(Био) зеленчукова градина 9

• 82 478
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Вече на светло в София
От мен весели празници и приятни мигове в градината.  wavey

# 76
  • София
Брейййй, колко сте изписали  Hug

Подариха ми 2 корена домати - в чаши от кафе са, доста големи /около 30 см./ и с пъпки, но имат някакви белезникаво-бели дребни, продълговати петна,разпростиращи се по ствола. От корена до около 1/3 от разстенията нагоре, а листата са чисти и свежи, само стъблото е петносано. Чудя се да ги посадя ли при другите или е болест някаква, която може да се разпространи?

# 77
На мен ми подариха девисил, но преди три-четири дни си усадих кръста и в момента не ставам за нищо. Заради едни камъни от основа на ограда, между които има корени на троскот. Извън оградата на градината ми, но в непосредствена близост до нея.

# 78
Здравейте, исках да ви питам следното. Миналата есен бяхме купили голямо количество картофи за зимата и се чудехме как да ги съхраняваме. Аз не се навих да ги закопаем в трап навън, и в крайна сметка ги закопахме в една дупка с пръст в мазето. И общо взето доста издържаха картофите но около март месец вече почнаха да покълват доста. Основната част бяхме изяли,други бяхме изровили,но все пак останаха и заровени картофи. които покълнаха ужасно много до степен че родиха и малки картофчета. Което е направо удивително за мен,без изобщо да са пониквали растения над повърхността, да не говорим че не са виждали и слънчева светлина.

Старите покълнали картофи разбира се насадихме в градината, а мислите ли че малките пресни картофчета стават за ядене?

Изглеждат на вид много добре, ама като съдържание дали са добре, родени по този нестандартен начин? По принцип ние ядем или само наше производство или купуваме био картофи. А те са ужасно скъпи в момента. То затова и есента купихме такова голямо количество.

# 79
Защо да не са годни за ядене? Нищо, че не са виждали слънце, ако с нормален цвят, жълти, стават. Днес четох изказването на потребител, който си купил египетски картофи, и след като ги обелил, те побелели, станали снежно-бели! Всяко едно плодче, или доматче, или крива краставичка, са в пъти по-полезни и вкусни от най-привлекателните и големи ябълки или ягоди на пазара! И ние се стремим да консумираме това, което сами гледаме, донякъде успяваме.
Имам си страхотен тестер-ако нещо ме съмнява, давам част от него на Алф, морско свинче. Така се намръщи на спанака от градината, та се замислих newsm78. Може и да е права Вили-спанакът извлича тежките метали от почвата и ги синтезира в листата си. Морските свинчета са много чувствителни животинки, в момента с охота яде краставици, но домати хич и н поглежда. 

# 80
  • Пазете Гор
Аз съм популяризатор и съвестен консуматор на спанак, и затова ще оспоря малко мнението на приятеля Алф Wink.
Според мене Алф, е, напълно е възможно, от оная половина живи същества, които не ядат спанак. В почти всяко семейство е така.

Откъде пък при тебе тежки метали, Ани? От Пирдоп през Балкана ли? Или природно, геологически да е обусловено, което не е изключено, разбира се? Сериозно, почти е невъзможно да постигнеш опасни нива на кадмий, примерно, в продукцията, ако наоколо нямаш антропогенен източник на това.
Изобщо, листните зеленчуци натрупват някои елементи, но само ако има предпоставки за това - замърсена почва, поливна вода, обгазявания. При чиста почва, вода - зеленчукът е чист.

Може би е добре, всеки, който се притеснява,  да си направи лабораторен анализ - за тежки метали в почвата, и в продукцията също. И изобщо разни видове почвени анализи. Може би не е недопустимо скъпо.
Днеска символично зачетох кварталния производител на разсад, като взех и засадих десет корена. Вече наближава 90 този дядка.

# 81
И аз имам такъв дядко - съсед, скубе тревички без да си прегъва краката от колената, ходи с абени панталони, вълнени чорапи и гумени галоши - сега. Като ми падне фотоапарат, ще го помоля да ми разреши да популяризирам образа му. Хапва в градината хляб и каквото падне, даже хляб с босилек съм виждал да закусва.
Днес капна малко дъждец, ама малко.

# 82
Ще докладвам наесен как си понасят царевица и домати, моята царевица по погрешка се оказа до лехата с домати  Peace
Вълк, бързо да се оправяш.
Моето дете изяде всички ягоди, които достигна, още зелени и с дръжките  Joy Есента ги садих и са пълни с ягодки. Лукът в тях расте много бързо, повече е пораснал от другия лук, въпреки че по-късно го садих, може и случайност да е. Прибрах си спанака във фризера, мисля сега на негово място да сложа ниски домати, дано е добра идея. Патладжаните искат слънце, нали? Имам десетина коренчета разсад, само толкова успях да си отгледам, мънички, но много им се надявам, чудя се къде да ги сложа, градинката ми се попрепълни  Embarassed
Не е по темата  Embarassed акацията цъфти, пили ли сте вино от акация  Simple Smile

# 83
Като хлапе съм брал цвят от акация - средни пари от билкарство.
И съм ял цвят от акация направо от дървото, нищо особено, леко насладчава. Вино не съм пил, предполагам, ще стане нещо като сироп от цвят от бъз. Хинапът ми тръгна, от най-долната над облагороденото пъпка тръгна едно клонче, а от горната - три. Какви клончета, те са 2-3 см, ама душата ми намери покой. Ягоди имам доста големи, взели да се избистрят, скоро ще почнат да се зачервяват. Моите са на слънчево, с лек югоизточен наклон. Поветицата е гадна, тая дето се е навряла в корените им. Ако не я видиш навреме и после отскубнеш, може да обрулиш ягоди, покрай които се е навила.

# 84
Мамо Гали, правим ракия от акациев цвят. Моля, разкажи за виното Praynig
Куркума, тук земята е засипана с отпадъци от леярна, на бивш завод "Елпром". Братята цигани всеки ден усърдно копаят. И аз копая, в собствената си градина съм намирала парчета метал ли, какво ли  newsm78. Това, в съприкосновение с почвата и корените на зеленчуците, години наред, може и повече от 30? И граничим с път, вярно, не магистрала, но минават всякакви превозни средства.
А може би Алф да не обича спанак. Ако знаете чисто кътче в природата, с гаранция, кажете ми!
Цъфналата акация е сигнал да засеем бамята. Тук още е рано.
Започнах да боря бурена и тревата в голямата нива с картофи. Трудна работа ще е.Докато прекопая, и трябва да ровя. Доброволци?
Дописвам-тате, който наближава осемдесетте, ми разказа как са сеели на нивата с царевица и домати. за съвместимост между културите и хал хабер са нямали навремето, но доматите нямали обиране! Това отдавна е било, много отдавна. Доматите в царевичака нито са ги колтучили, нито пръскали, нито торили. Променили са се и климат, и почви, и сортове, и хората. Наблюдавайте и пишете!

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 22:11 от Ana.Ivanova

# 85
Ние преди години влачехме домати от бостана. Нито колове сме му забивали, ни сме го поливали, нито сме го пръскали с нещо. А между редовете дини, на дълго, като посадиш един ред лук, какъв става - няма гниене, няма лукова муха, устисква до Гергьовден. В царевичака сме садили единствено жълти тикви.

# 86
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Цъфналата акация е сигнал да засеем бамята. Тук още е рано.
...

Blush аз пък не знаех и я насях когато вие сеехте баклата. реших че все са бобови и няма да има проблем.  Hug
 Thinking те 5-6 бамички са поникнали и растат  Laughing явно и те не са знаели за връзката с акациите  Hug

# 87
  • густо майна Филибето
Една съседка реши, че ми е обещала разсад на домати и ми донесе 30 коренчета. А аз имам засадени вече 70 Rolling Eyes  Набучих 7 при марулите, 6 при царевицата, другите ги засадих на едно край оградата на едно празно място, там ще се провежда експеримент колко ще издържат на засушаване и неколтучене. Жал ми беше да ги хвърля.

Тъкмо се чудех кога се сее бамя, вчера й подготвих мястото, днес ще я насея значи Simple Smile При нас акациите цъфтят от една седмица.

Вчера хапнахме първите ягодки. Моето всеядно чаве загря къде са ягодите, сгази лехата с копъра и изяде всички зелени ягоди, до които стигна. Имам ягоди и на още едно място, но там са обрасли с трева и не се виждат, ходя да бера тайно, да не ги опоска и там Mr. Green

Установих, че тревата не им пречи особено да раждат ягоди, въпроса е как ще им се отрази сянката.

# 88
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Установих, че тревата не им пречи особено да раждат ягоди, въпроса е как ще им се отрази сянката.

сянката им се отразява идеално. и на малините също  Hug

# 89
Любознателна, и твоето дете като моето  Joy
Аз и с бамята избързах, както и с всичко друго, но гледам няколко са поникнали, е, не всички... Питах баща ми, той каза, че може вече, кога беше това, не помня, ама рано било, защото за туршиите щяло да е рано, за него всичко за туршиите се сади и трябва да става в късна есен, а дотогава аз какво ще ям  Joy
Всичко съм сяла твърде нагъсто, нали пестя място  hahaha Спанака не беше добре, повечето спаначета едни финички и тънички, само по края на лехата, където случайно са паднали единични семенца, се беше получил добре. Гледам вчера, и морковите, и пащърнака, и цвеклото, все са нагъсто. ЧУдих се да ги проредя, после ми дожаля, че трябва да изхвърля от растенията, оставих ги, ама днес май ще ги проскубя.
Ана , за акациевото вино имам смътен спомен за едни огромни стъклени бутилки и маркучи, трябва да търся мамините рецепти  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт