(Био) зеленчукова градина 9

  • 82 534
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 26
Втората снимка е като от моята градина. Калинките купуваш ли ги? Знам, че се продават. Как е при вас?
 А за преполиването, някой точно това беше обяснил по-напред, че схемата била: много дъждове (преполиване) -> разреждане на калция, или нарушаване способността за поемане на калций, точното определение не си спомням, но тогава ми светна, че преобладаващият състав на пепелта е калциев карбонат, ама то човек никога не знае докато не провери на практика, дали нещо не действа. То и много други вещества се изчисляват КАТО (in terms of) еди кой-си химически елемент или съединение, а пък то всъщност представляват конгломерат от хим. съединения, преминаващи от едно в друго. Затова ще пробвам и ... ти знаеш, аз добросъвестно отчитам и отрицателните резултати.

Не, не ги купувам, но им създавам благаприятни условия за живот - много треви, цветя и храсти в градинката ми.  Малък хаос. Атракцията на полето, правя шоу на местните Laughing.
Ако говориш за отмиване на калция, препоръчва се внасяне на креда, варавик и други трудно разтворими във вода минерали. Те отделят калций само, когато pH на почвата се понижи. Варта се счита за неподходяща.

# 571
  • Мнения: 4 587

За креда къде се продава мога да попитам ветеринар, дават я на кравите с концентрирания фураж по време на бременност, да им заякнат костите.

# 572
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Не, не ги купувам, но им създавам благаприятни условия за живот - много треви, цветя и храсти в градинката ми.  Малък хаос. Атракцията на полето, правя шоу на местните Laughing.
Ако говориш за отмиване на калция, препоръчва се внасяне на креда, варавик и други трудно разтворими във вода минерали. Те отделят калций само, когато pH на почвата се понижи. Варта се счита за неподходяща.
Аз съм във Варна, а в нашата почва варовик бол. Това за понижаването на рН на почвата е много вълнуващо. Аз от време на време внасям отработено кафе от кафе-машина в почвата и очаквам доматите да се зарадват на понижаването на рН на почвата. От миналата година периодически внасям по един чувал тук-таме. Направила съм си списък на моите дървета и зеленчуци, които предпочитат по-кисела почва. Да видим как ще се прояви тази година върховото гниене!
А пък за атракцията на местните, и аз съм си решила въпроса от морална гледна точка. Веднъж заведох децата на най-горната тераса и им зададох точно 1 въпрос. Кой от всички нас "произвежда" най-много кислород. Те ме погледнаха щастливо, защото отговорът им беше много ясен: НИЕ!!!

# 573
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Ljuboznatelna, на какво разстояние е капката на маркуча? Мъжът ми купи най- напред такъв на който разстоянието беше 60 см. - не му хареса, оставаха и ненапоени корени. Махна го и сега сложи нов на разстояние 30 и 20 см. Този втория е мек и е по- евтин. Добре си се сетила на краставичките да е двоен, дори да е по рядка капката, няма да остават ненапоени коренчета. Розичките възстановиха ли се? От къде си си купила катерливите рози, които цъфтят през цялото лято?

На 50см са, това бил от скъпите маркучи, при които налягането на водата в началото и в края на маркуча било еднакво, тоест първите получават толкова вода, колкото и последните. Но ако по принцип налягането ти е слабо, последните ще получат по-малко вода. Мъжа ми се занимава с поливната система, и понеже говорейки ми спестява по нещо, което си е мислил, и аз все съм неразбрала, просто спрях да го питам. Но ако те интересува нещо конкретно, ще те информирам Simple Smile
Следващата стъпка ще бъде да пусне два кръга за капковото,което ще се пуска според нуждите на зеленчука.
Розите  трябва да са на Фидус, там имената им са Red House, което всъщност е Симпатия (червена), и Fairy Tale , което всъщност е Coral Down(розова). Но не съм 100% сигурна.

Вчера мъжа ми закопа маркучите за разпръсквачите много майсторски, като обръщаше внимателно пръстта заедно с чимовете, после ги захлупи обратно и изобщо не личи, че там е копан канал, всичко си е по старому. И ме викна: "Любознателна, ела виж каква поливна система си направила" (щото по форумите овациите обирам аз) Joy


Дедо, къде го тоя дъжд, при теб на по-височко валя ли? Долу на равното 10см под повърхността си е сухо. Изчакахме сутринта да спре да ръми и отидохме, там като пекна едно слънце...После прикапа за 10 минути и пак слънце. И включихме разпръсквачи и маркучи....

# 574
  • Мнения: 4 587
То и аз, като питах Вълчицата за една рецепта, ми се тросна - да бе, ей сега ще ти я споделя, да се перчиш по форумите. Shocked

# 575
  • Мнения: 86
Аз от няколко дни се чудя на това време-в града вали,на 7 километра не капва и капчица.
Вчера през целия ден се чудихме да поливаме ли или не.Но си реших,че картофите имат достатъчно запас от влага.А пипера по-добре да спуска корени и да си търси сам-няма да го глезя.Виж,другата седмица очаквам да започне да цъфти и тогава трябва да се полива.Доматите определено се развиват по-добре с по-малко поливки,а и въздушната влажност е доста голяма.
Люб,Вълк  Hug и у дома има някаква ревност към форума.

# 576
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Нашите половинки не трябва да се чувстват изключени. Тук научаваме толкова интересни неща от опита на другите. Моят например вчера сред компанията уж се оплаква, а всъщност се усеща, че се хвали с апломб, как бил грундирал и боядисал коловете за домати, колко от тях били в ярко жълто, колко в убито жълто, колко в бяло-жълто, защото не му стигнала боята и комбинирал. Идеята я почерпихме, мисля, че от Люлин, а като му казах, че на Ана Иванова коловете са розови, това бетонира нещата.
Да питам, кога се слага медна жичка на доматите. Боде се стъблото ли? Открих едни много фини в мазата и ще свършат работа.

# 577
  • Мнения: 87
Здравейте зарзаватчии,как е ,спори ли?При нас много дъжд,всеки ден.А гадовете/всякакви сортове охлюви/ си устройват пиршество-снощи в дъжда с дъждобрана съм събрала една туба от минерална вода -10 литрова с охлюви до горе.Някой са толкова големи, че не могат да влязат през отвора.И цялата тази пасмина в лука,ягодите, марулите, пипера.Много съм жалостива ,обичам всички животни/мога да убия само муха и хлебарка/,но тази паплач вече ми лази по нервите.Затворих ги с капачка и ги хвърлих в контейнера.Че не съм ги довършила-не съм ,но поне малко им намалих популацията в градината си Twisted Evil
Ana.Ivanova дай малко повече инфо за плоскореза.Реклами чета ,но друго е да ти каже някой пробвал Praynig
  

# 578
  • Мнения: 87
amica1  вече може да забиеш медната тел-благодаря ти ,че ме подсети и аз да го направя-миналата година само така си спасих доматите.Да забиват се в стъблото.

# 579
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Ето ги доматите след като ги почистих от заразените части с картофена мана
http://www.prikachi.com/images/740/3446740m.jpg
http://www.prikachi.com/images/744/3446744c.jpg
Тиквичките се чустват при тази вода чудесно
http://www.prikachi.com/images/748/3446748T.jpg и дори имат вече плод
http://www.prikachi.com/images/754/3446754S.jpg
Патладжана живна ,но е още мъничък,нали на Балкана е високо и студено още
http://www.prikachi.com/images/758/3446758E.jpg
Тиквите и царевицата също са добре
http://www.prikachi.com/images/765/3446765W.jpg, но тревата си расте направо за часове.
Иначе си е красота :
http://www.prikachi.com/images/789/3446789v.jpg
Защо се забива медна тел и къде ?

# 580
  • Мнения: 26
Здравейте зарзаватчии,как е ,спори ли?При нас много дъжд,всеки ден.А гадовете/всякакви сортове охлюви/ си устройват пиршество-снощи в дъжда с дъждобрана съм събрала една туба от минерална вода -10 литрова с охлюви до горе.Някой са толкова големи, че не могат да влязат през отвора.И цялата тази пасмина в лука,ягодите, марулите, пипера.Много съм жалостива ,обичам всички животни/мога да убия само муха и хлебарка/,но тази паплач вече ми лази по нервите.Затворих ги с капачка и ги хвърлих в контейнера.Че не съм ги довършила-не съм ,но поне малко им намалих популацията в градината си Twisted Evil  

Абе valqq, да ги беше дала насам  Grinning? Що заносваш хубавото месо? А после тичаш да купуваш боклука от магазина. По европа са делекатес и плащат луди пари за тях. Аз се опитвам да ги завъдя в моята градинка, ама още са много малки и хилави. Има още да чакам  Sad.

# 581
  • Мнения: 157
А аз си завъдих въшки по картофите. Толкова се радвах, че нямам колорадски бръмбар, ама пък то и тук нямало пълно щастие.
Бяхме на почивка миналата седмица и като се прибрахме - от цвета на картофите почти нищо не е останало. Всичко все едно, че  е изядено. Разгледах стеблата - нападнати са от малки зелени същества, не са извънземни обаче Grinning В момента мъжа ми е до кварталния агроном, който продава и препарати. До тук с био-то ми, ама няма време за доматено-колтучени отвари.
И да не е само мрънкане тиквички, домати, пипер, дини, пъпеши, овошки, краставици и подправки вървят добре. Градината все повече зеленее и ми радва окото и душата. Снимки следващите дни, че не взех апарата.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 14:34 от lady_Blu

# 582
  • Варна-София
  • Мнения: 428
 
Защо се забива медна тел и къде ?

http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/savetibalkoni/VIII.htm
Виж и стр.5 и 6 от тема 7

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 13:14 от amica1

# 583
  • Мнения: 4 587
lady_Blu, от изброените най-склонни към въшлясване са дините. Не е лошо и тях да опуши мъжът ти сега.


Някой писа, че вкоренява разни работи в перлит. Ако му се пробва, да пробва с колтук от домати да получи разсад за втора реколта примерно след граха. Четох, че от всякакви парчета на домат може да се получи ново растение.

# 584
  • Мнения: 465
amica1-много полезни идеи ми даваш,момиче! Hug
Не разбрах от статията-за пепел от дървени въглища ли говорят или за обикновенни?
В Ботаническата градина видях,че засяват тикви,тиквички в черупки от яйца.
Как Сийке-доживяхме за Кивито!
Много му се радвам! Laughing
Много странно-в градските райони тук няма никакви охлювчета,а Резерватите в Прерията-отрупани в края на лятото.
Мананди-как се нарича гадинката на фотото?
Дали да се похваля,че нощес мина под прозорецът ми двойка скунксове?
Като на нощна инспекция през поникналите тиквички и краставици.Моите таз година са японски.Трябва да станат по-тънки,тъмно-зелени.Аз не обичам да беля домашни краставици,че ми се губи красотата на стъргания таратор.
Да подсетя-идва Сезонът на Мохитото.Топлите юнски вечери.
И на домашната лимонада със стръкче мента,джоджен.Може и розов цвят!Ах! Blush

Общи условия

Активация на акаунт