Авансово плащане на таксата за градина за лятото?

• 3 164
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Предварително се плаща, за да могат да предвидят бройката. Иначе ангажират персонал, който в крайна сметка седи с 2 деца, а другите "заявили се", не идват.

# 16
  • София
И аз знам,че минимума такса е 30лв и е така всъщност.Дъщеря ми беше много зле със здравето м. декември и е ходила 5-6 дни и естествено платихме 30лв. и така знам е по правилник/четоха ни го в началото на годината/.
Друго се питам.дъщеря ми досега посещава по 11 дни максимум от 21-22 работни дг.Ами като си плащам пълната такса за юни и юли и не дай си боже отсъства пак половина дни това не са малко пари разлика.Ще ми върнат ли разликата и има ли го в правилник или заповед това?

# 17
Попълнихме декларации в края на април кога детето ще посещава градина пред юни и юли.

Да разбирам ли, че дължимата такса за юни и юли (синът ми ще посещава само първата половина на юли+целият юни) ги дължа с таксата за май месец?
Позволявам си да питам, защото детето ми от 12.05. не е на градина. Лекуваме отит Sad.
Живот и здраве на 03.06. трябва да е за първи ден, тогава смятам и да си платя таксата за май месец. И ако трябва предварително да заплатя и юни и юли, да съм подготвена с общата сума.

# 18
  • София
Сега прегледах наредбата за таксите - наистина и при отсъствие на детето по домашни причини следва да се заплати половината такса, интерсно защо аз не плащам за тези дни  newsm78 сигурно грешка в софтуера на градината  Simple Smile. Ама тя самата наредба е толкова объркана...

за летните месеци намирам само това "Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.", така че май всяка градина може сама да решава намалява ли таксата с болничните или не. Лични причини не са разрешени - има го малко по-нагоре... в нашата градина миналото лято се плащаше такса за заявените дни, независимо дали детето е било или е отсъствало, независимо от причините  Peace

# 19
Да, заявените дни си се плащат независимо от причините, така е записано и в Наредбата. Нали се ангажира персонал и се планува храна. Някъде по-горе беше писано.

# 20
Обаче в тази наредба не се казва нищо за предварително плащане. Аз ще питам в общината.

На нас миналата година не са ни искали да плащаме авансово.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 09:01 от ku[d]ku[d]yaka

# 21
  • София
Наредбата, която е цитирала Дзвер има нов правилник или поне заповед от общината от тази година. Днес съпругът ми е ходил при директорката и тя му е извадила съответните документи.
Да, заплащат се заявените дни за юни-юли-авг, само ако се отсъства по мед. причини (със съответната бележка) заплатената сума се връща. Това как се урежда на края не е уточнявано, предполагам пак има вариации.
Както и предполагах, различните дет. заведения различно тълкуват/прилагат плащането и връщането (ако изобщо има такова).
При нас, до края на май се заплаща таксата и за юни, а до края на юни - таксите за юли и август.
Основния въпрос стоеше - дали по правило предплатената сума за такси се губи, ако не се посещва по домашни причини - излиза, че да, губят се според новата заповед.

# 22
  • Beyond the Frontiers
В нашата ДГ парите ги събират месец за месец, Изрично питах. При болничен се възстановяват, в друг случай се дължат. Peace

# 23
Ето кореспонденцията ми по повод плащането на таксите през летните месеци:

Уважаеми господин/госпожо,

На 30.05.2011г. получихме запитване със следното съдържание:
Здравейте, интересува ме как става заплащането на таксите за детска градина през месеците юни и юли - авансово ли се плащат таксите наведнъж или както през останалите месеци - след изтичане на месеца?

Нашият отговор:
Вие трябва да заплатите таксата след изтичане на месеца, а не авансово.

Поздрави,
Екип за обслужване на ИСОДГ към Столична община

# 24
Дзвер-че,
Абонаментната такса си я плащаш винаги,
независимо дали детето отсъства по болест или по домашни причини.
За София тя е 30 лева.
това не е верно - първо 30 лева е за първо дете, за второ е 15 лева, и второ аз лично тази година съм плащала и по 10 лева, когато детето отсъства по домашни причини Peace

Може да е било за април. Ваканцията за учениците също не би следвало да влиза в сметките, т.е. април вероятно не са таксували за пълен месец абонамента. Иначе, освен ако не е грешка, не би следвало да плащаш по-малко от 15 лв. на месец, независимо от отсъствията и причините.

# 25
  • София
да, и аз мисля така, но ми се е случвало - и по 10 и по 12 лева съм плащала  newsm78

# 26
И аз знам,че минимума такса е 30лв и е така всъщност.Дъщеря ми беше много зле със здравето м. декември и е ходила 5-6 дни и естествено платихме 30лв. и така знам е по правилник/четоха ни го в началото на годината/.
Друго се питам.дъщеря ми досега посещава по 11 дни максимум от 21-22 работни дг.Ами като си плащам пълната такса за юни и юли и не дай си боже отсъства пак половина дни това не са малко пари разлика.Ще ми върнат ли разликата и има ли го в правилник или заповед това?
Не знам как е по правилник, но в нашето ОДЗ миналата година септември месец ни върнаха разликата, която бяхме предплатили, когато синът ми не е посещавал градината, независимо че предварително сме го заявили. Дори ни бяха предупредили изрично, че щом заявяваме - присъствал, неприсъствал, плащаме това, което сме заявили. Но явно са се смилил над нас ини върнаха разликата.
Тази година за юни месец не искат авансово плащане, а само за юли и август.

да, и аз мисля така, но ми се е случвало - и по 10 и по 12 лева съм плащала  newsm78
Дзвер, това да не е било, преди да излезе новата наредба, когато само се знаеше, че ще се плаща 30 лв. абонамент, но не беше влязла в сила? Защото на мен ми се е налагало да нося както бележки от педиатърката, че е бил болен, така и такива от мен по домашни причини. Отсъствал е зимата повече от половината дни, но във всички случаи под 30 лв. не са го таксували.

# 27
Не искат за заплащаме авансово, днес видях. Както вече се разбра, не е и редно.

# 28
  • Някъде в облаците
В нашата ДГ - миналата седмица говорих с касиерката - не искат предварително заявените месеци. А при отсъствие по лични причини (2-3 дни сме ползвали) - ми приспадат цял ден  Rolling Eyes

# 29
  • София
да, и аз мисля така, но ми се е случвало - и по 10 и по 12 лева съм плащала  newsm78
Дзвер, това да не е било, преди да излезе новата наредба, когато само се знаеше, че ще се плаща 30 лв. абонамент, но не беше влязла в сила? Защото на мен ми се е налагало да нося както бележки от педиатърката, че е бил болен, така и такива от мен по домашни причини. Отсъствал е зимата повече от половината дни, но във всички случаи под 30 лв. не са го таксували.
не, това е тази година - за щерката става въпрос Peace

сега се разрових и намерих квитанциите за януари и за март - за януари 2011 съм платила 12,86 лв., а за март 2011 - 12,95 лв., тази за 10-те лева не я намерих  newsm78

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 15:54 от Дзвер

Общи условия

Активация на акаунт