МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

• 70 571
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Новичка съм и затова се извинявам за малко тъпичкия въпрос .  Направих хляб и кекс  , но имах проблем с изваждането , наложи се да го нарежа за да го изкарам . На какво се дължи ?

# 166
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
За да не се залепи хляба за бъркалките (ако това имаш предвид), аз намазвам с масло или маргарин шишовете, на които се слагат бъркалките. Подмазвам и тях, като слага малко маргарин и на отвора, за да влезе навътре. По стените не би трябвало да се залепва. Ако имаш проблем с изваждането, можеш да завъртиш от долната страна врътките за бъркалките, колкото да се раздвижат и освободят изпеченото. (дано го обясних разбираемо).

# 167
Да , точно за бъркалките се залепва .Благодаря за отговора   bouquet

# 168
Чудесни хлебчета !
Значи ли това , че си използвала пропорциите на Полин, но си заменила яйцето с 80-85гр айрян? И колко мед сложи?

Аелис, mama Tin , не е по рецептата на Полин, от руски форум е:

- 1,5 ч.л. суха мая
- 450 гр брашно
- 1,5 с.л. мед
- 2 ч.л. сол
- 50 мл зехтин (последните правих с олио)
- 260 мл кефир (при мен айрян горе-долу 1:1 кис.мляко и вода)

И, понеже няколко пъти го правя и става разкошно хлебче, реших и на отложен старт  него да пробвам. Най-интересното е, че който го хапне, казва, че е с вкус на масло и прилича на козунак. Не знам дали просто на моята хлебопечка пасна, но наистина е един от най-харесваните хлябове вкъщи. Всичко слагам точно по рецептата, нищо не намалявам, и меда, и солта, всъщност само маята слагам една идея по-мъничко, половинката лъжичка не е съвсем половинка, ама почти.  Grinning И зехтина съм заменяла с олио, поради мързел в жегите да ходя до магазина.
Labrex,уникално хлебче много добре стана,а колко е вкусно нямам  думи.Ето нагледно Grinning

# 169
Labrex,уникално хлебче много добре стана,а колко е вкусно нямам  думи.Ето нагледно Grinning

keisi-f, много се радвам, че ти е харесало хлебчето на вкус, наистина е много вкусно! Чудесно изглежда! Peace  bouquet

mama Tin , и твоето е чудничко на снимката, дано и на вкус е било одобрено. Не съм смесвала до сега брашна, правя го само с бялото, просто така много, ама много ни допадна.  bouquet

# 170
Да , точно за бъркалките се залепва .Благодаря за отговора   bouquet
а сега се опитай да извадиш бъркалките след последното месене. те не са нужни при втасването и печенето.след като извадиш хляба от машината може да пробваш да врътнеш 1 оборот оста на бъркалките за да се отлепи от хляба. но това при условие, че си извадила предварително бъркалките. в противен случай ще ти е малко трудничко да врътнеш оста , а и рискуваш да се получи по-голяма дупчица в хляба (направена от бъркалките   bouquet)

# 171
Чудесни хлебчета !
Значи ли това , че си използвала пропорциите на Полин, но си заменила яйцето с 80-85гр айрян? И колко мед сложи?

Аелис, mama Tin , не е по рецептата на Полин, от руски форум е:

- 1,5 ч.л. суха мая
- 450 гр брашно
- 1,5 с.л. мед
- 2 ч.л. сол
- 50 мл зехтин (последните правих с олио)
- 260 мл кефир (при мен айрян горе-долу 1:1 кис.мляко и вода)
Labrex,уникално хлебче много добре стана,а колко е вкусно нямам  думи.

Реших да пробвам рецептата. Преди малко  сложих хлебчето да се пече. Обаче тестото глътна  доста повече брашно от указаното в рецептата. С 450 гр беше изключително мокро тестото. Мисля, че още около 200 сложих.

# 172
  • София/Варна
Аз също спретнах хлебче по рецептата на Лабрекс, като замених бялото брашно с 100гр ръжено и 350гр типово. Получи се хубаво като консистенция, но мъничко като грамаж хлебче. Може да опитам да увелича айрана и брашното.

# 173
Реших да пробвам рецептата. Преди малко  сложих хлебчето да се пече. Обаче тестото глътна  доста повече брашно от указаното в рецептата. С 450 гр беше изключително мокро тестото. Мисля, че още около 200 сложих.

Greene, на мен не ми се е случвало досега, става въпрос за конкретното хлебче, слагам точно дадения грамаж брашно, но брашното ми е едно и също, от мелница. По принцип брашната са различни, така че нормално е да се наложи да добавиш или пък да се окаже вповече. Надявам се хлебчето да е станало!  bouquet

Аз също спретнах хлебче по рецептата на Лабрекс, като замених бялото брашно с 100гр ръжено и 350гр типово. Получи се хубаво като консистенция, но мъничко като грамаж хлебче. Може да опитам да увелича айрана и брашното.

KayRenn, моята машинка е мах 900 гр., хлебчето почти опира в капака накрая, та не ми се вижда малко, ама знам ли.....пък и го правя само с бяло брашно. А ръженото и типовото няма да бухнат така. Peace

# 174
напоследък,като режа хляба,изпечен в хлебопекарната, винаги му "пада" горната коричка,т.е. не се отрязва цяла филия, а в процеса на рязане се разпада кората от средата /кората  е доста мекичка/,но защо се получава така?

# 175
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Маята е в повече,според мен,затова се получава нарушаване на горния слой на хляба.Превтасал е.

# 176
хм,маята определено не е в повече,защото нямах толкова, колкото беше нужно за рецептата и сложих по-малко....а за превтасване-знам ли,хляба беше на бърза програма-за 1ч.20мин.,докато се замеси и машината започна да пече,нито е втасвал,нито е имало технологично време за "изчакване" преди печене newsm78

# 177
Greene, на мен не ми се е случвало досега, става въпрос за конкретното хлебче, слагам точно дадения грамаж брашно, но брашното ми е едно и също, от мелница. По принцип брашната са различни, така че нормално е да се наложи да добавиш или пък да се окаже вповече. Надявам се хлебчето да е станало!  bouquet

Ползвам ето това брашно на София Мел:

Иначе хлебчето стана страхотно, като вкус е по-скоро като питка или козунак, отколкото хляб.
Благодаря за рецептата  Heart Eyes

# 178
И аз правих хлебче по рецептата на Лабрекс, но май следващия път ще пробвам с малко повече мая, защото не бухна до капака, но сложих на половина бяло, на половина пълнозърнесто брашно Peace.

# 179
И аз правих хлебче по рецептата на Лабрекс, но май следващия път ще пробвам с малко повече мая, защото не бухна до капака, но сложих на половина бяло, на половина пълнозърнесто брашно Peace.
проблем е ,че не е залепнал за капака ли ?  hahaha
не слагай повече мая. карай си по изпитаната рецепта.
а иначе с пълнозърнестото брашно е нормално хляба да не е толкова надут колкото ако е само с бяло брашно.

Общи условия

Активация на акаунт