Пак вулкан изригва в Исландия

• 2 113
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
 май е сериозно, изригва, пуши и май пак има опастност от облак.

# 16
Някой е чел "Калки" и го е гепила музата...

# 17
10 c's тук още не могат със сигурност да кажат дали е сериозно, изчакват още 4-5 дни, за да дадат по-точни прогнози. Иначе мненията варират от "слабо" изригване до: "това може да бъде най-силното изригване на вулкан в Исландия, откакто островът е заселен".
Засега първите засегнати са селското стопанство, туризмът и въздушният транспорт. Няма информация за пострадали.
Иначе вулканичен облак има. В момента посоката на вятъра над вулкана е западна. През следващата седмица се очаква вятърът да духа основно от юг, което означава, че облакът ще се мести на север, за наше нещастие, защото ние живеем в тази посока  Sad

# 18
Е да се лети ли днес до Лондон или не? Как ли ще е връщането след седмица Confused

# 19
Вече имаме вулканичен прах и тук, на север - 100 мкг/м3. Гражданска защита препоръчва да се вземат мерки, ако количеството вулканичен прах е над 400 мкг/м3, така че засега няма опасност. В Рейкявик обаче прахът със сигурност е повече. Сега частиците прах са по-големи от тези миналата година и тъй като логично са и по-тежки, падат по-бързо на земята, без да се задържат дълго във въздуха.
Аз лично чакам този път изригването да бъде кратко и да отшуми бързо. Гримсвьотн е известен с рекордно кратките се изригвания, но това е било може би, защото те са се случвали винаги във фази на сравнително спокоен вулкан, т.е. изригвал е много бързо след първите признаци и е нямал време да се подготви за нещо по-голямо  Simple Smile През 2004 година например изригването е траело едва 4 дни. Дано и този път да е така  Praynig

# 20
Ето така изглежда Рейкявик тази вечер. Разликата между двете снимки е 30 мин. - първата е от 21.15 ч., а втората от 21.45 ч. Свимките са от различни райони на града.

# 21
  • на брега на морето
Дано, дано, дано.... Praynig
Не ми се спомня оня ..Ейя....б`х си вулкана...да влезе последият /дето съпругът ми обиколи половин Европа от Испания до България - със самолет...автобус... самолет... автобус...те така за около 5-6 дена/ Peace

Кво пък, свят е видяло момчето Hug

# 22
според холандските новини облакът отива към гренландия. мъжът ми следи информацията, че в четвъртък той пътува за копенхаген, а аз с детето за софия. засега от тук не дават информация за промени на полетите.

# 23
 Shocked Shocked Shocked

Пак ли?!?!?! Имам полет след 18 дни над Исландия! Така ми писна да се страхувам!

# 24
  • София
Някой помни ли миналия път за колко време бяха отмени полетите?
Мама трябва да лети утре, но не знае дали няма да отменят полета. За сега англичани летли.

# 25
Днес Rayanair съобщиха, че ще летят, въпреки облака прах над Шотландия и Великобритания.
За други авиокомпании не знам.

# 26
Вулканът вече се успокоява. Прахът, който днес изригва от кратера, е "само" 100 т/сек (за сравнение през първия ден беше 20 000 т/сек) и положението се подобрява. Най-вече видимостта.
И тази година The Big Picture пак публикува впечатляващи снимки на вулкана и последствията от него http://www.boston.com/bigpicture/2011/05/another_icelandic_eruption_gri.html

# 27
Облакът е вече над Европа. Някои от полетите вече се отменят. Информация за местонахождението на вулканичните облаци в момента има тук: http://www.flightradar24.com/ Актуализира се периодично.

# 28
  • Soon London :)
Абонирам се за темата, че и на мен ми предстои полет след 9 дена Cry Дано всичко е наред.

Общи условия

Активация на акаунт