Чалга мацка ли съм?

• 28 181
  • 467
  •   1
Отговори
# 270
Ох, като вземе някой да се изказва, че този, който не е като него е глупав, идиот и прочие.
Аз от музика /като мелодия/, може да не разбирам много много, но от текстове смея да твърдя, че разбирам и то доста добре.

Никой не казва такова нещо, говорим си за музика. Аз пък не разбирам защо всички  чалгаджии смятат, че всички слушат  чалга, но не смеят да си го признаят.

Вече се изясни, че в музиката музиката е основното.  Иначе нямаше да бъде музика, а поезия. Пък чалга текстовете са една поезия - мамма мия.

# 271
 " Кой баща те направи, искам да го поздравя !"  Mr. Green
Нов хит, възпяващ женската красота.

# 272
" Кой баща те направи, искам да го поздравя !"  Mr. Green
Нов хит, възпяващ женската красота.

Ох, колко тъпо звучи само  ooooh!
 Защо всичките чалги са само за раздели или любови? Каквото съм чула от чалгата, все или страдат за някой мъж, или го гонят, или пък гонят любовницата му, или пък...и аз не знам. Такива еднотипни теми и сюжети, чудно ми е в България на младежите само това ли са им вълненията в живота, че тая музика само за това пее. Кой с коя се опаткал, коя откраднала мъжа на друга, как да изгоним неверния приятел и някакви такива глупости. Други някакви вълнения няма ли, или само любовни триъгълници и глупости се възпяват?

# 273
ако отида да живея на другия край на земното кълбо, глория е последното нещо, което бих искал да чуя като спомен за бълХария  Sick
да, чалга мацка си, макар и да не съм сигурен колко си 'мацка'.
хората са склонни да леят грешни сълзи на кафански простовати песни, просто защото са на български, а това, видите ли, им докарвало сълзи в очите. дали сълзи там или салфетки в ръцете - да, фолк жена си.
Ти пък си заядливо и злобно същество smile3534

# 274
  • София
Ами естествено.
Трябва да има "душааааааааааа", "Сърцеееееееее", "ранаааааааааааа" и "болкааааааа".
Иначе аз си признах, че народна музика направо не понасям.
И "майно льо" и тем подобни ме потрисат направо.

# 275
  • Italia
Ох, колко тъпо звучи само  ooooh!
 Защо всичките чалги са само за раздели или любови? Каквото съм чула от чалгата, все или страдат за някой мъж, или го гонят, или пък гонят любовницата му, или пък...и аз не знам. Такива еднотипни теми и сюжети, чудно ми е в България на младежите само това ли са им вълненията в живота, че тая музика само за това пее. Кой с коя се опаткал, коя откраднала мъжа на друга, как да изгоним неверния приятел и някакви такива глупости. Други някакви вълнения няма ли, или само любовни триъгълници и глупости се възпяват?

`Щот родната естрада е възпяла възвишените изяви на лиричния герой в овощната градина, по улиците, с хладилника и мисля да не продължавам Simple Smile)

# 276

`Щот родната естрада е възпяла възвишените изяви на лиричния герой в овощната градина, по улиците, с хладилника и мисля да не продължавам Simple Smile)

Е да де, но в пустата му чалга пък освен за раздели, събирания, триъгълници и любовници не знам да се пее за друго. Толкова ли няма и други теми за песен освен "Мръснико, ти си ми дрогата, върви при мръсницата, да видят хората, че аз съм мацката, дето ще лазиш пред нея" например ? Явно, че наистина това е нивото на интересите и вълненията в живота. Много е битово.

# 277
Не се сещам за песен с възвишен текст като за критериите на някои:) дори и на английски. От край време се чудя защо продуцентите дремят и не направят някой хит на монолога на бащата на Офелия например.

Това е любимата песен на сина ми, мен лично ме докарва до тиха лудост. Сто пъти по смислен ми е текста даже за снежния човек Страхил, дето му се смеех в началото.

# 278
  • София
Дай някакъв кратък превод на "Грюн грюн", за да схвана доколко тиха е лудостта, която те обхваща Simple Smile

# 279
Зелено, зелено, зелено е моя любим цвят, зелено е всичко, което имам, така е защото моят любим е горски ( и така за всички цветове). Има я в различни варианти, но в общи линии гравитира около това, като професиите на любимия се сменят според цвета- моряк, хлебар, художник, пожарникар.

# 280
  • София
Мерси.
Значи имаме си еквивалент. Забравих на кой обаче беше.
"Зелено, зелено, щом всичките пари са във зелено" или нещо в този дух.

# 281
 Да  hahaha

От десет минути мисля за хубави текстове. Може би от българските Хазарт на Лили Иванова ( харесвам я), и My way на Франк Синатра. От народните ми харесва Назад назад моме Калино.
А, и онази за Каракольо, дето седял на високи чардаци, пиел руйно вино и броял стари пари  Mr. Green Да не рече някой, че мечтата за лесен живот е от днес..

# 282
  • София
Да. Прекрасни текстове не липсват. И изобщо песни, които ме провокират като текст и музика.
Тези и аз ги харесвам, особено Франк СИнатра. И "Миг като вечност" ми е любим стих, съответно.
Текстът, който най-много ме е провокирал, мен, специално е "Хотел Калифорния".

Народните май само македонските ми допадат.
"Верни другари" е моята любима.

# 283
  • гр. Шумен
Лили Иванова не е върха на сладоледа в музикалната йерархия.
Че кой твърди обратното? Да се насилваш да не харесваш нещо само защото е нарочено за просташко също не е особен признак на изтънченост.
Авторката на предишния пост го твърди.
Доколкото схванах в двата диаметрални полюса са позиционрани чалга и Лили Иванова.
Тц! НЕ си го схванала!
Ето какво съм написала, защото предния пост е мой:

"В смисъл, че винаги съм смятала, че чалга слушат хора, които не са имали желание и т. н. да се докоснат до друг тип изкуство. И за тях върха е разбира се Лили Иванова."

Та къде, по дяволите, поставям Лили Иванова и чалгата на двата диаметрални полюса. МАй точно обратното съм писала. И съм последния човек, който ще твърди, че Лили Иванова е върха на сладоледа (който и да е той).
Между другото, точно това твърдеше една фолкпевица, журираща в Мюзик айдъл и носеща гальовния прякор Мара Отварачката (тя и други гениални открития направи, като например, че Куин и чалгата си приличат).

Е да де, но в пустата му чалга пък освен за раздели, събирания, триъгълници и любовници не знам да се пее за друго. Толкова ли няма и други теми за песен освен "Мръснико, ти си ми дрогата, върви при мръсницата, да видят хората, че аз съм мацката, дето ще лазиш пред нея" например ? Явно, че наистина това е нивото на интересите и вълненията в живота. Много е битово.
И в поп-музиката (т. нар. естрада) и в чалгата темите се покриват, но при чалгата нещата са мега вулгарни и натуралистични. В естрадата темите са някак по-свенливо поднесени, особено в песните от преди 20-30-40 години. Тогава тази музика в БЪлгария се развива основно под влиянието на италианската и френската, после навлиза англо-американската и латиното. А чалгата е турско-гръцко-сръбска имам-баялдъ. И въпреки, че се зове "поп-фолк" има толкова общо с фолклора, колкото аз съм червена чушка.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 14:05 от Sessilly

# 284
  • София
А, може, благодаря за уточнението.
Доста често съм срещала подобни сравнения, за жалост.
Всъщност защо "за жалост". Всеки да си харесва каквото желае.
А и действително не са много хората, захранени с виенските класици като фундамент във възпитанието си.

Общи условия

Активация на акаунт