Раждане вкъщи 10

• 22 306
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Хубаво де!!! Ами в развитите страни дето всичко е ОК що избират да раждат вкъщи? Във всеки случй не е от лоши условия в болниците. На вас в БГ също не вярвам, че това е причината. Да, така ловите наивници, но това НЕ Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА!  Laughing
мотивите за избор да родиш у дома са много.
Съвсем не е само болницата Wink

Димитриана беше споделила,че не всяка жена може да роди у дома. Така е.
Бих допълнила,че една и съща жена веднъж може да е способна и енергийно да е готова да роди у дома, а друг път - не.
И съвсем не е само до нива на духовност, както често се злоупотребява с това.
ами аз като съм проста и много искам да родя у дома, няма ли да мога Laughing
Както и не всяка жена "може" да роди в болница.

# 526
  • София
"Притеснителна е тенденцията поради липса на избор и условия за активно естествено раждане в болниците, все повече майки да се решават да предприемат неасистирано домашно раждане. Да дадем възможност на тези жени да родят безопасно!"

Iva_D, пак казвам, че много от тези жени пристъпват към неасистирано раждане с предимно положителна мотивация, убедени от розови истории и притъпено чувство за опасността.

Не вярваш в това ли?

За изявлението от 2009 - моето впечатление е, че въпросният параграф се появи наскоро, но може и да бъркам.

Не знам, това не са деца все пак. В конкретния случай става въпрос за хора с мед. образование.

За изявлението - параграфът категорично не е от скоро.  С документа в този му вид сме се представяли при преговори с МЗ, АГ конференцията и т.н
А ти обърна ли внимание Цвети какво си е пожелала малко преди да роди? Не е ли това по-скоро изграждане на кумири? ситуация, в която човек губи своето усещане за отделна силна и самостоятелна личност и индивидуалност  с всичките последствия на това...
Позицията на Естествено  съм я чела навремето. Считам, че е добра и уместна реакция Peace
А ти като участник в Родилница, лично, когато Цвети е имала колебания, обърна ли й внимание, предвид конкретните  й специфики  за риска, както е посочено в изявлението? Напомни ли й?

С това не целя да получа  отговор. И въпросите ми не са лични, а принципни Peace
Не, не съм обърнала вниманиер, както и не чета всички теми, нито съм длъжна. Нещо повече, личното ми мнение не е причина да го налагам на другите. По тази логика би трябвало да се юрна да пиша непрекъснато и в темите за секциото по избор, защото смятам, че рискът е неоправдано висок.

Ваче, защото асистираното раждане вкъщи в развитите страни е с достатъчно нисък риск и разбира се при еднакъв такъв никак не е странно да го предпочетеш.

tanid, разбира се, че да. Какъв е проблемът?

Руки, ако обичаш цитирай.

# 527
В крайна сметка, плодът на Цвети с брадикардия ли е бил или не? Щото един лекар поставя диагнозата, след което с доплер я отхвърлят... Поне доколкото прочетох в собственият й пост - не съм й чела следващите постове...

# 528
Руки, ако обичаш цитирай.

Е, вече видяхме достатъчно колко обективно са били представяни рисковете при домашното и особено при неасистираното раждане.

Стелт - доплеровият апарат може да хване или да не хване моментно състояние.  Затова се ходи на запис на тонове нееднократно, особено след термин, всяко прослушване продължава определен интервал от време. За да се търси представителност и надеждност.  Това, че нещо е засечено при записа, а с доплера не, не означава, че го няма.  Просто трябва да се има предвид и да се следи, да се отчитат всички обстоятелства - това си е работа на лекари.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 13:45 от Rookie

# 529
Аз лично след 2 болнични раждания и няколко месеца практика в родилна зала, ще отида в чужбина, ако забременея отново.

Ясно,не ти харесва как се ражда в БГ-ок.Но на каква база сравняваш?На база прочетено в нет-а или имаш впредвид няколко месечна практика в друга държава?

P.S.Между другото още един конкретен въпрос?Видях,че на сайта на "Естествено" има качени материали от Росица Божкова.Може ли да ми кажеш дали въпросната йога-инструкторка има легитимен документ да упражнява тази професия?
Въпроса ми e и към останалите,които от време на време списват тук и ходят на практиките и лекциите и?

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 14:10 от ОМ

# 530

Ваче, защото асистираното раждане вкъщи в развитите страни е с достатъчно нисък риск и разбира се при еднакъв такъв никак не е странно да го предпочетеш.

В т.нар. развити страни много жени също раждат неасистирано вкъщи - макар че болниците им са в различно състояние от нашето. (Колко различно - е друга тема.)

Вероятно на места са дори повече, отколкото у нас.

След прочетеното в Родилница, както и тук - аз съм убедена, че повечето родили у дома сами не са го направили, защото са мислили, че не могат да намерят болница и лекари, които да се държат нормално с тях. Те не са искали да търсят такива.

Но мисля, че ти избираш да си затвориш очите пред този факт.

# 531
Друго не мога да разбера, ще го отдам на естествената си простота и кармична принизеност.  В отвореното писмо на "Естествено" по повод неасистираното раждане вкъщи в Габрово, което Iva_d услужливо ни представи, четем недвусмисленото:

Притеснителна е тенденцията поради липса на избор и условия за активно естествено раждане в болниците, все повече майки да се решават да предприемат неасистирано домашно раждане.

Тенденцията била притеснителна.  Защо ли?  Може би заради някакви въображаеми рискове?  Или?  В същото време, членове на същото това "Естествено" риджойсват /извинете, преливат от радост/, превъзнасят и приветстват без капка загриженост и притеснение домашни неасистирани раждания /от мнение #401 насетне/:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370246.msg10805608#msg10805608

И още нещо /цитат пак от въпросното публично писмо/:

Бихме искали да обърнем Вашето внимание на факта, че през последните години планираните раждания вкъщи без присъствието и помощта на квалифицирано медицинско лице са нарастваща и закономерна тенденция. Имаме информация за поне 10 такива раждания за последните 2-3 години, като едно от тях е вагинално раждане след секцио, а друго – раждане на бебе в седалищно предлежание. Във всички тези случаи домашното раждане не е случайност, а добре обмислено и планирано събитие, за което родителите са се подготвяли месеци наред. Преди да обвиняваме тези родители в безотговорност, лудост или сектантство, нека се замислим, кое кара всички тези хора – с различно образование и професия, но повечето от тях млади и интелигентни, да вземат това крайно решение за живота си и живота на нероденото си дете? И ако ги попитаме, отговорът ще бъде само един – ситуацията в българските болници.

Освен очевадната неточност, да се изразя меко, че имало един единствен отговор за мотивите за избор на неасистирано раждане /т.е. неведнъж виждаме, че изборът за неасистирано раждане не се свежда само до лоши условия по болници, а и до стремеж към реализация на някаква висша духовна същност/, има и нещо друго.  От това не виждам никъде позиция, която може да се определи като "против домашното неасистирано раждане."  Напротив, звучи ми направо като незряла и зле прикрита негова апологетика.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 14:22 от Rookie

# 532

....Нещо повече, личното ми мнение не е причина да го налагам на другите. ..........

Напълно съм съгласна.
Само че понякога именно личното мнение на някои съфорумки накланя везни , особено когато  гласът им се чува.
/ и когато от отсрещната страна има "кумирска нагласа, дори и да е неосъзната/  Peace
Освен това конкретно при теб случаят е преплетен: лично мнение, но и мнение на  представител на сдружение. Peace
"не съм длъжна" ми прозвуча много не на място.
По тази логика не си длъжна и да се изявяваш като лидер в Естествено не си длъжна да участваш в интервюта, не си длъжна да споделяш опит.....

Ами не сме длъжни, да.
не сме длъжни никому за нищо...... Simple Smile

и все пак, сигурна съм, че няма човек , който да не се е замислил за "взетите поуки/ "lessons learned" /
след трагедията.

след като болничното раждане в не малко страни е с много нисък риск, в сравнение с бг....
Съвсем не мисля, че само това е причината.  Peace

# 533
В същото време, членове на същото това "Естествено" риджойсват /извинете, преливат от радост/, превъзнасят и приветстват без капка загриженост и притеснение домашни неасистирани раждания /от мнение #401 насетне/:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370246.msg10805608#msg10805608

Мда, това имам предвид и аз - за пред медиите си говорим едно, всъщност мислим съвсем друго.
Смятам, че това е поредният опит за замазване на случая.

# 534
  • София
"Тази тема е една от любимите ми и много ми помогна в увереността, че мога да се справя сама..."................... Но имаше и такива, които немАха тоя късмет....  Tired Но пък тях ще се правим, че никога не ги е имало и ще отшуми...

# 535
В същото време, членове на същото това "Естествено" риджойсват /извинете, преливат от радост/, превъзнасят и приветстват без капка загриженост и притеснение домашни неасистирани раждания /от мнение #401 насетне/:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370246.msg10805608#msg10805608

Мда, това имам предвид и аз - за пред медиите си говорим едно, всъщност мислим съвсем друго.
Смятам, че това е поредният опит за замазване на случая.

Мисля, че много повече от двама-трима души имат предвид това.    

# 536

tanid, разбира се, че да. Какъв е проблемът?

Проблемът е, че не са публикувани...

Проблемът е, че не мога да ги  открия тия рискове (дори чисто  медицинските)  в иначе пространните обяснения кокло е хубаво ...  

Проблемът е, че за тях се заговори като стана белята....

Проблемът е,  че  като направя search с думите "риск  домашно раждане" на страницата на "естествено" излизат 4 линка, като нито единот тях не споменава ясно и прегледно какви cа рисковете.  Само в този  (статия от близо 10 000 думи)
http://www.estestveno.com/node/398
има една фраза "Мястото за раждане не трябва да бъде на повече от 30 минути от най-близката болница" сбутана между обясненията колко са гадни в  болниците. ...

Проблемът е, че ето тези адвокати на не-болничното и де-медикализираното  раждане от Белгия  са сложили на видно място кога не бива у дома, а  Българските такива се правят на ощипани моми, но не пропускат да дадат пример как е " в Европа"...

http://www.alternatives.be/fiches/accouchement-a-domicile.htm

Надявам се Родилнца и Естествено да участват активно в предотвратяването на подобни трагедии в бъдеще... Дано не остана само с ндеждата....

# 537
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12570745#msg12570745

Обади ми се жена от Варна, която трябва да роди до 2 седмици и ме помоли за телефони/координати на жени родили вкъщи, за да си поговори с тях понеже е решила да ражда така. Търси съвети за административната страна на въпроса и изобщо. Дадох й линк към темата, но принципно ми каза, че няма много време за пред компютър, защото има малко дете (случайно(или не толкова) сестра й попаднала на нашия сайт и оттам  й дала телефона ми).

Меги, твоят телефон ми е някъде изгубен, пусни ми го на ЛС, за да го дам на жената, плс:)

А съветите на Меги ги знаем...

# 538
  • До хладилника, който обичам
Аз си мислех не знам защо, че това "без риск" е митична формулировка някаква, като ЕЖК, не вярвах, че някой наистина може да казва за който и да е начин раждане, че е безрисково  Rolling Eyes

Цитат
Разбира се, че е хубаво човек да може да си наеме традиционна акушерка, но това не изключва и възможността жената да роди сама, ако това е което иска. В България просто нямаме други опции засега. НО, това далеч не ни прави безотговорни!!!! Напротив, подготовката е изключително сериозна и включва неща, които болшинството хора ще оценят като "глупости"; но именно тези "глупости" ни позволяват да раждаме без страх, без болка и БЕЗ риск!!!

Няма такова нещо като "без риск", при никой начин на раждане. Секцио, нормално, в болница, родилна къща, у дома... винаги има някакъв риск  Naughty

# 539
И болка си има!

Общи условия

Активация на акаунт