Против акне/пъпки по лицето 2

• 214 059
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
За съжаление кремовете с висок фактор често са утежняващи и запушват порите допълнително, трябва мнооого да се внимава с избора.
Този термин "медицинска козметика" сме го разисквали в темите, но така и никой не успя да обясни какво е това чудо. Козметика, като всяка друга, досега не съм чела някой да опише разлика.
Пилингите са невъзможни вече, чак в късната есен може да се мисли по въпроса.

И аз съм потрошила сума пари с доктори и всички възможни експерименти с лицето ми си направиха, включително ваксина за бактериите, горене с ток, пилинги, антибиотици, пиене на сяра и какво ли не.
Пробвайте поне месец с бензол пероксида. Разбира се не мога да обещая да помогне, всеки случай е индивидуален, но помага в болшинството случаи на тежко акне.

# 646
  • София
включително ваксина за бактериите
И за този метод чух.Каква е цената?На Вас кой Ви го препоръча,дерматолог ли?Има ли резултат?

# 647
  • Sofia
включително ваксина за бактериите
И за този метод чух.Каква е цената?На Вас кой Ви го препоръча,дерматолог ли?Има ли резултат?

Беше преди доста години, препоръчаха ми го познати, резултат нямаше никакъв. Биеха се ужасно болезнени инжекции и не бих препоръчала на никой този метод.

# 648
  • София
NBM,лично на теб какво ти помогна?
Между другото и аз "бях в кюпа",демек до 37г. ми излизаха едни гнойни пъпки една по една,дерматолозите не ме вземаха на сериозно,докато покрай щерката ми изписаха антибиотик Далацин и изпих 2 опаковки за около 2 месеца и бях до там просто.Сега покрай цикъла излезе някоя пъпчица и после мине набързо,изобщо не е това,което беше.Имам проблемна,мазна кожа,но не бих казала,че имам акне.Вече.

# 649
  • Sofia
Най-добър ефект през цялата ми кариера на бореща се с акнето съм видяла от:
1. Продукти с бензол пероксид -Проактив (пак да отбележа, че говоря за американския) и още един крем с тази съставка, който вече не се продава. Сега има доста по-съвременни продукти с него.
2. Добре преценени продукти с висок процент салицилова киселина, но в комбинация, вече споменах многократно за моя Нутрогена крем, който ползвам от известно време, за съжаление го спират от производство. НО той е за зряла кожа, т.е комбиниран с ретинол за бръчки. Освен това моето положение вече е доста по-добро от тежката форма на младежко акне.
3. Крем със сяра, поръчан по препоръка в този форум, много добре се отразява. Напоследък не го намирам онлайн, ще потърся, иначе поръчвах от ибей, доста евтин е, около 11лв.
За всички кремове ефектът се вижда след месец ползване.
От Зинерит също имаше ефект, но след спирането ми пъпките се удвоиха.
От популярните кремове по аптеките съм доволна донякъде единствено от Себиум серията на биодерма, най-вече от лечебния крем.

Пия и вътрешни добавки веднъж годишно - Кордицепс на една китайска фирма.
В темите доста се препоръчва Нийм Комплекс, потърси информация.
Процедура правя вече само йонен пилинг, както писах по-горе. Много добре ми стяга и успокоява лицето и е много щадяща. Правя си и кислородна мезотерапия, но то е, защото остарявам. Mr. Green

Лоши ефекти съм видяла от:
Козметички и дерматолози, които ми пробиваха, стискаха и дупчиха лицето, заради което го инфектираха допълнително и ми оставиха дълбоки белези. Знам, че твърдят обратното, но според мен изстискването на пъпките при тежко акне трябва да е забранено.

ПП. Не го приемай лично, но си предала гените за податливостта към акне на дъщеря си. И при мен идват от мама.  Laughing Както вече писах по-горе за мен основните причини за акне са хормонални и генетични.

# 650
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Магика,успя ли да се насочиш към бензоил пероксид продукти?
По супермаркетите ще намериш такива,но са с много слаб % и няма да ти свършат никаква работа.

Ефаклар дуо на Ла рош е с 5,5 % например.Не чакай чудеса,но покрай цикъл при мен облекчава.Ако имате възможност,купете направо цялата серия.И все пак,аз съм за вземане на секрет,за да се изследват бактериите..щом положението е тежко.

Далацин,роакутан - каква е разликата като антибиотици?

# 651
  • София
NBM,е сега ако дадеш и снимки/линкове на продуктите,които използваш цена няма да имаш!
Между другото търсих на дъщерята "Цинк" като хранителна добавка за акнето и ми бяха казали на ден по 50мг.Та от тези,които намерих единствено в продуктите на Тянши цинка беше в нищожни количества(1мг.).
Beautyholicа,а твоя случай какъв е?И ти ли си се борила с акне?В този линк не виждам в състава бензол-пероксид,виж и ти за всеки случай:http://apteka.framar.bg/30016694/%D0%BB%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D1%88 … D0%BA%D0%BD%D0%B5

# 652
  • Sofia
Тя май е в Америка и нищо чудно там същият продукт да е с бензола, а тук - не. Масово се среща в продуктите за Европа тази замяна.
Магика, ще трябва да поръчваш продукт онлайн, няма начин. По-горе ти посочиха един от новите продукти с него, проучи го. Аз, както писах, си бях поръчала тази серия от Америка:
http://www.proactiv.com/how-does-proactiv-work.html
В Европа същата серия е само със салицилова киселина, може да замените продукта с него, след като ползва американската няколко месеца.

Главната опасност на продуктите с бензол е пресушаване на кожата, затова е добре, да има някаква пълна система от стъпки, т.е едновременно с лечението да има и някаква хидратация.

# 653
Проактив не е за препоръчване, имал допълнителни съставки, които жестоко дразнят кожата при не малко хора. Виж ревютата тук http://www.acne.org/proactiv-solution-acne-treatment-system-reviews-91/

Също така не е задължително всичките продукти да са от една серия. Аз първо си измивам лицето с гел съдържащ 2% салицилова киселина, след това слагам продукт с 2.5% бензол пероксид и накрая слагам овлажняващ крем. Тези три стъпки са задължителни при ползването на бензол пероксид, защото изсушава кожата, затова е и добре да бъде 2.5%, а не по-силен.

# 654
  • Sofia
Проактив не е за препоръчване, имал допълнителни съставки, които жестоко дразнят кожата при не малко хора. Виж ревютата тук http://www.acne.org/proactiv-solution-acne-treatment-system-reviews-91/

Също така не е задължително всичките продукти да са от една серия. Аз първо си измивам лицето с гел съдържащ 2% салицилова киселина, след това слагам продукт с 2.5% бензол пероксид и накрая слагам овлажняващ крем. Тези три стъпки са задължителни при ползването на бензол пероксид, защото изсушава кожата, затова е и добре да бъде 2.5%, а не по-силен.

Моля, сподели кои са твоите продукти, аз бих пробвала въпросния гел със салицилова киселина за измиване.
Иначе е точно така, затова и аз писах, че трябва да се ползва програма, не е задължително да е от една серия, разбира се.

# 655
Сега ползвам един евтин гел на avon -

# 656
Който не е прочел този пост е добре да го прочете, много е ценен:

За съжаление отговора не е толкова прост. Да, БП е добра съставка, кото действа при някой, но за съжаление не при всички. АКне БП е с много високо съдържание и при много хора ще предизвика сериозни странични ефекти. Копирам нещо по-общо за акнето, коеот писах в друга тема и обобщава донякъде въпроса. Препоръчителните продукти не са писани за България, така че не знам кое се продава там, кое не и ли откъде може да се поръчат, но пак дава основни насоки са какво да се гледа:

Цитат
Пъпките ги надмогнах (не преборих 100%, защото както правилно сте отбелязали, има вътрешни причини) когато започнах да практикувам две неща:

1. Хидратация - в тийнейджърството си погрешно смятах, че мазна кожа няма нужда от овлажняване - груба грешка. Много често мазната кожа е изсушена на повърхността, особено ако се ползват тежки анти-акне мазила (проактив и на мен ми бяха много силни). Намерете си неомазняващ крем (гел), може и да не струва много пари - Cetaphyl e супер препоръчан от дерматолози и струва примерно 7 долара за огромна каца.

2. Ексфолииране. Поне веднъж-два пъти в седмицата. Трябва да се сваля горния пласт, от чиито мъртви клетки, заедно с бактерии и себум, се образува запушването на порите и съответните пъпки. Отново не е необходимо да се харчат много пари - Нютроджина, Дермалоджика, Клиник имат много добри продукти.

Това!!!

+

По отношение на диетата, млякото може да се отрази негативно на акнето заради хормоните в него. За сладко и тестени, донякъде - храните с висок гликемичен индекс са проблема по-точно. Ограничаването може да помогне, а може и да не се отрази. Желателно е да се приемат достатъчно вит. от Б групата и цинк. При всички случаи е желателно да се пробва промяна в диетата.

Причините за акнето могат да са различни, хубаво е да се тестват хормони, защото ако хормонален дисбаланс е виновника, то акнето може да е симптом на по-сериозен здравословен проблем като кисти на яйчниците например. Ако наистина хормоните са виновни, външното лекуване само е времеемко и доста трудно. Типични са цистичните пъпки - дълбоки, болезнени подутини които дълго време не избиват.

Проблема при борбата с акне е, че една съставка може да раbоти при една кожа и никак при друга. Честа грешка е безразборното ползване на продукти - почване на един с активка А, след 2-3 седмици без резултат почване на друг с активка Б...връщане на А, после В, пак Б, и така се скача без да може да се определи кое не работи със сигурност и кое да. Затова е важно да се разграничават активните съставки на различните продукти и да се ползват системно преди да се отхвърлят като неефективни. На всеки продукт трябва да се дават минимум 1 месец за да покаже действие, най-добре 3. И винаги е възможно да стане по-зле преди да стане по-добре.

Основни съставки в борбата с акне:

Салицилова к-на (БХА)- прониква в дълбочина в порите, особено подходяща в борбата с черните точки. Сравнително безобидна и с по-малко странични ефекти.
Прeпоръчвам - Neutrogena Acne Stress Control, 3-in-1 Hydrating Acne Treatment; Paula's Choice - 1%-2% beta hydroxy acid gel/lotion/liquid ; маска с аспирин - таблетка се стрива на прах, смесва се с капка вода, мед, масло, на кашичка, нанася се на проблемните зони за 15 мин. Накрая се разтърква и се измива, 1-2 пъти седмично.

Масло от чаено дърво - по естествен път регулира мастната секреция и е силен естествен антисептик. В чист вид  гори кожата, буквално. Разтваря се няколко капки в базово масло например за маска. Домашен тоник - 100мл розова вода + 2-3 капки, обтриване след измиване на лицето всяка вечер.

Антибиотици - както външно така и вътрешно (любимата схема на всеки бълг дерм над 50 - 3 месеца дози от сорта на 3х2 на ден). Често дава добри резултати за определен период от време, докато организма не свикне с него и престане да действа. При хормонално акне няма да даде резултат. Не дразни кожата, но знаете какви са другите странични ефекти. На ам. пазар предполагам само с  рецепта от док.

Бензол Пероксид - ефективна, но и много агресивна съставка, в големи концентрации или използвана неправилно буквално изгаря кожата. Това е една от основните съставки на активните продукти на ПроАктив, като освен това са пълни с алкохоли, ментол, уитч хейзъл, въобще  изключително силни и дразнещи съставки. НЕ разбирам как е възможно да е толкова популярен, изключително агресивен и зле формулиран продукт. Както и да е. Важно е да се ползва продукт с ниска концентрация поне в началото. Ефекта идва по-бавно но кожата не изгаря. Препоръчвам Neutrogena Clear Pore Cleanser/Mask; Acne.org Benzol Peroxyde treatment.

Гликолова к-на (АХА) - Работи в дълбочина, като освен дейстивето върху акнето изсветлява и намалява белезите също така, изглажда финни бръчици и подобрява текстурата на кожата. Работи и  при хормонално акне. Със свикване на кожата концентрациите трябва да се качват. Сравнително агресивна. Продукти - всички активни  на Alpha Hydrox!

Синтетични форми на вит. А - по-леките форми ретинол и ретинилалдехид, и тежката артирелия изотретиноини.Работят на клетъчно ниво. Действат при хормонално акне. Доста агресивни, но ако се ползват внимателно и по предписание, може да се избегне напълно дискомфорта. Модерни анти ейдж съставки са също, защото стимулират регенерацията на клетъчно ниво.
Препоръчвам Neutrogena Healthy Skin Anti-Wrinkle Cream, Night Formula (ретинол)
Avene Diakneal (ретинилалдехид +  гликолова к-на).
Ретин А(изотретиноин за външна употреба) - трябва рецепта от дерм. Може да се поръва онлайн на добра цена и без рецепта, но не го препоръчвам, лекарствен препарат е със странични ефекти с които всеки трябва да се запознае преди да вземе решение дали да ползва продукта. Много ефективен.
Акутан - таблетки за вътрешен прием, най-най-най последната стъпка в борбата с акне, предписвана само при тежки форми. ИЗвършва се под лекарски контрол с редовни чернодробни тестове, защото действието му се описва като 'химиотерапия за черния дроб'.

В препоръките нарочно съм подбрала сравнително евтини продукти, които обаче действат и са подходящо формулирани. След като с е установи коя съставка действа може да се експериментира с по-скъпи или силни продукти с нея.

За всички по-агресивни съставки често срещани странични ефекти са: раздразнена кожа,повишена чувствителност, зачервявания, лющене, сухи участъци.
Начин на употреба за да се намалят максимално страничните ефекти: Започва се с употреба през 2-3 вечери, като постепенно при липса на раздразнение се качват повторенията до всеки ден. Измива се лицето с лек, неагресивен продукт. ВОдата се попива леко, не се бърше с груба кърпа. Изчакват се 15 мин. Нанася се акне продукта. Изчакват се 15 мин и ако има щипане или раздразнение, нанася се отгоре овлажняващ крем.

Накратко, програмата за борба с акне външно трябва да има следните основни компоненти: неагресивен измивен продукт; ексфолиант; активен крем; лек хидратант. Никоя от стъпките не може да се пропуска. Могат да се добавят евентуално тонер след измиване, ако се ползва грим особено, стягаща глинена маска 1 седмично.

Просто трябва да се изгради стройна рутина и да се систематизира грижата. Хваща се една съставка за ушите, пробва се , ако не действа, следващата и така....

# 657
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Ето,снимах на прима виста активното вещество в ляво - Effaclar K(салицилова к-на 1,5%),в дясно - Effaclar Duo(бензоил пероксид с 5,5% + 0,4% LHA).
Дуо лекува,а ефаклар к е като превантивна грижа против кожни несъвършенства.

Скрит текст:

При мен история кой знае каква няма,от тийн ми излизат пъпки по линията на челюстта,особено покрай цикъл.На хормонална основа са,и мисля,че противозачатъчните още повече ме объркаха.

# 658
  • Sofia
Много пълен пост, наистина.
Само искам да отбележа, че и аз съм фен на Нутрогена продуктите, само че тези от Америка. Намирам разлика с тези тук, не знам на какво се дължи, но определено ми действат по-добре.
Подобна може да е историята и с Effaclar K.

# 659
Beautyholicа  по челюстта са със сигурност хормони. На мен ми бяха почнали да излизат там след употреба на алтернативни препарати за регулиране на хормони, а преди никога не съм имала проблеми в тази област. След като ги спрях след няколко месеца търпене( не си мислех че са от лекарствата) спряха да ми излизат там почти веднага.
Пробвай да спреш всичко, което може да има някакъв ефект върху хормоните ти.   Peace

Общи условия

Активация на акаунт