Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 776
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
За какво ви е изобщо домашно раждане, след като чакате да имате осигуреност от мед.лице и болница, както казвате, в случай на нужда? Въобще струва ли си да се опитва, след като, вижда се, получават се усложнения и ако искате живо бебе и майка, раждането трябва да приключи в болница? Не разбирам, не се ли усложняват нещата повече по този начин, защото "в случай на нужда" се налага транспортиране, което убедена съм, няма да е най-приятното изживяване в момент на раждане или с току-що родено бебе?

# 676
  • До хладилника, който обичам
За какво ви е изобщо домашно раждане, след като чакате да имате осигуреност от мед.лице и болница, както казвате, в случай на нужда? Въобще струва ли си да се опитва, след като, вижда се, получават се усложнения и ако искате живо бебе и майка, раждането трябва да приключи в болница? Не разбирам, не се ли усложняват нещата повече по този начин, защото "в случай на нужда" се налага транспортиране, което убедена съм, няма да е най-приятното изживяване в момент на раждане или с току-що родено бебе?
Предполага се, че домашно раждане ще предприемат само жени с нискорискова бременност, за които не се очаква да има усложнения Peace

# 677
Eto
persimon, твой цитат от тази тема (курсивът е мой):

"'има някой тъп, но.....

аз бях до тук, има си специалисти за работа с хора, които имат трудности при нормалното разбиране, аз не съм от тях "

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=586333.msg18812952#msg18812952
За мен това е грубо.   Или бъркам?

Апропо, откъде знаеш откога  4ета темата ?
Между другото, намери  ли Родилница "врага", който разпространи форума им?

Christian, алтернативна конспиративна теория:

Здравните застрахователи/ задравните каси/  плащат луди пари за ЖК, витамини,  раждане в болница, секцио  и т.н.  Едно "домашно" с акушерка излиза 800 Е (Австрия)  сравнено с 15 0000 за секцио. Дали те нямат един пъклен план всички да почнат да  раждат вкъщи и да се лекуват сами ?  Просто бизнес и естествен отбор?  Wink

# 678
Предполага се, че домашно раждане ще предприемат само жени с нискорискова бременност, за които не се очаква да има усложнения Peace

Не е точно така. Има редица ситуации, които изискват незабавна намеса, дори при абсолютно нормално протекло раждане. Например, матката се отпуска и кърви след раждането на плацентата. Това е риск, който не може да се предвиди 100 процентово. И какво правим, ако го няма лошия доктор наблизо?

# 679
Логично е - плацентата спира да доставя въздух. Във водата също няма.
Колко време след като бебето излезе от родилния канал спира да пулсира пъпната връв? Не е веднага - минават поне 5 мин, понякога и повече. През това време бебето е с достатъчен приток на кислород оттам.
Единствената причина според мен може да е преждевременно отлепване на плацентата - тогава ще спре притока на кислород. Но колко често се случва това и дали няма да се забележи от акушерката, асистираща на раждането?

viva_nova, слагат се ледени компреси на корема преди да се откара майката до спешна помощ. Преживяла съм го на свой гръб и затова знам. Почти с летален изход.  Wink

# 680

Mamacita Bandida - бебетата порозовяват след като почнат да дишат, освен ако законите за физиката и безвъздушните пространства не ме подвеждат съвсем  Grinning И двете ми деца излязоха по-сини на цвят, отколкото си представях, че се раждат човеците - нали в корема няма въздух...
 Laughing
Въздух няма, има кислородно наситена кръв, която достига с различна ефективност до бебето. Ако ефективността е ниска, бебето се заклещи, пъпната връв се притисне- няма кислород. Не може да се каже, че всички бебета е нормално да се раждат страдащи и посинели. Нито че е полезно да се чака дълго време, за да се извади бебето. Гледах също клипчета на болнични раждания - бебетата не бяха толкова сини, нито толкова отпуснати след това.

Нека някой с медицинско образование да даде по-обосновано мнение. Но това, че в корема  няма въздух, е глупост.

Това с естествената среда - има случаи на вдишване на вода и няма никаква гаранция, че вода с температура 37 градуса няма да предизвика дихателно движение. Те бебетата правят дихателни движения и в утробата. Но това е друга тема, за това колко прехвалено е раждането във вода.

# 681
Цитат
Гледах също клипчета на болнични раждания - бебетата не бяха толкова сини, нито толкова отпуснати след това.
Laughing
Само повтаряте,че човек не може да се образова от кличета в нета,а сега ги даваш за пример Mr. Green

# 682
Не е точно така. Има редица ситуации, които изискват незабавна намеса, дори при абсолютно нормално протекло раждане. Например, матката се отпуска и кърви след раждането на плацентата. Това е риск, който не може да се предвиди 100 процентово. И какво правим, ако го няма лошия доктор наблизо?
Подобен въпрос зададох на Бащатко преди 20-тина страници. Излезе, че ако си бях раждала вкъщи, нито кръвоизлив щях да получа, нито кръвта ми щеше да се съсирва с ниска скорост. А в болницата станало, защото лошият чичо доктор ми е натиснал корема, за да излезе плацентата по-лесно.  Grinning

Освен това, ми се е случило заради обидите, суматохата, проверката на разкритието и окситоцина, каквито обаче на мен не са ми се случвали. Сигурно заради кризата през `97 ще да е било, предполагам, инфлацията е била повсеместна.  Mr. Green

Сега сериозно, viva_nova. При добра регламентация, подплатена с достатъчно средства, родилката ще се откара своевременно в болница, ако е необходимо да бъдат извършени манипулации там. Иначе предполагам, че възможните неща биха направили в дома, ако се наложи.

# 683
  • До хладилника, който обичам
Колко време след като бебето излезе от родилния канал спира да пулсира пъпната връв? Не е веднага - минават поне 5 мин, понякога и повече.

чиито родители ги оставили да плуват пет и повече минути в "естествената" им среда.
А аз какво казвам?

Въздух няма, има кислородно наситена кръв, която достига с различна ефективност до бебето.
Това е различно от пряко дишане. И не казвам, че се раждат страдащи, казвам, че рядко са "розови", както ги вадят едни розови здрави шестмесечни парчета по филмите.

# 684
Цитат
Гледах също клипчета на болнични раждания - бебетата не бяха толкова сини, нито толкова отпуснати след това.
Laughing
Само повтаряте,че човек не може да се образова от кличета в нета,а сега ги даваш за пример Mr. Green

Да, за пример, а не за взимане на фундаментални решения. Освен това визуалната информация е доста красноречива. Няма как да не се види, че в болницата нещата се правеха доста по-сръчно и професионално.

В случая с бебето във ваната- може да е нормално да е малко синьо или бяло, не ярко розово, но не и пет минути да виси с неродена глава и да става все по-синьо.

# 685
  • Boston, MA
А я вижте, цитат от Людмил в тема 7:

"И винаги съм си мислел, че това лишаване на новороденото от кислород, което практикуват в болницата довежда до увреждания в центровете на мозъка. Току що се натъкнах на статия, която го потвърждава:
"Създателят на термина ДЦП (Детска Церебрална Парализа), едно от светилата на неврологията през 19 век- Литъл, смята, че главната причина за ДЦП е родовата травма и хипоксията /кислородната недостатъчност/ по време на раждането, което се явява причина за увреждане на главния мозък на детето.""

Значи лошите в болницата държат бебето заседнало в родилния канал, разбираш ли. Нали преди се обвиняваха, че много го теглели, че реката не трябвало да се бута? Да, обаче реката прави и наводнения, нали?

Да отбележа, че недостигът на кислород по време на раждане (често става това при увита пъпна връв, както и сами го отбелязвате в по-ранните си теми), и последвалото увреждане на мозъка, може и доста по-късно от раждането да си проличи. Затова се бърза с "родоразрешаването".

# 686
  • София
Моите две, "насилствено" извадени бебета се родиха точно розови. Толкова розови, колкото е всяко едно бебе на 1 месец, на 6 месеца и т.нат. Това вероятно се дължи на факта, че не са прекарали и 1 секинда в страдание, защото директно от плацентата и пъпната връв излизат в среда с кислород и продишват на секундата. Видях ги в секундата, в кяото ги извадиха - бяха розови и изкрещяха силно, ясно и продължително. Без да се налага да ги удря някой по петичките, както често се налага при вагинално родените. Второто имах честта да сложат на количка до мен и бях свидетел как го аспирираха (преди това вече беше изврещял няколко пъти, че успя и да кихне, което докара екипа до луд смях). Чак след това беше аспириран от неонатоложката. Т.е. не се е наложила никаква намеса, за да продишат, да проплачат и т.нат.
Забравих да добява - АПГАР и на двамата на 5-та минута е 10. Без коментар.

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 16:48 от Klemy

# 687

Christian, алтернативна конспиративна теория:

Здравните застрахователи/ задравните каси/  плащат луди пари за ЖК, витамини,  раждане в болница, секцио  и т.н.  Едно "домашно" с акушерка излиза 800 Е (Австрия)  сравнено с 15 0000 за секцио. Дали те нямат един пъклен план всички да почнат да  раждат вкъщи и да се лекуват сами ?  Просто бизнес и естествен отбор?  Wink

По оплетено е,отколкото може да си го представи главата ти.
Подобен въпрос зададох на Бащатко преди 20-тина страници. Излезе, че ако си бях раждала вкъщи, нито кръвоизлив щях да получа, нито кръвта ми щеше да се съсирва с ниска скорост. А в болницата станало, защото лошият чичо доктор ми е натиснал корема, за да излезе плацентата по-лесно.  Grinning

Освен това, ми се е случило заради обидите, суматохата, проверката на разкритието и окситоцина, каквито обаче на мен не са ми се случвали. Сигурно заради кризата през `97 ще да е било, предполагам, инфлацията е била повсеместна.  Mr. Green
Не знам за другите изброени неща,но специално окситоцин може да ти предизвика доста неприятности вкл. и крьвоизлив.
Никой не може да каже как е щяло да протече раждането ти в кьщи.Може би фатално,а може би не.
Това никой не може да предвиди.Дори и в една добра клиника никой не може да ти гарантира успешно раждане.Нещата винаги могат да се обьрнат в последната минута и да завьршат фатално.
Гаранция за успешно раждане у дома или в болница няма!

# 688

Абсолютно. Затова и всяка трета домашно раждаща холандка и всяка шеста домашно раждаща англичанка всъщност биват откарвани в болницата.

Аз се чудя за водното раждане - не че имам нещо против - но то колко е "естествено"? Някоя котка или куче да сте видели да се отправят към ваната като дойде време да раждат?

# 689
Добре че от 19 век досега медицината явно е приела това откритие, та затова следи дали бебето има кислород.

Ето една картинка, която се надявам, че на повечето хора ще остане отпечатана в главата.

Представете си, че сте пълнолетни и компетентни и заедно със строгата си господарка практикувате еротична асфикция. Облечен сте с херметичен костюм и само един маркуч позволява на господарката да ви пуска въздух, когато тя реши. В началото получавате повече въздух, след това господарката стиска маркуча все повече време.

В най-добрия случай може да получите главоболие след известно време на такива игри. Може и да свършите като Дейвид Карадайн.

Какво се случва с едно бебе? Всяко бебе понася раждането различно. За това говори сърдечният му ритъм- говори ясно и красноречиво на лекари с образование. Всяка контракция прекъсва кислорода към плацентата, бебето кара на резерви. Според силата на контракциите и часовете на бебето му остават повече или по-малко резерви. Това се отразява в сърдечния му ритъм, който същите зли образовани лекари са се научили да разчитат. Те виждат, че бебето почва бавно да се задушава и че ако това продължи с часове, няма да е на хубаво. Затова жените се сърдят, че го били извадили със секцио, а нищо му нямало. Може би щяха да се сърдят по-малко, ако секциото беше произвело синьо и задушено бебе с увреждания- тогава наистина е било нужно. Е, в този случай бих предпочела unnecesarean.

Така че- дългите часове нормално раждане не са нежни и щадящи за всички бебета, колкото и енергии да ви праща Мег!. Бебето, горкото, няма safeword, която да изкрещи, ако усеща, че строгата господарка е прекалила със стискането на маркуча. Има само един начин- да забави сърдечния си ритъм. Ако го забави много- Дейвид Карадайн.

В повечето случаи ако играта прекъсне бързо- има по-малко проблеми. Но тук философията "да си оставим реката да тече" може да направи много бели.

Общи условия

Активация на акаунт