Отговори
# 600
Гледам, доста сте писали за учителките, дисциплината, училищата. А, какво мислите за занималнята в у-ще. Според мен, цял ден в училищна обстановка с още 25-28 деца, уморени в следобедните часове, едва ли ще има някакъв положителен резултат. Може би, частните такива са по-удачният вариант.....  Rolling Eyes
А всъщност смяташ ли, че в частната детето ти ще си отпочива повече отколкото в държавната? Каква е разликата въобще, ако някой има поглед и може да направи сравнение???

За мен е важно, че детето  ще е  на сигурно място  докато аз свърша работа и отида да го взема. Останалото ще  е моя грижа- подготовка на уроци, домашно, допълнителна работа. Предпочитам в училище, от финансова гледна точка, предпочитам тези пари да ги дам за други извънкласни дейности, а ако и се подготвят добре ще е в моя помощ и добре дошло. Писах, че нашата госпожа не ни препоръча частните, а не точно конкретна, затова засега ще се борим за тази в училище.

# 601
Гледам, доста сте писали за учителките, дисциплината, училищата. А, какво мислите за занималнята в у-ще. Според мен, цял ден в училищна обстановка с още 25-28 деца, уморени в следобедните часове, едва ли ще има някакъв положителен резултат. Може би, частните такива са по-удачният вариант.....  Rolling Eyes
А всъщност смяташ ли, че в частната детето ти ще си отпочива повече отколкото в държавната? Каква е разликата въобще, ако някой има поглед и може да направи сравнение???
Не знам. Не сме ползвали досега услугите на занималня, тъй като предпочитах аз да му организирам следобедите с повечко игра или спорт. При разговори с майки, чийто деца посещават занималня в у-ще, по-голямата част от тях са недоволни. Много деца в клас, едните се опитват да си пишат домашните, на други не им е интересно, не внимават и шумят, трети се разхождат или искат да играят навън.... Що се отнася до частните, там групите били значително по-малки и се работи с всяко дете индивидуално, според нуждите му.
Не съм убедена, кой вариант ще избера за детето ми, има още време до септември, но със сигурност знам, че след 15,30 - 16,00 часа, аз ще се занимавам с него.
Ако някой от вас е изпробвал двата варианта или е наясно с този въпрос, нека сподели, ще ми бъде от полза.

# 602
Според мен, цял ден в училищна обстановка с още 25-28 деца, уморени в следобедните часове, едва ли ще има някакъв положителен резултат.

Преди повече от 2 г бях в една частна занималня за един следобед. Децата бяха 5 броя 3-ти или 4-ти клас, в 4 ч следобед бяха на пода и гледаха филмче или рисуваха. Бе мрачно и студено навън, за да играят в двора, зима. Бе тихо....Да, от тази гледна точка аз бих предпочела частната пред държавната.
Предпочитам следобед да подготвя баткото домашните у дома и да излизаме. Всеки ден някъде сме за поне 2 ч навън....

# 603
Не знам. Не сме ползвали досега услугите на занималня, тъй като предпочитах аз да му организирам следобедите с повечко игра или спорт. При разговори с майки, чийто деца посещават занималня в у-ще, по-голямата част от тях са недоволни. Много деца в клас, едните се опитват да си пишат домашните, на други не им е интересно, не внимават и шумят, трети се разхождат или искат да играят навън.... Що се отнася до частните, там групите били значително по-малки и се работи с всяко дете индивидуално, според нуждите му.
Не съм убедена, кой вариант ще избера за детето ми, има още време до септември, но със сигурност знам, че след 15,30 - 16,00 часа, аз ще се занимавам с него.
Ако някой от вас е изпробвал двата варианта или е наясно с този въпрос, нека сподели, ще ми бъде от полза.

И при 2-та вида има + и -. В училищната занималня децата в групата са повече и обикновено от различни класове, което затруднява организацията. Но за сметка на това възпитателят и учителят се виждат всеки ден и могат да координират действията си, изискванията и  какво  по кой предмет  да се наблегне при всяко дете. В частната занималня групите са по- малки, но има не само   деца от различни класове, но и от различни училища. Липсва всекидневен контакт с учителя на детето.  Най- добрият вариант е целодневен режим  на класа с 2-ма учители. Единият преподава до обяд, а другият упражнява след обяд. За съжаление в училищата този вариант излиза много скъпо и затова се приема  вариант със сборни занимални. защото ако са 3 класа, има 3-ма учители и 1 възпитател, а при другия вариант стават 6 учители, а това натоварва делигираният бюджет на училището. При всички варианти слабост е това, че детето по цял ден е  в училище, с обувки, а не с пантофи и  по-свободни домашни дрехи. Има натоварване и при следобедните занимания. Липсват условия за спорт и за занимания по интереси . Умората е голяма.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 21:27 от Gerber 1

# 604
  • Sofiа
При всички варианти слабост е това, че детето по цял ден е  в училище, с обувки, а не с пантофи и  по-свободни домашни дрехи. Има натоварване и при следобедните занимания. Липсват условия за спорт и за занимания по интереси . Умората е голяма.
Не във всички частни занимални е така. Мога да дам пример с тази, която аз съм си харесала:
- с пантофи са, а не с обувки
- предлагат допълнителни занимания: водят ги на плуване и на баскетбол (или волейбол - не помня); имат английски; мисля, че имат и приложно изкуство. Също така са отворени за идеята да водят детето  и на друг вид занимания.
- освен това работят до 18.30, което лично за мен е добро предложение, защото единствените ми опции за следобедите на детето са занималнята или бавачка.

# 605
Конкурс за учители на първолаци
Родители избират госпожите, търсят мъже преподаватели
"Не е важно училището, важен е преподавателят".

Стандарт, 13 юни 2011
Матей Бонев, Иван Иванов, Стела Стоянова

Такава максима води тази година родителите на първолаците към избор на училище. Все повече школа изпращат учителите на импровизиран конкурс по детските градини, където госпожите се запознават с новите си възпитаници. Напоследък дори има тенденция за търсене на преподаватели мъже. "Те са по-строги, дисциплината е добра, а изискванията високи", коментират родители от Стара Загора. "Ако разбера, че в някое училище в града има назначен мъж учител на първолаците, веднага записвам сина си", коментира старозагорецът Мартин Стайков. Според него тоталната липса на мъже учители не само в началното училище се отразявала пагубно върху възпитанието и развитието на учениците. Във Велико Търново пък тайни списъци почти като апокрифна литература се предават от поколение на поколение родители с имената на най-добрите учители. Даскалите, които са доказали способностите и са най-харесвани, попадат на първите 2-3 места и всеки търси начин и връзки да запише детето си при тях. Освен че в уговорените дни опашките пред школата започват от тъмно, родителите търсят и връзки, за да се доберат до любимците на първолаците. Повечето от директорите на училища обаче предупреждават, че не е важно колко елитен е учителят, а в какъв клас ще попадне детето. Ако повечето от децата искат да учат и имат желание да се развиват, учителят само може да ги насочва, но не и да направи чудеса, ако класът е с 90% мързеливци. Ходенето по мъките за родителите първолаци започва от днес. В петък и последните училища оповестиха списъците с децата, които са успели да се класират, и тези на отхвърлените кандидати. Отсега до 15 септември родителите им ще трябва да обхождат поотделно всяко училище, за да видят къде са останали места и да запишат там детето си. За второто класиране срокове няма, нито пък има централизирана база данни за това къде са останали празни места. Според директори най-желаните школа, където е имало по 3-4 чакащи деца за място, не надхвърлят 30. Те са запълнили изцяло паралелките си, но в останалите все още имало възможност да се намери място за неприетите хлапета. "Приехме 120 ученици, но извън класацията останаха 140", каза директорът на 119-о школо Диян Стаматов.

# 606
Нем, точно тази статия пуснах сутринта Simple Smile с идеята някой да коментира, че има доста интересни неща Simple Smile. Например как родителите на деца останали извън класациите, ще стигнат до училищата със свободни места? И какво биха обяснили от отговорните институции на родители, живеещи в блока до училището и неприети там на въпроса "защо трябва да водя детето си на другия край на града, като имам училище което виждам от балкона?", ей такива и други въпроси  Mr. Green

# 607
Хехе, SZA, видя ли сега каква е разликата да я плеснеш цялата статия и да дадеш линк към нея и само да има линк. Грам внимание не съм обърнала тази сутрин... Mr. Green Hug
По-късно ще коментирам.

# 608
Относно занималните - ако се налага детето да ходи на такава е най-добре да изберете място, където ще бъде подготвяно всичко за следващият ден качествено. След 8 ч в училище детето не може повече да се занимава пълноценно. Много се уморяват, трудно е да се работи допълнително в къщи. Може да включите евентуално някакви извън класни занимания, които му доставят удоволствие.
Това го написах понеже останах с впечатление, че има майки, които искат да използват занималнята за забавачка, а пък после да учат с децата в къщи. Това според мен няма да бъде работещ вариант.

# 609
Може би от моето изказване си  останала с това впечатление, но  имайки предвид, че все повече деца се записват на частни уроци за да наваксват с материала, какво остава за една занималня и дали някой е убеден на 100%, че детето ще е подготвено  без да се проверят нещата. Вероятно си права, че ще е тежко за детето, но ако през деня не е било натоварвано, вярвам че ще намери сили след 17ч да подготви домашни, които се надявам да не са толкова много, като за 1 клас.
Когато аз бях ученичка нашите не ме пускаха на занималня, сама се подготвях. Понякога съжалявам, че децата ни живеят в такава действителност, толкова им треперим и им се притесняваме , а те са толкова по- оправни и отворени от нашето поколение, че според мен биха се оправили прекрасно и сами. Само дето вече има закон, който не позволява дете да бъде само вкъщи.....
Отделно наистина ще ми е по- спокойно да стои в такава занималня отколкото вкъщи с някоя бавачка.
А дали ще я ползвам за забавачка или за подготовка на детето си, зависи основно и единствено от госпожата там!Надявам се да е за за второто!

# 610
Относно занималните- все си мисля, че те са създадени по-скоро с цел да подпомогнат работещите родители. Аз като седяща си у дома, намирам за безпредметно детето ми да посещава тези следобедни занимания. Все пак това не е детска градина, където почиват следобед. Ще отива сутринта в 8,20 и ще приключи заниманията в 16 часа, а през това време няма да почивало и за минута, едва ли ще се е подало и за минута навън, не се знае и как и колко ще се нахрани.
Та за мен занималните са малко като яслите.  Simple Smile

# 611
Нормално е за родител, койте е свободен да не записва детето на занималня. Предполагам пищещите тук са работещи по цял ден и горещо ги вълнува занималнята именно защото няма кой да взема детето и да се занимава с него.
А неразбрах какво общо има яслата със занималнята.  newsm78
Аз съм твърдо ЗА яслите и тя много добре влияе на едно дете- рано се научава на дисциплина и ред в подобно заведение, контакт с деца, знания, които придобива там.  Много по- лесно се справя после в ДГ и въобще яслата е един плюс за детето. Вероятно ще отворите въпроса за болестите, е, докато детето не си създаде имунитета,  дали в яслата ще ги преболедува, или вкъщи, а по- късно в ДГ и училище...според мен и по- добре колкото по- рано, по бързо боледуванията се разреждат и стават все по-леки. Има и изключения- слаба имунна система, тежки боледувания и т.н. Такова дете и аз не бих пуснала на ясла. 

# 612
Simple Smile Ами ето, ти си твърдо за нещо, което аз отричам, същото е и със занималните- за мен те са излишни за всяко дете, чийто родители могат да си позволят, то да не ги посещава.
Това с вярата в придобиването на имунитет с посещения на ясли и градини, ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

# 613
Оставам с впечатлението , че всички вече знаят в кой точно клас и при коя госпожа са записани децата им. Ние имахме родителска среща , на която ни раздадоха списък с  помагала , имаме срок да дадем паричките , ноо не знаем децата ни как са разпределени по класове. Питах директораката и тя ми каза ,че списъци ще има на 01.09., нямало възможност по-рано . Да уточня става дума за Пловдив, има ли и  други училища , в които все още децата не са разпределени ? Аз имам определено желание за госпожа и ако на 01.09. не ми хареса паралелката, в която са разпределили детето ми май ще ми е много трудно да го местя.  И защо в едни училища знаят класовете на 10.06 , а в нашето няма възможност ,има ли изобщо законови разпоредби за това?

# 614
Simple Smile Ами ето, ти си твърдо за нещо, което аз отричам, същото е и със занималните- за мен те са излишни за всяко дете, чийто родители могат да си позволят, то да не ги посещава.
Това с вярата в придобиването на имунитет с посещения на ясли и градини, ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

На мен ми се струва за абсурдно да  говорим за занималня и  родител вкъщи.  Две неща, които се самоизключват автоматично! само не разбрах вие какво подкрепяте, разбрах само че сте против занималнята. Това значи ли че сте ЗА частна такава или за някакъв друг вариант. Защото много малко родители стоят вкъщи и могат да се занимават лично с децата си и да подготвят уроци.
За другото няма да коментирам. Всеки си решава за детето. Аз лично видях ефекта и съм доволна!

Общи условия

Активация на акаунт