(Био) зеленчукова градина 9

• 82 527
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Ей Вълчо ,уби ме с това с колтука!!!Ще се пробва!!!

# 586
То всяка част,без плода,ако потопиш в растежен хормон и ..ще пусне корени.
Миналата година бях писала за природния растежен фитохормон от клонките на плачещата върба.
Но дали ще има време да се е развие,даде плод и узрее. newsm78
Гледам от моята геогрф.климат...
Както върви-към края на септември може и да си топкам в сосчето на домати,босилек,зехтин и пресно сиренце! hahaha

# 587
Доматените колтуци се вкореняват успешно без почти никакви грижи.Бодеш,поддържаш оптимална влажност без да преполиваш и готово.Дори растат значително по-бързо и по-буйно.

# 588
  • Варна-София
за пепел от дървени въглища ли говорят или за обикновенни?
Със сигурност знам, че е полезна дървесната пепел (wood ash). За въглища, от който и да е вид не съм ползвала и нямам информация.

# 589
Доматените колтуци се вкореняват успешно без почти никакви грижи.Бодеш,поддържаш оптимална влажност без да преполиваш и готово.Дори растат значително по-бързо и по-буйно.
Още довечера ще пробвам.  А колко големи трябва да са?
Вие с Вълк ми четете мислите т.е. намеренията.

# 590
Аз съм бола от най-долните,изпуснати при колтучене-около 20-25 сантиметра.Директно в пръстта.

# 591
Ами поне 10-15 см. Това лято съм колтучил и 20 см, но не ми трябват, насадих достатъчно домати, около 70 на 38 кола. Нямам нито нужда, нито колове. Лятос като сях от семе роми на мястото на граха, ядох малко червени от тях, а зелените отидоха в трилитрови буркани с морковчета, криви пиперчици, целина и др такива.
От колтуците освен че ще се спести време, те са доста по-дебели от евентуален разсад. Тая пролет когато садих разсада си - 20 см над земята - толкова бе висок, бе дебел към 2-3 мм, а днес колтучих 7-8 милиметрови колтуци. А тия колтуци, дето избиват изпод земята, ми се е случвало да имат и коренчета.

# 592
Това с култуците съм го чувала и аз, но не сме го пробвали, защото сеем доста корени. В момента в градината има над 120 корена от 3-4 сорта/ и ако посеем и колтуците ще трябва да организирам в Габрово фестивал на доматите и гвоздеят да е бой с домати  Joy
Вчера започнах с беритбата на граха, тъкмо набрах половин сакче и пак заваля - две кутийки бланширан грах вече са на съхранение във фризера, а ще има още много. Wink
От т.нар "плюнка" по растенията имаме и ние, но само по цветята  newsm78
Голям проблем ще се окажат косовете, сойките и разни други пернати. Нападнаха черешите. Миналата година от единият сорт лешници не остана ни едно - събориха ги и ги изядоха още докато бяха в млечна зрелост. А на всичко отгоре и катеричките идват и те да си съберат за зимата. Чудя се с някаква мрежа, ако завием лешника - дали ще го опазим тази година, и дали има риск да го повредим нещо newsm78

# 593
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Днес при нас е дъждовно. Вчера валя цял ден днес следобед отново. Пак мани.
cecunka76, аз имам над 300 корена домати. Ида ме питаш защо са ми. Ами да раздавам.
МХ, не им личи на доматките, че са засегнати, а градинката ти е за радост.
amica1, не можах да намеря как се слага медна тел и за какво помага. Embarassed А пък рових. Та с valqq да ме светнете как го правите.
amica1, кое е миризливка? Малее що съм тъпа. newsm78

Бехте ли ми обяснили какво точно е карнтинен срок. Например 20 дни означава ли, че не трябва да късам домати. Ако се мият добре може ли да се ядат?

# 594
 gelikas ето това е миризливка. Има и в кафяво. Забелязала съм, че много обичат да се въдят в малините ми, но не ги ядат newsm78, не знам какво им харесва. Появяват се като узреят малинките.

А това за медната тел и доматите също ми е интересно да разбера за какво иде реч. newsm78

# 595
На тия миризливки тук им казваме вонещици.Не съм забелязвала да увреждат с нещо растенията,а при уплаха изпишкват гадната миризма.

# 596
cecunka76  - "За да предпазите доматите си от пероноспората (която се проявява като кафяви петна по горната повърхност на листата, по стъблата и по плода), забодете във всяко основно стъбло меден пирон или парче медна жица. Противогъбичните свойства на медта действат и срещу други вредители от същия род. "
Това е, което пише, но докато не го видя не мога да си представя как ще забия пирон в стъблото, няма ли да го нараня?
Някой има ли снимка?

пп. И при мен миризливките са предимно по малините и по къпините. Не ги закачам.
А едно като пяна имам по джоджена, и листата са му странен цвят и леко сбръчкани. Оскубах нападнатия, не знаех какво е.

# 597
  • густо майна Филибето
При мен плюнките изчезнаха, сигурно вече са се излюпили Simple Smile
Значи започвам да ровя за медна тел, моите едри червени и розови домати са с такова дебело стебло от сега, че два тела мога да забия Simple Smile

# 598
  • DE
Здравейте
Сега пак да питам...!
Моите български домати са отрупани с цвят но след като прецъфтят са празни.
В смисъл не се образува никакво домати.
Имате ли напредстава на какво се дължи?
Другите доматки се развиват нормално.
Оцеляха само "червен гигант", "Биволско сърце и "Идеал". Но на никое разтение няма и следа от плод!
И една снимка от мен на патладжана

# 599
Пробвай с одоматяване. При мен така българските бяха без плод - не знам защо пчели не кацаха по тях. Та аз с едно памуче, от цвят на цвят. Сега гледам поне земните пчели кацат

Общи условия

Активация на акаунт