Авансово плащане на таксата за градина за лятото?

• 3 165
  • 37
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Нещо не е наред в системата на заплащане във вашата градина, Дзвер!  Naughty

Вината не е у теб, а в касата на градината, което можеш да им кажеш, ако искаш, естествено.  Peace

Виждам, че имаш 2 дечица, които може би са заедно в детската градина.
В такъв случай таксата за второто дете не може да е по-малко от 15 лева, освен ако не се водите многодетно семейство (т.е. членовете в семейството ти са повече от 5 и малката ти буболечка е най-малка).
Но и в този случай не трябва да плащаш такса, защото ще е трета и не плаща нищо.

Справка: НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Цитат
Раздел III.

Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

Чл. 39. (1) Не се заплаща такса за:
1. (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) деца, чиито родител/родители са със 71 на сто и с над 71 на сто трайно намалена работоспособност, деца пълни сираци, децата на загинал/и родител при производствени аварии, природни бедствия или при изпълнение на служебен дълг;
2. (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба  за медицинската експертиза на работоспособността, приета с ПМС  № 99 от 31.05.2005 г. Освобождаването от заплащане се извършва въз основа на подадено заявление от единия от родителите или настойника и медицинска експертиза, издадена на основание и по реда предвиден в наредбата;
3. третото и следващи деца на многодетни родители.

Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.

(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.
(3) Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ.
(4) (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007; доп. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Месечната такса намалена при условията на ал. 1 или ал. 3 не може да бъде по-ниска от 50 на сто от размера, определен с  настоящата наредба и има характер на абонамент.
(5) (заличена с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Дните, през които детето е отсъствало поради заболяване при условията на ал. 3 не се включват в базата за изчисляване   на дължимата месечна такса по ал. 4

..........
Приложение № 2
       Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, лагери и други общински социални услуги

1. (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) за ползване на детски ясли и детски градини:
                  - седмични – 72,00 лв. на месец;
                  - целодневни – 60,00 лв. на месец;
                  - полудневни групи, при които е осигурено хранене на децата – 23,00 лв. на месец;
                  - полудневни групи, при които не е осигурено хранене на децата – 15,00 лв. на месец;

Нарочно цитирах Наредбата, за да приключат дебатите по въпроса.
Ако някоя касиерка и директорка не спазват наредбата, значи не я познават и ще си понесат финансовите последици, но не ние ще ги съдим, а съответните власти.  Hug

А точно по темата е и
Цитат
Чл. 40. ......

(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.

За посещение през летните месеци се подава само заявление, а според заявените дни се заплаща и таксата. Например: за месец юни родителите завяват присъствие за 20 работни дни, от 22 възможни, но в тези 20 дни детето отсъства без медицински документ - то се заплаща таксата за заявените 20 дни, а не за присъствените. Ако се занесе медицинска бележка - дните се приспадат.
В този период не може да се отсъства по домашни причини. В такъв случай отсъствията по  всякакви други причини, освен медицински, се заплащат.
Всякакво друго тълкуване на тази Наредба не е законно. Peace

П.П. Извинявам се за дългия пост!  Embarassed Heart Eyes Blush

# 31
Миналата година и при нас беше така, предплатихме за Юли и въпреки че не ходи и ден нищо не ни върнаха, тази година не знам т.к. сме до средата на Юни  Peace

# 32
  • София
инка62, и аз стигнах до този извод - не трябва да плащам по-малко от 15 лева, но плащам, сега чакам да видя, дали ще ми начислят такса за юни - въпреки че не съм заявила нито един ден и съм си пуснала и заявление, че няма да ходи детето на детска. Ако ми начислят, ще се върнем и назад  Peace

# 33
  • Някъде на път....
И в нашата ЦДГ ни казаха, че от понеделник ще плащаме 2 такси - тази за май както си е по регламент и тази за юни.... Мисля, че и миналата година пак плащахме по 2 такси в началото на юни....  Peace

# 34
инка62,  понеже виждам, че си наясно с изискванията в градините имам един въпрос и ще бъда благодарна, ако знаеш и ми отговориш- възможно ли е с молба или както там се казва сега да се отпише детето от градина за месец Юли? Подадох заявление, че ще ходи юни и юли, но от 10 дни съм го спряла, ще си платя естествено. Месец Юли няма да е в София /разбрах го едва преди дни/, за да посещава градината и сега се оказва, че трябва да платя цяла такса! Личната му лекарка няма да даде бележка за цял месец -питах я ! Синът ми е последна група и от есента е в у-ще!

# 35
Цвети, аз бях заявила, че детето ми ще посещава първата половина на юли. Но решихме да остане до края на юни.
Поправих формуляра със заявените дати, директорката ми предложи и така.

# 36
Sourcherry , на една майка са обяснили, че този формуляр е изпратен в Общината и вече не можело да бъде поправен! И по тази причина са върнали детето й от градина онзи ден, защото е обявила, че малкият ще посещава градината до миналия петък! На мен ми казаха, че едва ли трябва да бъда благодарна на Ръководството на градината ни, защото са направили компромис и не събират таксите предварително!

# 37
  • София
Струва ми се абсурдно! Naughty Crossing Arms
На какво основание? С дете няма как да планираш и седмица предварително, какво остана за месец напред, камо ли цяло лято....

Общи условия

Активация на акаунт