Да преправим старите мебели - 8

• 100 803
  • 723
  •   1
Отговори
# 360
Вилико доколкото разбирам си нанесла боя на водна основа върху "блажна" боя без подготовка  newsm78
От това, което съм научила досега от темата в това е проблема... а и байбиби по-напред обясни, че върху блажна боя не трябва такава на водна основа, но обратното не е проблемно... Така че проблема все пак може би е в начина на нанасяне на боята, а не в нея  Peace

# 361
Моля - кажете какво да си мисля... Thinking

Обещаваш ли да мислиш, вместо да пишеш Grinning
Всяка боя, която не попива в дървото, стои на слой отгоре ( а ако си боядисвала върху нещо вече боядисано то 100% няма попиване). Този горен слой се износва и изчезва чисто механично ако има триене- като например прозорец в рамка. Вратата ти най вероятно просто не прилепва толкова плътно и няма такова триене.
То неслучайно всеки предмет се изтрива/губи покритие първо по ръбовете или по местата с най голяма употреба- дръжки например.

# 362
  • София-в сърцата на моите деца
Моля - кажете какво да си мисля... Thinking

Обещаваш ли да мислиш, вместо да пишеш Grinning
То неслучайно всеки предмет се изтрива/губи покритие първо по ръбовете или по местата с най голяма употреба- дръжки например.
Ама  пък изглежда състаренко някак? Laughing

# 363
Е не, просто си ум ирате да докажете, че водната е по-гот, нищо че давам директен пример как при мен не е  Joy
Няма лошо. Пиша го просто за хората, които не са правили ремонти сами до сега - да си имат едно на ум като започват с вече боядисвани нещица, толкова.
На мен ми е все тая кой какво ползва. + Peace

Рокси - досткатъчно мисля аз, ти се опитваш да гадаеш - там е разликата. Дограмата е слагана заедно и се прилепва всичко еднакво, но няма значение вече  Peace

# 364
  • Пловдив
       А дали няма вероятност разстоянието между двете крила на прозореца да е по- малко и да се затварят с натиск?  И от това да става изтъркването. Защото аз боядисах един кухненски шкаф на майка ми с Аквис, като преди това леко изшкурих и няма никакъв проблем с боята. Като се има предвид, че се отварят и двете вратички на ден многократно.

# 365
Момичета, оставете, няма значение  Peace
Благодаря на всички, продължавам да се уча. Запалих се нещо...толкова идеи ми щъкват сега в главата  Laughing
В мазето ни има сума стари мебели, мисля една маса да изкарам да боядисам - да си изкарам на терасата...ще изкара на открито, надявам се  Thinking

# 366
...

Моят гардероб си го лакирах с акрилен лак над акрилната боя. Стана много здраво И детето с колелото си се блъска в него и нищо му няма

Ама акрилната ти боя се лющеше преди да лакираш и като го лакира вече не се лющеше, така ли ?

в интерес на истината не съм пробвала да люща... след като боядисах нанесох с лак на същата основа - в случая акрилен. Така направих и с вратите на стаите. Детето кара колело в къщи...и често спира директно във вратите. Галентирана е здравината Mr. Green
На къщата боядисах стълбата по същият начин - акрилна боя аквис - 3 ръце , и една ръка лак акрилен отново. Това си е за моя сигурност. Ето вече няколко месеца ходим по тази бяла стълба- няма изтъркване , няма лющене...нищо
Сега боядисвам един парапет - атново ще повторя и двете процедури. За мен си е сигурност и не бих си го спестила. Резултатите са отлични и никога, ама никога не бих заменила акрилната боя с блажна.... Crossing Armsлесно се работи, не мирише, бирзо съхне ... изобщо забравих що е блажна боя.

вилико, малко бъркаш....темата не е за ремонтите, по скоро е за творческо въстановяване на старите мебели и превръщането им в нещо различно. Иначе...който иска да си боядисва както знае - личен избор си е!

# 367
Е, коментираха се видовете бои - затова се включих с малко опит.
Пък и сега ще боядисвам мебели - както написах - така че  Wink
А изборът е хубаво да бъде след малко инфо и опит.  Peace

# 368
viliko, ако е дървена - ще изкара. А, ако пък я омаслиш, а не я лакираш, ще изкара още повече.
Ако все пак решиш да я лакираш - един съвет от мен: не слагай дебели слоеве лак. Дори разреди лака доста /независимо на каква основа е - със съответния разредител/. Така той прониква по-надълбоко в дървото и импрегнира по-добре, също така и самото лаково покритие е по-малко вероятно да се подкожуши и да започне да се ..... ммм, "намакарончва" след време.

# 369
viliko, ако е дървена - ще изкара. А, ако пък я омаслиш, а не я лакираш, ще изкара още повече.
Ако все пак решиш да я лакираш - един съвет от мен: не слагай дебели слоеве лак. Дори разреди лака доста /независимо на каква основа е - със съответния разредител/. Така той прониква по-надълбоко в дървото и импергнира по-добре, също така и самото лаково покритие е по-малко вероятно да се подкожуши и да започне да се ..... ммм, "намакарончва" след време.

Лакът има ли покривност?
Питам, защото нашия таван и мазе са пълни с мебелите от времето на пра-баба ми, много има, повечето са дървени, но има и такива от тези плоскостите, но от старите - нямат мърдане, много качествени са били явно...Обаче от стоене са черни от плах, мръсни, предполагам и наранени тук там...Затова се чудя с лак ще се виждат ли тия следи  Thinking

# 370
Е, трябва да си прецениш, след като ги почистиш, дали да ги мажеш с лак /който по принцип не е покривен, в смисъл че има цветни лакове, но все едно, под тях прозира дървото/, или ще използваш боя /за да добиеш плътен цвят и да прикриеш дефектите, ако има такива, де/.
Ама ти първо ги изкарай "на слънце", измий ги хубаво и тогава ще му мислиш.

# 371
Ехоо,  няма ли кой да ми отговори на моя въпрос, изсъхна ми латекса вече.

# 372

Е, изчакай да минат поне 24 часа. На пипане сигурно е сухо още в края на първия час, ама си има една остатъчна влага, която е добре да се изпари напълно. Аз не съм ползвала латекс за ракитови кошове /такъв минах с цветен лак на Сократес и бая се измъчих, пък после Седефка ме светна как ставала лесно работата!/, ама все си мисля, че над латекс е добре да се перне и една ръка безцветен лак.

# 373
  • София-в сърцата на моите деца
Е, какво те измъчи ратановият кош?  newsm78

# 374

Е, изчакай да минат поне 24 часа. На пипане сигурно е сухо още в края на първия час, ама си има една остатъчна влага, която е добре да се изпари напълно. Аз не съм ползвала латекс за ракитови кошове /такъв минах с цветен лак на Сократес и бая се измъчих, пък после Седефка ме светна как ставала лесно работата!/, ама все си мисля, че над латекс е добре да се перне и една ръка безцветен лак.

Подкрепям

Общи условия

Активация на акаунт