Какво име бихте дали на детето си и какво - никога?

• 13 058
  • 194
  •   1
Отговори
# 15
Инджи си е много готино, жалко, че не го знаех, когато бях бременна - нямаше още турски сериали, все още Касандрите и Есмералдите ни атакуваха... Можех да кръстя щерката така и щеше да е на мен (викат ми Инче) Wink

Сега сериозно! На имена, които са универсални за нашите среди, нрави... в някаква степен (гръцки, латински, библейски), предпочитам утвърдените бг варианти: Иван, а не Джон, Жан, Джовани, примерно. И в този ред на мисли, странно е как готино се приема Бенджамин или Рейчъл, а Вениамин или Рахил биха възбудили много (недостатъчно) приглушен присмех и ("мъдри")коментари... Sad

# 16
Не харесвам имена,които само българин е в състояние да произнесе правилно/Иванка,Генчо,Станимира,Десислава/.
По-скоро предпочитам  имена,макар и чужди,които отдавна са навлезли  в България и се възприемат като български,но да могат да се лансират и на запад/Александър,Виктор,Мария/.
Но тъй като Сашовците и Викитата станаха твърде много,избрах за детето си Петър.
Друго което не харесвам са прекалено дългите имена.

# 17
Аз не бих дала на детето си остаряло име Спаска , Кераца,Киреки ,Демир,Архонди,Харалампи и т.н. да не изреждам повече,както и Джулия,Рикардо,Иан и т.н Просто не звучи добре Джулия .....ОВА ,или Рикардо .......ОВ

# 18
  • София
Много имена не бих дала - стари като Пена, Гена, Цена... Чуждите, най-вече заради съчетанието или липсата на благозвучие с фамилията (Матю Пенков да речем). Турски, японски и прочее, дето не е ясно мъжки ли са, женски ли са, що са (Масакиро например)...
Иначе имам органическа непоносимост към името Ивон  Sick Толкова надуто и тъпо ми звучи, на светлинни години от нежното Ива.
Аха, допълвам - не бих си кръстила детето, само защото името е тренди в момента. В последните години се наводни с Рая, Дея, Ния, Виктория, Мартин, Габриела, както и няколко милиона Александри и Александровци (въпреки че последното ми е много любимо).

# 19
Харесвам италианските имена, защото са много звучни Peace
Не бих кръстила детето си с турско име - не ми харесват как звучат, макар често да имат хубаво значение. Не бих кръстила със старо /грозно/ име дете, колкото и да уважавам човек, ако съм решила да кръщавам на баба, дядо и т.н. В този смисъл Здравко, Стойчо или Петко няма как да стане...Нито пък Ивана, Стоянка, Пенка....
Въобще не коментирам китайски, японски и т.н. имена, които са толкова далече от нашата култура и звъчат...извънземно тук
Смешни са ми и имената на героите на актуалните сериали, мисля че това е запазена територия за малцинствата - Касандра, Леонсио Joy

# 20
  • София
Предимно с приети у нас. С чисто англо.... много малко...не че не ми допадат, малко не ми се връзват, но все пак няколко вероятно бих ползвала.
Латино...по-скоро не.... т.е вероятно са единици които бих, турски, арабски, от далечният изток....прекалено са ми далечни и чужди и не бих.

# 21
  • Бургас
Иначе имам органическа непоносимост към името Ивон  Sick
И аз също.

# 22
И аз също.

Познавам една, още като дете беше адски надута. Покрай нея и аз го възприемам като много префърцунено и надуващо се име  Crazy

# 23
  • сред маслини и портокалов цвят
Аз пък познавам Ивона-ужасна персона с ужасно име. Simple Smile

# 24
  • Сопот, Пловдив
От изброените в анкетата, предполагам не бих дала само далекоизточно име, просто са ми прекалено различни техните имена и направо не ми звучат като имена. Име от всяка една друга от изброените групи, ако ми хареса самото звучене, бих ползвала за детето си.

# 25
Аз гласувах, че бих ползвала далекоизточно име. Да, вярно е, че са твърде екзтоични и дори неприемливи за нас, в повечето случаи, но някои от тях звучат красиво и мелодично и на нашия език. Например от японските без ниакво притеснение бих ползвала - Амая, което означава 'нощен дъжд'; Емико - 'усмихнато/красиво дете; Мика; Нана - седем; Рико - жасминено дете;  - има и други, които бих харесала.
От китайските, признавам са по- трудни, но и там има приемливи за нас.

# 26
  • София
Харесвам италианските имена, защото са много звучни Peace
Е, нормално - езикът им е много звучен, като песен ми е  Grinning
Готин италианец с хубаво име ми е адски секси като съчетание.
И все пак Роберто Михайлов, да речем, не ми е много звучно  Mr. Green

# 27
И аз също.

Познавам една, още като дете беше адски надута. Покрай нея и аз го възприемам като много префърцунено и надуващо се име  Crazy

Много странно, но аз също Simple Smile

# 28
То е ясно,че имена като Пенка и Ганчо никога няма да дам на детето си,но има и доста общо- и добреприети имена,които също никога не бих дала - например Иван,Тодор,Петър,Васил,Георги,Николай...с женските ми е по-трудно да бъда категорична! Rolling Eyes Знам,че нищо им няма на споменатите имена,просто не ме кефят...  Peace
Иначе бих дала имена от първа,втора и пета опция. Peace
Някой спомена Демир/Демира - много ми харесват и се пробвах да прокарам идеята за тях още преди да разберем пола на второто ни дете,но ме отрязаха с голеееемите ножици! Crazy

Пина,Нана и Амая са супер,особено първото - то дълго време беше галено за дъщеря ми и дори съжалявам,че не успях да го наложа за постоянно! Heart Eyes

# 29
А, те много от женските японски с едно А накрая, вместо обичайното О, направо си стават нашенски Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт