Какво име бихте дали на детето си и какво - никога?

• 13 073
  • 194
  •   1
Отговори
# 90
Интернационално - не искам след време като отиде в чужбина непрекъснато да си спелва името и никога да не и го произнасят правилно  и за това моя избор беше Мария  кратко интернационално и не толкова срещано сред малките деца в БГ за съжаление.

# 91
  • густо майна Филибето
Име, което да е достатъчно разпространено и достатъчно харесвано. От подписа ми се вижда какви имена съм им дала. Имам странно и необичайно име и винаги съм обвинявала родителите си заради това. Затова избирах имената на децата си с чувство за отговорност.

# 92
Име, което да е достатъчно разпространено и достатъчно харесвано. От подписа ми се вижда какви имена съм им дала. Имам странно и необичайно име и винаги съм обвинявала родителите си заради това. Затова избирах имената на децата си с чувство за отговорност.
Хм...моите родители са постъпили излючително отговорно,кръщавайки ме с най-популярното име на света,но пък видиш ли не са могли да ме възпитат толкоз отговорна,съдейки от имената на децата ми... Crazy

# 93
Ljuboznatelna, как се казваш? Може и на лични

# 94
Позволете ми да отговоря на зададения въпрос от позицията на жена, носеща характерно само за региона в който е родена име. Огромна част от българите бъркат името ми - във варианти с окончание -мира или -лина, има и по-смели предположения - Людмила ми е любимата грешка Simple Smile Чужденците, с които ми се налага да контактувам по служба, не ме назовават по име - просто не могат да го произнесат! Е, не е особено приятно - сякаш си безличен! Така че - аз съм за традициите в умерени граници! Дори и зборът на родителите да е класическо БЪЛГАРСКО име, нека поне изписването му на латиница да е с един-единствен вариант (имам голям проблем и с доказване на самоличност, заради 3-те най-популярни начина на изписване на "Ц" на латиница) и да е посилно за прознасяне!

Не бих желала децата ми да имат имена чужди за нашите ширини, но в същото време в космополитния свят, в който живеем, не намирам за екстравагантно решение име с популярност и типично звучене извън Балканите!

# 95
  • София
Ако си  Цветомила, лесно може като контактуваш с чужденци да казваш да те наричат Мила...никой няма да го затрудни.
Аз пък не мога да го разбера това съобразяване с това какво могат да произнесат чужденците...и с кои точно от всички чужденци...ти знаеш ли каква ще е съдбата на децата ти? Ако си решила, че името е приемливо защото може един французин или англичанин да го произнесе, а детето отиде в Корея или Зимбабве и там се окаже, че е непроизносимо?
Да не говорим за това как ние успяваме да си изкълчим езиците да произнесем всичко, пък тези  чужденци все някакви проблеми имат...

Изобщо...това е последното, с което бих се съобразявала.

# 96
Странно ми е когато детето носи името в буквалния смисъл /не само буквата/ на единия родител - напр. бащата се казва Иван, синът - също. Като се обръщат в ежедневието хора от семейството към някой от тях - как ще се разбира за кого иде реч? Wink

# 97
  • София
Странно ми е когато детето носи името в буквалния смисъл /не само буквата/ на единия родител - напр.
Аааа, недей така. Знаеш ли от какво огромно значение е да родиш дете от любовника си-милионер и да го кръстиш с неговото първо име  Wink  Mr. Green Направо си е задължително!
Иначе сериозно - тъпо, тъпо, до немайкъде, да си кръстиш детето със собственото си име. До толкова ли им стига въображението на накои хора?!

# 98
  • София
Да кръстиш на себе си ми идва тъпо, да кръстиш на бащата, не по-тъпо отколкото на баба или на дядо...даже бих предпочела на бащата, ако трябва да е на някой... не заради мирионите...а просто защото това е любимият....
Но за мен лично са изключени всякакви кръщавания на роднини...

# 99
  • густо майна Филибето
По-лесно е да избереш име измежду една две букви, а и е жест към някои от родителите, израз на уважение. Не е проблем, да се смята за тъпо, проблем е , че не се разбира причината Wink

# 100
  • София
Уважението и любовта има как да си го покаже човек и без да си кръщава  детето на някой.

# 101
Кръстена съм на баща ми. От обич към него.
Понеже на галеното се обръщахме и двамата цялата рода ни наричаше по фамилии.А и фамилията е една  ooooh! Tired
Аз и до днес не се обръщам на име. Никой не ме нарича по име или с галения вариант. Tired

# 102
  • густо майна Филибето
Уважението и любовта има как да си го покаже човек и без да си кръщава  детето на някой.

Това са клишета, на практика нещата се приемат различно.

# 103
  • София

Това са клишета, на практика нещата се приемат различно.

никакво клише не е, ако хората са толкова задръстени, че да смятат, че ако не си кръстиш детето на тях, значи не ги обичаш и уважаваш, изобщо и не заслужават...
Да не говорим, колко хора под натиск си кръщават детето на баба-дядо, без дори да има прилични отношения с тях....

друго е клишето тук...ама карай...

# 104
  • густо майна Филибето
Сигурна съм, че преди двадесет години въпросните баби и дядовци са мислили като теб Simple Smile Включително и аз. Не  смятам, че е правилно, но приемам и тяхната гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт