Познай коя е книгата - 3

• 27 256
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
Още един откъс:

"Вярвам в Бога. Вярвам в мира и доброжелателството към всички хора. Вярвам, че за напредъка на човечеството е необходимо да изтръгнем злобата от сърцата си и да я заменим с любов. Не е сега времето, в което трябва да се разколебаем. Сега е моментът ние, които мразим войната, да защитим убежденията си и да засвидетелстваме каузата си...
И победители, и победени бяха жертва на разрухата. А сега глупците и негодниците отново се бяха устремили сляпо към войната. Нямаше значение какво си мислеха за него, нямаше значение болката, страданието, позора и  унижението. Джим се закле да остане верен на убежденията си."

# 556
  • Варна/Лондон
 На западният фронт нищо ново-Ремарк?  Thinking

# 557
Не, Самърсет Моъм: "Часът преди зората". Май не е много популярна...
Сега кой пуска - който иска?  Laughing

# 558
Аз Grinning

"Сега мъжете привеждат към Женевиев своите бели нагръдници и изпълняват занаята си на съблазнители, като че жената може да се спечели с идеи, с образи, като че жената е наградата на подобно състезание. Мъжът й също се старае да бъде пленителен и довечера ще я пожелае. Той я открива, когато другите са я пожелали. Когато в своята вечерна рокля, в своето великолепие, своето желание да се хареса в жената блясва нещо от куртизанката. Тя мисли: той обича онова, което е посредствено. Защо никога не я обичат изцяло? Обичат част от нея и оставят другата част в сянка. Обичат я, както се обича музиката и разкошът. Тя е духовита или сантиментална - и я пожелават. Но онова, което вярва, което чувствува, което носи в себе си. . . за това не щат и да знаят. Нейната обич към детето й, най-сериозните й грижи, цялата част, която е в сянка - нея я пренебрегват."

# 559
Ще дам жокер. Wink
Авторът е французин и става известен с друго произведение, което е поетичен и философски разказ представен под формата на приказка.

# 560
Екзюпери? Но това не съм го чела  newsm78

# 561
Той е, а книгата  се казва "Южна поща".
fata_morgana,ти си  Grinning

# 562
"Всеки ден една бутилка ракия, мастика, водка или джин обикаляше всички жени и аз волю-неволю се принудих да свикна с твърдия алкохол. И на това се научих. Те, единайсетте жени от моята бригада, бяха грубовати, всяка втора дума в устата им беше мръсна, а тъй като аз все още бях доста свита и непрекъснато се изчервявах като рак, станах мишена на техните закачки, солени закачки, но никога злонамерени, никога гадни. Високи, яки жени, и при най-добро желание не бих ги нарекла хубави, в моите очи обаче те излъчваха вътрешна красота, която прозираше през суровата им външност.  За мен те бяха героини. Опълчваха се срещу живота. Приеха ме като сестра, не попитаха откъде съм и защо съм тук. Явно не им пукаше за нищо, вършеха си работата като на шега, къркаха като казаци и ръсеха майтапи за всичко и всички. Нищо и никой не можеше да им напакости."

# 563
  • На високо
Никой не прави опит да познае и аз реших да пробвам.
 Авторът, почти сигурно е българин.Тези грубовати жени от бигадата...в затвора ли са? Не съм чела книгата, но да не е "Сивият дом" на Донка Петрунова?

# 564
Германец е, но е женен за българка и псевдонима му е отчасти бг име  Peace
Още малко:
"Въпреки лудостта си Слава печелеше добре. Съпругите и любовниците на партийния елит я бяха открили и й даваха възможност да осъществи програмата си. Саботаж чрез мода, така гласеше нейния девиз. Дрехите, твърдеше новата ми приятелка, не само правели хората, но и променяли природата им. Гласност чрез тюл, перестройка чрез дантели, революция чрез шапки с пера! По стените на всички стаи, от тоалетната до кухнята, висяха скици. В центъра бе проектът на дрехата, разноцветни стрелки във всички посоки, всяка стрелка - тактически ход върху бойния план на грандиозната й стратегия. Всеки модел бе скроен според психологията, произхода, идеологическата позиция и степента на твърдолинейност на съответната клиентка. Всеки модел, всеки шев - акт на политическа субверзия и  изпипан до най-малката подробност. Само че когато дойдеше време за превръщане на теорията в практика, всички планове изхвърчаваха през прозореца.

Седнала на килима в поза "лотос", с цигара в ъгълчето на устата, с водка в едната и осветена свещ в другата ръка, Слава мълвеше тибетски заклинания, тракийски магии и православни екзорцизми, докато шивачките чакаха инструкции, а клиентките - пробата..."

# 565
Да не е Румен Еверт?

# 566
Да, Румен Еверт е, а книгата е "Имигрантката"  Hug
*Малвина~Ина*, ти си!

# 567
Скоро четох някаква презентация за книгата, мисля че е част от трилогия и там беше споменато, че авторът е германец женен за българка.
Ще се радвам, ако си я чела да споделиш впечатления.  Hug

"На Шелдън не му оставаше много време. Хенри нямаше съмнения в това. Състоянието на приятеля му беше тежко и пътуването, за да се види с Кейко, можеше да почака. Беше чакал четирийсет години, щеше да почака още малко."

# 568
Книгата е невероятна, през цялото време докато четях имах чувството, че е писана от жена му - всъщност това е нейният живот. Познавам лично писателя и мога да кажа, че е много интересен човек и е запленен от България. Името Румен е получил като се е кръстил в църква тук  Peace

# 569
"Хотелът на сладко- горчивите спомени"?
Авторът, убий ме, не мога да си спомня  Blush

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 23:48 от вълшебница

Общи условия

Активация на акаунт