Моля за съвет

• 5 002
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
Мони,
много зависи какво предвиждате за "след това".

# 31
Също така до голяма степен зависи от условията на договора на мъжа ти. Нали работодателят ще му съдейства в намирането на жилище и устройването на семейството, нали ще покрие някакви relocation costs. Сега ако работодателят ги осигурява всички тези неща, като жилище, училище, company car не е лош вариант всички да заминете заедно. Също така доколкото ми е известно различните международни училища не са от най- евтините, тук поне са доста по- скъпи от обикновените частни училища да речем тъй че ако искате да запишете детето в едно от тези училища трябва да си прецените нали ще може да си го позволите с оглед заплатата на съпруга.

# 32
  • забравих си мисълта...
Venus1, никой не говори, че съпрузите не могат да имат свои приятели и живот извън семейството. Тук става дума за един определен период от време.
Argun, не става дума за познати и непознати и предпочитание. А за това, как в конкретният случай е по-добре и по-леко.
Има много хора, които си мрънкат и си се оплакват, та ако ще и да им е добре. Познавам и такива, които са дошли преди мен в Австрия и все се оплакват, че не им е добре, че ще се махат, че не издържат вече, че си отиват, а като ги гледам все още са тук.
А семейства, които често се местят, то те са явно с такава нагласа. - Сега тук за основа и след това за постоянно. Ако не успеем отиваме другаде или семейства, които работят към една фирма и  по договор са винаги в различни страни по за няколко години. Аз не съм на мнение обаче, че конкретният случай е такъв.
Moni, разбирам те за притесненията ти и е нормално неизвестното да те кара, да се замисляш за много неща. От мен бих ти казала да подходиш с положителна нагласа към ситуацията, да се информираш добре и ще се убедиш, че не е чак толкова проблемна, както ти се струва.

# 33
Венетта,
колко семейства познаваш, които са се местили три пъти на всеки три години в три различни държави? И са имали план за това?
Понеже аз имам такива примери и говоря по тези наблюдения.
А темата е точно за тези семейства. Не за тези, които са дошли в Австрия и със сетни сили се мъчат да се вкопчат в някое чистаческо място.
Авторката е задала критериите - квалифицирани кадри, проект, три годишен хоризонт, всичко за семейството е поето. След това - иншаллах. Най-вероятно пак в Бг, в краен случай в друга държава - пак по проект, пак с нисък хоризонт.
Мони,
не мога да ти дам съвет, тъй като съм запозната и с двете страни на монетата. Ако децата са малки и ти си адаптивна, може и да заминете - ей, така, просто да видите свят - у наше село се казва "гъз път да види и път гъз да види".

Но ако децата са над трети клас - аз не бих.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 15:20 от argun

# 34
Ако всичко за семейството е поета и осигурено, аз бих заминала. А след 3те години в най- лошия случай да се върнат пак в България.

# 35
  • Bristol
Момичета, нека не превръщаме темата в спор, защото хората сме различни и много често ситуацията ни принуждава да реагираме не точно така както ни се иска.
Peace
Различни хора, различни ситуации. Заключение от типа, аз не разбирам еди какви си хора, защото освен вашата ситуация, друга не ви интересува, е много некоректно, да не кажа друга дума, че някои ще се обидят и скокнат. Опитайте се да се поставете на тяхно място и сигурно ще ги разберете  Peace
Moni, при едно такова решение за местене се правят много жертви от цялото семейство. Просто трябва да видите, при коя ситуация жертвите ще са по-приемливи и поносими за вас. Полша не е цъфнала и вързала икономически, но може да е добър трамплин към друга страна. И с две деца решение се взима много по-трудно, от колкото ако бяхте само двамата.

# 36
  • забравих си мисълта...

А темата е точно за тези семейства. Не за тези, които са дошли в Австрия и със сетни сили се мъчат да се вкопчат в някое чистаческо място.
Не знам защо веднага се мисли за чистачи и не знам си какви още. Като казвам хора вечно мрънкащи, то не е задължително да се вкопчват в чистенето или не знам си какво още. Казах още в началото, че аз не правя компромиси с познатите си. От постовете ти оставам с впечатлението обаче, че си от онези българи, които мислят, че всички останали са тръгнали за чужбина да се хванат, да чистят и са големи глупаци.
В горният ми пост го казах в смисъл, че си има хора, които си мрънкат и те са си такива по природа. Мрънкали са когато са били в BG, мрънкат и тук и където и да идат ще си мрънкат. А за тези, които се местят ти писах, ако си го разбрала ОК, ако не, няма да ти обяснявам повече. Тук не случайно казват на такива "Du verstehst nur Bahnhof!"

Ако всичко за семейството е поета и осигурено, аз бих заминала. А след 3те години в най- лошия случай да се върнат пак в България.

Peace

# 37
...От постовете ти оставам с впечатлението обаче, че си от онези българи, които мислят, че всички останали са тръгнали за чужбина да се хванат, да чистят и са големи глупаци.
...

Разбира се, всичко е толкова просто  Grinning
Нищо лично, не казвам, че си проста. А че нямаш представа за какво се говори в темата.

# 38
  • забравих си мисълта...
Разбира се, всичко е толкова просто  Grinning
Нищо лично, не казвам, че си проста. А че нямаш представа за какво се говори в темата.

Moni, от мен още веднъж бих ти препоръчала да мислиш положително и да тръгнеш с положителна нагласа. Нормално е да прочетеш мнения изпълнени с голям негативизъм. Груби мнение и дори целящи да обидят, просото някой хора тук намират начин да се освободят от негативнатa си енергия, но какво да се прави, такива ги има навсякъде, без тях не може. Как иначе ще оценим по-добре хората с висок интелект и отлично възпитание.

Argun, как можа да си помислиш, че ще се обидя!? Нито съм чистачка, нито съм проста. Имам си завидна професия и съм успяла благодарение на моята положителна нагласа и упоритостта ми. Благодарение на това, което съм. Между другото смисълът на темата го разбирам отлично, това което не разбирам, е злобата и заядливия ти тон. Но момичетата имат право, човек не бива да се поддава на провокациите ти и да ти помага да се освободиш от насъбралата се в теб негативна енергия Simple Smile Желая ти весел ден Simple Smile. "Du verstehst so wie so nur Bahnhof!" Wink

# 39
Дайте да не се рискува в този живот, че видиш ли приятели, деца, семейство, депресия...?
Бях на оглед на няколко жилища, без да са обявени по сайтове., а само с препоръка. Хората работят в международни фирми и подписват договори за 2 г и с по 3-4 деца се местят из контитентите. Наема покрива месечната вноска за кредита. В днешното глобално село трябва да си адаптивен.

Цитат
Moni, от мен още веднъж бих ти препоръчала да мислиш положително и да тръгнеш с положителна нагласа

Именно. Ако знаеш, че това е начина да предложиш нещо по-добро на децата си....

# 40
Moni,  в кой град в Полша ще сте? Там има добри университети, ако те притеснява личното ти развитие помисли от тук какво  можеш да направиш. Има курсове, образователни програми, а отделно според специалността ти сигурно има и международни такива, за които се подготвяш сам и единствено физически се явяваш на изпити веднъж дваж годишно.
Имаш право на 6 месеца неплатен отпуск за дете до 8 години, ако не си го използвала също можеш да го използваш.
Предполагам, че след като съпругът ти е експат няма да имате проблеми с регистрации, наеми, здравни осигуровки и прочие баналности от живота.
Децата не бих ги мислила, за тях всеки опит е предимство, научават нещо ново, особено преди 10-12 годишна възраст ( съвсем груба и лична преценка). А след три години никой не знае какво ще се случи.

Нуждата на големи пораснали индивиди от приятели, семейство и социални контакти е толкова индивидуална, че в никакъв случай не бих си позволила да давам съвети и да правя прогнози.

Най важното е да обмислите добре предварително всички аспекти по преместването- като почнеш от квартира, минеш през договора  обичкновено има възможност за коментар, ние например  помолихме за едно пътувабе годишно повече и ни разрешиха), училище, кола и така за всичко, което ви е важно.

# 41
...
Argun, как можа да си помислиш, че ще се обидя!? Нито съм чистачка, нито съм проста....

Нали това казах и аз.

ПП
Няма етническа българка, която да си признае, че е чистачка - извод от дългогодишен международен опит.

# 42
  • Germany
Moni,  в кой град в Полша ще сте? Там има добри университети, ако те притеснява личното ти развитие помисли от тук какво  можеш да направиш. Има курсове, образователни програми, а отделно според специалността ти сигурно има и международни такива, за които се подготвяш сам и единствено физически се явяваш на изпити веднъж дваж годишно.
Имаш право на 6 месеца неплатен отпуск за дете до 8 години, ако не си го използвала също можеш да го използваш.
Предполагам, че след като съпругът ти е експат няма да имате проблеми с регистрации, наеми, здравни осигуровки и прочие баналности от живота.
Децата не бих ги мислила, за тях всеки опит е предимство, научават нещо ново, особено преди 10-12 годишна възраст ( съвсем груба и лична преценка). А след три години никой не знае какво ще се случи.

Нуждата на големи пораснали индивиди от приятели, семейство и социални контакти е толкова индивидуална, че в никакъв случай не бих си позволила да давам съвети и да правя прогнози.

Най важното е да обмислите добре предварително всички аспекти по преместването- като почнеш от квартира, минеш през договора  обичкновено има възможност за коментар, ние например  помолихме за едно пътувабе годишно повече и ни разрешиха), училище, кола и така за всичко, което ви е важно.

Градът е Познан. Аз в момента уча тук в България и ще се прехвърля задочно за да мога да си продължа. Притеснява ме по скоро намирането на работа без да знам полски, както и това, че няма как да работя на пълен работен ден с 2 адаптиращи се малки деца, но тъй или иначе плана не е аз да работя там... Абе не ми е много на сърце това предложение, но ако мъжа ми успее да се договори за важните неща, ще отидем и ще се пробваме. След това доста повече врати ще са му отворени и дай боже да успеем да се реализираме в някоя по желана държава.

# 43
Аз не разбирам защо питането на Мони се обръща в спор за доказване, чистачки (срамна работа няма, аз чакам евентуално назначение като помощник на медицински сестри, за чистене на подлоги и стаи в старчески дом и въпреки, че съм магистър по психология не ме е срам да го работя) и кой прав, кой крив. Всеки си казва гледната точка и съвета. Ясно е, че обективно и общовалидно мнение от нас няма да има конкретно за ситуацията на Мони. Достатъчно е да кажем какво мислим, пък от там насетне само тя и съпругът й ще преценяват и ще вземат решението. Трябва ли да се караме?  Rolling Eyes

# 44
За Познан не знам нищо  Confused Братовчед ми учи и живя в Полша десетина години. Работи и там, но знаеше полски. Обаче в големите компании сигурно има и международни екипи.  Шел например си изнесоха счетоводството от всички европейски страни в Полша, сигурно са придърпали тоя-оня.
Но така или иначе с едно малко дете и образование за довършване поне в началото сигурно няма да смогнеш за работа според мен. Дори и да не работиш не е задължително времето да е загубено за теб в личен и професионален план.

Общи условия

Активация на акаунт