МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 70 039
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 3 429
Mи Бонго, не може всички да сме толкоз умни и проницателни като теб Peace
Прояви разбиране Mr. Green

# 391
  • Мнения: 7 779
Mи Бонго, не може всички да сме толкоз умни и проницателни като теб Peace
Прояви разбиране Mr. Green
smile3534

пп.  ама може и да не съм прав бре   Laughing

# 392
  • Мнения: 1 111
и аз правих 2-3 пъти хляб с жива мая и съм доволна Peace /по повод коментара на Аелис/

сега да споделя нещо не съвсем по темата, но все пак....в началото като правех хляб в машината и хляба се получаваше добре, обаче едвам изяждахме по филия-две за деня със съпруга ми и така с един хляб карахме 3-4 дни.....обаче напоследък,какво стана незнам, но хляба е направо супер, мек, приятен,вкусен и едвам ни стига за два дни Wink  Та това се чудя защо така,преди не ни се услаждаше чак толкова, а сега направо всеки търси има ли хляб...Не сме увеличили драстично количеството хляб на хранене, но все си мисля,че или брашното / 25кг чувал от мелница/,или това,че добавям лъжица мас и шарена сол в тестото,направиха хляба някак си по-вкусен и "вървежен" Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 23:04 от tuly

# 393
  • Мнения: 94
Ако някой може да ми даде съвет моля.Вече два пъти се опитвам да правя хляб,но нещо не се получава,вътре е тесто и лепне,незнам защо.Коричката е супер,пробвах и на двата грамажа 1300 и 1000,но никакъв ефект,пак тесто.Слагам точни грамажи,маята даже пробвах и на прах на доктор Йоткер,но незнам.Моля за съвет според вас защо става така?Благодаря ви предварително>

# 394
  • Мнения: 7 779
Ако някой може да ми даде съвет моля.Вече два пъти се опитвам да правя хляб,но нещо не се получава,вътре е тесто и лепне,незнам защо.Коричката е супер,пробвах и на двата грамажа 1300 и 1000,но никакъв ефект,пак тесто.Слагам точни грамажи,маята даже пробвах и на прах на доктор Йоткер,но незнам.Моля за съвет според вас защо става така?Благодаря ви предварително>
като лепне защо не добавиш още брашно ?  newsm78
важното е да си следиш тестото - рецептата ти е за ориентир.
след това следи втасването. готово ли е - печи   bouquet

# 395
  • Мнения: 7 779
бат`Бонго ще се поизпече на моренцето   Laughing
не го мислете много,много и го последвайте.
приятни почивки на всички ви   chef

# 396
  • Мнения: 2 126
Да се изкажа за отложения старт,макар и късно.
Aз също дълго умувах дали ще стане хляба с отложен старт,накрая се престраших преди време с тази рецепта:

300 мл. пр. мляко

3 с.л. масло

2 ч.л. сол

500 гр. брашно

2 с.л. захар

2 ч.л. мая

Всеки път се получаава страхотно прясно хлебче и спрях да му треперя.Иначе и аз все се въртя край машината,да добавям докато стане хубава топка тесто.Мисля си че и при не чак идеална консистенция си се получава.При мен гаф с хляб досега не е имало

# 397
  • Мнения: 3 803
Здравейте момичета и момчета,
да се похваля,моята машина си проработи сама  Grinning .
Снощи народа поиска хляб,та по нощите и хляб пекох,любим им е на Поли хляба с айрян,да ама се оказа,че млякото ми е свършило  Sad ,та реших да пробвам и без него със същата пропорция вода и спазих останалите продукти.
Получи се добре,не можах да го снимам,нападнаха го 3 броя гладни хлапета и не остана нищо.  Laughing

# 398
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Има ли някой опит с руски квас? Искам да пробвам хляб с квас и днес намерих в руския магазин Берьозка различни видове квас. Купих един готов в бутилка, но той май е за пиене. Взех и един натурален квас за домашно приготвяне, в който има пакетчета малцов концентрат и мая. Пише, че се заливат с 3 л. гореща вода, добавя се захар, разбърква се и се оставя за 24 ч. на топло. После се охлажда и съхранява в хладилник.

Този квас дали става за приготвяне на хляб? И колко/ как трябва да го сложа в машината? Четох, четох в темата за квас и натурални закваски, но нещо не се ориентирах.  Embarassed

# 399
  • Мнения: 0
 Didranad, квасът в бутилките е за пиене, а за другият, с малцовия екстракт питай в магазина момичетата с пионерските униформи, те ще обяснят най-добре. В тези жеги това голямо количество  квас как ще се съхранява?

# 400
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Здравейте, момичета и момчета!
От днес и аз съм собственик на хлебопекарна - Rohnson R295. Видно от часа на поста, доста ентусиазирано започнах да опознавам машинката си. Понеже ви чета от известно време, реших да направя сефтето с хляба с айран на Labrex. Само, че... се оказа, че имам и въпроси  Blush
Основният е - тези пропорции за какво количество хляб са? Моята машина има две опции - за 2 и за 2,5 LB - според конвертора ми, това са съответно около 900 и около 1300 гр. - та, аз коя опция да избера, за да направя този хляб? И друго - меда трябва ли да е разтопен  (моя е домашен и е захаросан)? И накрая - за реда на поставяне - да започна с течните - айран, олио, после брашното, солта и маята, а меда - кога?
Извинете, ако задавам смешни въпроси, но сега тепърва се уча  Blush Благодаря ви предварително!

п.п. ще се радвам, ако има и други собственици на такава машинка, с които да обменим практически опит и съвети - може и на ЛС.

# 401
  • Мнения: 22 867
Bilkova, аз пека в Мулинекс на 900 гр. Меря айряна и олиото в една разграфена каничка, правя си 260 мл айрян и доливам олиото. Изсипвам в машинката. Слагам меда, обикнжвинж гж разтопявам в чашка в микровълновата. Последния път реших, че ще сложа без да разтопявам, от топлината беше се отпуснам в буркана, но си беше гъста маса. Гребнах малко наизуст и го изсипах в айрянената течност в машинката. Добавих и солта. Сипах брашното, отгоре върху него маята и включих машинката. Понеже явно съм сложила повече от нужното количество мед, хлебчето се получи с един много лек сладникав вкус, страшно приятно. Мисля, че от това тесто, може би с две лъжици мед, ще станат чудесни кифлички, ще пробвам по-нататък. Peace

# 402
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Labrex, много благодаря за бързия отговор.
Да докладвам какви ги свърших до момента:
Сложих продуктите в казанчето и пуснах машинката (остана ми около 100-на грама брашно) - това е картинката преди края на първото месене -

След първото втасване, обаче, се получи това -

Добавих почти всичкото останало брашно (без 30-40 гр), докато стана това -

Но сега възниква въпросът - защо от едната страна втасва и се надува, а от другата не ще newsm78 -

Правилно ли съм действала до момента и мога ли да направя нещо друго, за да се получи добре оформено и изпечено хлебче? Гледам, че вече е започнало и да се цепва отгоре - това нормално ли е, или нещо съм объркала (на вашите снимки капачето е гладко отгоре Rolling Eyes)
И още нещо - 5 минути преди края на второто месене ми даде сигнал - това ли е момента за слагане на добавките - искам да направя хляб със семена? (нищо не е казано по този въпрос в инструкциите - само пише, че може да се слагат такива неща)?

# 403
  • Мнения: 22 867
Но сега възниква въпросът - защо от едната страна втасва и се надува, а от другата не ще

Май само на тоя въпрос имам отговор, в смисъл, че и при мен се получава така, някъде преди печенето, но винаги накрая вадя равно хлебче. Не знам как става, тук има хора, които могат да обяснят нещата не лаишки, като мен. Няма снимка на готовото хлебче, не знам как се е сцепила коричката, но на мен лично това ми е признак за добре изпечено хлебче. И мъфинки харесвам бухнали и разцепили се, като вулканчета. Peace Grinning Единствено се чудя, защо се е наложило да добавяш брашно? Вярно, че брашната са различни, но точно с тая рецепта се осмелих да изпека хляб на отложен старт и засега само по нея го пека. Защото забелязах, че като сложа всичките продукти, при това един път с различно от моето брашно, всичко си се получава отлично. Нищо не добавям, ни течно, ни сухо. Не знам, може просто на моята машинка да е паснала тая рецепта, възможно ли е? newsm78

# 404
  • Мнения: 9 858
Записвам се и аз да следя темичката. Снощи осъществихме първия опит да си изпечем хляб. Ползвахме една от рецептите в книжката - френски хляб. Хлебчето се опече добре и се получи доста мекичко, но отгоре остана бледо.  newsm78 И не на последно място - беше абсолютно безвкусно.  Sick То вярно, че и рецептата беше елементарна - само с брашно, вода, сол и мая....  newsm78

Ще продължаваме да експериментираме!

Общи условия

Активация на акаунт