(Био) зеленчукова градина 9

• 83 025
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна-София
Започнах мързелива борба с многогодишните плевели, но още оглеждам резултата и ще се хваля да речем в средата на лятото, ако още не са избили. Иначе идеята я наричат lasagna bed и е много проста. Слагат се директно на земята картони. Отгоре се прави компост. За да не става на конус, а равномерно да се настеле се огражда като кошара (колчета+гаца). Трупа се на височина 60 см всякаква органика. Като си кажеш "стига вече" изтръскваш семената на лободата, напролет махаш оградата, за да не грози, по 24 май обираш лободата, правиш дупки, които напълваш с пръст, стар компост и тор и садиш, да речем тиквички. Аз направих точно това. Многогодишни плевели няма засега. Ще препотвърдя към средата на лятото.
P.S. По препоръка от форума насипах около тиквичките с пепел, за да не ги газят голи охлюви. Поражения засега нямам, поради което горещо благодаря за съветите.

# 151
  • София
Вълчо,

И троскот имам малко, ама това го мори успешно. Души всичко и наред - само копривата не му се дава. Охлювите го обожават - еххх ... да намеря къде ги изкупуват и направо ще отцепя горната част на двора за ферма, че и без това ще си е джунгла поне още година.  Mr. Green

Ей го на:

И една много  лоша снимка в коридора - но да добиете представа за размера - плочките са 50х50. Дребното горе, е изникнало от снощи, за има-няма 7-9 часа, дълго е 3-4 см., а  коренчето е тройно  Shocked/:

amica1,

Помня, че при братушките четох за много успешна борба с плевели - покриват се с плътен черен найлон. Ако има слънце, температурата отдолу стига над 60 гр. Не съм пробвала, но звучи по-мързеливо и подобно на твоя метод.

Edit: Снимах и жълтото, прахообразно е. Като го пипнах с пръста и полепна:

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 12:43 от daniabc

# 152
Нашата червена джанка ражда, и то много. Първият ред джанки, дето се достигат с ръка, се опоскват още преди да прецъфтят цветчетата. Стигат ни за компоти, нектари, на съседката, и за ракия. Имаше много рогули, някакви видоизменени и плоски израстъци, но вече ги няма, окапаха ли?
черитата?
Това се оказа гъбично заболяване, има пет-шест имена у нас, едното е рожкови. Окапали са. Журналистите са сдраха да пишат и преписват статии "Слива роди боб". Пуснах тема в Клюкарника, една съфорумка го разнищи. Профилактиката е 1% бордолезов разтвор. Напролет, ако пръскаш прасковите, пръскай и сливата.

# 153
  • Варна-София
daniabc, това ми изглежда да е пача трева. И при мен я има много. Плевел, храна за патките и билка, доколкото си спомням повишава кръвното налягане.
А жълтият прах има ли мирис?

# 154
Да ви кажа едно мое наблюдение за бурените.Там,където слагаме басейна имаше поветица.Пръскахме я с хербецид,тесахме,а изтребване няма.Миналата година решихме да подложим под басейна дебел пласт вестници-сигурно имаше 7-8 сантиметра дебело.Разположихме басейна отгоре и така цяло лято.И четейки за методите с вестници ,картони и велпапе си мислех-уморих я най-после тази поветица Mr. Green.Да,ама не.Есента,като махнахме басейна вестниците бяха станали на кора,а под тях метри и метри поветица-вярно без листа и бяла.Но с огромни коренища и дълги,дълги стебла.А между тях голи охлюви с шепи и тунели на попово прасе  #Crazy.Та тази пролет поветицата си тръгна както обикновено.Че и се насочи към ягодите в съседство.Сега под басейна настлахме слама-от нея пък ще покълне жито,но здраве да е.http://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23598015,http://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23598064.
Дано вашите опити да надхитрите бурените са по-успешни  Hug

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 14:07 от vili__66

# 155
Имам си черешки  newsm44 Имаше и по-червени, но децата ги изядоха.

И нали ви казах преди време, че си имам от месец няколко кокошчици с петле. За био-яйца от щастливи кокошки Laughing Ами сега малката кокошчица лежи от една седмица и не става от яйчицата си. Мъти ги, нали? И може да си имам малки пиленца Party

# 156
  • Русе
Вълкът с дълъг ник, това за сливата с шушулки е снимана пред нашия блок. Гледах дори докато правеха репортажа. До тогава не бях го забелязала. После и аз ги снимах тези шушулки. Не съм ги свалила снимките, някой път ще ви ги покажа. Сега не съм ги гледала скоро, но май са изпадали.Толкова е интересно, че чак страшно как са се изродили. Това сигурно става и с хората.

# 157
tzarina,голямо щастие е да гледаш радостта на децата и светналите им очи докато късат и хапват първите ягодки и черешки.И дори не изпитваш самия ти желание да хапнеш.

# 158
  • густо майна Филибето
И аз имам същите наблюдения върху поветицата, vili__66 , моята е под камъните на пътеката (под тях си е само пръст) И дупки, тунелчета....
Имам си коприва на едно местенце, като сме носили листовка от гората сме си я домъкнали. Вече два пъти брах за супа. Няма да я оставя да цъфне, така ще я огранича ли?

Ana.Ivanova , утре се надявам да не забравя фотоапарата и ще снимам, повечето рози са цъфнали Simple Smile За черитата пише, че ако са високостъблени се колтучат като другите домати.

Вълчо,

И троскот имам малко, ама това го мори успешно. Души всичко и наред - само копривата не му се дава. Охлювите го обожават - еххх ... да намеря къде ги изкупуват и направо ще отцепя горната част на двора за ферма, че и без това ще си е джунгла поне още година.  Mr. Green

Ей го на:

Това цъфти ли? Че зад блока има едно, мисля че цъфтеше бледолилаво, тъкмо мислех да си изровя малко - гледам че сушата не го впечатлява много. Ако е така, какъв автогол щях да си вкарам ooooh!

# 159
Ljuboznatelna,когато гледахме ягоди на полиетилен на четвъртата година покрай растенията от дупките изби коприва.А като разваляхме насаждението и махахме полиетилена имаше снопове стъбло-коренища по над 5 метра.Като корабни въжета.Копривата се размножава и със семена и с коренища,така че няма да я спреш.Чисти,скуби в краен случай пръскай с Глифоган или нещо  от сорта.Но пълно изтребване трудно ще постигнеш.Аз всеки ден бера и кълцам на кокошките и свършване няма.

# 160
  • Варна-София
... Есента,като махнахме басейна вестниците бяха станали на кора,а под тях метри и метри поветица-вярно без листа и бяла.Но с огромни коренища и дълги,дълги стебла...
Надеждата ми е, че картоните няма да се разложат бързо. Ако не, най-много отново да свалим шапка пред волята за живот.

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 15:00 от amica1

# 161
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
manandy, каква е тази мутирала царевица? Има ли я в БГ? В нашето семейство лятото хапваме варена царевица.
vili__66 Heart Eyes  bouquet. Гледах, гледах краставичките и не разбрах имат ли скъсени междувъзлия- това не го разбирам  Embarassed  Горните листенца са свити навътре и пълни с въшки. Дали от въшките се свиват или имат и мозайка, не знам. Направих няколко снимки Дано се ориентираш. http://gelika.snimka.bg/hobby/krastavichki-bolni.595447.23626580 След малко отивам за препарат. Ако само напръскам без да махам болните, ще продължават ли да заразяват? Или ако махна болните и на тяхно място посея нови, ще бъдат ли заразени? Прости, че те затрупвам с въпроси, които може би са глупави. smile3538
А, градинката ти е супер. Каручката ползвате ли я? Не е ли тежка с тези капаци?
amica1, благодаря, че споделяш с нас. Hug
анн, градината ти е красива.  bouquet Доматите са строени като войници на парад. Hug Почвата е много интересна, няма една бучица. Близо до река ли сте?
Веселчето Hug Hug Hug, за умение незнам, по скоро има налучкване и....... желание. Laughing Нахут обичам и аз.
Ana.Ivanova, Тedy, посяла съм няколко вида боб пешак/ при нас му казват шут/. Единият е бял с черна точица. Става за зелен, за консерва и за нанизване. По нашия край много е на почит низан зелен боб. Казваме му капички. Ниже се на канап или някаква връв. Изсушава се и зимата се готви със свински крачета и ушета или с телешко  или постен силно подлучен. Този го сея няколко години и е пробван. Другият е пешак за сушене за бял. Този го сея за първа година и не знам какъв ще излезе. За съжаление нямам зрънца нито от единия нито от другия. Есента съм насреща. Hug
tzarina, скъсах си черешка. Ран сорт ли е? Ние имаме Ван, но още не е червена, още налива.

# 162
gelikas, ранен сорт е, но не помня какъв. Зная, че имаме и ,,Ван,, в градината, може и той да е. А и при нас беше доста жега миналата седмица и това вероятно им помогна да се налеят.
Имаме и зелени доматчета вече Party

# 163
Копривата е суперски фураж за всякакви животни - прясна, суха, смляна.
Сурова може да се кълца на патици, гъски, пуйки, прасета, а суха през зимата я мелят овцете и козите. Сушена смляна може да се дава и на кокошките, гребените им се зачервяват яко.
Тоя бурен на daniabc отначало ми заприлича на джоджен, но листата са малко по-различни, по-скоро организацията на нишките по листата.
Мале, от снощния дъжд баклата и ряпата за семе се понаклонили, раният боб е с кални листа, доматите ми бяха насадени в трапчета, има изравнени. Ягодите слава Богу яко съм мулчирал, че съседите имат останали наполовина в калта плодове.
Като ви гледам снимките, ви водя само на сладка царевица и Старозагорски боб. Краставичките ми са на 1-2 истински листа, тиквичките на 2-3. На доматите още нямам нито една цъфнала пъпка.
tzarina, кокошчицата ти мъти. В такъв момент е важно други кокошчици да не си лягат до нея, и да снасят там, че става голяма обърквация.

# 164
Ихаааа, ще си имам пиленца newsm44
Татко каза, че от другите кокошки не лягали в мястото й. Тя ставала само за малко да яде и пак лягала, а той дебнел момента да провери да няма снесено друго яйце там.
По календар на 10-ти юни ще трябва да имаме бебета-кокошленца Joy

Общи условия

Активация на акаунт