Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 847
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.

Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?

В третия свят не умират заради домашното раждане, а заради недохранване, лиспа на вода, липса на канализация, лиспа на елементарна здравна помощ, и наличие на тежко отрявяне на околната среда и на малкото налична вода от мултинационални комапнии, които възпозлвайки се от липсата на закони за запзване на екологията помпат токсини в реки, езера и почви.

Нали не искаш да кажеш, че няма смъртни случаи при раждане?  Tired

# 451
Джуличка, мерси за статията. Човек трябва да отсява, както във всяка една тема. За мен, е интересно, че има начин да се спаси бебето в такава ситуация, когато друго е невъзможно да се направи. Надявам се, казах го ясно.

П.С. Моите уважения, но не мисля, че само с гледане на клипчета или прочитане на една- две статийки със съмнителна достоверност, можеш да родиш сам вкъщи, особено при такива обстоятелства.
Съгласна ли си с мен?  Rolling Eyes

П.С. 2 Имаше още един линк, но не мога да го намеря, не знам защо.
 Rolling Eyes
При такъв проблем, на мен лично, не би ми хрумнало да раждам вкъщи.

Добре, до тук сме на едно мнение.  Peace
Кажи сега, според теб грешно ли ще бъде, ако това се напише като "противопоказание" на първа страница?  Rolling Eyes
Защото като слушам как се е проповядвало за НЕчетене на "лоши неща", за НЕмислене на "лоши помисли", просто настръхвам какво би могло да се случи пак, при следваща проблемна бременност и при следваща бъдеща майка, на която е втълпено, че само позитивното мислене е достатъчно за едно безпроблемно раждане.
 ooooh!

От моето четене по въпроса, навсякъде се казва, прочетох тонове литература и реших да родя ... и да, трябва да се преборят страховете. Аз лично имам страх от болнични заведения, трябваше да го преборя, за да отида да родя спокойно.

Пак ще повторя, най-големият проблем, за мен е липсата на доверие (за съжаление с право) към масата медицински специалисти. Те самите трябва да положат усилие, за да се възвърне това доверие.
...
Не вярвам, че някой е тръгнал да ражда не асистирано само по препоръка от форум, особено ветеринарни лекари.

За недоверието си права. Но! Първо, доверието е от изключителна важност и при асистирано раждане у дома. Така че регламентът сам по себе си няма да реши този въпрос.

И второ - не съм убедена, че усилията трябва да се положат само от едната страна. За мен конфронтацията лекари-пациенти не е правилният подход.

За препоръките от форума - форумът е само това, което се вижда тук. Говорим за една общност, която си се среща наживо, разменя си материали, чува се по телефона (вкл. по време на неасистираните раждания), организира си семинари и т.н. Темата в бг-мама е само върха на айсберга.
Регламент + обучение + сертифициране + техника! Аз лично трудно бих се доверила на акушерка, която има само болничен опит. Лично аз, считам, че много хора предпочитат неасистирано раждане, точно, защото няма подготвен за домашно раждане специалист.

Относно усилията, какво считаш, че трябва да направи пациента, освен да подходи спокойно и с уважение към "преговорите"?

Нормално е хората с еднакви интереси да се подкрепят и да обменят информация. Аз лично с удоволствие бих посетила лекция на Клер Лопринци. Не асистираното домашно раждане обаче не е за всеки.

# 452
Джули, ще извиняваш, но постовете на Людмил, а и на Бащатко са един от най-смислените в този форум. Не знам как реши, че ти си критерий, за това кое е истина и кое е правилно, но искам да те уверя, че не си! Ти си свободна да избираш какво е добре за теб и децата ти, докато те не навършат пълнолетие. Никой не те е сложил да определяш кое е добро за другите и не си в позиция да го правиш. Peace

Писна ми и от "ние" и "вие" също така. Не сме на мач, все пак...

Може да ти е писнало, но аз категорично отказвам да се шибна в един кюп с Бащатко!  Naughty
Не ме интересува на мач ли сме, на село на площада ли сме!
Аз не намирам повечето (да не кажа всичките!) му изказвания за нормални, а напротив - ужасявам се, че такъв човек би могъл да има някакъв (па макар и онлайн) контакт с мен, със сестра ми, с дъщеря ми... във време, когато сме на опасен кръстопът, и се чудим какво решение да вземем за себе си и за нероденото си дете. ooooh!
Да пази Господ и дано по- малко хора попаднат на фанатизираните му постове в НЕТ- а! Tired

П.С. И Людмил не му отстъпва, но понеже замлъкна напоследък, за това не го споменавам.
Иначе и там нещата ме плашат.
  ooooh!

Джуличка, мерси за статията. Човек трябва да отсява, както във всяка една тема. За мен, е интересно, че има начин да се спаси бебето в такава ситуация, когато друго е невъзможно да се направи. Надявам се, казах го ясно.

П.С. Моите уважения, но не мисля, че само с гледане на клипчета или прочитане на една- две статийки със съмнителна достоверност, можеш да родиш сам вкъщи, особено при такива обстоятелства.
Съгласна ли си с мен?  Rolling Eyes

Rolling Eyes

# 453
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.

Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?

В третия свят не умират заради домашното раждане, а заради недохранване, лиспа на вода, липса на канализация, лиспа на елементарна здравна помощ, и наличие на тежко отрявяне на околната среда и на малкото налична вода от мултинационални комапнии, които възпозлвайки се от липсата на закони за запзване на екологията помпат токсини в реки, езера и почви.

Rolling Eyes Crazy Whistling

без коментар

# 454

Rolling Eyes

Кажи сега, според теб грешно ли ще бъде, ако това се напише като "противопоказание" на първа страница?  Rolling Eyes
Защото като слушам как се е проповядвало за НЕчетене на "лоши неща", за НЕмислене на "лоши помисли", просто настръхвам какво би могло да се случи пак, при следваща проблемна бременност и при следваща бъдеща майка, на която е втълпено, че само позитивното мислене е достатъчно за едно безпроблемно раждане.
 ooooh!

От моето четене по въпроса, навсякъде се казва, прочетох тонове литература и реших да родя ... и да, трябва да се преборят страховете. Аз лично имам страх от болнични заведения, трябваше да го преборя, за да отида да родя спокойно.

Чакай малко, задавам ти конкретен въпрос, дай ми конкретен отговор, моля те.  Peace
Правилно ли е да се напише, че без значение колко тона литература си изчел, плацента превия е абсолютно противопоказание за НЕасистирано домашно раждане?
 Thinking

# 455

Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.
Въпросът е касае неасистираното раждане. Там акушерки няма.
Ами .. и на мен по контракциите ми беше ясно, че трябва да бягам, ако не искам да родя в коридора.. Обикновено раждащите неасистирано се подготвят. Мен това ме спря най-вече.
Ти първескиня ли беше тогава? Или то просто си се усеща, независимо дали е първа или не бременност?
Въпросът ми въобще не беше заяждане...
От моя опит като първескиня:
Отидох да раждам, докторът ми каза, че няма да е днес и ме върна. След два часа аз се върнах Simple Smile убедена, че съм доста напред и се оказах права Simple Smile - 6 см. Не се бях готвила за раждане , признавам. Ако се бях подготвила, щях да се поразходя още малко пред, болницата.
При второто ми раждане, което протече доста различно от първото, тръгнах с контракции на 5 мин, докато стигна, вече бяха на 2 мин, почти застпващи се. За мен беше ясно, че е вече 8-9 см, според това което бях чела. Не мога да сравня с първото, защото на тези сантиметри бях под влияние на окситоцин и усещането беше друго.

# 456
Регламент + обучение + сертифициране + техника! Аз лично трудно бих се доверила на акушерка, която има само болничен опит. Лично аз, считам, че много хора предпочитат неасистирано раждане, точно, защото няма подготвен за домашно раждане специалист.

Относно усилията, какво считаш, че трябва да направи пациента, освен да подходи спокойно и с уважение към "преговорите"?

Нормално е хората с еднакви интереси да се подкрепят и да обменят информация. Аз лично с удоволствие бих посетила лекция на Клер Лопринци. Не асистираното домашно раждане обаче не е за всеки.

В България текущо акушерките имат само болничен опит.

За усилията на пациентите - и това е някакво начало. Другият проблем е, че България обичаме да мразим. Любимите ни истории са кървави драми, в които виновниците се измъкват ненаказани. Тъжно, но факт - такива истории си разказваме масово и с удоволствие - без значение дали всъщност знаем какво се е случило.

Обмен на информация - ок. Но когато тази информация е крайно едностранчива и без информация за рисковете - вече не е толкова ок.

# 457

Rolling Eyes Crazy Whistling

без коментар

Ама вЕрно е без коментар!
Ми, ти не знаеш какво пишеш, бе жена!  ooooh!
Я пак погледни!

# 458
Джули, ще извиняваш, но постовете на Людмил, а и на Бащатко са един от най-смислените в този форум. Не знам как реши, че ти си критерий, за това кое е истина и кое е правилно, но искам да те уверя, че не си! Ти си свободна да избираш какво е добре за теб и децата ти, докато те не навършат пълнолетие. Никой не те е сложил да определяш кое е добро за другите и не си в позиция да го правиш. Peace

Странна логика. Значи, ако авторът е Бащатко /Людмил не съм чела/, той има право да определя кое е добро за другите /справка - 4-5 страници назад/, но Джули няма. Защо?

# 459
Обмен на информация - ок. Но когато тази информация е крайно едностранчива и без информация за рисковете - вече не е толкова ок.

Това бая и аз, вече в трета по ред тема, ама...  Tired

# 460

Мислех си, че е близко до акъла, че се сравняват сравними велични където се изолира един фактор при еднакви останали, а не взимаш да сравянваш несравними по всички останали критерии популации, и решаваш супер удобно, че именно този фактор който си си избрал е причина за смъртността.

Не се напъвай наистина, не ти спори мисълта... Както и четенето.

Отново ще ти цитирам доклада на СЗО:

Intrapartum deaths (i.e. those occurring during delivery) are closely linked to place of, and care at, delivery.

Както виждаш, за никакви розови гащи не говорим. И да пренебрегваш фактора "place of, and care at, delivery" е крайно некоректно при сравненията.

На някой не му спори мисленето, но няма да казваме кой е само дружно ще го погледнем hahaha

ЕСТЕСТВЕНО, че мястото на раждане в Африка ще е предиктор на изхода от  раждането! Нали се сещаш, че в болница в Африка раждат богатите, които също така не страдат от недохранване, имат достъп до лекарски грижи, чиста вода и канализация и не бчакат в мината от 5 ам до 22 пм.! Анджелина Джоли роди в Африка-как мислиш, дали е  родила като останалите жени там?!

В изследевания сравянващи домашно раждане в страни където няма такива фактори като в третия свят за смъртност статистиката е показала стотици пъти, че домашните раждания не са по-опасни от болничните. Факт. Ако щеш на ушите си застани фактът си остава.

Отново, спирам да ти отговарям, просто се обърках, не видях на кого отговарям. Доказала си че не "возприимаш" Laughing

# 461

Rolling Eyes

ooooh!

Чакай малко, задавам ти конкретен въпрос, дай ми конкретен отговор, моля те.  Peace
Правилно ли е да се напише, че без значение колко тона литература си изчел, плацента превия е абсолютно противопоказание за НЕасистирано домашно раждане?
 Thinking

Не съм компетентна да ти отговоря просто така дали е правилно.

# 462

Странна логика. Значи, ако авторът е Бащатко /Людмил не съм чела/, той има право да определя кое е добро за другите /справка - 4-5 страници назад/, но Джули няма. Защо?

Какво е определил Бащатко? Линк?

# 463
Ceca, ето за проверката на разкритието, не съм копирала всичко, само най-общо за да се добие представа, как става и без бърникане!
Има и други методи (1, 2, 3), по които може да бъде измерено разкритието.
Става дума за тъмночервената линия която тръгва нагоре от ануса и стига до цепката, която се вижда от плитки дънки например. Това разстояние се разделя на 10 части и когато линията стигне до цепката разкритието е пълно.
Има няколко стари методи за проверка на разкритието с помощта на абдоминални признаци/знаци. Един, който е доста точен за последните сантиметри от разкритието, е тънката линия или”гънка” над срамната кост. Тя е видима при повечето майки, освен ако не са много пълни. С напредване на родовия процес когато бебето слиза все по-надолу с увеличаване на разкритието, линията / гънката става по-широка от едната до другата страна. Малко преди преходната фаза на раждане (втората фаза) обикновено линията е около три-четвърти от цялата ширина (на ханша на жената). Когато бебето започва да се смъква през шийката на матката и застава родилния канал, гънката обикновено е почти през цялата ширина. Това е знак, че родилката ще започне да напъва наистина.
Може да прецените разкритието доста добре като наблюдавате гънката, която е успоредна с пубисната кост. При стройна и слаба майка е възможно да няма изобщо никаква гънка началото на раждането, но линията става все по-широка с напредването на родилния процес и трябва да е почти от едната до другата страна при пълно разкритие. Не може да се види винаги, ако майката е пълна, но е доста надежден метод. Мисля, че се появява, защото обемните рамена на бебето се доближават до срамната

# 464
Заповядай, persimon.

Колкото и да риете, колкото и да дълбаете.
Домашното раждане е много по безопасно от болничното.
И ако се говори за риск, то в болницата има по-голям риск да се закучат нещата и да има усложнения.

Общи условия

Активация на акаунт