Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 757
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
Кой се бърка в правото на личен избор? Просто още няма никакви условия една жена да роди безопасно у дома си - няма. Пътят е да се правят протести, да се пишат писма, петиции, да се водят дела и т.н., а не да се изживяваш като духовен водач на родилки и да подканяш подмолно към домашно раждане без медицинско лице наоколо.
Така ли да стане промяна - като се принасят в жертва бебета, които иначе биха имали шанс?
Тази тактика вече я познаваме и се ползва отдавна сред ромите - като не се изпълнят исканията им - те се събират пред парламента и заплашват, че ще се самозапалят.

# 511
като се принасят в жертва бебета

Оле! Така ли правите във вашата секта?

# 512
Извинявай Бащатко, в Джунгла ли живееш?
Можеш ли да четеш и да разсъждаваш, като Човек?

Извинявайте, но такова чудо не съм виждала...

# 513
  • Куциндрел
Бащатко, ти да не си зодия Везни?

# 514
# 515

Хайде да да прочетем пак:
"Кой се бърка в правото на личен избор?"
Е ти се се бъркаш! Домашното раждане не е незаконно и съответно жената има право на него.

Зодията показва само слънцето.
А една звезда не е всичко... Има и бая планети, които определят един хороскоп.

и те така, пъстри сме....

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 20:47 от Бащатко

# 516

Е ти се се бъркаш! Домашното раждане не е незаконно и съответно жената има право на него.

Хайде, върви да прочетеш как е уредено домашното раждане в Холандия, в Германия и в другите страни, където се спазва правото на личен избор. Прочети и за Канада, където е регламентирано и Неасистираното домашно раждане. Навсякъде по Белият свят, където се спазва това изконно право, най-важното е Сигурността на майката и детето. Това означава, че така трябва да са устроени нещата в Държавата, че при нужда, да може родилката да бъде отведена по най-бързият начин в здравно заведение.
        Оммммммммм.......

# 517
  • Куциндрел
Зодията показва само слънцето.
А една звезда не е всичко... Има и бая планети, които определят един хороскоп.

и те така пъстри сме....

Е де, аз питам Слънцето дали ти е във Везни?
Можеш да ми отговориш - да или не...
Моята зодия е явна за пишещите Simple Smile

# 518
Щом и звездите, а и планетите, започнаха да говорят, явно целта е да бъде изнервен и най-търпеливият модератор.

# 519
  • Куциндрел
Щом и звездите, а и планетите, започнаха да говорят, явно целта е да бъде изнервен и най-търпеливият модератор.
Лек чат се получи, сори. Просто ми стана интересно. А и Бащатко едва ли ще ми отговори на лична бележка.
Може да отговори с да, не, не е твоя работа.

# 520

Хайде, върви да прочетеш как е уредено домашното раждане в Холандия, в Германия и в другите страни, където се спазва правото на личен избор. Прочети и за Канада, където е регламентирано и Неасистираното домашно раждане. Навсякъде по Белият свят, където се спазва това изконно право, най-важното е Сигурността на майката и детето. Това означава, че така трябва да са устроени нещата в Държавата, че при нужда, да може родилката да бъде отведена по най-бързият начин в здравно заведение.
        Оммммммммм.......

Вие си мислите, че тези жени, които са решили да раждат у дома си в БГ искат да си прецакат бебетата?
Защото аз съм точно с обратното впечатление, а то не е само от форумите и три разказа за домашно раждане.
Тези жени знаят доста повече от средностатистическата жена относно процесите свързани с раждането. Процесите в тялото си.
Та дори и юридическата страна на въпроса.

Но ако ти искаш да променяш системата. Пожелавам успех! С нещо да помогна?

# 521

Разбирам защо жените не искат да раждат в някои държавни болници, но не разбирам защо избират да родят вкъщи без никакъв достъп до медицинска помощ.

Повечето дошли наскоро (покрай трагичния случай с починалото бебе) не разбират. Руска рулетка може да изглежда за теб или други случайни хора, които не са подготвени за подобен род информация и им звучи буквално като на китайски. Тя за това темата се обърна в арена, както повечето теми в атернативния. Неприятно е, че се изсипаха маса обвинения и обиди, защото някои се опитват да съдят според собствените си разбирания и да мерят със собсвения си аршин..

# 522
Подкрепа, помощ... Ох, вече наистина си мисля, че тука има полудели хора...
А какво, бе хора, ви кара да си мислите, че теzи, които са акуширали (това е според вас) и са били там, не й окаzват помощ и подкрепа и в момента не правят каквото трябва? Просто наистина ли мислите, че тук, при таzи враждебност (може би не сте я zабеляzали  Rolling Eyes ) и при все, че доста от хората тука така и така си zнаят (очевидно и беz да са били там) какво е станало, трябва да се иzтапани някой и да дава отчет? Тук, в таzи тема, не къде да е? И ако самата майка е против (както е логично да е)? Трябва да иzляzат да обяснят подробности от случая на вас/нас?
При все, че дори може да няма "виновни"?
И при все, че таzи тема в момента е в същност "против домашното раждане".
Какво да обясняваш на някой, който и беz това те смята zа луд?
Абсолютно беzсмислено е. Прекалено много предубеденост има, zа да има смисъл.
Това си е мое виждане, мое мнение.

Опитвам се всички да рzбирам, ама наистина... не ми се получава.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама. Т.е., дори тя самата не каzва на никой "раждайте неасистирано, супер е и е елементарно", поне аz не съм я чула да НЕ спомене, че винаги е искала да има въzможност да наеме акушерка.

multimodal  Peace Peace Peace

# 523
Много се радвам, че истината е ясно видима за непредубедените хора, които влизат тук! Peace  bouquet

Тази тема е удавена в спам за момента, но скоро ще се изчисти и пак ще може да се говори по същество.

Подкрепа, помощ... Ох, вече наистина си мисля, че тука има полудели хора...
А какво, бе хора, ви кара да си мислите, че теzи, които са акуширали (това е според вас) и са били там, не й окаzват помощ и подкрепа и в момента не правят каквото трябва? Просто наистина ли мислите, че тук, при таzи враждебност (може би не сте я zабеляzали  Rolling Eyes ) и при все, че доста от хората тука така и така си zнаят (очевидно и беz да са били там) какво е станало, трябва да се иzтапани някой и да дава отчет? Тук, в таzи тема, не къде да е? И ако самата майка е против (както е логично да е)? Трябва да иzляzат да обяснят подробности от случая на вас/нас?
При все, че дори може да няма "виновни"?
И при все, че таzи тема в момента е в същност "против домашното раждане".
Какво да обясняваш на някой, който и беz това те смята zа луд?
Абсолютно беzсмислено е. Прекалено много предубеденост има, zа да има смисъл.
Това си е мое виждане, мое мнение.

Опитвам се всички да рzбирам, ама наистина... не ми се получава.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама. Т.е., дори тя самата не каzва на никой "раждайте неасистирано, супер е и е елементарно", поне аz не съм я чула да НЕ спомене, че винаги е искала да има въzможност да наеме акушерка.

# 524
Янечек, права си че трябва сериозна промяна в болниците. Проблемът е обаче, че няма желание в хората да работят за системна промяна, повечето гледат да се спасят поединично - напр., както ти си го направила в частна болница, защото нямат време да чакат 10-20 години, докато се променят болничните практики. Дори и в тази тема, където виждам много енергия и желание от хората да направят нещо, не виждам да излиза нещо конструктивно. Никой не казва, как той самият работи за тази толкова нужна промяна. Много по-лесно е просто да се пише.

Atti, не знам ти как си представяш механизмите за промяна, но ще ти кажа как аз си ги представям.

Аз лично вярвам в свободния пазар и конкуренцията като оптимален механизъм за вдигане на качеството на произволна услуга.

В този смисъл спасяването поединично е един чудесен регулаторен механизъм. Вярвам, че на добрите лекари и болници трябва да се плаща добре, а лошите да бъдат оставени да гладуват и постепенно да изчезнат. Не вярвам, че нещата се случват по-лесно с обиди и манифестации пред болниците. Всички добри гинеколози, които познавам, печелят добре - това в голяма степен е и мотивацията им да са добри.

tanid разказа по-рано за Белгия - никой не ти осигурява акушерка у вас. Намираш си я, избираш си е, преговаряте си, разбирате се кой какви условия има и всеки си върши неговата част от сделката. Може да ти изглежда спасяване поединично - но си работи. В крайна сметка лекарите и акушерките са просто още един вид професионалисти и за ползването на техните услуги важат в голяма степен правилата, които важат за всички останали -включително по отношение на избор, заплащане, мотивация и т.н.

Всъщност, като се замисля, за качеството на здравеопазването ни ще е много по-полезно да се премахне монопола на ЗК, отколкото всякакви петиции, подписки и митинги.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама.

Имала е възможност - в София (тя от там ли е?) има избор сред десетки лекари и болници - държавни и частни. Говорихме си вече за Св. Лазар, Щерев, Вита, Токуда и кой ли не. Чак пък с никой лекар да не е могла да се разбере за начина си на раждане - това въобще не го вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт