(Био) зеленчукова градина 9

• 82 581
  • 738
  •   1
Отговори
# 435

нова, аз след граха сея зеле. Може и ряпа, аз още не съм я сяла.

Това със зелето добре ми звучи, но по-напред в темата питах, но никой не ми отговори. Баща ми три години ся зеле и все като маруля му ставаше, не прави глави. Ако знам причината, може и да опитам.

ПП. Рецептата със зехтин ми харесва, поне винаги ми  е под ръка, ще напръскам.
Розите изчистих от зелени въшки с препарат, отрова някаква, не стана с био, но
бяха ужасно много за една седмица.
Имам по едни цветенца въшки, ама черни.

Една от катерливите ми рози са я налазили мравки и издълбават цвета преди да е разцъфнал. Три мравуняка унищожих на моравата, директно с Райд, като ходя през седмица първо това гледам, къде са се заселили.
Преди месец се намърдали в лехата, където бях сяла копър. Почти всичко са извлекли.  ooooh!

Tititna, как се казват тези гранули против змии, да ги потърся в нета. Миналата седмица синът ми почти се спъна  в една, май смок е била, по негово описание, докато дотичам се беше шмугнала някъде и така й не я открихме.

# 436
Нова, довечера като се върна ще погледна опаковката ( ако не съм ти отговорила просто ми напомни, че съм много притеснена в момента и забравям). Иначе по мое лично мнение това си е чист нафталин на топчета (поне така мирише)

# 437
Куркума,много жалко  Hug.Ламята не е само на безработицата.По-скоро е на някаква криворазбрана държавна "политика".Която съсипва хубавите ни села,отказва и малкото ентусиасти от желанието им да се радват и прехранват от земята.Като е безработна ламята, защо не си посее нещо?И ако имаме право да и закачим кожата на оградите си дали ще си позволи?
Когато на нивата имахме такива набези от полицията ни казваха-те са гладни и нищо не можем да им направим.По добре да обират ниви отколкото къщи. ShockedАма сеещите нивите се отказаха.Сега проблема се измести в по-отдалечените села.И ще дойде ден когато ще стигне и в големите градове.
Нищо лично към никого-познавам и уважавам много откъснали се от този манталитет и бит-живеят като нас и страдат като нас.
MAD65,да се оправяш бързо и скоро да си при градината си  Hug
matze,както винаги градината ти е перфектна   bouquet.Любопитно ми е при вас има ли го змеят на безработицата?И има ли зеленчук в градините на съседите ти?
МХ,"нескопосаната"ти пътека създава много повече настроение от творенията на ландшафтните инженери.Защото си и вдъхнала от своята душа   bouquet
нова,високите места са идеални за боб и картофи.Които пък при нас се мъчат.
Напълно съмсъгласна с теб за окачването на кожата върху оградата!?! #2gunfireЛошото е ,че направим ли го престъпниците ставаме ние -според закона #2gunfire

# 438
  • Варна-София
Тъкмо прочетох една статия "Граничари вардят черешовата "битка" в Кюстендил". Не ми се коментира за перспективите как ще я караме. Дали е недемократично на хора с влязла в сила присъда да се слага чип за проследяване?

# 439
Ще кажа тук ка демократично са го направили. Всеки които влезе в собственоста ми имам право да го застрелям. После само звъниш на 911 и идват да "почистят".Не е хуманно да, но познайте дали някой влиза? На всичко отгоре и комшиите си нагледат имотите, при най-малко съмнение за нещо се звъни на охраната на квартала. Ако искайте вярвайте, ама детски колелета лежат със седмици по моравите отпред къщите без никой да ги докосне. Но това си зависи от квартала, минавала съм през места където дори като караш и спреш на светофар е препоръчително да ти е заключена колата.

# 440
Имам една позната французойка, страшно готин човек, те са общо 7 деца. Баща й е собственик на успешен бизнес, основан на ... български вишни.
От няколко десетилетия ги изкупува от България, след това прави много скъпи ликьори.

# 441
  • DE
Вили попитах за алабаша заЩото никой не го споменава.
Хрупкам си и аз така като теб Hug
Геликас, може да се сее, заЩо не !
Слагa се пролетта и лятото за есенна реколта. Само че не обича колеми гореЩини.
Титина, солта не поврежда тревата. Няма и никакви жълти петна. Так където е расло глухарче избива тревичка. Пиша от личен опит.
Ако днес много ви засмърди въздуха да знаете че идва от мен hahaha Мисля като се стъмни да пръскам с малко "помия" от коприва. Не ефективно беше пръскането след като я бях оставила само 2 дни в кофа с вода. Изядоха ми розите пустите листни въшки. Смърди до небето но пък помага.

# 442
Цитат
Tititna, как се казват тези гранули против змии, да ги потърся в нета. Миналата седмица синът ми почти се спъна  в една, май смок е била, по негово описание, докато дотичам се беше шмугнала някъде и така й не я открихме.
нова,в сайта на сортови семена видях,че има гранули против змии,съдържащи камфорово масло.Дали са ефикасни незная...http://sortovisemena-bg.com/categories/%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D0%B8. … 363&c=1000363
matze ,само на глухарчетата ли действа солта?Кога ли и аз ще се наканя да забъркам коприва newsm78.24h ли стоеше настойката?И после с пръскачката...
Като стана дума за торене,какви са тези листни торове за зеленчуци,полива ли се с тях или се пръска както с препарат? EmbarassedСподелете опит,моля Praynig

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 17:34 от misisbg

# 443
Да им имам цената на тези гранулi - 100 гр за 9.4 лв. Тук взех 5 кг за $15.

# 444
misisbg, мерси, ще го погледна, аз намерих това, но скъпичко ми се видя http://www.bezvrediteli.com/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80 … %D1%80%D0%B8.html

аз трябва да оградя 150 линейни метра като начало, после и още 25, които ще са им оставени за измъкване, а като завали дъжд ....Thinking

# 445
Да ви се похваля, снощи направих салатка от собствени домати и краставички и пържих собствени тиквички! За съжаление в момента нямам апарат да ги снимам.
manandy , това с подстригването на плевелите е идея, а разрохкваш ли почвата? При мен почвата много се спича и се налага след поливане да разрохквам.

Орано е веднъж от совственика на земята преди началото на сезона. Аз разхвърлих около 3 килограма био-органика на квадрат и сега само я завивам с мулч и се опитвам да я предпазя от пороите и слънцето. Почвата ми под мулча е като гъба и няма нужда от издевателство като копането.
Браво за зеленчуците! Аз тази година здраво се дъня с краставиците Embarassed.

# 446
  • на брега на Дунава
От тази година и аз започнах да оставям плевелите и окосената трева .Малко е грозничко , но явно върши работа.Пролетта като усвоявах един напълно запуснат терен с диви къпини и шипка,натрупах камари от растителни остатъци и ги оставих докато изсъхнат.Под тях почвата беше превъзходна след като ги махнах след два месеца.Най хубавите ми домати растат на мястото където предното лято събирах изскубаните треви и после ги палих,но не изгоряха докрай защото беше мокро.Само изгребах грубите отпадъци ,а останалото обърнах с правата лопата.

# 447
  • Варна-София
Аз също се опитвам буквално "да създавам" почва върху бялата гагаузка глина на нашата вила. След строежа на къщата насипаните участъци са идеално поле за експерименти по въпроса. Съседът се хвали, че откакто има мястото е разхвърлял 30 камиона с тор, а почвата му по цвят поне не се отличава от нашата. Ние година през година успяваме да пазарим някой камион с тор, ама е трудна работа. Най-много разчитам на компостирането, ЧКЧ и през седмица по един чувал с отработено кафе от кафе-машината на етажа - специално го оставят за мене. А ... и заравям битовите растителни отпадъци в земята. При такова положение е естествено, че силно съм се насочила към листното торене и всякакви шербети, но сама си ги бъркам рецептите.

# 448
Не можах да пробвам плевенето с вилица,бяхме на гости...Остава за довечера EmbarassedА тази сутрин ни удари порой с градушка малко по-голяма от грахови зърна #Cussing outТъкмо тръгвах на работа,че ми се доплака като гледах как трополят топчетата.Довечера ще разбера истината Cry
Да им имам цената на тези гранулi - 100 гр за 9.4 лв. Тук взех 5 кг за $15.
Titina,да се кооперираме и да ни пратиш от тези гранули LaughingНаистина скъпи ми се виждат тук и на мен,щото кат`сметна колко трябва да нахвърлям Shocked...Ще разчитам на късмет да не се засичам със "себеподобните".
Цитат
Аз също се опитвам буквално "да създавам" почва върху бялата гагаузка глина на нашата вила. След строежа на къщата насипаните участъци са идеално поле за експерименти по въпроса.
amica1 [/b,много различна почва и при мен.На места е по-плътна някак,а на места направо е пясък.Имам лешник,той вирее буквално в пясък,там друго не садя.Зад него е дерето с вадата,която се случва да прелива и явно се отлага доста пясък newsm78Не разбирам,Куркума е човекът с познания по почвите Peace
Аз също окосената трева разстилам по-пътеките,да не никнат плевели,но резултата не е много задоволяващ.Отгоре изсъхва,отдолу държи влажно и като,че на някои плевели това им харесва,а също и на разни кафяви,леко триъгълни бубулечки.Обръщам от време на време,да съхне и долния слой...

# 449
Аз имах една дупка в двора, метър на метър, за садене на дърво беше предвидена, но се отказахме и започнахме да хвърляме вътре окосена трева, растителни отпадъци. Тръгнах да го прехвърлям с една вила, че голяма купчина е станала, а отдолу са се развъдили всякакви представители на фауната. Люпилня за охлюви и бръмбари всякакви. Какво се прави, че да стане читав компост, а не да се въдят гадинки, които ще прехвърля в лехите после.

Общи условия

Активация на акаунт