МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 69 402
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 1 111
Тюли- маята ти е в повече и хляба превтасва, затова се рони. Много е топло, махни захарта и намали маята.

определено ми помогна,съветът ти действа Peace

# 496
  • Мнения: 5 252
Извинявайте, че се намесвам в темата ви, но не можах да открия нищо по това, за което се чудя, а вие тук сте доста опитни.

В рецептурника на моята Мулинекс основна рецепта за бял хляб, която ползвам, е с 455 г брашно и 1 ч.л. суха мая. Аз обаче ползвам жива мая на кубчета, като слагам 500 г брашно и 1/4 от кубчето и резултатите ми винаги са били добри - хлябът е винаги добре втасал и бухнал.
Последният път като купих брашно имаше подарък пакетче суха мая (в срок на годност е). Днес реших да я използвам и сложих както е по рецепта 1 ч.л. (мерителната лъжичка, която дойде с машината), но хлябът ми стана по-скоро като питка. Явно маята беше малко. Та въпросът ми е вие колко суха мая слагате. Като слагате по 1 лъжичка мая, как ви става хляба или слагате повече? Гледам, че на пакетчето пише, че 7 г е за 500 г брашно, но, честно казано, не знам какво ще се получи в хлебопекарната, ако сложа цяло пакетче.

Вероятно ще изхвърля сухата и ще си продължа с жива, но все пак.
Благодаря!

# 497
  • Мнения: X
Та въпросът ми е вие колко суха мая слагате. Като слагате по 1 лъжичка мая, как ви става хляба или слагате повече? Гледам, че на пакетчето пише, че 7 г е за 500 г брашно, но, честно казано, не знам какво ще се получи в хлебопекарната, ако сложа цяло пакетче.

1 ч.л. суха мая от френската saf-instant е достатъчно за 500 г брашно, но съм попадала на други марки мая, с които не ми бухваше хлябът така, както искам. Иначе и аз се ориентирах към прясната мая и слагам 6-7 г на 600-700 г брашно. Ползвала съм и маята на Д-р Йоткер, но тя ми е по-скъпа, защото пакетчето е 7 г и пише, че е за 500 г брашно, а френската е 11 г и е за 1 кг (не, че спазвам точно тези препоръки), а цената на двете пакетчета е еднаква (или почти).

# 498
  • Мнения: 781
Guess Who , и моята машинка е Мулинекс. Ползвам само суха мая и слагам толкова колкото пише в книжката. Винаги ми се получава бухнал хляба.
Само да попитам, ти къде сложи маята - най-отгоре върху брашното ли ?

# 499
  • Мнения: 342
Снощи си купих машина Аляска за 120 лв )) и вече имам един невероятен бял хляб.

Пиша тук за такива като мене, дето се чудят много каква машина да си купят. Аз до последно бях склонна да си купя Мулинекс от над 200 лв и в последен момент попаднах на сайт в който за всяка марка имаше отделна тема.Та в темата на Мулинекс имаше предимно оплаквания от дефекти на най различни модели , а в темата на Аляска имаше само добри впечатления от страхотни хлябове, козунаци , кексове и др.
Първият ми хляб е от рецептурната книжка на машината  ме върна 20 години назад , във времето, когато в Русия съм яла страхотен хляб с тънка хрускава коричка)).
 

Искам да благодаря на всички от форума бгмама, за споделени тънкости , без  знанието им нямаше да се справя от първия път   bouquet


Само остана да се надявам хлоебопекарната да излезе издържлива)))

Последна редакция: ср, 03 авг 2011, 18:00 от Люлия

# 500
  • Мнения: 224
Може ли да споделиш кой е този сайт за мнение по марки ?

# 501
  • Мнения: 342
Може ли да споделиш кой е този сайт за мнение по марки ?

http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&board=21.0

# 502
  • София
  • Мнения: 8 499

Страхотен сайт. Непременно го разгледайте. На много неща съм се научил от него.

# 503
  • Мнения: 5 252
Guess Who , и моята машинка е Мулинекс. Ползвам само суха мая и слагам толкова колкото пише в книжката. Винаги ми се получава бухнал хляба.
Само да попитам, ти къде сложи маята - най-отгоре върху брашното ли ?

Направих кладенче и изсипах маята там както си е, без да я разтварям. Като ползвам жива мая, първо я разтварям в малко вода и после пак правя кладенче и я слагам там.

Не знам. Нещо не съм очарована от сухата мая и ще си карам с жива. Направи ми впечатление, че с жива мая хлябът има по-друг вкус.

Благодаря на всички! Вие сте майстори. Аз правя само бял и пълнозърнест хляб в машината, понякога и козунак (сладък хляб) и тесто за пица. Тесто за милинки и кифли меся на ръка, защото искам да го чувствам какво е.

# 504
  • Мнения: 781
Сухата мая се поръсва отгоре върху брашното, без да има контакт с водата и солта (или захарта май беше  newsm78 )
Аз пък да взема да пробвам с жива да видя какво ще стане  Laughing

# 505
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Nikolovi, ще стане хубав хляб, какво да стане.  Wink
Не се притеснявай да пробваш, аз правя хляб само със жива мая, като я натрошавам отгоре върху брашното и фал не съм имала. Повече ни харесва така хляба. Само внимавам маята да е прясна.  Laughing

# 506
  • Мнения: 342
И аз като си свърша сухата мая ще мина на жива.

Сега продължавам да давам отчет за моята Аляска))
Направи ми страхотен козунак по рецептата на pina.
Сега бърка пълнозърнест хляб)) дано и той да се получи и дано машинката ми издържи)
Използвам мерителни лъжички на машината и тегля с обикновен кантар

# 507
  • Мнения: 7 779
Guess Who , и моята машинка е Мулинекс. Ползвам само суха мая и слагам толкова колкото пише в книжката. Винаги ми се получава бухнал хляба.
Само да попитам, ти къде сложи маята - най-отгоре върху брашното ли ?
принципно няма значение къде слагаш маята ако програмата ти започва веднага.
да, ако си на отложен старт тогава маята не трябва да бъде в съприкосновение с течностите.   bouquet

# 508
  • Бургас
  • Мнения: 382
за пръв път опитах да правя хляб с брашно, различно от бяло. не стана много добре. един такъв много плътен хляб се получи. но нещо не направих както трябва ми се струва.
обичайната ми рецепта е 300мл вода, 3л олио, 4 чашки брашно, 1л захар, сол, 7гр мая. първо сложих 2 чашки царевично брашно и 2 чашки бяло. обаче гъстотата стана като тесто за кекс. добавих почти още 2 чашки бяло брашно, за да стане на хубава топка, както обикновено. трябваше да го оставя рядко ли или какво  newsm78

# 509
  • Мнения: 224
царевичното брашно е проблема. В него няма глутен и за това хляба с него е по "капризен" пробвай с пълнозърнесто или типово пак 50:50 (бяло:пънозърнесто) в темата с рецептите има такава публикувана от Ердинч казва се хляб Трабзон

Общи условия

Активация на акаунт