МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 70 036
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 3 429
Утро, да не обиждаме елементарните рецепти - аз правя хляба само от брашно , мая, сол, олио и вода и стават перфектен и вкусен.

# 406
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Пак съм аз  Blush
Ето го резултатът от сефтето - струва ми се леко препечено, въпреки, че му дадох средна коричка, но изглежда добре и кората е мекичка и
Обаче отвътре - стои малко длетаво, сякаш иска още печене и
Някой има ли обяснение защо така се получи и къде бъркам?
Лабрекс, аз всъщност не изразходих цялото брашно от твоята рецепта - не го изсипах цялото количество още в началото - останаха около 100-на грама (които добавих почти всичките впоследствие) - може би тука сбърках newsm78
Сега ще правя втори опит, но пак съм с питанка - аз брашното го премерих (с мерителна каничка) преди да го пресея - след пресяването ми показваше към 600 гр (предполагам заради аерирането на брашното) Вие кога мерите количеството - преди или след пресяването?

# 407
  • Мнения: 3 429
Здравей Билкова,
баща ми има такава машинка и съм пекла доста пъти на нея.
Не ти е недопече хляба, а си сложила повечко брашно. След първото месене хляба втасва после го премесва отново и затова тестото омеква. Не добавяй брашно след първото втасване.
Тези машинки правят перфектен хляб, поздравявам те за избора.

# 408
  • Мнения: 9 858
mama Tin , в нашата рецепта нямаше олио. Може пък там да е грешката....  newsm78

# 409
  • Мнения: 3 429
Имам странното чувство че се познаваме ако си Венцислава значи не греша. Напраави я пак, само че вместо 20 мл вода, сложи 20 мл олио и 7гр сол. По принцип си спазвай правилото водата да е 60% от брашното и маята 1-1,5%. Става чудесен обикновен или както го пишат по рецептите Селски хляб. А за бялата коричка - ако я искаш да е по тъмна - се слага прясно или кисело мляко, яйце но тогава вече не е обикновен хляб. Но по принцип машинките пекат отстрани повечко , няма как цвета да е еднакъв - на горната и странични корички.

# 410
  • Мнения: 9 858
Познаваме се!  Simple Smile
Благодаря за съвета!  bouquet

# 411
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Да довърша сагата с моите първи опити (извинявайте, ако ставам досадна).
Ето резултатът от втория опит - почти перфектно стана (само отвътре можеше да е с една идейка по-опеченко)
      
Само че, за да стане това ми се наложи не само да сложа цялото брашно по рецептата на Лабрекс, но и още поне 100 гр (слагах малко на око) - и все не ставаше хубава топка. Накрая, след последното месене и преди последното втасване махнах бъркалките и понеже тестото беше страшно лепкаво (с доста мъка го събрах из казанчето) си го доомесих на ръка и вече, оформено го върнах в хлебопекарната.
Уж реших да започна с тази рецепта, защото всички споделят, че е много точна и нямат никакви проблеми с изпълнението й, пък аз - голям карък - първия път ми остана брашно, вторият - сложих още почти 200 гр. отгоре  #Crazy Но важното е, че хлебчето е много вкусно! Ще се уча в движение - за което, много благодаря на всички отзовали се   bouquet

# 412
  • Мнения: 22 867
Уж реших да започна с тази рецепта, защото всички споделят, че е много точна и нямат никакви проблеми с изпълнението й, пък аз - голям карък - първия път ми остана брашно, вторият - сложих още почти 200 гр. отгоре  #Crazy Но важното е, че хлебчето е много вкусно! Ще се уча в движение - за което, много благодаря на всички отзовали се   bouquet

Bilkova, брашната са с различна влажност и никоя рецепта не може да е абсолютно точна. При тая на мен не ми се налага да добавям, затова я използвам за отложен старт. Но при смяна на брашното, това, което използвам е от мелница и има още доста, не се знае, може да се наложи да добавям. Важното е, че хлебчето е станало! Всички се учим в движение, така е!  bouquet

# 413
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Абсолютно права си - двата пъти го правих с различни брашна (и двата пакета бяха на София мел, но различни разфасофки - последното е 2 кг от Метро) - явно там е причината  Peace

# 414
  • Мнения: 3 429
Има нещо друго - всяка машинка си има коефициент за съотношението брашно - течност и специално при Ронсон най хубав хляб става с меко и лепкаво тесто. не като при другите да стане хубава топка. Направи един хляб с рецепта от книжката - някоя основна рецепта - за бял хляб примерно и не добавяй никакво брашно, нито доомесвай. И си направи сравнението.

# 415
  • Пловдив
  • Мнения: 4 847
Здравейте, имам машина за хляб от Лидл, правеше страхотен хляб, пухкав, бях и бухнал почти до капака на машината. Правя го с рецепта от книжката, не ме бива много по експериментите  Tired Но от известно време хлябът едва изпълва формата, нищо не съм променяла в рецептата, ясно ми е че може да е от различна партида на брашното, защото ползвам едно и също брашно: на "Мелко"-Сливен, защото в началото като купих машината с него се получаваше най-добър резултат. С брашно за козунаци на същата фирма постигам малко по-добър ефект, но хляба е много далече като краен резултат от това, което беше в началото. Нито на вкус, нито на вид, дори сивее хляба  Tired Правила съм и черен хляб с тиквени семки с пълнозърнесто и черно брашно, той май се получава добре  Rolling Eyes Ползвала съм брашна на София Мел, на Симид, на една мелница в Асеновград, едно гръцко от Карфур......все едно и също. Възможно ли е нещо да се е повредило в машината или да започна да купувам още различни брашна, докато уцеля  Thinking В помещението работи климатик, мислех си дали защото не е много топло и затова нещо да не се получава, но температурата си е съвсем нормална.

# 416
  • Варна
  • Мнения: 3 953
Първи опит за хляб,след като не спазих старата българска традиция първо "пипам после питам".
http://prikachi.com/images/957/3595957B.jpg
Благодаря на Ердинч ползвах рецептата за Йогурт Хляб .

# 417
  • Мнения: 9 858
Free Will , чудесно изглежда първия опит! А на вкус как беше?

На мен и втория опит не ми се получи.... Отгоре не се препича тоя хляб. А на вкус беше  Sick Опитах да направя някакъв пълнозърнест хляб по рецепта от книжката.
Сега отивам да търся назад в темата вкусни рецепти.

# 418
  • Варна
  • Мнения: 3 953
Изненадващо вкусен. Доволна съм, доста време ще ми спестява тази машина.
Доколкото четох трябва да си хванеш чалъма на машинката,за да се получават
нещата. Все още чета и се уча. Поне опитни зайчета при мен бол.  Laughing

# 419
  • Мнения: 1 295
Аз снимки няма да показвам, но да се похваля, че най-сетне хванах цаката на тоя пълнозърнест хляб, дето ме изтормози толкова много. Дори бях зарязала машината за повече от месец време. От яд.
Сега съм на вълна сладък хляб по рецептата от книгата на самата хлебопекарна. Вече пробвах да го правя и със смлени орехи, с мак, със сусам. Експериментирам, де. Но е фаворит при децата Peace Само дето програмата му е близо 3 часа Tired

Общи условия

Активация на акаунт