Използвали сме джинка да мъти големи яйца. Слагахме 7, едно в средата и 6 около него. Джинките са много грижовни родители, кокошчицата излюпваше 7 и с петлето се грижеха за тях, доста след като ги надминат на ръст.
Лошото бе, че у нас е трудно да се открие къде се е скрила да носи джинката.  Mr. Green
Едно лято имахме на двора ненарязани дърва, наредени, та тя излезе с малки джинки от една хралупа на дърво от камарата.

# 179
Много ще ми е интересно какво ще се получи Rolling Eyes
Навремето баба имаше грижа за тези неща. После като почина, нищо не гледахме. Нито зеленчуци, нито животинки. Само китки. Ама зимата свекър ми остана сам и за да се чувства ангажиран с нещо го обзаведохме с тези кокошки. После ми подариха и малките, а сега ми подаряват и зайци. Само дето нямам жилище за тях Joy

Общи условия

Активация на акаунт