(Био) зеленчукова градина 9

  • 82 542
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 30
Да, плъзна картофената мана. Два реда картофи в градината са поразени от нея, и другите имат наченки. Доматите още нямат признаци, но щом го споделяте, и тук ще дойде. Ще вземам мерки, иначе-лошоооо!
Работих с плоскорез в междуредията, утре ще го презентирам, че съм възхитена! Работя, а едното ми око в гората. Уж щях да скубя и чистя грах, ама не се стърпях, и ето с какво се върнах: http://s57.radikal.ru/i157/1106/f2/25fd4e44c392.jpg Има много манатарки и пачи крак в гората след последните валежи, а също и изобилие от горски ягоди. Те не стигнаха до снимка, но утре си мисля да отида на една поляна-хем има гъби, хем е пълна с ягоди. Ще направя конфитюр, горските ще му придадат аромат, а домашните-консистенция. Две или три бурканчета, намазани върху палачинки в някоя снежна нощ ще ми върнат летните спомени и песента на щурците.
Люлин, видях някаква нова гадина, може и да не е, но сега я забелязвам. Някои листенца, лукови или плевел, стоят като наплюти, с пяна. Като стъркам пяната, в пръстите се явява червейче в цялата му прелест Sick Предпочита зимния чесън.

# 556
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Титина, провери дали нямаш миризливки Stink Bug. Те правят точно такива повреди. Докато пораснат и станат с обичайни размери минават през няколко фази. Пусни си в нета, за да се запознаеш с нимфите. Аз ги събирам механично. Ще ти обясня точно как (има си тънкости), ако сметнеш, че точно това ти е проблема.
Сега, банда, се връщам да дочета останалите постове, че за 2 дена бях из страната и виждам, че доста нещо съм изпуснала.
Ана Иванова, това животинче на английски се нарича Spit Bug. При мен се въди по джоджена. Не досажда много. Измивам го, като бера. Само си правело плюнката, като "пръцка".

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 22:12 от amica1

# 557
  • Мнения: 4 587
Ааауу, чудесни манатарчета. Това са любимите ми гъби.
А това продълговатото горе, какво е? Дето опира о голямата манатарка.

# 558
  • Мнения: 30
Пак манатарка, но някаква безформена. Аз само влязох в гората, но срещнах гъбар, който се връщаше с 3 торби.

# 559
  • Мнения: 17 270
Aмика може би си прав/а. Онзи ден видях няколко миризливки. Сега рових из нета - причиняват Cloudy Spot  - има същия вид като моите поръжения. Давай идеи какво да правя

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 22:30 от Titina

# 560
  • Мнения: 4 587
Аз на една дръжка на морковен лист видях една светлозелена гъсеница с два реда ярко оранжеви точици. Колкото детски пръст. Аз я дърпам, тя се стиска с всичките си крака. Накрая срязах под нея листото и я стъпках - пълна с тъмнозелена листна маса гадта.

# 561
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Всички ги ловя по един и същи начин. Вземам среден по размер буркан със завинтваща се капачка - 200-300-400 грамов. Слагам 1-2 пръста вода. Слагам го под домата и ги обирам. Тези, които са по горната част на домата, щом почувстват опасност (дори сянката е достатъчна) отпускат крака и падат като застреляни надолу. Бурканът отдолу ги чака. Малките (черни) обикновено са на големи групи в долната страна на домата. Обикновено се удавят без да разберат, че има опасност и не пускат миризма. Остават обаче винаги няколко екземпляра, които са много жилави. С хлабаво поставен капак потапям буркана в някой варел с вода и изкарвам всичкия въздух. На другия ден изливам буркана някъде, добре изплаквам и повтарям упражнението.
Когато наоколо е зелено те се хранят повсеместно. Когато настане суша и тревата изгори, те мигрират по доматите, боба, камбите. Понякога не мога да им насмогна. Трепя ги с хиляди.
Бях питала в "Хоби фермер", но нищо не ми отговориха. Мисля, че в България не се възприемат като вредител, за разлика от САЩ, например.
Ама то не е само за миризливките. Днес обяснявах различни нормални за Варненско градинарски практики на една отлична градинарка в централна България и тя ме гледаше, и не вярваше на ушите си.

# 562
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Браво на Ани за гъбките! С толкоз манатарка карам половин година - замразявам и слагам само по няколко късчета в гозбите, като да е трюфел. Спагети като правя, супи, разни педерастки сосове, в пълнени картофи слагам.

Зелето обича птичи тор. За седмица се "уе", удвои се. Днеска пак сложих в баката да втасва новата порция ако. Ще храня във вторник, а в сряда ще берем и оправяме грах.

Виждал съм "плюнка" в магданоза, amica 1,същата гад ли да е? Ех, нейсе, не било плюнка, ами пръднало... Сполай ти Laughing . При мене тревата изгоря, сухо е.

# 563
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Същото животинче е - едно зеленичко и мекичко.

# 564
  • Мнения: 17 270
Сега ровя из американските форуми за това. Пишат сапунена вода - ще пробвам и това. Да голям проблем им е - имат много заразени щати. Казваш ако няма зеленина - проблема е че има много. Тревата е полудяла буквално. Онзи ден си мислех, че ако останат само растенията на земята, тази трева ще превземе къщата за месец, като троскут е.

Има лечение - каолинов спрей ( на всичко отгоре и органик) http://web.pppmb.cals.cornell.edu/resourceguide/mfs/07kaolin.php

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 22:50 от Titina

# 565
  • Мнения: 4 587
Пак манатарка, но някаква безформена. Аз само влязох в гората, но срещнах гъбар, който се връщаше с 3 торби.
Толкова е бил гъбар. Гъби се берат в кошница. Реже се пънчето с подпрян отсреща, срешу ножчето палец. почистват се от полепнали боклучки и се слагат в кошницата, с пънчето надолу. Пънчето може да се среже. Ако има останали боклуци, падайки надолу, да не се набият между ресните на гъбите. Над кошницата е добре да се покрие с тензух, забрадка, платче някакво. В торба всичко става на салата докато се прибереш и почва голямото чистене и миене - 9 дена, 8 часа. Отделно дето се спарват в торба. А бране на гъби в найлонка е върха.

# 566
  • Мнения: 17 270
На времето беряхме в кашони или кошници. Сега вече ме е страх да ям горски гъби.

# 567
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Титина, благодаря за инфото за каолина. Ще го имам предвид. За сапунената вода - също. Аз и без това обмислям някаква идея, когато се оформят първите доматчета да ги пръсна отдолу с пепеляна вода. Сега ще я направя сапунено-пепеляна вода. Идеята се основава на факта, че дървесната пепел съдържа много калций. Той не е от мигриращите елементи, така че трябва да се пръска локално. Това е заради гнилите дупета, които се дължали на дефицит на калций. Обаче никого не ангажирам с това, аз сама ще си направя експеримента.
Вили, не ми се влиза в спор, обаче ботулиновата пръчица е анаеробна и се развива в затворени консерви, и въпросният специалист по консервиране е имал предвид точно това. Аз говоря за замразяване във фризер, тоест изцяло аеробни условия. Освен това, ако искам да разруша точно тази бактерия, трябва да я варя поне 10 минути и това изобщо не е бланширане. А във връзка с разрушаването на ензимите, може и да проверя как се повлиява продължителността на сваряването (gelikas писа за това).
И още нещо, мързелът няма нищо общо с това. Вкусът е много свеж, а аз обичам (като всяка жена) да събирам овации на масата.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 01:13 от amica1

# 568
  • Мнения: 26
amica1, върхово гниене се получава и от прекомерно полеване на доматите. Такъв беше случаят при мен миналата година. Иначе, аз дървестна пепел слагам в компоста за обезкисляване и обогатяване с минерали. Освен това слагам и в дупката преди засаждане на разсада.
Аз популацията на листните въшки я контролирам с тези 2 приятелчета http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Syrphid.maggo … 554.5.13.08cw.jpg, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/LarveCoccinelle(s).jpg.

# 569
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Втората снимка е като от моята градина. Калинките купуваш ли ги? Знам, че се продават. Как е при вас?
 А за преполиването, някой точно това беше обяснил по-напред, че схемата била: много дъждове (преполиване) -> разреждане на калция, или нарушаване способността за поемане на калций, точното определение не си спомням, но тогава ми светна, че преобладаващият състав на пепелта е калциев карбонат, ама то човек никога не знае докато не провери на практика, дали нещо не действа. То и много други вещества се изчисляват КАТО (in terms of) еди кой-си химически елемент или съединение, а пък то всъщност представляват конгломерат от хим. съединения, преминаващи от едно в друго. Затова ще пробвам и ... ти знаеш, аз добросъвестно отчитам и отрицателните резултати.

Общи условия

Активация на акаунт