Да се включа и аз по дискутираните теми.
Като цяло съм и казала на Алекс, че не трябва да се бие, а да гали децата. И това, защото беше ощипала едно момченце в градината.
Когато сме заедно по градинки наблюдавам, че не обича да и взимат много играчките, ако някой и го вземе тича при мен и плаче. За сметка на това в градината са ми казвали, че редовно носи играчки на децата, които плачат. Т.е. картинката е много противоречива - обича да дава, но не и това, с което би искала сега да си играе.
За агресивните децата на детската площадка - като цяло гледам, а и такава ни е възможността, да ходим към 19ч, когато повечето деца ги няма. Ако се случи, че се засечем и някое е агресивно - първо се опитвам да му обясня да не ми притеснява детето, ако не стане правя забележка на родителя, ако и той не реагирам, казвам на Алекс, че ако детето я ощипе и тя да го направи, да не му се дава. Както при Зайо и ние сме с двор и гледаме да сме си вкъщи като имаме време

Събирам я с децата на приятелски семейства, които са по-големи и нещата са супер, на морето не и чувахме гласа вечерите, играеше си с тях. Накара всички деца да пеят "кралю, порталю", въобще мисля, че се държи адекватно на това, което е отсреща

В обобщение ще кажа, че това, към което се стремя е да науча Алекс да не започва тя с агресията, но ако получава това отсреща и не се разбират от дума да отговори. Аз като малка много съм се биела и то точно, ако някой ме нападне, не виждам проблема. Каквото повикало, това се обадила.
Когато Алекс ме удари мен, ако се е превъзбудила и казвам, че ме е заболяло и че не бих искала да си играя с нея. Знам, че ме разбира, защото ме гушка и казва извинявай. Много държа на това детето ми да говори с правилните думи - така наречените вълшебни
Още преди да проговори казваше благодаря с кимане на главичка, сега пак си кима, но "Моля" "Навяй"(което е Извинявай) и т.н. използва, налага се да подсещам понякога, но ги използва.Относно дюстабанлиите, не мога да се включа, може би трябва да я заведа и аз на преглед, защото хич не съм компетентна по тази тема.
За сметките, извинете ме, но няма да коментирам, че ще стане много дълго, а много съм насъбрала на Мтел...
За чужбинско, какво да ви кажа, благородно завиждам на условията, които имате на това какво спокойствие цари, дори стреса там е друг, но все още нямам смелостта да направя тази крачка.
Смешко, Искра, стискам палци!
Целувки на всички и успешна седмица!
Влязохме добре, но ми го изведоха ревящ като магаре. Много ми беше жален. Някакво дете ревало от сутринта и ги разстройвало всичките.
Ако ти, като родител си доволна колко социален е той и как реагира при среща с непознати/познати, тогава всичко е наред. Аз просто споделих моите страхове и това, как аз се опитах да ги "преборя". И че за мен, това "пълноценно" общуване с деца след 3 годишна възраст е много неразбираемо - как би станало, ако детето до тогава не се е срещало с деца? Детето на моя позната расте така - само с мама и с брат си, без никакви други контакти с други деца (е, от време на време среща с Александър, но това са май единствените му социални контакти извън дома). Не искам да казвам през какъв кошмар преминават в момента, тъй като майката реши изведнъж, че детето има нужда от повече такива и го записа на детска градина. Рев, тръшкане, неядене, хапане, пикаене навсякъде, просто детето се бори със стреса по неговия си начин. Редактирам, за да довърша. Другите деца определено не го харесват, защото той никога не си е играл с подобни и просто не знае как да го прави. Аз лично определено се опитвам да спестя на Александър възможността да е аутсайдер, където и да е. Да, вярно е, че със смесването му с много деца понякога прихваща неща, които на мен не ми харесват, но просто обяснявам, че това не е хубаво и след като няколко пъти му кажа, той вече ме разбира и сам си казва - This is not good.