Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 803
  • 762
  •   1
Отговори
# 45
  • София
... Убедена съм, че повечето родилки, които са намислили да родят у дома си, въобще нямаше да им хрумне такова нещо, ако в болнични условия се чувстваха сигурни и спокойни...

Това се видя не е вярно! Стига вече с тая политика за отклоняване на вниманието докато отшуми темата!

# 46
Точно затова и нещо много основно при избора на този тип раждане е да установиш отношение на доверие с акушерката/ите, да има т.н. continuity of care, акушерката е следяла бременността ти, знае много за здравния ти статус, мин. заболявания, навици и т.н, които биха имали отношение към раждането.

Това не важи ли за всяко раждане - независимо дали у дома или в болница? А именно, изграждането на "отношение на доверие".

# 47
Аз виждам нещата така.Държавата оправя всички батаци на всички линии,дето е затлачила,и тогава хората от чужбина се връщат и дават своя ценен опит в най-различни области-кой в каквото го бива най-добре.Така се завръщат и много акушерки,натрупали практически опит зад граница и положението на раждащите жени се подобрява неимоверно.Дотогава обаче западния модел ще си остане побългарен.

# 48
  • София
Още нещо - не е задължително да се чака линейка. Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.

Автомобилите на акушерките със син буркан ли са отгоре?
Не знам, но мислех да пишем на хората, които миналата година на Аг конференцията ни представиха опита на дом. раждане в Холандия: The Reality of Homebirth in Holland – Thea Van Tuyl

# 49
... Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.

#Crazy #Crazy #Crazy
и къде е това, моля?

аз не вярвам да има държава с такъв регламент
ама кой знае

# 50
  • София
Точно затова и нещо много основно при избора на този тип раждане е да установиш отношение на доверие с акушерката/ите, да има т.н. continuity of care, акушерката е следяла бременността ти, знае много за здравния ти статус, мин. заболявания, навици и т.н, които биха имали отношение към раждането.

Това не важи ли за всяко раждане - независимо дали у дома или в болница? А именно, изграждането на "отношение на доверие".
Да, но е в пъти по-трудно да се постигне предвид, че често един ти води консултацията, друг те изражда, както и с прегледи по 10 мин, в които разменените реплики се броят на пръсти.

# 51
  • София
... Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.

#Crazy #Crazy #Crazy
и къде е това, моля?

аз не вярвам да има държава с такъв регламент
ама кой знае

Погледни по-горе презентацията на холандците. В САЩ също. Ати?

# 52
Още нещо - не е задължително да се чака линейка. Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.

Автомобилите на акушерките със син буркан ли са отгоре?
Не знам, но мислех да пишем на хората, които миналата година на Аг конференцията ни представиха опита на дом. раждане в Холандия: The Reality of Homebirth in Holland – Thea Van Tuyl

Ами добре е да се изясни.Защото в други държави това е недопустимо.И не е добре на всяка цена да се взема само един модел,в случая холандския.

# 53
  • София
И в Окръжна болница в София са ЗА естествено активно раждане. Достатъчно е родилката да си каже какво не иска (окситоцин, пукане на мехура и т.н.) и не я закачат. Доколкото рабрах, ОК са и 10 часа да се мотае из предродилна, нито й дават зор, нито я напъват "да им се махне от главата".

ivonska e права, стига вече с тия лоши условия в болниците. Те са последната причина някои жени да искат да си раждат вкъщи. Отново да кажа, че това си Е лична работа на родилките и мен специално никак не ме вълнува защо искат да раждат вкъщи, стига да:

1. Са информирани, а не системно заблуждавани за риска, който поемат, и

2. В случай, че СА заблудени за риска, отговорните за заблуждението хора да не се опитват да размиват вината си, размахвайки митове и легенди за лекарите-касапи.

# 54
  • София

Разбира се, че важи, но няма как да стане, ако родилката подхожда с презумпцията "тези хора са психопати, убийци в бели престилки и  аз трябва да защитя себе си и бебто си от тях".

# 55
Според мен,който се е ангажирал за тази кауза,трябва да отиде на място и да види какво става в действителност.Или намерете акушерки дето са се завърнали от някоя държава и са работили точно в областта късаеща домашното раждане.

# 56
Сиърс изрежда като фактори за домашно раждане "proven pelvis", т.е. предишно вагинално раждане, внимателно проследена бременност без никакви индикации за проблеми, наличие на опитни и добре образовани акушерки в общността, кратко разстояние до болницата (до 15 минути) плюс възможността да се извикат линейки за трансфер, уговорка с лекар за реакция при евентуални усложнения.
Освен това смята, че успешността на домашните раждания зависи и от качеството на акушеро-гинекологичните грижи в страната като цяло.

Флип, според индикациите. Аз раждах там, не исках окситоцин, не ми и сложиха. Водите ми обаче пукнаха въпреки първоначалното ми желание, защото преносвах 11 дена и искаха да са наясно дали не са зелени, т.е. дали няма проблем с плода. Реших, че звучи логично.
Т.е. няма да те оставят да избираш всичко по време на раждането, а евентуално нещата, за които може и така, и иначе. Като например движението, изправената или клекнала поза (няма проблем).

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 13:29 от Анда

# 57

Да, но е в пъти по-трудно да се постигне предвид, че често един ти води консултацията, друг те изражда, както и с прегледи по 10 мин, в които разменените реплики се броят на пръсти.

Всичко това не е ли въпрос на избор - особено, когато си склонен да платиш допълнително?

Или изборът на акушерка за домашно раждане ще е безплатен?

# 58
Аз виждам нещата така.Държавата оправя всички батаци на всички линии,дето е затлачила,и тогава хората от чужбина се връщат и дават своя ценен опит в най-различни области-кой в каквото го бива най-добре.Така се завръщат и много акушерки,натрупали практически опит зад граница и положението на раждащите жени се подобрява неимоверно.Дотогава обаче западния модел ще си остане побългарен.

малко офф
ние се опитахме,макар и в ИТ сферата
познай от 2 пъти какво стана

заминахме си наново
няма смисъл, поне на този етап, поне не и за нас

Ива_Д, не ми излезе преди малко тази страница
благодаря
сега ще го погледна

# 59
...

кои са тези хора?
в този файл никъде не видях да се идентифицират

това с превоза от акушерката - дали е държавен страндарт?

после - на стр 21 има нещо като картък списък дали може или не домашно раждане

Общи условия

Активация на акаунт