Авансово плащане на таксата за градина за лятото?

• 3 171
  • 37
  •   1
Отговори
  • София
Нашата градина (ОДЗ 67) искат авансово плащане на на таксите за лятото. Знам, че по наредба и правилник няма такова нещо и сме много възмутени от това изнудване.
Миналата година беше същото.
Искам да попитам има ли други градини в Сф, които да практикуват същото изнудване?
За 'заявка' за планираното присъствие за летните месеци - ок, но със заплащането как стоят нещата?

# 1
Винаги е било така и при нас. Приспадали са ми разликата през септември.

# 2
  • София
вече няма приспадане на разлика - което си го заявил го плащаш, независимо дали детето е ходило или не.

# 3
вече няма приспадане на разлика - което си го заявил го плащаш, независимо дали детето е ходило или не.

Без идеята да споря - видно е, че моето дете е поизраснало и не съм в час вече, а просто от интерес: това и за извинените отсъствия ли важи? Болнични, примерно?

# 4
  • София
да, но важи само за месеците, в които присъствието се завявава - при нас юли и август  Peace

а, а болничните вече не са толкова извинени отсъствия - за тях се плаща половин такса, извинени са само отсъствията по лични причини -  до 30 работни дни месечно

# 5
При нас ще се плаща седмица за седмица.Така родителите ще са по-ориентирани кои дни ще посещава детето ДГ и кои не.Пък и така не се предплаща цялата такса,а само реално посетените дни Peace

# 6
да, но важи само за месеците, в които присъствието се завявава - при нас юли и август  Peace

а, а болничните вече не са толкова извинени отсъствия - за тях се плаща половин такса, извинени са само отсъствията по лични причини -  до 30 работни дни месечно

Все търся емотикон, дето сам си пръсва главата... Ето пак ми трябва, а няма Simple Smile Личните причини са по-извинителни от болест??? По принцип или само през лятото?
Не че ми е важно, ама за обща култура... и да плаша тия с малки деца Wink

# 7
Таксите се плащат предварително за лятото при нас. Заявката си е заявка. 

# 8
  • София

Все търся емотикон, дето сам си пръсва главата... Ето пак ми трябва, а няма Simple Smile Личните причини са по-извинителни от болест??? По принцип или само през лятото?
Не че ми е важно, ама за обща култура... и да плаша тия с малки деца Wink
личните причини са по-извинителни от болест през годината, през лятото няма лични причини, няма болести - плащаш всеки ден, който си заявил, независимо дали си ходил на градина  Peace

# 9
В нашето 55 ОДЗ миналата година се плащаше лятото само присъствените дни. Ако си бил болен, ти приемаха бележката и не се заплащаше. Искаха да въведат авансовото плащане, ама се отказаха.
Не е вярно, че през годината болничните дни се заплащат. Просто се плаща абонаментна такса 30 лв. на месец. Ако си бил половината месец болен - ти се признава болничния, ако си бил повече от половината присъствени дни болен или по-домашни причини, тогава пак плащаш 30 лв. абонамент.

# 10
  • София
Благодаря, Deni-meni, това исках да кажа и аз за болничните, но ако си била по домашни причини цял месец в къщи, не плащаш абонамента такса  Peace

# 11
  • София
Дзвер-че,
Абонаментната такса си я плащаш винаги,
независимо дали детето отсъства по болест или по домашни причини.
За София тя е 30 лева.
От нея са освободени само известна група от деца (на многодетни семейства,
деца на инвалиди или деца-инвалиди).
През учебната година (от 15 септември до 31 май)
децата от 1 до 3 група имат право на отсъствие
по домашни причини в рамките на 30 работни дни.
Отсъствията им се извиняват с предварително подадено заявление
до директорката на детското заведение.
Отсъствията по болест нямат ограничение.
Но ако дете отсъства повече от 3 месеца по болест
може да бъде освободено от детската градина,
ако това е написано в Правилника за вътрешния ред на заведението.
За децата от подготвителна група условията са по-различни.
Отсъствия по домашни причини може да има само в много изключителен случай.
Отсъствията се извиняват само по болест, което се доказва
с медицинска бележка.

А що се отнася до предварителното заплащане на присъствията за летните месеци:
подава се заявление от родителите за присъствие през летните месеци.
В него изрично се споменава, че заявените присъствия се заплащат предварително,
според наредба на общинския съвет в София.
Това е, защото се планира предварително кой учител и помощен персонал
кога ще излиза в отпуск. Когато е заявено присъствие от родителите
е планирана и работа на учителите, и требванията за храненето на децата,
и планираните предварително продукти за отделните хранения.

# 12
Благодаря, Deni-meni, това исках да кажа и аз за болничните, но ако си била по домашни причини цял месец в къщи, не плащаш абонамента такса  Peace
Благодаря Дзвер. Аз досега родители държали си детето 30 дни на куп  по домашни причини не съм срещала и затова не съм се замисляла за тази възможност, обикновено се събират болнични и домашни причини и затова си плащаш таксата от 30 лв. Иначе за нашето ОДЗ тази година още нищо за предплащане не са казали.

# 13
  • София
Дзвер-че,
Абонаментната такса си я плащаш винаги,
независимо дали детето отсъства по болест или по домашни причини.
За София тя е 30 лева.
това не е верно - първо 30 лева е за първо дете, за второ е 15 лева, и второ аз лично тази година съм плащала и по 10 лева, когато детето отсъства по домашни причини Peace

# 14
Дзвер, явно таксата ти изначално е на половина (нещо социални критерии или 3 деца или нещо такова ще да е твоят частен случай) иначе таксата е 60 лева, от които 30 са абонамент Peace
Нас не са ни карали да си плащаме предварително, но сме си заявили присъствие. Значи ходи-не ходи, ще трябва да плаща. Ако случайно е болен, ще плаща 50% както и през останалата част от годината. Но домашни причини през лятото - няма. Щом сме заявили, ще плащаме. Така знам аз.

Общи условия

Активация на акаунт