Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 750
  • 762
  •   1
Отговори
# 540

Обаче ти пак въртиш и сучеш, и не можеш да се откъснеш от болниците. Толкова ли не разбираш, че не е глезотия да искаш да родиш  у дома си?  Rolling Eyes Приеми, че мотивите на някои хора няма как да ги разбереш от твоята гледна точка.  Peace

Просто оспорвам едно твърдение - че не е имала избор, освен да роди сама у дома. Ами имала е - това е факт.

Не искам да разбирам мотивите на всички непременно. Но когато се твърди, че основният мотив е, че в болниците е ужасно и затова хората раждат вкъщи, а в същото време се оказва, че раждащите вкъщи всъщност са сред хората, които имат най-богат избор по отношение на лекари и болници - ами аз виждам известна неконсистентност тук.

Виж сега, личния избор е свързан с конкретния човек и неговите изисквания, не е просто така - общо и еднакво за всички. У нас и в най-добрите болници не се създават достатъчно подходящи условия за едно напълно естествено активно раждане. Освен това има и други фактори, като примерно отделянето на хормона окситоцин, който е зависим от психоемоционалните преживявания на родилката, хармоничната среда, липсата на чужда микрофлора, намесата на различни хора с различни характери (колкото и да са мили) за майката и бебето и т.н. Много могат да се изброят, но може би твоите приоритети не са сред тях. А може и моите да не са, не знам. Simple Smile Но уважавам желянията и избора на другите хора, дори когато не ги разбирам напълно.

multimodal, вече казах, че съм съгласна с теб в това отношение. Разногласията ни са дали е правилно, докато няма регламент, да се поема риск с неасистирано раждане.

Иначе за stelt77 - аз вече писах, че не вярвам асистираното домашно раждане скоро да е опция за нея. Майка ми работи като педиатър в малък град - и пазарът за свободни медицински специалисти по тези места не е кой знае какъв. Не знам колко акушерки от монтанската болница наистина ще има желание да вложат средства и време за сертифициране, ако ще има 1-2 раждания годишно. А след първия скандал и саморазправа, които избухнат при проблемно раждане в някое монтанско село, желаещите ще са още по-малко. Може и малко песимистично да звуча - ама такива са ми очакванията.

Правилно или не, никой не може да забрани на жените да си раждат у дома. Изборът е техен. И определено не е незаконно, даже напратив, все някога някоя ще повдигне въпроса пред европейски съд, че и се нарушват правата. Така че, ако нашите законодатели не направят реформи в тази посока, това ще ни коства много - загубени дела, а и нови случаи на неасистирани раждания (да не дава Господ повече смъртни случаи), поради липса на възможност за асистирани.

Колкото до малките градове или села, със сигурност алтернатива ще имат, ако се регламентира домашното раждане. Първо могат да си канят акушерки от по-големите градове, в случай че няма медицински предпоставки за спешен случай, България е малка - от София до Пазарджик примерно пътя е около час. А после - в конкурентна среда болниците, които оцелеят, ще се наложи да покриват поне най-важните критерии, за да не се стига до случая в монтанската болница, който беше постнат малко по-назад. Но сега, при тази ситуация, наистина е страшно раждането. Поне за мен се конкурира с неасистираното..  Tired

# 541

Можеш да родиш сам у дома
Аз не мога  Wink, но доста жени могат и го правят.
Но на вас какъв ви е проблема, че се намесихте в темата така грубо?

# 542
multimodal, къде оспорвам личния избор по-точно?

Изцяло съм за личния избор. Но имам следните забележки:

1. Нека отговорността си се поема изцяло, а не да се прехвърля върху условията в болниците. Пак казвам, че според мен по-голямата част от родилите у дома (в това число и лидерите на "Естествено" и "Родилница") са можели да си позволят много по-голям избор на лекари и болници - в които да родят, както желаят. За мен твърдения като "направихме го, защото болниците са ужасни" в техния конкретен случай са бягство от отговорност.

2. В твоя подпис с големи букви пише нещо за Информираното Съгласие. Изборът трябва да е информиран - иначе все едно го няма. Не, не съм съгласна с теб, че Роси, Меги и сие предоставят обективна информация относно рисковете на едно неасистирано раждане. Ок, не са длъжни формално - ти вече го каза. Но доверието върви с отговорности - така твърди моето лично разбиране за морала.

3. Пътят София - Пазарджик е точно толкова, колкото Пазарджик - София. Wink

# 543
Не знам колко акушерки от монтанската болница наистина ще има желание да вложат средства и време за сертифициране, ако ще има 1-2 раждания годишно. А след първия скандал и саморазправа, които избухнат при проблемно раждане в някое монтанско село, желаещите ще са още по-малко. Може и малко песимистично да звуча - ама такива са ми очакванията.
    Мога от сега да прогнозирам - николко. Рискът някой разбеснял се татко да се саморазправи с акушерката е реален. И много се съмнявам, че ако се случи нещастие /по Бащатко/ с бебето по време на домашно асистирано раждане, голяма част от пишещите тук ще го възприемат точно като нещастие. Моите очаквания са отново да има "Убийца, да се осъди на смърт". Защото акушерката е медик, т.е. враг по презумпция. Или поне така звучат повечето привърженици на домашното неасистирано раждане.
    Впрочем, има ли някъде статистика, дори неофициална, колко бебета се раждат вкъщи годишно в България.  И раждането е вследствие на осъзнат избор. Моля, нека оставим онази част от населението, която ражда в гетата за друга тема.

# 544

Мулти,така си го написала,като че ли ще се юрнат всички да си раждат по къщите-е няма как да стане.Първо няма кой да плаща толкова скъпо,второ и да плаща скъпо,трябва да няма противопоказания за домашно раждане,трето като се наложи да го закарат в болница-къде отива-в "мизерията"? Кажи ми ти ако все пак отговаряш на т.1. и т.2 ще си родиш ли вкъщи или не?Ама честно.

ОМ, знаеш ли колко взимат акушерките в държавна болница у нас? Хайде на бас, че могат да получава суми в пъти по-големи, ако се занимават само с домашно раждане. За противопоказанията не говоря, те са си ясни. Но нали се сещаш, че ако не се всява безпочвен ужас и страх у бременните като се преексопнират медицинските проблеми и се рисуват апокалиптични картини при всеки удобен случай, секциото няма как да е 40% . Когато изборът е възможен, а фактите са обективни, всичко ще си дойде на мястото. Само че у нас раждането се превърна в един от примерите за неморален бизнес.

# 545
Мулти, искам конкретен отговор от теб-ясeн и кратък-Да.Не.

# 546

ОМ, знаеш ли колко взимат акушерките в държавна болница у нас? Хайде на бас, че могат да получава суми в пъти по-големи, ако се занимават само с домашно раждане.

Добре, какви са твоите очаквания за годишния брой сертифицирани акушерки, брой домашни раждания и цена на домашно раждане, ако регламентът се направи утре?

# 547

Правилно или не, никой не може да забрани на жените да си раждат у дома. Изборът е техен. И определено не е незаконно, даже напратив, все някога някоя ще повдигне въпроса пред европейски съд, че и се нарушват правата. Така че, ако нашите законодатели не направят реформи в тази посока, това ще ни коства много - загубени дела, а и нови случаи на неасистирани раждания (да не дава Господ повече смъртни случаи), поради липса на възможност за асистирани.

Аз доколкото пък съм ги чела тези хора не искат да раждат асиситрано вкъщи,но естествено, че друга песен ще пеят пред камерата.
Кажи сега като не е незаконно защо Цвети си наема адвокат?За едните лични данни ли?Смешно е.

И как според теб ще осъдят държавата,след като не е незаконно?Как ще докажат,че им е отказана подобна помощ?

# 548
ОМ, знаеш ли колко взимат акушерките в държавна болница у нас? Хайде на бас, че могат да получава суми в пъти по-големи, ако се занимават само с домашно раждане.

Мулти,за кои акушерки питаш?За страната,или за столицата,дето е отделна държава?Ха на бас пък,че акушерките няма да искат да ходят да израждат по домовете и за много пари.

# 549
Та, тя заяви, че искането е за узаконяването на дули /което не е акушерка, а лице, което да създава повече уют на майката/. Та, тази Дула ще се грижи ако нещо стане с родилката, спешно да бъде откарана в най-близката болница. Исканията не са за акушерка, която да присъства на домашното раждане, а дула.      
А дали ще се разреши присъствие само на дула? По-вероятно е да се разреши /ако се разреши скоро/ присъстиве на акушерка.

Това питам и аз.
        Ние, тука си приказваме...т.е. направо си го докарваме на соло, в редки случаи на дуо/ако бъда разбрана/.
         А, хората, които са Лицето на борбата за устояване на правата и свободите на Жената, се БОРЯТ за съвсем други неща /поне това се показва пред обществеността/.

Иииии, нашите приказки за искане на акушерка, която да бъде осигурена при домашното раждане /и узаконено нейното присъствие/...дали въобще ще бъде чуто????

# 550
Не знам колко акушерки от монтанската болница наистина ще има желание да вложат средства и време за сертифициране, ако ще има 1-2 раждания годишно. А след първия скандал и саморазправа, които избухнат при проблемно раждане в някое монтанско село, желаещите ще са още по-малко. Може и малко песимистично да звуча - ама такива са ми очакванията.
    Мога от сега да прогнозирам - николко. Рискът някой разбеснял се татко да се саморазправи с акушерката е реален. И много се съмнявам, че ако се случи нещастие /по Бащатко/ с бебето по време на домашно асистирано раждане, голяма част от пишещите тук ще го възприемат точно като нещастие. Моите очаквания са отново да има "Убийца, да се осъди на смърт". Защото акушерката е медик, т.е. враг по презумпция. Или поне така звучат повечето привърженици на домашното неасистирано раждане.
    Впрочем, има ли някъде статистика, дори неофициална, колко бебета се раждат вкъщи годишно в България.  И раждането е вследствие на осъзнат избор. моля, нека оставим онази част от населението, която ражда в гетата за друга тема.

Аз не смея да прогнозирам, защото у нас в действителност нищо не се равива нормално, на пазарен принцип. Може би заради липсата на достатъчно опит, култура и морал. Статистика едва ли има официална, при положение че няма регламент, но ако съдя по субективни показатели, съзнателно избралите да родят неасистирано в последните 2-3 години не надвишават 50. Ако някой има друго инфо - да ме поправи, може и да греша. Изключвам спешните и непредвидени случаи и разните му там изключения като особеност в някои етнически групи. Официално срещнах цифри от порядъка на под 1%, но без уточнения какво включват, нито имаше сравнение с раждаемостта у нас.

# 551
   Впрочем, има ли някъде статистика, дори неофициална, колко бебета се раждат вкъщи годишно в България.  И раждането е вследствие на осъзнат избор. Моля, нека оставим онази част от населението, която ражда в гетата за друга тема.    
Да. Въпреки, че има и такива, които не желаят и не се знаят дори и от тези, които се интересуват и водят статистиката. По очевидни причини.

# 552
     В големите градове ще има акушерки. Там възможността за работа е реална.
     Хората от малките населени места обаче пак ще са ограничени - първо - поради липса на средства, второ, поради липса на желаещи да акушират и трето поради липсата на реална възможност да го направят в дома си. Защото наемането на чужда квартира, в голям град, само за да родя, ме праща на точно толкова чуждо и недружелюбно място, колкото и постъпването в съседната на тази квартира болница. Разликата е единствено в отговорния за хигиената.
     Истински богатите винаги са били привилегировани да избират всичко, за тях няма нужда да говорим.

multimodal, благодаря. За съжаление, дори статистиката, па макар и неофициална, не работи в полза на каузата. Да допълня за яснота - каузата, лично за мен е регламентация на домашното асистирано раждане.

# 553
  • София
Реве се тук за сертифицирани акушерки, а не разбрахме Росица сертифицирана ли е да води йога за бременни и деца (въпросът ли не видяхте, отговорът ли не знаете...)... Или на вас росициният зареян поглед ви стига да доверите всичко най-ценно? Предполагам и нейната "сертификация" е колкото Мег-анската - повярвали си жените, намерили кой да им "върже", разминало се 20-тина пъти... Пък сега - всеки сам си бил взимал решението, сакън вина да се търси у съвършените и хармонични неформални лидерки! Ма, пак да питам аз, като толкова ги владеят тия енергии, как си довлякоха тая беля?! Или... тя белята не е техен проблем?...

# 554
Мулти, искам конкретен отговор от теб-ясeн и кратък-Да.Не.

Не ми предстои да раждам, вече ме питаха. Simple Smile
Сега сериозно - не мога да ти отговоря на въпроса еднозначно с да или не, защото при мен има много фактори като възраст, предишно секцио и пр. Ако изобщо някога ми се наложи да решавам, ще се опитам да прочета и преценя всичката информация, която намеря, и да си формирам мнение на базата на даденостите към момента, вкл. как протича бремеността ми, какво е състоянието на плода, какво мога да направя, за да съм в най-добра кондиция. Ако имам някакъв шанс да опитам и да имам успех, не бих се отказала. Но наистина бих потърсила кометентни лица, които да ми дадат достоверна информация какви възможности имам и какви са рисковете. Не бих се доверила нито на форуми, нито на един лекар, та ако ще и най-голямото светило в областта да е.

Общи условия

Активация на акаунт