Отговори
# 615
  • София / Пловдив
......  И защо в едни училища знаят класовете на 10.06 , а в нашето няма възможност ,има ли изобщо законови разпоредби за това?

Не, няма. Всяко училище взима тези решения на педагогически съвет.
Има училища, в които още при подаването на документите имаш право да посочваш желания учител, в други не позволяват подобен избор.
Но винаги можеш да опиташ да говориш човешки с директора, ако е разбран, в повечето случаи се съобразява с желанието на родителя. Успех!

# 616
малко извън темата, но съм провокирана...

Колкото и старателна и любяща и грижовна и т.н. да е една майка към детето си, това, което му дава яслата и детската градина тя не може да му го даде

Иначе по темата, нашата родителска среща мина вчера.  Доволна съм от това, което чух и видях. Учителката също ми допада. Направи ми впечатление, че е доста изнервена на тема мобилни телефони в училище и сигурно има защо.
Ние на Калоян сме му купили, но засега не планираме да му го даваме. Има време за всичко.

# 617
......  И защо в едни училища знаят класовете на 10.06 , а в нашето няма възможност ,има ли изобщо законови разпоредби за това?

Не, няма. Всяко училище взима тези решения на педагогически съвет.
Има училища, в които още при подаването на документите имаш право да посочваш желания учител, в други не позволяват подобен избор.
Но винаги можеш да опиташ да говориш човешки с директора, ако е разбран, в повечето случаи се съобразява с желанието на родителя. Успех!

За съжаление дори и да иска не може да удовлетвори всички желания - избрали сме учителка , която се оказа  много предпочитана  т.е  за клас от 25 деца сигурно има поне 60 желаещи . Напълно разбирам, че може да не удовлетворят желанието ми  и не това ме дразни а късната дата , която не ми дава много възможности да отреагирам. За мен важна е учителката , а не училището.

# 618
  • София
SZA май аз писах за списък с въпроси - имам един започнат, но като разбрах, че родителската ни среща с класната ще е чак септември малко го позанемарих. Нищо де, ето какво съм отбелязала като въпроси:
1. Какво ще стои в училище /понеже в "нашите" стаи има отзад едни шкафчета, които обаче не са достатъчно за всички деца и се чудех могат ли да се ползват поне за нещата по физическо или рисуване/
2. междучасията - съвпадат ли с други по-горни випуски
3. в междучасията излизат ли от стаята, сами ли са - да знам какво да инструктирам
4. резервни дрехи - въпрос на лична отговорност или учителката подсеща за преобличане, или... /моят много се поти, ако е тичал навън после целият ще е мокър/
5. лавка - има ли, имат ли достъп до нея
6. т.5 води до т.6 - джобни - има ли изобщо нужда, има ли практика децата да имат джобни
7. сутрешната закуска - абсолютна химера е да накарам сина си да закуси в 7.15 в къщи! Ще яде в училище, но кога - кога е "голямото междучасие", въобще каква е практиката със сутрешната закуска и всички деца ли отиват на училище закусили
8. телефони - предполагам са забранени, но все пак да чуя мнението на учителката и изобщо практиката от предишни години какво показва
9. тоалетни - просто да ги видя, да отидем двамата с Мишо, за да дам "инструкции за употреба"
10. стол - има, но каква е храната и въобще организационни въпроси около купони и т.н. /ако детето е отсъствало една седмица - следващата ще има ли право на стол, колко по-рано се купуват купоните, за месец ли са или за седмица, такива неща/. Също как става "ходенето до стола" - учителката ли ги води - основната или тази от занималнята, всички випуски ли обядват по едно и също време..
11. униформи - кое е задължително, в какви случаи се носи пълната
12. играчки от къщи - тази болна тема от ДГ...като под играчки някой може да разбира количка или бакуган, а друг PSP
13. занималня - само класа ли е на занималня или е смесена за няколко класа, колко паралелки занималня има, в какво се състои подготовката в занималнята - само домашни ли пишат, или имат и други занимания - спортни (било то просто излизане на двора), музикални и т.н.
14. допълнителни занимания, които предлага училището (срещу заплащане) - как става взимането на децата за тези занимания, как са по време - да не се окаже, че днес не си е написал домашното, защото е бил на футбол/танци/шах
15. телефон на учителката - класната и от занималнята - има ли практика да си дава телефона на родителите, как става комуникацията с нея за децата, които ходят на занималня - все пак не е удачно сутрин, в 7.45 да я занимавам с проблеми около детето си, но ми се иска да имам обратна връзка с нея. Но ако детето ходи на занималня, аз реално не вижда учителката

Май е това, поне за сега, ако някой се сеща за други въпроси моля да сподели. Сигурна съм че 90% от нещата ще ги обяснят на въпросната родителска среща, без да се налага да питам изрично, но не ми пречи да съм там със списъка и да отмятам на какво съм получила отговор и какво остава да питам допълнително. А и се надявам във всеки един момент, ако нещо ме интересува, да мога да попитам учителката

Сетих се и за още нещо - моят син носи очила, съответно при физическо трябва да ги оставя някъде. Сега, в ДГ ги оставя на бюрото на учителката /когато ходи на футбол и при следобедния сън/. Ясно е, че учителката не може да се грижи за очилата на сина ми /въпреки, че сега в ДГ го прави, подсеща го след сън да си ги сложи, примерно, или ги пази от любопитните пръстчета на останалите/, но все пак ще й обърна внимание - знам ли, ако го види без очила да го пита къде са му...всъщност още не съм решила до колко и какво очаквам от учителката относно очилата...а и няма да й е първият ученик с очила, предполагам...като начало просто ще й обърна внимание, пък да видим как ще тръгнат нещата...

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 10:18 от мандаринка

# 619
  • Sofia
Защото много малко родители стоят вкъщи и могат да се занимават лично с децата си и да подготвят уроци.

А защо трябва родителите да подготвят уроци?  Simple Smile
Лично мисля, ако детето ме помоли за помощ, да го насоча, иначе сама да си пише домашните.  Naughty Мога само да проверя накрая дали всичко е написано - това в първи клас, да не се отплесне нещо, макар че е доста стриктна в тези неща. Но няма да й вися на главата, докато учи.

За занималните нямам твърдо мнение - ако беше в кварталното училище, нямаше да ходи на занималня, безпредметно е да виси 5 часа допълнително в класната стая, вкъщи все ще й е по-разнообразно. Между другото - много ме доядя, като казаха, че места в стола щяло да има само за децата, които ходят на занималня, другите да си ядели вкъщи.
Сега, след като ще й е далеч училището, мисля да се възползваме от занималнята, май няма да ми е удобно да я взимам към 3 часа следобяд от спирката, още не съм сигурна, но ми изглежда по-добрият вариант да ходи на занималня.

мандаринка, мерси за списъка! Simple Smile

# 620
мандаринке, в повечето училища работят по програмата с безплатната закуска. Не се притеснявай. Ако няма от нея, ще има вариант в столовата в някое междучасие.
Много съм доволна, че отговорите на въпросите от твоя списък са ми известни за класа на моята щерка.  Simple Smile

Относно занималня и учене след нея ми се вижда пълен абсурд.

# 621
Шунка, явно буквално си разбрала написаното. Разбира се, че няма аз да пиша домашните, но като начало ще трябва да покажа на  детето, все пак е  в първи клас , какво трябва да направи след училище. А то ще има много въпроси, повярвай ми.  Първите дни ще съм до нея и ако видя, че се справя добре, ще проверявам само и ще допълваме пропуските ако има такива. Надявам се да е  така и да не се налага да вися над главата й.  Слава богу до декември съм  вкъщи  и ще мога да й отделям повече време, тъкмо да посвикне. Затова и съм ЗА занималнята, надявам се там да им създадат навика да се подготвят уроци и домашни ефективно, а вкъщи само да проверявам и допълвам ако трябва.
Не вярвам  още първия ден да го оставиш да надраска каквото прецени то и после наново да започнете, но всеки си има подход и виждане по този въпрос, това няма да обсъждаме. Не искам да подтиквам спорове за нещо, за което няма единен отговор.

# 622
алексова, в повечето случаи, когато децата са на занималня, нещата им се прибират за вкъщи чак в петък вечер. Тоест, през седмицата не е много ясно какво са работили в час и на занималня, освен ако изрично не взимаш чантата на детето.

# 623
  • Sofia
О не, изобщо нямам идея да спорим.  Peace
Но и лично смятам за редно учителката да обясни как иска написано домашното, аз евентуално да изконтролирам дали е написано, но не и как е написано. С мен поне така са процедирали (даже не знам дали са гледали имам ли домашно, май не) и намирам, че подходът е бил правилен, така че и аз ще го приложа.  Simple Smile

# 624
  • София
мандаринка, добави в списъка и от кога ще работи стола - при нас се оказа, че най-рано на първи октомври ще започне  Peace
ето ги и моите въпроси (само да предупредя, че на половината отговора беше - ще ви кажем септември)
Мобилни телефони
- разрешени ли са?
- кой ще им изключва звука?
- къде ще се съхраняват?

Джобни
- има ли изискване

Храна
- кога се купуват купоните?
- какво ядене се осигурява на децата?
- кога ще започне да функционира стола?

Униформи
- има ли
- цена
- задължителни ли са

Допълнителни занимания
- видове
- цени
- кой води децата

Какви документи са необходими за тръгване на училище, кога трябва да се представят?

Как става влизането в училището?

Кога се водят децата в училище и до колко е занималнята?

Име на класната
Име на госпожата в занималнята

Допълнителните учебни помагала всеки по отделно ли ще си ги купува или ще ги купуваме заедно?

Как ще си размеряме информация с класните?

Телефонни номера за връзка с училище и класен?

Ако детето е болно, трябва ли да уведомяваме някой и кога?

Какъв е режима в училище – ще бъде ли изместен спрямо останалите ученици?

Попитайте още има ли шкафчета, където децата да оставят физическо, рисуване, пеене и т.н. за през седмицата, защото чантите стават много тежки с всички тетрадки, пособия, води и т.н. Ако няма може родителите да се организирате да се направят такива през лятото.

Кога ще се избират ЗИП и СИП?

# 625
алексова, в повечето случаи, когато децата са на занималня, нещата им се прибират за вкъщи чак в петък вечер. Тоест, през седмицата не е много ясно какво са работили в час и на занималня, освен ако изрично не взимаш чантата на детето.
Е, това няма да е така, ще си носим раницата всеки ден и ще ги следя изкъсо докато не се убедя, че всичко е възприето и научено.

Тези въпросчета са полезни, аз не бях подготвила такива, тъй като това е предварителна РС и на септемврийската ще има повече яснота за всичко. Тогава ще задаваме повече въпроси и надявам се да получим и отговори.

# 626
  • В светлината на слънцето
Малко весел спам на първокласна тематика.  Grinning Може и да сте чели тези мъдрости вече, та се извинявам предвирително, ако повтарям.

Учителка на първокласници решава да ги изпита, като на всяко казва първата част на известна поговорка, а то трябва да я довърши. Докато ги четете не забравяйте, че са правени от първокласници, 6-годишни
1. Не сменяй конете ……..докато не спрат да бягат.
2. Удряй докато ……буболечката е близо.
3. Винаги е по-тъмно преди ……лятното часово време.
4. Никога не подценявай силата на …………термитите.
5. Може да заведеш коня до водата, но ……..как?
6. Не хапи ръката която…..изглежда мръсна.
7. Липсата на новини е..…невъзможна.
8. Не можеш да научиш старо куче на нова… математика.
9. Ако спиш с кучетата ....ще миришеш на сутринта.
10. Обичай всички, вярвай …….. ми.
11. Химикала е по-силен от …. прасетата.
12. Здрав дух……….най-добрата почивка.
13. Където има дим има и …….. замърсяване.
14. Щастлива булка е тази, която ……вземе всички подаръци.
15. Спестена паричка…………….не е много.
16. Двама са малко, трима са ……..мускетарите.
17. Когато слепец води слепеца .….бягай от пътя им.
18. Ако се смееш целият свят ще се смее с теб, ако плачеш …..трябва да си издухаш носа.
19. Няма нищо по-сляпо от ……Стиви Уондър.
20. Децата трябва да се гледат, а не …..шамарят и наказват.
21. Ако не успееш от първия път ………вземи си нови батерии.
22. Получаваш само това, което …….виждаш на картинката на кутията.

# 627
леле, разплаках се от смях  newsm62
за пореден път се убеждавам, че децата ни имат страхотна фантазия и идеи, направо са гениални  Hug

# 628
  • Варна
Леле, паднах от смях!!!! Joy Joy Joy Joy

Стискайте ни палци, днес ще излязат списъците по класове, дано да сме попаднали при желаната учителка! Praynig

# 629
  • Варна
Жив пример съм за абсурд аз. Mr. GreenСедяща в къщи и ще си дам детето на частна занималня. Peace
Утре ни е родителската среща и ще разбера в какъв клас и с каква класна ще сме. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт