(Био) зеленчукова градина 9

• 82 489
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • на брега на Дунава
Eй,страхотен уред.Искам и аз ,че скоро няма да мога да се справя с бурените на Балкана.Само вали и никнат ли ,никнат.За една седмица стават като джунгла.И на мен ми иска да участвам в сращата ,но времето ми е толкова кът...Захванала съм се със сто неща  newsm78,но пък искам всичко   bouquetИ азц имам цикас на прозореца на спалнята на 8 мия етаж в Русе и гледа към Дунава .Заради него ми направиха оградка да не падне .Сега пуска нови листа.
Тези чушчици също са на 8 етаж :
http://www.prikachi.com/images/650/3451650k.jpg

# 646
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на узана поляна няма как да дойда, но виртуално ще мога да участвам

нара цъфна, райската ябълка расте, бялата смокиня (като юмрук) се е наляла, бамята расте...

Thinking какво друго мога да покажа Thinking

Laughing кратунки-изненада от германско  Party

такива тесачки имаме от 4-5 години  Peace страхотна работа вършат, купувани са от градински център за 12 лева без дръжката.  Laughing тази на любимия образ има телескопична дръжка от мече за боядисване, а моята е "Класик", с дървена дръжка  Hug

# 647
Обрах част от грахчетата, тръснах ги на терасата и чепнах първата зелка: http://s54.radikal.ru/i144/1106/46/00a5ea7706dc.jpg Хайде стига за днес, утре ще му мисля.
На поляната сме първи! Люлин, страхотна идея!  st. Dobri, покажи германските кратуни, моля!

# 648
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
те са германски, защото са изпратени от хексалина-Германия  Hug
за сега са само листа Mr. Green и непоклатима увереност, че ще има с какво да се похваля  Mr. Green

# 649
  • Пазете Гор
Goody, ти с ново име ли си? Пуркуа, бре джанъм?

Кофти дни. Има сериозна вероятност да не мога да пътувам из страната. Ще ми липсва, най-вече защото използвам това , за да гледам, вдъхвам и говоря с нивите, градините, бостаните, пасищата, парниците, оризищата, пущинаците и шипоците, ливадите и горите, бостаните, овошките, лозята...

То поради тая причина днеска се почерпих по-обилно, и беритбата на грах остана за по-добри времена. Понеже съм доста зацапал свещите, да спомена, че ценя високо наличието на тая тема. Зная твърдо, че хората, които обичат земята, са по-добрата част на човечеството. Споменавал ли съм, че ви обичам, зарзаватчии? Туй утре сигурно ще го изтрия, наздраве!

Уредът на vili__66 е отличен. По избор според лехит всеки може да си избере ширина. Аз бих използвал за режеща част заточено парче от дискова брана - добра стомана е. Вълкът писа за мотики от такъв произход.
Е, това значи да имаме ковач наблизо. Аз имам, за щастие. Той си има и мях (вярно, не е ръчен, ама си поддава въздух), огнище, бака с горяло масло за закаляване, купчина стари ресори за ножици и хартисала отнякъде инструменталана стомана за нитовете им..

# 650
  • Варна-София
Куркума, добре, че се появи. В тема 7 стр. 4 имаш пост за почвите формирани върху варовици, които са свръхотцедни. Е, такава е моята почва. Обикновено съществуват препоръки за "изправяне" на кусурите на разните почви. Ще подскажеш ли и за моята!
Вили, не тъжи. Има къде-къде по-странни съвпадения. Цели теории има разработвани досущ по един и същи начин в различни краища на планетата, с формули, с всичко, и то по едно и също време. За някои от случаите се говори за телепатия. Спирам, че минавам в оф-топик.

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 22:33 от amica1

# 651
  • Пазете Гор
Тези почви са рендзините, amica1. У нас ги има в Чирпанско и северно-североизточно от Варна, докъм Балчик. Почвообразуващата скала е варовик, почти неизветрял. На цвят са червени, с вариации. Плодородни са. Не задържат вода.

Има разни номера за влагозадържане:

- мулчиране за предпазване от директно изпарение. Индианците в пустинните райони на Тихокеанското крайбрежие на Южна Америка използвали тиквите всред редовете с царевица: листат засенчвали почвата, пазейки скъпоценната влага. Там вали на !0 години веднъж, и то малко. Почвата пие вода като змей, а водата иде при тях от ледниците на Андите. Та така.
В нашите условия има разни варианти за мулчиране - с бурени, слама, стърготини. По моему най-добрият вариант е борова кора - дъскорениците имат в излишък. Често в Родопите просто сипват това в реките, няма какво да го правят.

- торене с оборска тор - няма грешка тоя метод, ако изключим тоталното и трайно заплевяване

- терасиране на терена - това е тежък метод, но ако иде реч за една малка градина  - бива. Рендзината има едро-скелетен строеж под тънък почвен слой, затова е лесно-отцедна. С терасиране просто се удебелява почвеният профил. Е, разбира се, иде реч за наклонени терени

- отглеждане на подходящи култури

- подбор на метода за напояване. Гравитачното напояване е неефективно за тези почви. работи добре капковото, акумулативното

# 652
  • Варна-София
Написах в Гугъл "рендзины" и си познах почвата на снимките. Няма грешка. Само дето между варовика и почвата имаме слой глина.
Благодаря за съветите! Знаех си че има нещо, никой в тарафа не може да отгледа моркови като хората, нито пипер.
Миналата година обаче гледах камби. Леле какво мулчиране падна - всичката отпадъчна хартия от офиса я наситних и я мушнах под слой от плевели, а най-отдолу до коренчетата - капково. Нито едно растение не се разболя.

# 653
  • Варна-София
От чужбина това нещо не може да се види.  Mr. Green
Нямам какво интересно да предложа за срещата , не че мога да дойда де. Освен семена от ...цикас. един господ знае дали са ядливи, ама са много и растат бързо. Боядисват и в червено. Мога и челен опит с маркучите за капково да споделя.
Титина, пускам ти един тревожен линк за цикаса:
http://градини.net/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/33-%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81-cicas-revoluta-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8

Толкова е дълъг, че не знам дали ще се отвори точно, затова ще пусна двата важни реда:
… цикаса е силно отровно растение ...
… Отровни са всички части, но най-вече семената…

# 654
amica1, наскоро гледах снимки от градината на една градинарка от Чипровци, и там почвата има неземнокафяв цвят.
http://media.snimka.bg/8712/023679391.jpg?r=0
Прибрах 2 тави грахчета във фризера. Морковите ми се цепят от дъждовете. Който го видя разцепен над земята, го давам на Вълчето. На ден по морков е добре. Малко трудно се мият, но са много крехки и сладки.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 08:47 от Вълкът с дълъг ник

# 655
  • густо майна Филибето
Ние сме на тема касис. Храстите са от резници, обаче интересно че зреят по различно време. Това им е четвърта година от набождането на пръчките и са отрупани с плод. Бяхме ги забравили с поливките и плода се ронеше лесно. Една поливка и всичко е наред. Simple Smile

Късам на децата корнишони, нали са дребни, стават по-бързо от другите краставици Simple Smile По този повод да ви питам - корнишоните вдигат ли се или може и по земята? Че видях една снимка с вдигнати, а аз мислех, че се стелят?

Доматите ми завиват листа Sad Каква може да е причината? А пипера има черни петна с жълта периферия Sad.

За Узана - сигурно ще е голяма лудница там. Ако все пак успеем да се съберем, как ще се познаем?  Grinning Аз съм виждала на снимка само Вълка Simple Smile

# 656
  • на брега на Дунава
Някой има ли идея как да опазя дърветата от птиците.Една малка вишничка има плод за първи път - тридесетина вишни и косовете ги ядат още зелени.Дори няма да можем да ги опитаме и да разберем дали сме попаднали на добър сорт.Миналата година така съсипаха ябълките .Пробвах с плащила , но не вършат работа . Сега си мисля за някаква мрежа ,но как да я поставя не ми идва наум. newsm78 Не мога да седя там и да ги гоня ,а и те пърхат над главата ми ,може би  #2gunfire,но няма как.

# 657
  • Варна-София
МХ, аз имам 10 череши, 1 вишнап, 1 черешовишня и 1 вишня. С птичките добре се спогаждаме. За тях са горните череши, за мен са долните. Мир и любов.
Вълчо, бях преди десетина дни в него район и явно съм се изприказвала сред колегите. Пък как пропуснах на вас да споделя. Целият район между Белоградчишките скали и Враца е с розовата (с ударение на първото а) почва. Тогава се сетих за учебника по география с неговите канелено-горски почви. Ама точно такива са. Канелени. А край пътя, там където са сечени скалите се виждат такива бебешко-розови камъни, че се зачудих как така не ги ползват в строителството. Същинска красота. В този район ако се завърти човек може и идеи за бизнес да му дойдат.
Любознателна, и моите се завиха на няколко места. Огледах добре, не са въшки, не са акари. Отдадох го на прехранване, какъвто случай имах миналата година, но тогава беше с изкуствени торове и беше масово, а тази година нямам "пукнат" изкуствен тор, а само шербет от ЧКЧ и коприва. Явно на някои съм сложила повече. Обаче ако това е причината, няма лошо. Сами ще се оправят, като не ги прехранвам повече. При мен дъговата извивка е нагоре. При теб как е?

# 658
Люб, ще си сложим стикери на тениските-БИОГРАДИНАРИ Joy

# 659
  • Варна-София
Люб, не съм спец по пиперо, обаче провери тук при специалистите от Националната служба по растителна защита.
http://www.stenli.net/nsrz/files/orz/praktika/5-zelenchuci_otkrito.pdf

Общи условия

Активация на акаунт