Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 867
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Ако не беше тъжно, щеше да е смешно - мнооооого смешно....

Тук никой не е защитник на неасистираното домашно раждане... Да, някои го избират, смятат че за тях е най-добрият избор - имат право на това... Останалите обсъждаме един от двата варианта в момента в България, а именно домашното неасистирано раждане... Другият вариант го знаем - болнично раждане.... Какво пак не е ясно?

Който е решил, че болничното раждане не е за него, той ще роди у дома си - НЕасистирано (поне докато не се разреши асистираното)... За някои това е експеримент, за други - риск, а за трети - обикновен избор - това е... Всеки има право да избира за себе си, но не и за другите... Ако ще и 100 човека да се изредят тука да ми кажат колко е рисковано домашното раждане, да ми сочат статистики и каквито си искат морални доводи, ако аз реша, че за мен и моето бебе е по-добре да родя вкъщи - то това и ще направя и не виждам на останалите какъв им е проблемът...

П.С. Персона, какво каза? Ще дойдеш ли у дома да пием по кафе в удобен за мен ден и час?   Laughing  Да видим кой има и кой няма интерес от темата...  Sunglasses

# 661
Домашното раждане не е човек , хаха:))) Хубавото е, че нито ти ше убедиш нас, нито ние теб и така има естествено разделение, което води до естествен отбор. Всичко е наред.

Не само, че не е неосъществима легализацията, но моята прогноза е, че до края на годината, ще я имаме.

Не съм нагрубила никого без да го изслушам. Нито помня да съм се самоопредлеляла по какъвто и да е начин в този форум. Реагирах на това, че някои хора не им стигна да прочетат едно и също нещо към 30 пъти и все така задават същия въпрос.  Ти си проедната нова тук, за която трябва да се връщаме от буквара отново и да обсъждаме всички въпроси обсъждани е последните 150 страници. Това, че ти не разбираш защо някой не иска да ражда в болница по методите характерни за страната ни, е удивително само по себе си. Но надявам се разбираш, че твоето мнение не ангажира никой друг освен самата теб и твоите виждания няма да накарат мен или друг да се държи както ти одобряваш?

Даа.
 Със защитници като БАщатко, Персимон, Стелт (примерен, но неизчерпателен списък) на домашното раждане не му трябват душмани...

Тъжното е, че заедно с неосъществиmата  легализация ще се затлачи и подобрението на условията и отношението за активно раждане в болниците...

Ако утре ви покани МЗ на дискусия и поиска от вас конкретни работещи предложения какво ще стане?
Бащатко ще повтаря "не на окситоцина"
Christian сте дръпне една реч за световната конспирация и заговора на лекарите срещуу акушерките
Персимон (самоопредлила се като много талантлива в комуникацията с хора) ще нагруби всички без да ги изслуша...

Мулти, ако не знаеш, една от основателките на ФБ-групата "родилница" е жена с репродуктивни проблеми и меко казано трънлив път към майчинството. Жени от "проблемното" агитират за естетвено активно раждане. Какво (позитивно) за каузата "раждане  у дома " донесе тирадата ти за in-витрото?

Май ще повярвам в световната конспирация... Скептиците по отношение на дом. раждане в Бг-условията са ми ясни (аз съм от тях). Ама защитниците защо зорлем гледат да опротивеят на всички не разбирам.

# 662
Ако ще и 100 човека да се изредят тука да ми кажат колко е рисковано домашното раждане, да ми сочат статистики и каквито си искат морални доводи, ако аз реша, че за мен и моето бебе е по-добре да родя вкъщи - то това и ще направя и не виждам на останалите какъв им е проблемът...

За Вас не се съмнявам, че така ще постъпите.
Но се надявам, че е останало поне малко мозък в нечии други "алтернативни" глави.

# 663

Ясно, че публичната позиция на медко-фармацевтичния бизнес комплекс ще е против всичко, което не носи пари за системата. С алчността не може  да се спори с доводи. Тя може просто да бъде заобикаляна с подходящи действия, които не и дават да се реализира. Ние това и правим, колкото и да ви е мъчно. Peace

# 664
Ясно, че публичната позиция на медко-фармацевтичния бизнес комплекс ще е против всичко, което не носи пари за системата. С алчността не може  да се спори с доводи. Тя може просто да бъде заобикаляна с подходящи действия, които не и дават да се реализира. Ние това и правим, колкото и да ви е мъчно. Peace

Преди зададох въпроса каква точно "изключителна заплаха" за лекарите и "медико-фармацевтичния бизнес" могат да бъдат децата, починали при експеримента, наречен неасистирано домашно раждане?

И какви пари донесе на "системата" едно починало дете след неасистирано домашно раждане?

И каква е тази "система", която желаят раждащите неасистирано, когато в държава с развита медицина отказват да се обадят на "Бърза помощ" или да отидат до най-близката болница, когато виждат, че раждането не върви добре?

Когато на едни и същи хора им е крив целият свят и всички "системи" - български или чужди - крайно време е да потърсят проблема в себе си.

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 13:31 от Persona

# 665
Има на някой да му е криво нещо...  Laughing  Персона, теб какво те бърка моето дете дали ще се роди у дома или в болница? Грижа те е за неговото и за моето здраве ли!?  Thinking  hahaha Joy  А дали е ваксинирано детето ми, какво те бърка лично теб? Или пак те е грижа за неговото здраве....  Laughing

# 666
Вчера гледах едно много тревожно видео на домашно асистирано раждане. Бебето се роди седалищно под вода. Имаше две акушерки. Тревожното беше, че се грижеха всякак за рахата на майката, докато бебето видимо си посиняваше, което се виждаше въпреки мътната вода и лошото качество  на записа.

Ей така си чакаха спокойничко да се роди главата, чакаха си бавничко следващата контракция, щото нали я няма лошата система с лошата капка, да осигури така важната за бебето контракция.

Бебето май се роди живо, но хич не изглеждаше добре. На всичкото отгоре едната акушерка го изпусна във ваната, защото го беше хванала буквално непохватно. Не знам, може да не съм духовно издигната, но имам старомодното виждане, че е хубаво бебето като се роди, да е розово, да гримасничи, плаче, рита- а не да е синьо и отпуснато, пък макар и родено от майка с отворени чакри.

Нещо ми подсказва, че в името на системата ще се толерират доста полузадушени бебета. Че кой ще пази архиви и ще иска на домашните акушерки да показват, че имат все розови бебета с висок АПГАР. Щото какво е един АПГАР, някаква си патриархална измислица. Друго си е да допуснем лекинко посиняване, само и само майката и бащата да имат супер изживяване от раждането.

Затова съм против дори уреждането на система за асистирано домашно раждане. Защото при изграждането на такава система е доста вероятно да се използва една по-алтернативна философия за здравната помощ. Разбира се, надявам се, че вкарването на акушерки-професионалистки в системата ще предотврати това. Но има някаква опасност да се появят акушерки, за които е нормално да се чакат много часове, да не се слушат тонове, да не се бърза с ваденето на бебето- за да има съответствие с философията на майката. Това може да доведе до неприятни резултати.

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 13:47 от Mamacita Bandida

# 667
Нещо ми подсказва, че в името на системата ще се толерират доста полузадушени бебета. Че кой ще пази архиви и ще иска на домашните акушерки да показват, че имат все розови бебета с висок АПГАР. Щото какво е един АПГАР, някаква си патриархална измислица. Друго си е да допуснем лекинко посиняване, само и само майката и бащата да имат супер изживяване от раждането.

Mamacita Bandida, българските архиви са розови (както и самото неасистирано домашно раждане) според мнението на "експертката", която даже е "аспирирала" бебета:

Цитат
Налагало се и удома да аспирираме бебета, но винаги честта се пада на таткото (и/или майката) да изсмуче от носа и устата на бебето каквото му пречи. Тока не се вкарва нищо в устата на бебето, коетот доказано пречи на кърменето (изследвани има достатъчно в тази област).
От моя опит досега мога да кажа, че досега бебета които се раждат розови обикновенно издават само някакъв звук, а тези които са прекарали по-дълго време в родилни яканал и по тази причина са със синя глава примерно проплакват ясно, но за кратко, след което веднага стават целите розови. Не знам дали винаги е така, тепърва ще градим статистики  Simple Smile
Досега обаче не сме имали бебе с АПГАР под 7 на 5-тата минута....  Simple Smile

# 668
Имайки предвид, че оценка 7 не е супер ярко розова, то на първата минута трябвало да е по-ниска поне с единица. Шестицата е добра оценка в училище, но за АПГАР има и по-розови.

Абе- дето се вика, късмет. Само дето имаше едно бебе с много по-ниска оценка.

# 669

Ясно, че публичната позиция на медко-фармацевтичния бизнес комплекс ще е против всичко, което не носи пари за системата. С алчността не може  да се спори с доводи. Тя може просто да бъде заобикаляна с подходящи действия, които не и дават да се реализира. Ние това и правим, колкото и да ви е мъчно. Peace
Peace

Цитат
И какви пари донесе на "системата" едно починало дете след неасистирано домашно раждане?

E точно,че никакви пари не носи.А е трябвало да донесе,ако беше в болница.
Сега обаче на гьрба на тази трагедия ще спечелят медиите И отново системата,която размахва изправен прьст "Който не минава през нас ще умира".

А когато лекар каже на майка,чието бебе почива родено в болница поради некомпетентност на персонала "Нищо,ще си родите друго" става ясно,че едно бебе за системата не е от голяма значение.
И колкото и да се правите,че милеете за едно починало дете,фактите говорят сьвсем друго.
Знам ви,познавам ви до болка!

# 670
А, какво ще кажете за Представителното лице /в лицето на "Естествено"/, което пропагандира, че не е за "акушерка", а за "Дула"/което не е акушерка, а съвсем друго/?
    Задавам въпроса, към "истинските защитници" на Асистираното домашно раждане в България....

/говоря, за казаното по ТВ7, за което има даден линк от Персона/

С една дума, питам всички вас, какво точно искате?

# 671
А, какво ще кажете за Представителното лице /в лицето на "Естествено"/, което пропагандира, че не е за "акушерка", а за "Дула"/което не е акушерка, а съвсем друго/?
    Задавам въпроса, към "истинските защитници" на Асистираното домашно раждане в България....

/говоря, за казаното по ТВ7, за което има даден линк от Персона/

С една дума, питам всички вас, какво точно искате?
Това, за което говориш е, че дамата иска да се разреши ползването на дули в болниците, а темата за акушерка за асистирано домашно раждане е съвсем различна!
Мисля, че смесваш много яко нещата, търсейки под вола теле.

# 672
  • До хладилника, който обичам
Та, тя заяви, че искането е за узаконяването на дули /което не е акушерка, а лице, което да създава повече уют на майката/. Та, тази Дула ще се грижи ако нещо стане с родилката, спешно да бъде откарана в най-близката болница. Исканията не са за акушерка, която да присъства на домашното раждане, а дула.      
А дали ще се разреши присъствие само на дула? По-вероятно е да се разреши /ако се разреши скоро/ присъстиве на акушерка.

Това е нереалистично и нечестно - дулата не е мдеицинско лице в общия случай и не е длъжна да има медицински познания дали "нещо е станало с родилката", което да изисква откарването й в болница. Такава постановка е предпоставка за професионална небрежност и проблеми.

Дулата не води раждане, не изражда бебета и не се бърка откъм долния край на майката - това е работа на акушерката. Дулата може да оказва физическа и емоционална подкрепа, да прави масажи и да прилага различни немедицински техники за обезболяване или релакс, но не може и не бива да е отговорна за здравето на майката и бебето. Не бива да се смесват двете професии. Дулата може да откаже да иде на раждане, на което не присъства акушерка/лекар. Аз поне бих.

Сега какво излезе - до регламентиране на асистираното домашно раждане е съвсем приемливо всяка жена да експериментира с неасистирано, така ли? И виртуалните акушерки са един приятен бонус към това екстремно действие?
Ами факт е, че всеки може според закона да ражда ако ще у дома си, ако ще на сметището, ако ще - където ще. Никой никого не може да задължи да ражда в болница.

Mamacita Bandida - бебетата порозовяват след като почнат да дишат, освен ако законите за физиката и безвъздушните пространства не ме подвеждат съвсем  Grinning И двете ми деца излязоха по-сини на цвят, отколкото си представях, че се раждат човеците - нали в корема няма въздух...  Laughing След като се роди и вдиша, кислородът достига до кожата и тя порозовява.
За раждането под вода си права. Приема се, че минута-две най-много могат да се оставят, преди да се извадят бебетата, защото има няколко случая на увредени и дори починали бебета, чиито родители ги оставили да плуват пет и повече минути в "естествената" им среда.

# 673
При раждане се задейства дихателния рефлекс при допир на кожата с въздуха. За мен лично не е ясно по каква причина ще се получи удавяне при водно раждане при положение, че бебето не е изплувало и имало допир на кожата с външната среда.

# 674
  • До хладилника, който обичам
Логично е - плацентата спира да доставя въздух. Във водата също няма.

Общи условия

Активация на акаунт