Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 776
  • 762
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Сиърс изрежда като фактори за домашно раждане "proven pelvis", т.е. предишно вагинално раждане, внимателно проследена бременност без никакви индикации за проблеми, наличие на опитни и добре образовани акушерки в общността, кратко разстояние до болницата (до 15 минути) плюс възможността да се извикат линейки за трансфер, уговорка с лекар за реакция при евентуални усложнения.
Освен това смята, че успешността на домашните раждания зависи и от качеството на акушеро-гинекологичните грижи в страната като цяло.
...

Ако това е така, защо образованите съветнички са подкрепили избора на Цвети и са навивали мъжа и? (не ме питайте откъде знам - четох!)

# 61
http://www.washingtonmidwives.org/netherlands-study.shtml

When a woman laboring at home has to be transported to the hospital, this can be accomplished quite quickly. The entire country is slightly less than twice the size of New Jersey and fairly densely populated. An ambulance can generally be present within 10 minutes.

Не пише нищо за собствен транспорт, поне тук.

# 62
  • София
Още нещо - не е задължително да се чака линейка. Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.
Според теб какъв би бил конкретно проблемът
Автомобилите на акушерките със син буркан ли са отгоре?
Не знам, но мислех да пишем на хората, които миналата година на Аг конференцията ни представиха опита на дом. раждане в Холандия: The Reality of Homebirth in Holland – Thea Van Tuyl

Ами добре е да се изясни.Защото в други държави това е недопустимо.И не е добре на всяка цена да се взема само един модел,в случая холандския.
Какъв би бил проблемът при нас конкретно според теб?

# 63
  • София
Някъде много назад някой написа, че вероятността линейката да бъде блъсната и майката и/или бебето да пострадат била по-голяма, отколкото вероятността да пострадат при домашно раждане.
Питам аз, ако акушерката превозва родилката, по-малък ли е рискът да бъде блъсната колата?  ooooh!

# 64
  • София
Флип, според индикациите. Аз раждах там, не исках окситоцин, не ми и сложиха. Водите ми обаче пукнаха въпреки първоначалното ми желание, защото преносвах 11 дена и искаха да са наясно дали не са зелени, т.е. дали няма проблем с плода. Реших, че звучи логично.
Т.е. няма да те оставят да избираш всичко по време на раждането, а евентуално нещата, за които може и така, и иначе. Като например движението, изправената или клекнала поза (няма проблем).

Анда, благодаря за информацията  Peace Аз мисля там да раждам и проучих въпроса. Да, звучи логично в твоя случай пукането на мехура, макар че не съм специалист. Във всички случаи аз не бих искала да се спазват желанията ми на всяка цена - не съм лекар и при съмнение за проблем е ясно, че няма да споря с по-компетентния от мен. Хареса ми това, че при нормална бременност без противопоказания не са против  да ти спестят всякакви "рутинни" процедури, че поволяват да се движиш и избираш позата, че бебетата са си при майките и други неща.

Изивнявам се на останалите за офф-а, макар че не е докрай офф - все повече болници са гъвкави и в крайна сметка човек ако има уста да си каже какво иска, много вероятно е ответната страна да го изслуша и рабере, както писа и yanast. Мисля, че много жени биха си спестили травматичните раждания, ако вместо да реват по форумите, просто говореха с лекарите нормално и без предварителни отрицателни нагласи и агресия.

# 65
аз не смятам, че при възникнал проблем акушерката ще бъде достатъчно адекватна, за да шофира и да закара родилката безопасно до спешното

а ако се наложи да се приложи метода на двата пръста, за който говори акушерката при Марта, как ще стане?
нито време, нито персонал, нито транспорт

# 66
  • София
аз не смятам, че при възникнал проблем акушерката ще бъде достатъчно адекватна, за да шофира и да закара родилката безопасно до спешното

а ако се наложи да се приложи метода на двата пръста, за който говори акушерката при Марта, как ще стане?
А и докато шофира, кой ще обгрижва родилката (или бебето) която бере душа?

Колата на акушерката кога стана реанимобил?

# 67
  • София
...
Не знам, но мислех да пишем на хората, които миналата година на Аг конференцията ни представиха опита на дом. раждане в Холандия: The Reality of Homebirth in Holland – Thea Van Tuyl

кои са тези хора?
в този файл никъде не видях да се идентифицират

това с превоза от акушерката - дали е държавен страндарт?

после - на стр 21 има нещо като картък списък дали може или не домашно раждане

Теа е преставител на холандската организация, член на European Network of Childbirth Associations.
Нормално е да има протокол за раждане вкъщи.

# 68

Аз не мисля, че в Холандия го правят. Просто там е равно място, с добри пътища, гъсто населено, с добра медицинска инфраструктура.

Линейка до 10 минути пред вратата ти не е нещо обичайно за България обаче.

# 69
...
А и докато шофира, кой ще обгрижва родилката (или бебето) която бере душа?

Колата на акушерката кога стана реанимобил?

е как кой
ще кара и ще Оммммва и готово

малко извън темата, но сама с детето ми се наложи да бъда превозена от такъв шофьор на такси, индиец
хем ми беше забавно, хем малко страшно

# 70
  • София

W'A'S'P', пак в същата презентация се казва, че акушерката не е сама, а работи съвмесъно с мед. сестра.

# 71
Аз да си задам отново въпроса.

Да, но е в пъти по-трудно да се постигне предвид, че често един ти води консултацията, друг те изражда, както и с прегледи по 10 мин, в които разменените реплики се броят на пръсти.

Всичко това не е ли въпрос на избор - особено, когато си склонен да платиш допълнително?

Или изборът на акушерка за домашно раждане ще е безплатен?

# 72
ivonska e права, стига вече с тия лоши условия в болниците. Те са последната причина някои жени да искат да си раждат вкъщи. Отново да кажа, че това си Е лична работа на родилките и мен специално никак не ме вълнува защо искат да раждат вкъщи...

Напротив... Това е основната причина в момента, като пак подчертавам, че става въпрос, както за мед. персонал, така и за болничната обстановка... Не знам Ивонска какъв дявол я гони и от къде знае кое е вярно и кое не, но определено имам наблюдения върху много родилки, замисляли подобно раждане (вкл. себе си) и съм наясно...  Naughty  

Иначе, нищо ново под слънцето, темата отново се превърна в помийна яма с мантри, тантри, лигли, не знам какви, което не предразполага към конструктивен спор/разговор...  Tired

# 73
  • София

W'A'S'P', пак в същата презентация се казва, че акушерката не е сама, а работи съвмесъно с мед. сестра.
Акушерка, мед. сестра, медикаменти...Защо не припознавам тук идилията за домашно раждането само в присъствието на таткото, която лелеят Родилница?

# 74
и не само
а доколкото знам, акушерката си има доста уреди в колата напр вакуум

за другите не им знам името на бг
но бяха изброени поне 4

Общи условия

Активация на акаунт