(Био) зеленчукова градина 9

  • 82 552
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Здравейте!
Големи майстори на разказа сте! Човек като ви чете се пренася и чак усеща обстановката.
Веселчето, точно това с водата правихме и ние, ама любим номер ни беше намазване с паста "Поморин" дръжката на вратата на госпожите- тогава другарки. hahaha Тия овце на пръв поглед ми заприличаха на пухени възглавници.
Обожавам да ям суров грах. Колкото пъти мина покрай него си откъсвам шушулки, изваждам грахчетата и ги хапвам.
Вълк, наистина консервирането на грах и зелен фасул енергоемко, но за тази цел сме си отделили вързани на снопчета пръчките на лозниците. Не че са достатъчни, добавяме някое трупче и става. Тов с навития конец ме расмя от сърце. Joy
Titina, не съм сушила грах, но е добра идея.
новаАз го обирам изчиствам от шушулки, бланширам и затварям в буркани. Варя 3 часа.
Ana.Ivanova, и аз не съм доволна от грах " Скинадо". Не знам дали ще има какво да консервирам?
По повод дините- при нас преди се сееше един  сорт продълговати дини със ситни черни семенца. Не знам какъв  е сорта, но беше много сочна и  много сладка.
misisbg, аз съм сяла "Лоди"- ражда много, но на нас ни е безвкуесн, но пък комшийката го харесва.
Куркума, какво значи невнимателно култучене  и задънване. Обожавам такава градинарска супа.
daniabc, вчера една колежка  ми казва, че оставя доматите на две разклонения и въобще не култучи.  Shocked Така, че не е фатално, че не си култучила, но мисля, че махането на листната маса е грешка, защото те хранят плода.
bariksto, хубава ти е градинката. поздравления.
vili__66 и при нас не падна и капка дъжд. Всичко е за поливка.
В едната оранжерия по листата на доматите са се появили тъмно кафяви петна, не са много, но дали не е мана? Имам и корени, които са дебели с много листна маса, но малко и малки доматчета.  В мен ли е вината?
Имам засят боб, за който се съмнявам, че е Старозагорски чер. Не знам какъв е защото жената, която ми го даде, каза че е за зелен, ражда много и е крехък и вкусен. Зрънцата са черни, не много едри с малка бяла точица. В момента почва да цъфти в лилави цветове. Дали случайно не съм се снабдила със Старозагорски чер?
amica1, аз също съм прибирала не бланширан във фризера. Бланширам, защото после бързо се сварява.
Днес е Черешова задушница. Да посетим любимите си близки, които не са вече сред нас. Мир на праха им.
Лек ден. Hug





# 511
  • Мнения: 86
Амика,не бланширането може дори да е опасно за здравето.И ако беше ненужно едва ли преработвателите щяха да оскъпяват и затрудняват преработката с него.
Предварителната подготовка за замразяването е изключително важна. За да запазят първоначалния си вкус, свежест и цвят, те се обработват веднага след брането или купуването им. За инактивирането на окислителните ензими, отделяне на въздуха и намаляване на броя на микроорганизмите, зеленчуците се бланшират в кипяща вода, след което се охлаждат бързо и опаковат внимателно в подходящи съдове. Преди бланширане зеленчуците се почистват, а когато е необходимо - се обелват. За бланширане те се пускат с телена кошница в тенджера с кипяща вода. Препоръчва се 4-5л вода на 500гр зеленчуци. Времето за бланширане на различните зеленчуци е различно. При зеленчуци, които може да загубят цвета си, се прибавят 2 ч л аскорбинова киселина към 4-5л вода.
Но мързела е велико нещо.

# 512
  • Мнения: 4 587
gelikas, за разказването - получава се с тренировки. Голяма част от списващите тук се знаем от една - две други теми. Поне аз виждам доста познати никове.
Относно задънването, преди да отчупиш колтук, трябва да си отварящ очите дали над него има връх на стъблото, или само съцветие. Някои растения домати го правят това. И след като го околтучиш, вече трябва да чакаш да поникне друг колтук, да тръгне нагоре, да пуска съцветия, но лятото не е вечно. Някои сортове са по-склонни да правят това от други, да остават без връх. Лятос един така оставих на три съцветия.
Улица без изход - улица завършваща с дъно - задънване - спиране движението нагоре на растението. Колкото завърза, толкова. Ще узреят пък по-бързо, ще са по-едри доматите.

Вили, благодаря за лекцията за бланширането. Ако няма мрежичка, и в тензух ще стане. Киселина не бих прибавял. Грахът леко пожълтява. Имало над 1000 сорта грах, включително и двуцветен. Само не разбрах дали шушулките са двуцветни, или топченцата. За малки деца би било забавно. Вълчетата като бяха малки, им пусках в боба две шепи черни старозагорски, и те се целеха във всяка лъжица да има и по едно черно. Та шарен грах би бил конкуренция на оцветените боклучки от магазина.
Като ученик бях чел в едно списание за селскостопанската култура на маите - страхотно много сортове царевица, тикви и боб, каквито дори не подозираме, че са съществували. Имаше например описана царевица 4 - 4.5 метра и кочана на върха. Е те това е било на тръстиката за простосмъртните.
От снощи е заръмяло дъжд и още ръми, добре, че преди да се мръкне обрах тотално ягодите. Излязоха 6 компота. Днес ще го пиша дъждовен, и ще разтягаме лакърдии с други дъждовни газди. Ако има.

п.п. Май го намерих http://www.alibaba.com/product-gs/284323702/Baked_Green_Pisum_sativum.html

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 10:35 от Вълкът с дълъг ник

# 513
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
 Тука само силно духа и захладня, но капка не пада. Но пък ние си имаме капково, както ви се похвалих Simple Smile

Да ви покажа градината, преди да се е затревила много Simple Smile Доматите и краставиците ще се преборят, но на пипера съм сложила дебел слой окосена трева, защото на него му е трудно. Мъжа ми само мърмори, че затруднявал поливането, но с капковото вече няма да му е грижа Simple Smile
Няма да копая, плевя каквото мога, или остъргвам каквото мога с мотиката, все едно постригвам нула номер Simple Smile

https://lh3.googleusercontent.com/-cKp2fsumNxM/TfMIg9XgNYI/AAAAA … s800/P8219443.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-cKp2fsumNxM/TfMIg9XgNYI/AAAAA … 1024/P8219443.JPG - тук за пиперките не е останала трева, ще чакат следващото косене.
https://lh5.googleusercontent.com/-fra1F_xNtKg/TfMIg-F-YmI/AAAAA … 1024/P8219445.JPG - краставиците са с двоен маркуч, това са корнишоните. Съжалявам, че забравих да щракна хартисалите, дето ги насадих при граха - дребни, жълти, малки, сега цъфтят.
https://lh5.googleusercontent.com/-gpWkBA3wEJ8/TfMIm6p6bpI/AAAAA … 1024/P8219449.JPG - Герганата вече я откъснах Simple Smile
https://lh5.googleusercontent.com/-bDeVK9lb4sE/TfMIz9faZzI/AAAAA … 1024/P8219463.JPG - сина ми, въпреки студа и вятъра, пробва бъдещата поливна система в цветната градина, засега уточнихме местата на разпръсквачите.

Ето какво е направил вятъра с розите:
https://lh6.googleusercontent.com/-lut5mKn4f3E/TfMIDoQ0A8I/AAAAA … 1024/P8219477.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-sqwew8O-VfU/TfMIEBreEOI/AAAAA … 1024/P8219478.JPG

Граха го слагам директно във фризера, без да бланширам. Боба бланширам , за да не заема място.

# 514
  • Мнения: 2 033
Здравейте. Снощи много късно излезнах на двора да видя какво ми яде тиквичките. Защото на третия път вече покараха, за щастие. Заварих едно продълговато нещо (частично излязло от земята) като червей, но по-дебело и тъмно сякаш. Като ме усети за части от секундата се вмъкна назад. Какво е това чудо?
Имам и проблем с черешата. Много скоро ще узрее. Но листата й жълтеят и падат. Трябва ли да направя нещо, след като я оберем?
На съседната ябълчица пък връхчетата на младите клони са побелели от нещо като бял прах.
Ако решите, че ще помогне, ще ги снимам да ги видите.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2049/192604495110201527661307 … WGthf6C244KTc.JPG
Ето снимка на глицинията, която прецъфтя.

# 515
  • Мнения: 86
Вълк,лекцията я цитирах-аз съм много далеч от биохимията.Професията ми е свързана с машини Mr. Green,а за градинарството съм учила без да полагам изпити Mr. Green.
Но преди много,много години един специалист по консервиране разказваше колко страшно може да е неправилното консервиране-запомнила съм "хранителен ботулизъм"и"ботулинов токсин".И нещата са доста сериозни.Та когато си закупихме фризер към него прикрепихме и учебник по замразяване.И все пак всеки ден слушаме за бактерията убиец шетаща из Европа.
Аз не ползвам мрежичка,а огромна цедка,с която изгребвам и изсипвам във вода с лед-охлаждането е също толкова важно.Киселина също не прибавям-дори винаги съм се чудила на лимонтузуто в рецептите за сладка.
Двуцветен грах има съседката ми-с бели и светло лилави цветове-шушулките и зърната са едноцветни  Laughing.Този грах е малко по-жилав,но пък става за сушене.
А моите деца много обичаха трицветна супа-грах,моркови и картофи.
Днес ще си почиваме май  newsm78.Ще отидем след работа при тате...
А ако поспре да ръми ще направим един набег за около 40 доматени кола в едно дере Mr. Green
Люб,ти направо нямаш трева  Hug.Ще се опитам да снимам след обяд в моите корнишони дето три пъти ги сях какво е и по пътеките между фитариите.
Люлин,по черешата си имаш така наречената бяла ръжда-ние неуспешно се борим с нея при едно дръвче вече 5-6 години.Трябват и много фунгицидни пръскания и то точно по време на наедряване и зреене.След обиране жълтите листа окапват,после избиват нови и сякаш се оправя.Но плода намалява след всяка година.По тази причина си посяхме три нови дръвчета и след година-две ще отсечем старата.

# 516
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
vili__66 , нямам трева, защото мъжа ми насипа 20-30см пръст, пласт отнет хумус от друго място, точно преди да насадим, там си нямаха много плевели. Догодина не ми се мисли ooooh! Затова я показвам в "приличен вид", че от другото видяно тука ме хваща срам Blush А отдолу беше пясък някакъв, не знам откъде ни го домъкнаха (пак е насип), сега е омесен с много  кравешка тор, къде угнила, къде не.
В крайна сметка не мисля, че тревата пречи кой знае колко на големия зеленчук, напротив, коренчетата разрохкват почвата и водата прониква по-добре до долните слоеве, без да спича почвата. Само на троскота и балура съм им много ядосана, при първа възможност ще ги пръскам с хербицид, не мога иначе да се отърва от това чудо.

# 517
  • София
  • Мнения: 1 224

Не знам дали промените в климата ще са трайни, но последните две в Делиормана са дъждовни, както преди 40 години в детството ми. Ако се запази тенденцията, трябва да променя културите, или поне пропорциите на засетите площи. Например лук ще трябва да засаждам колкото може да се изяде зелен - максимум 200гр арпаджик. Срамота е да изхвърлям загнил лук, колкото мъжки юмрук, и към Коледа да купувам.

Вълчо, специално за лука съм много доволна от себе си. Напролет купих половин кг. арпаджик /то се оказа много лук, много нещо/ и някак отвътре ми дойде да процедирам така: Първоначално посадих около 30 бр., но понеже разтяха с различен интезитет, колкото отскубна, толкова бучвам/. И все си имам пресен лук, дебел колкото цигара /както най-го обичам/. Отделно разчистих едно малко каре и бучнах още толкова, който го нарочих да е за глави и не го закачам. Но мястото е на по-високо и с лек наклон. Потоп да стане, мисля, трудно ще загние.

И да се отчета: Вчера купих малко разсад за пипер /да си попълня и обновя пораженията/ и малко от червения босилек. Много са дребни и май няма да се хванат, но пусти късмет- под носа ми изкупиха всичкия читав пипер /150 корена  Shocked/ и се задоволих с някакъв мижав от една тава, като направо го посях по 3 корена.

Мисля, че вече имам и попови прасета. Един корен краставици беше полегнал, а когато го разгледах внимателно - корени почти липсваха. Може ли да е нещо друго?

ПП. Благодаря на всички, които ми обясниха и насочиха какво да прочета, относно обогатяването на почвата бурени  Hug

# 518
  • Мнения: 86
Как да не пречи-ще покажа едно местенце отвоювано преди месец от кокошия двор.Там години не е имало трева.Посяхме тикви и боб,като тиквите бяха по една педя в кофички,а сега има щир по-висок от тях.Ще покажа.

# 519
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Така съм съгласна, но аз докато са малки скубя високите, като израсне зеленчука е останала ниска трева.

# 520
  • Мнения: 86
Тук ръми все едно е срещу Димитров ден-време за зелета и листни Laughing.поне няма да поливаме.Ще си починем хубаво на сладки приказки и вкусни салати със силни питиета  Mr. Green.
До понеделник  Hug

# 521
  • Мнения: 465
И тук ръми,Вили.Мъгливо,влажно и тъжно е небето като на Задушница.
Брех,зачудих се какво ли ще да е на Люлин влечугото?Има ли предни крака? Thinking
Gelikas-все да те питам садиш ли фъстъци?
И никой ли в тази тема не ги отглежда?
Зарзават,та,зарзават...  hahaha
Аз и памук съм посяла...
Уж пониква,да видим.

# 522
  • Мнения: 4 587
Абе това животно ще е от ония описаните по-рано червеи, дето мъкнат листа до дупките си и се опитват да ги вмъкнат вътре.
От терасата ни се виждат три цъфнали храста бъз. Скочих в ботушите да отида да си набера, но не става - един метър трева и водни капки по нея с големината на сачми за вълци.
Веселчето, ще предеш памук от къделя, на село има май една хурка, но го няма това, дето завива къделята и я държи за хурката. То може да се направи, от кожа или шаяк.

# 523
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Веселчето , голям експериментатор си Simple Smile Мъж ми пак насади луфа, нищо, че със старата още никой не се е къпал. А и такова поливане иска.... Ама не! Искал си луфа и това е! Обаче не успя да ме придума за жълти , черни и прочее домати Mr. Green

# 524
  • Мнения: 3 402
Относно фъстъците - много ми се иска, но те са много придирчиви.
Обичат топло, направо горещо време, песъклива  рохкава почва и вода за поливане и то доста. Когато бях малка имахме едно място близо до р. Марица - ех какви фъстъци ставаха  Heart Eyes, какво ядене падаше, ех спомениииии. А като  бях ученичка години наред гледахме и сусам. В неголеми количества - за лична консумация.

Общи условия

Активация на акаунт