Раждане вкъщи 12

• 20 611
  • 844
  •   1
Отговори
# 60
Бащатко, случката става на 6-ти май, в медиите излиза чак след 8-ми, 9-ти, не е като да е нямало време... (Били, аз поне не видях да се е писало във форума толкова скоро, нищо по темата)

Били, аз пак да напиша- мен ме разочарова точно липсата на адекватно поведение след това. Ако и някой да се е запитал "Допуснахме ли грешка? Трябваше ли да кажем нещо различно? В бъдеще нужно ли е да внимаваме, за да не станем неволно причина друга жена да загуби бебето си?" то никой не си призна че дори тези въпроси са адекватни.

Не знам какви са отговорите на въпросите, не знам има ли виновни, но знам, че е нрмално човек да се пита в такава ситуация.

И пак да кажа- очаквах че именно хората, обединили се в "родилница" трябваше да излязат със списък с пказанията при които трябва да насочат майката да потърси допълнително мнение, съвет с лекар, допълнително информация- и след това, ако все пак е решила да ражда вкъщи- нека я подкрепят!

И ако това се беше случило темата щеше да изглежда различно и вероятно щеше да се модерира адекватно- надявам се разбираш защо (не съм модератор, това е лично мое мнение!)

# 61
  • До хладилника, който обичам
Не, Бу, казвам, че тези, които се интересуват и работят вече не преглеждат тази тема...
или поне се чудят има ли смисъл да се включват.
Чудесно е че има и конструктивни мнения  Peace
А тези, които се интересуват и работят, след това няма да търсят обществена подкрепа за промяна от такова естество? Любопитно ми е просто.

# 62

Така е Yanast, и аз искам да имам повече инфо, но нещата се случиха твърде бързо, за да може да стане това - информацията беше изнесена още същия ден от медицинските лица и то в подробности, заедно с личните данни.

Bili-san, ти колко пъти публично си защитила лекар, обвинен - вкл. и тази тема - само по информация от медиите?

Или лекарите могат да бъдат наричани всякакви без доказателства и нямат нужда от спокойствие, за да практикуват работата си?

Не е ли проява на двоен стандарт това?

Бащатко, зад всеки закон и формален регламент стои морална норма, широко приета в съответното общество. За мен важна е нормата - а не формалния текст. В случая нормата зад ИС е, че пациентът има право да получи обективна информация за рисковете и че доверието към лекаря трябва да бъде посрещнато с отговорност от негова страна.

# 63

И пак да кажа- очаквах че именно хората, обединили се в "родилница" трябваше да излязат със списък с пказанията при които трябва да насочат майката да потърси допълнително мнение, съвет с лекар, допълнително информация- и след това, ако все пак е решила да ражда вкъщи- нека я подкрепят!

Представи си следната ситуация и диалог:

Майка: Лекарите ми казаха, че имам пълна плацента превия. Искат да правят секцио, но аз се образовах, гледах клипчета и моят личен избор е да родя вкъщи.
Родилница: Браво, само така, подкрепяме личния избор. Има много примери как бебета се раждат нормално при такова състояние.
Разумен човек: Абе как може да подкрепяте очевидно много грешен избор, направен заради странни убеждения? Ами ако жената е психично болна или неуравновесена?
Родилница: Личен избор!
Бебето: (задушава се)
Майката: (кърви опасно)
Родилница: Това си беше личен избор, съдба и природа.

Според мен такива организации имат голямата отговорност да не подкрепят някои идеи. Обществената подкрепа на "племето от майки" е много силно нещо и трябва да се ползва отговорно.

Освен това домашнот раждане трябва да се подкрепя и препоръчва САМО в най-идеалните случаи и да се мести в болница при най-малко усложнение.

Сори, много пъти казах, че това с личния избор не е силен аргумент. Не знаем какво е довело до този избор, дали той наистина е оптимален. Дори Айн Ранд да съм, пак ще искам известна регулация в случая.

# 64
Не, Бу, казвам, че тези, които се интересуват и работят вече не преглеждат тази тема...
А тези, които се интересуват и работят, след това няма да търсят обществена подкрепа за промяна от такова естество? Любопитно ми е просто.

Мoже би ще потърсят,но не е сигурно какво ще намерят.И така ще се създаде материал за още излишни дебати.

# 65
Ех, Били........вярваш ли наистина,че е така?
И наистина ли всички , абсолютно всички включваш?
де да беше толкова лесно.

Жалко,че тази трагедия провокира толкова грешки. Грешки, предхождани от други...
Моята лична история / от близо 1,5 годинa участие в Родилница/ и следене и на тази тема и моите усещания + анализи , които си направих за себе си ми показват, че не е така двуплоскостно, както се не рядко прави .

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 11:27 от realist

# 66

Ако не искаш някой да те агитира, недей да четеш тука. Насила никой няма да дойде у вас да те агитира.  Peace

Хм, същият принцип ли прилагаш и към лекарите и болниците - ако не искаш да ти прилагат медицински процедури без ИС - ми не ходи в болница. И никой не ти е виновен - в крайна сметка, имаш интернет - да си се запознала.

И това тук не е "у вас" - нали правиш разлика? Или май не?

Ако не искам, не ходя в болница. ИС е проформа, така че гледам да съм подготвена, знаейки какво точно искам, ако преценя, че ми се налага. Реално практиката е лекарите нито да питат, нито да обясняват.

И да, както Бащатко вече отбеляза, налага се да плащам осигуровки за маса неща, които не одобрявам в болниците, ама никой не ме пита как се лекува семейството ми и какво ми струва това, за да ги избегна. "У нас" за мен е навсякъде, където се чувствам комфортно и сигурно, и никой не ми натрапва или налага убежденията си.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 11:25 от multimodal

# 67

Бащатко, зад всеки закон и формален регламент стои морална норма, широко приета в съответното общество. За мен важна е нормата - а не формалния текст. В случая нормата зад ИС е, че пациентът има право да получи обективна информация за рисковете и че доверието към лекаря трябва да бъде посрещнато с отговорност от негова страна.
Независимо по кой регламент, независимо от коя норма, съм 100% сигурен, че на тебе не ти пука ама въобще за правилното развитие на моите деца!
Независимо, че аз добро може да не направя на твоето дете, няма да искам ти да не направиш нещо на твоето дете, което не само не е забранено от закона, ами и е морално прието и формално регламентирано в редица държави.

# 68
  • София
Хайде пак старата песен, тоя път са наркотици, а не склоняващи към проституция или продаващи децата си за органи майки... Е, не е истина просто!  ooooh!

Добре, де, примерът може да бъде и друг, да се възползвам и аз от шанса си  Grinning

Доколкото схванах, основният аргумент 'за' домашните НЕасистирани раждания е отношението на болничния персонал към родилката. Това, че този персонал крещи, бие шамари, скача по кореми, слага упойки, включва системи и посяга към скалпела - защото 'бебето трябва да се роди в неговата смяна'. Демек, този персонал бърза, с цел извличането на някакви лична изгода и облаги от цялата работа. Вместо търпеливо да изчака 'естественото' развитие на процеса, за да не му влияе излишно и негативно и да не разваля комфорта на клиентите си, без значение дали ще е в неговата смяна или през две нататък.
Така ли е?

Ако приемем, че може да се направи аналогия на родилния процес с процеса по узаконяване на Асистираните домашни раждания (в полза на което всички са 'за'), то тогава гледката и шумката в тези теми става твърде любопитна. Радетелите на домашното раждане, понастоящем - НЕасистирано, изведнъж се оказват в позицията на 'зверовете в бели престилки': те вдигат шум, бутат, дърпат и напъват - само и само това да се случи по възможност вчера. Предполагам, за да се окаже, че умрялото бебе е умряло не по вина на майка си, баща си и изобщо на поддръжниците на домашното - към момента - НЕасистирано раждане. Защото май всички сме наясно, че - към момента - процесът по узаконяване на домашното Асистирано раждане няма родова дейност, няма разкритие и въобще е попреносен... демек, радетелите бързат
А хората, които държат този процес да се случи по напълно естествен път, както си му е ред - със съвсем конкретни стъпки и процедури, изглежда са тези, които държат на комфорта си, докато нещата просто се случат... хъм...
Ами, да, бая шизофренично изглежда.

Поради това и аз имам конкретно предложение: да се узакони, че домашните раждания могат да са само и единствено НЕасистирани - и така всички да сме доволни. Така всички ще сме наясно, че каквото и да се обърка при домашно раждане, касапите с белите престилки не участват и Интернет е единственото средство за справяне с проблемите. За който има късмет и оцелее. За който няма - справка: Цвети и резултатът от нейното домашно раждане. Мисля, че БПЦ има легалното право да осигурява попове по домовете...

Останалите, които са за естественото развитие на нещата и не си падат по руската рулетка, ще започнат с това да си потърсят такъв лекар и такава болница, които да отговарят на очакванията им за отношение към себе си. След това ще продължат с повишаване на изискванията си за отношение към себе си от медицинския персонал във всяка една болница - но плавно и ненасилствено. После ще започнат да изискват и определено ниво на битово състояние. И малко по малко всичко това ще се случи.

Аз лично, ако стигна до раждане на дете в този си живот, ще тегля чоп кой от вариантите да избера...

# 69

Ще търсят сигурно, но едва ли очакват повече от възможното. Сама виждаш каква е обществената настройка към възможностите за избор. За някои и така си е добре. Че даже си позволяват да обвиняват други в излишни претенции и лигавщини. С какво би се променило, и най-вече - как, разбирането на такива хора?

# 70
Може ли да изредиш никовете на тези, които тук са за НЕасистираното домашно раждане?

Тая работа вече премина всички нива на абсурда. След като над 100 страници назад всички казаха, че са за АСИСТИРАНО раждане, някакви хора все така не го разбират, независимо колко хиляди пъти им се казва това. Rolling Eyes

Да, съгласна съм с теб, че тук има и новодошли, които не идват с агресия и осбъджат идеите на домашното раждане, но те са малцинство.

Не разбирам как не забелязваш заяждането и неспирното повтаряне на едно и също, дискутирано вече милион пъти, на тези новодошли които не са от добронамереното малцинство, но някак си тези, които се интересуваме от същността на темата, в която пишем, сме грешните, зядливите и прочее?! Преди да дойдат 'отмъстителките' и 'спасителките в ръжта' тук нямаше заяждане, може би причината тогава е в новия фактор?

И да, определено човек иска да си контактува в теми, към които хората имат сходни интереси. Аз примерно като видя някоя тема за лова и настръхвам, но представяш ли си да ида в Татковци и да започна да им обяснявам, че са убийци, че това е нечовешко занимание, че нямат съвест и морал и прочее?! И представяш ли си пък да се каже, че аз имам право на мнение и да ме оставят да се зажядам необезпокявана в продължение на 150 страници?! Аз не си го представям, честно! И то при положенеие, че има черно на бяло написани правила на форумите, в които е казано, че няма да се допускат спорове за и против?

Не знам за другите, но аз не  търся съюзници тук. Аз обменям идеи и мнения по теми, които ме интересуват. Никакви съюзници няма да ми станат тези, които нямат предизпозицията да го направят, а тези които имат, не виждам да не са съгласни с мен и да съм ги отблъснала, както мен не е ме е отблъснал никой от тях. Виж отблъскват ме доста от другите мнения.

Ако тук, чете някой който иска да си състави мнение за проблема, тъй като той е нов за него, ще чете и двете страни и ще реши какво отговаря на неговия начин на мислене и ще се насочи сам. Ако за теб е отблъскващо какво казва едната страна, а не другата, то ти очевидно си склонна да приемеш тази друга страна, и аз дори да си мълча през цялото време и да не отговарям на нападки, ти пак ще си си на другата страна. Ако ти си склонна да не подкрепиш конституционалното и човешко право на жените да раждат асистирно в къщи, то няма да е защото някой в някоя тема не е се държал според твоите разбирания за правилно, а защото ти имаш други убеждения и това е.

Екстра сте отпочнали новата тема с класифициране на "новодошлите" и сте продължили тона на старата, евала.

В предната тема попитах, но мога пак да го направя: с такова в голямата си част негативно отношение към всеки, дръзнал да падне на колене с вик Осанна! и да не се съгласи на сто процента с всичко, казано от застъпниците на домашно (не)асистирано раждане, със саркастични и заядливи изказвания, насочени към коментари на хора, които може и да не одобряват напълно вижданията ви, но принципно се интересуват от диалог и не си слагат капаци на очите, за разлика от много от "старите" тук... от кого точно ще чакате подкрепа за тези промени, за които се борите? Шепата хора, с които сте на една вълна изцяло? Предполагам, сте наясно, че тук пишат всъщност именно "новодошли", които в някаква степен се интересуват от проблема, дори да не ги засяга лично, и щом изобщо пишат, явно имат някакви идеи и са склонни да ги обменят - и в двете посоки. Всички други хора, които не пишат, могат в голямата си степен безопасно да бъдат причислени "против" идеите на тая тема...

И не мисля, че с подобно отношение печелите много нови съюзници Tired напротив - успешно ще настроите и малкото, които имате или които биха били склонни да протегнат ръка, ако се достигнат точки от общ интерес. Не бива да се забравя, че една кауза е в голямата си част подкрепена не от безрезервно предани й люде, а именно от други хора, на които не им е приоритет, но проявяват разбиране и могат да преценят дали нещо е от полза и за обществото, освен за тях самите.

# 71
  • София
Бащатко, случката става на 6-ти май, в медиите излиза чак след 8-ми, 9-ти, не е като да е нямало време... (Били, аз поне не видях да се е писало във форума толкова скоро, нищо по темата)

Били, аз пак да напиша- мен ме разочарова точно липсата на адекватно поведение след това. Ако и някой да се е запитал "Допуснахме ли грешка? Трябваше ли да кажем нещо различно? В бъдеще нужно ли е да внимаваме, за да не станем неволно причина друга жена да загуби бебето си?" то никой не си призна че дори тези въпроси са адекватни.

Не знам какви са отговорите на въпросите, не знам има ли виновни, но знам, че е нрмално човек да се пита в такава ситуация.

И ако това се беше случило темата щеше да изглежда различно и вероятно щеше да се модерира адекватно- надявам се разбираш защо (не съм модератор, това е лично мое мнение!)

Yanast, когато се информирах за процесите на раждане, ме интересуваха много силно проблемните моменти и случаите, в които естественото раждане е рисково и трябва да има медицинска намеса.
Самото ти изказване - `допуснахме ли грешка` - е неправилно поставено... много от момичетата ме насочваха към инфо за точно тези ситуации, в които е противопоказно и дори опасно раждане извън болнични условия.

Цитат
трябваше да излязат със списък с показанията при които трябва да насочат майката да потърси допълнително мнение, съвет с лекар, допълнително информация

Изненадва ме това твое мнение - аз лично съм чела такава информация и то именно подадена от момичетата тук.

Бу, обществената подкрепа ще е за правата на жените. Както беше, а и още е за правото да кърмя. Моля те не ме иронизирай, твърде много те уважавам, за да обяснявам или споря  yes  Peace

П.П. Прощавайте, но излизам, довечера отново ще прегледам темата...не мога да повярвам, с каква скорост се пише тук  Joy

# 72
За самата тема за домашното раждане - отново не знаеш какво пишеш... Тази тема НЕ беше за обсъждане на някакви стъпки, а за споделяне на лични мнения, преживявания и въпроси, относно домашното раждане... Ти лично какви стъпки искаше да видиш? Това не е работна тема - бъркаш нещата...

Аха, а къде е работната тема да се запозная с нея?

В този форум няма такава, но никой никога не те е спирал да пуснеш, нали...  Wink  

Аз пак вечно неразбрала, но защо личната трагедия на Цвети трябваше да се изнесе в тази тема или където и да било от някой от Родилница, Естествено или друг, освен самата нея? Много майки, родили у дома си, съвсем сполучливо и щастливо, нямат желание това да се знае, не казват на никого или поне не го обявяват публично, не публикуват разказаите си и не се появяват по ТВ-то - тяхно право е, нали? Та защо някой трябва да изнася или да прави изявление за чужда трагедия, ако самите родители нямат желание да съобщят това на всеослушание?

Бу, вярвам четеш темите и освен няколкото ми несериозни поста през последните 200 стр. си забелязала, че обясних поне 100 пъти защо алтернативата за домашно раждане не е изключена при мен... Не целях разбиране, ясно е че няма да го получа, но пък получих куп подигравки (което като че ли си беше съвсем очаквано)... Ти лично смяташ ли, че Мег или някой друг от Родилница, ще дойде в момента в тази тема, за да се обяснява и да го плюят? Ти самата виждаш ли смисъл от темата в този й вид? ОК, нека на първа страница пише за нещастните случаи, нека има предупреждения в червено и толкова - никой не е длъжен да изнася личните трагедии на някой, нито да се води спор За и Против, след като темата не е такава... За аналогия - темата за странични реакции от ваксини - нелогично е някой да идва там да обяснява, че трябва на първа страница да стоят и ползите от ваксините или да ни убеждава, че първо трябва да си извоюваме законно право да не ваксинираме, пък после да не го правим или да ни пита какви стъпки предприемаме (някои от нас - а ние правим такива, но не сме длъжни да ги оповестяваме публично)... Конкретната тема е за споделяне на опит, въпроси и отговори, относно НЕваксинирането - толкова е просто за разбиране...

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 11:35 от stelt77

# 73
  • До хладилника, който обичам
Независимо по кой регламент, независимо от коя норма, съм 100% сигурен, че на тебе не ти пука ама въобще за правилното развитие на моите деца!

Не е така. Твоите деца са потенциалните съученици, състуденти, колеги и изобщо съграждани на моите деца. Много даже ми пука всяко чуждо, нечие друго дете на обществото да расте като балансиран, здрав и разумен човек. Защото това засяга съвсем пряко средата, в която ще растат моите деца и засяга техните взаимоотношения с връстниците им, така както мен - с родителите им.
Освен ако не живееш сам с орлите, много даже ме засяга.

Ще търсят сигурно, но едва ли очакват повече от възможното. Сама виждаш каква е обществената настройка към възможностите за избор. За някои и така си е добре. Че даже си позволяват да обвиняват други в излишни претенции и лигавщини. С какво би се променило, и най-вече - как, разбирането на такива хора?
С диалог, с разумни предложения и с правилен пример  Peace Както за всяко едно нещо.

# 74

Ако не искам, не ходя в болница. ИС е проформа, така че гледам да съм подготвена, знаейки какво точно искам, ако преценя, че ми се налага. Реално практикате е лекарите нито да питат, нито да обясняват.

Мхм, не искаш нищо от лекарите по отношение на ИС - чудесно. Сега може и да си редактираш подписа си, за да си още по-убедителна.

Бащатко, не съм мислила дали ми пука за конкретно твоите деца. Това важно ли е за теб?

Както виждаш, нито мога, нито искам да те принуждавам да правиш нещо. Аз личния избор го уважавам - даже - за разлика от multimodal - избягвам да го квалифицирам като неморален или неестествен.

Единствено вярвам, че той трябва да се вземе при максимално количество обективна информация, а не под влияние на нечии неизпълними обещания за безпроблемни раждания.

И не храня топли чувства към хората, които дават тези обещания. Може и да си е проличало малко.

Общи условия

Активация на акаунт