Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 683
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
А тогава какво правите в тази тема? За какво спорите? Защото всички защитници на домашното раждане казаха много отдавна,че са за АСИСТИРАНОТО такова. Определено ми звучи като врещене, когато в над 100 страници някакви странни хора убеждават всички нас, че трябва да имаме тази гледна точка, която сме казали, че вече имаме. И не никаква цел не е неасистираното раждане, защото това просто не е цел, а настояща реалност. В момента неасистираното домашно раждане е напълно законно у нас и във всяка точка по света. Ние няма защо да имаме за цел нещо, което е факт. Целта е да се регулират асистираните раждания. Добро утро, госпожо ежкова! Laughing

... врещене на разни противници на домашното раждане...
Противници на какво?!?
... хората се съдраха да подчертават и да повтарят, че противничеството им се отнася до НЕасистираното домашно раждане... обаче, за който не може да чете, вероятно си звучи като врещене.

Имам чувството, че за-тниците на домашното раждане се опитвате да построите мол, без преди това да сте направили поне една барачка от дървени кубчета. Искате домашно раждане? ОК. Поне на 20 места прочетох конкретни стъпки към постигането на тази цел. При това споделени напълно безплатно  Simple Smile При положение, че целта е асистираното домашно раждане, разбира се.
Обаче остава съмнението, че целта си остава НЕасистираното домашно раждане - и от това произлизат противопоставянията.
Така, де, всички знаем и помним, че в раждането има рискове. Но си стои въпросът кому, по дяволите, и за чий му е допълнително да умножава споменатите рискове? Ти вероятно смяташ, че те са напълно еднакви и в болница, и у дома, и на луната? Не искам да съм лош пророк, но е само въпрос на време да се увеличи бройката на домашните (демек, НЕасистираните) раждания, за да се разбере точно как стоят нещата с нарастването и на рисковете... Щото, видиш ли, ние сме си българчета и за нас важи поговорката "Акъл ми не трЕбва, пАре ми дай".  Praynig

# 646

В тази тема не съм от вчера, като теб и някой други. Рядко пиша, но четях редовно и ми беше много интересно, преди да се довлечете разни прсевдо-обществени защитнички, робуващи на собствените си разбирания и страхове и да развалите обстановката.

Знаеш ли, почти същото беше написала Мег, когато в тема 4 някой се беше опитал да заговори за рисковете на неасистираното раждане. "Толкова ни е позитивна темата, всичко разваляте."

В едно раждане има доста рискове нещата да се объркат. Когато това стане и няма кой да ти помогне - нищо не може да ти върне детето.

Нали си радетел за ИС в болниците? Значи там са длъжни да ти опишат всички рискове и странични ефекти, но за неасистираното раждане е достатъчно да ти обещаят, че риск няма? Много, много едностранчив поглед.

# 647
  • София
... Защото всички защитници на домашното раждане казаха много отдавна,че са за АСИСТИРАНОТО такова.......
.... И не никаква цел не е неасистираното раждане, защото това просто не е цел, а настояща реалност. В момента неасистираното домашно раждане е напълно законно у нас и във всяка точка по света. Ние няма защо да имаме за цел нещо, което е факт. Целта е да се регулират асистираните раждания....

Явно целта ни е обща, но някои от пишещите сте готови да съставите черен списък за да я достигнете, а други твърдим, че е по-разумно да не експериментирате вкъщи без медицинско лице, щото Мег и Росица не са достатъчни ако нещо се обърка (разбрахме, всички помнят и са съгласни, че нещо може да се обърка при раждане, нищо че цитираните помагачки често са твърдели точно обратното!!! и по това няма спор, извадиха се достатъчно цитати...)

# 648
А тогава какво правите в тази тема? За какво спорите? Защото всички защитници на домашното раждане казаха много отдавна,че са за АСИСТИРАНОТО такова.

Аз в първите седем теми (преди случая на Цвети) не видях никъде да се дискутира нито регламент, нито стъпки за регламентиране на домашното раждане, нито противопоказания.

Така че въобще не мога да се съглася, че темата е имала общо с асистираното раждане и борбата за неговото регламентиране.

# 649
  • София
...
Така че въобще не мога да се съглася, че темата е имала общо с асистираното раждане и борбата за неговото регламентиране.

Няма, разбира се! Това е аварийната защитна стратегия след бебешката смърт! Пишеше го, черно на бяло и съм сигурна, че всички го помнят!

# 650
Реве се тук за сертифицирани акушерки, а не разбрахме Росица сертифицирана ли е да води йога за бременни и деца (въпросът ли не видяхте, отговорът ли не знаете...)... Или на вас росициният зареян поглед ви стига да доверите всичко най-ценно? Предполагам и нейната "сертификация" е колкото Мег-анската - повярвали си жените, намерили кой да им "върже", разминало се 20-тина пъти... Пък сега - всеки сам си бил взимал решението, сакън вина да се търси у съвършените и хармонични неформални лидерки! Ма, пак да питам аз, като толкова ги владеят тия енергии, как си довлякоха тая беля?! Или... тя белята не е техен проблем?...

не само сертификатът е под въпрос тук
но и тези масажи, дето ги прави на бременните, до колко са съобразени с физическото им състояние и дали освен ползи не носят и вреди?
и има ли професионална застраховка за тях?

# 651
  • Куциндрел
ПП. Не си ли начесахте клюкарските страсти вече? Цеца?
Мен ли питаш? Провокираш чат, май....
Освен бълхите друго не си чеша. Mr. Green
От 7-ма тема, всички "навлеци" повтаряме едно и също, а вие алтернативните все ни гоните, защото не сме вденали нищо по темата.
Що си мислиш, че сред клюкарките няма алтернативни? Или алтернативните за теб са тези хора, които имат еднакво мнение с теб? И какво точно разбираш под алтернативен? Изброй, па може и аз да се наместя в класацията...
Или просто като няма какво да кажете завъртвате плочата към -не ви е тук мястото, спамите и т.н. рефрени.
Смятам, че ме разбра какво чеша и какво не. Не дей да ме провокираш да спамим. Naughty

# 652
Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието?
А в домашна обстановка как можеш да разбереш какво ти е разкритието, без бъркане и т.н.?
Ако знаеш, наистина би било добре да споделиш, това би влязло в помощ на всяка една родилка, независимо от мястото.
Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.

не винаги

има родилки, които не усещат контракциите, аз напр
ако не се следяха разкритието и самите контракции на монитор, направо не вярвах, че раждам

# 653
Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието?
А в домашна обстановка как можеш да разбереш какво ти е разкритието, без бъркане и т.н.?
Ако знаеш, наистина би било добре да споделиш, това би влязло в помощ на всяка една родилка, независимо от мястото.
Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.

не винаги

има родилки, които не усещат контракциите, аз напр
ако не се следяха разкритието и самите контракции на монитор, направо не вярвах, че раждам

Имаше ли медикаменти?Ако не контракциите, то напъните се усещат доста осезателно, ако няма упойка, предполагам.
Чувала съм и за други методи, как може да се определи разкритието. Ако добре си спомням (някой беше пуснал извадка от учебник по гинекология ) е препоръчано за студенти да мерят разкритието по начина прилаган поголовно. По-опитните трябвало да ползват друг, по-неинвазивен.

По повод темата се заговорихме със съпруга ми как е протекло второто ни раждане. Аз смятах, че са теглили бебето, а той твърди, че са го бутали назад, понеже излизал прекалено бързо. Знае ли някой защо са го  връщали обратно? За да се предотврати разкъсване ли?

# 654
Как така не окачваш на въжета, я се виж какво си написала:

За разлика от активистите в Родилница, които вече имат един детски скалп в "актива" си.  

Абе аз ли нещо не съм в ред, на какво да вярвам, на очите си или на нечии общи приказки?  Shocked Shocked Никой не си признава, че обвинява другите, само малко.. така.. ама защото.. искал да спаси някого.., спаведливост и пр. , и най важно било н'ам си к'во. СПОРЕД НЕГО.

Ти па, всичко си е наред, добре че тука не се иzпада в крайности и иzобщо няма лов навещици... Самата авторка на това уникално иzречение, така е написала също, че не иzпада в крайности.. Ами аz не zнам тогава, обяснете ми моля, какво е в същност да иzпадаш в крайности? Аz явно до сега съм била иzключително НЕнаясно какво са... крайностите....

# 655
Има една теория, която гласи, че Човекът е плод на голям Космически експеримент.  Ако това е вярно, то нищо естествено няма в цялата тази работа...
Пък и да не забравяме, че някои качества като горделивостта, самомнението и глупостта са само и единствено човешки... хъм... доколкото това минава за естествено Simple Smile

Всъщност битуват много заблуди, голяма част от естествените идеи произтичат от факта, че някои хора вярват в разни висши сили, вълшебства, карми и т.н.
За съжаление, в света има само чиста, скучна и спазваща конкретни закони физика... Simple Smile В крайна сметка както живите организми, така и всяко камъче или скала на планетата, сме създадени от 1 и също нещо...

# 656
Даа.
 Със защитници като БАщатко, Персимон, Стелт (примерен, но неизчерпателен списък) на домашното раждане не му трябват душмани...

Тъжното е, че заедно с неосъществиmата  легализация ще се затлачи и подобрението на условията и отношението за активно раждане в болниците...

Ако утре ви покани МЗ на дискусия и поиска от вас конкретни работещи предложения какво ще стане?
Бащатко ще повтаря "не на окситоцина"
Christian сте дръпне една реч за световната конспирация и заговора на лекарите срещуу акушерките
Персимон (самоопредлила се като много талантлива в комуникацията с хора) ще нагруби всички без да ги изслуша...

Мулти, ако не знаеш, една от основателките на ФБ-групата "родилница" е жена с репродуктивни проблеми и меко казано трънлив път към майчинството. Жени от "проблемното" агитират за естетвено активно раждане. Какво (позитивно) за каузата "раждане  у дома " донесе тирадата ти за in-витрото?

Май ще повярвам в световната конспирация... Скептиците по отношение на дом. раждане в Бг-условията са ми ясни (аз съм от тях). Ама защитниците защо зорлем гледат да опротивеят на всички не разбирам.

# 657
Вижте сега, никой не е против да се уреди асистираното домашно раждане за тези, които биха искали.
Но разумните хора сме особено против докато това стане да се правят експерименти в домашни условия, без никаква медецинска помощ наблизо, нито пък възможност бързо да се добереш до такава.
А най-зловещото е, че агитката използва трагедията за нещо като изнудване: ето, виждате ли като не ни осигурявате, каквото ни се полага по право, децата умират. Истината е, че детето не е починало, защото не е осигурена акушерка в дома на майката, а защото тя не е отишла в болница.
Лично аз пиша в темата, защото се надявам да подтикна някой колебаещ се и опиянен от сладките разкази в родилница, да ползва и мозъка си при взимане на решение къде да роди в момента и в България, не в Белгия, Холандия и не знам още къде.
И второ - да не вярват на изводите на потребителите за безопасността на дом. раждане - да си отварят линковете и да четат точно за какво се отнася съответното изследване, какви данни са избрани и на какви условия отговарят. Няма нито едно изследване, доказващо, че е по-безопасно да се ражда вкъщи - н я м а.

# 658
какво ти или аз мислим, че е по-разумно не анагажира който и да било друг. Неасистираното раждане все така ще бъде избор на някои жени, докато не се организира асистираното. Нито ти нито аз можем да попречим. Друг е въпросът, че примерно аз намирам за по-рисково раждането в болница при нормална бременност. В България имам предвид. Но не ми се спори по този въпрос.

... Защото всички защитници на домашното раждане казаха много отдавна,че са за АСИСТИРАНОТО такова.......
.... И не никаква цел не е неасистираното раждане, защото това просто не е цел, а настояща реалност. В момента неасистираното домашно раждане е напълно законно у нас и във всяка точка по света. Ние няма защо да имаме за цел нещо, което е факт. Целта е да се регулират асистираните раждания....

Явно целта ни е обща, но някои от пишещите сте готови да съставите черен списък за да я достигнете, а други твърдим, че е по-разумно да не експериментирате вкъщи без медицинско лице, щото Мег и Росица не са достатъчни ако нещо се обърка (разбрахме, всички помнят и са съгласни, че нещо може да се обърка при раждане, нищо че цитираните помагачки често са твърдели точно обратното!!! и по това няма спор, извадиха се достатъчно цитати...)

# 659
Даа.
 Със защитници като БАщатко, Персимон, Стелт (примерен, но неизчерпателен списък) на домашното раждане не му трябват душмани...

Ама защитниците защо зорлем гледат да опротивеят на всички не разбирам.

Нямат особен интерес към конкретната тема. Целта винаги е била алтернативният подфорум да бъде остров на невежеството, свободен от критици и дори от модераторски контрол. Затова тактиката им е, както се вижда от снощната истерия, да се напълни темата със спам-флуд-чат на multimodal-Бащатко-Christian-stelt77-persimon, да се намесят модераторите, да заключат темата и животът в алтернативния да продължи да тече щастливо, неасистирано и безметежно.

Интересът на антиваксинационните активисти към конкретната тема повдига и друг въпрос - какво е имунизационното покритие на децата, родени неасистирано вкъщи в последните години в България. За мен отговорът е ясен, защото подозрителните "каузи" често вървят в пакет:

Така е Ескориал, напълно си права   Peace По-точно напълно съм съгласна с теб, че май това с правотата е относително понятие. Това с "пакета" си стана крилата фраза  Grinning . За мен една пакетна услуга, моля  Joy

Мен пък най-много ме смути моментът с ваксинирането. Раждат в къщи, правят лотус раждане и накрая щели да ваксинират  newsm78 .

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 12:52 от Persona

Общи условия

Активация на акаунт