Майчинството счетоводно - 41

• 35 664
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Здравейте един бърз въпрос - болничния ми започва от 22.06, а пише дата на издаване 23.06  - тогава са се подписали от ЛКК.От НОИ ще ми направят ли проблем, като им нося болничния?

# 316
  • Пловдив
Здравейте един бърз въпрос - болничния ми започва от 22.06, а пише дата на издаване 23.06  - тогава са се подписали от ЛКК.От НОИ ще ми направят ли проблем, като им нося болничния?

не

Благодаря за бързия отговор.
До излизането ми в 45 дневния отпуск няма да ми стигнат няколко дни( 8 работни дни), ако си пусна платен отпуск за този период ще отрази ли негативно на базата за болничните, или е по-добре да взема болничен от ТЕЛК?
 П.С. Осигуряват ме на реалната ми заплата.

не,няма да се отрази негативно
аз лично не бих се занимавала с ТЕЛК
пусни си пл отпуск

# 317
  • Сфия
здравейте, момичета,
днес бях на преглед в Токуда, говорих за болнични, но ми отказаха. нямали право, максимум до седмица и то понеже в момента съм в 3-дневен болничен от личната по друга прична-общо заболяване, та имала съм право само на един.... Моля ви се помогнете ми, имам ли право? Какво трябва да се случи, за да ми дадат?

# 318
  • Пловдив
*starlet*,болничните се издават при проблемна бременност или опасна работа.Обаче издават и без проблемна бременност.Зависи от лекарят.Намери такъв,който да ти издава както говорихме в другата тема.От едно известно време има затягане на издаването на болничните.Но пак може да намериш да ти ги издават.

# 319
  • Сфия
Елфита, разбирам, ама къде да го търся, ако имаш идея за такъв лекар-сподели я!

# 320
  • Пловдив
Елфита, разбирам, ама къде да го търся, ако имаш идея за такъв лекар-сподели я!

дарлинг,за софия нямам идея

влез в софийската тема и питай
също питай в маминските теми софиянките

# 321
Здравейте, не мога да се свържа с "Човешки ресурси" и реших да ви питам вас. Синът ми навършва две годинки на 04.08.2011 г., докога ми е отпускът за отглеждане на дете- до 03.08. вкл. или до 04.08. вкл.?

# 322
  • София-Младост
Здравейте, не мога да се свържа с "Човешки ресурси" и реших да ви питам вас. Синът ми навършва две годинки на 04.08.2011 г., докога ми е отпускът за отглеждане на дете- до 03.08. вкл. или до 04.08. вкл.?
И на 04.08. си в отпуск, на пети на работа Simple Smile

# 323
И аз имам питане - родих на 09.04 и от НОИ редовно ми изплащат болничните, но днес реших да направя изчисление и по мои сметки се оказва, че ми изплащат 80% от дохода. Копирам  справката от страницата на НОИ:
Извършени плащания до момента (общо 396.02 лв.):
за м.5/2011г.: 396.02 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.5/2011г.: 498.46 лв.

Това не е за целия май, но мисля, че няма значение. Деля 396.02 на 498.46 и полчавам 0.79448...или 396.02 е 80% т дохода.
Аз ли бъркам или НОИ?

# 324
  • София-Младост
И аз имам питане - родих на 09.04 и от НОИ редовно ми изплащат болничните, но днес реших да направя изчисление и по мои сметки се оказва, че ми изплащат 80% от дохода. Копирам  справката от страницата на НОИ:
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:

Това не е за целия май, но мисля, че няма значение. Деля 396.02 на 498.46 и полчавам 0.79448...или 396.02 е 80% т дохода.
Аз ли бъркам или НОИ?
Не знам дали бъркат, но просто 90% от среднодневнобрутно за периода е по-голямо от среднодневно нетно...затова виждаш това разминаване в сумите. Виж си в таблицата за изплатените суми колко ти е дневното обезщетение.

# 325
  • Русе
И аз имам питане - родих на 09.04 и от НОИ редовно ми изплащат болничните, но днес реших да направя изчисление и по мои сметки се оказва, че ми изплащат 80% от дохода. Копирам  справката от страницата на НОИ:

Аз ли бъркам или НОИ?
Нито ти бъркаш при изчислението, нито НОИ е в грешка.

Чл. 49. (1) КСО - Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
Това означава, че обезщетението ти е ограничено до нетното ти възнаграждение.

# 326
какви документи трябва да изисквам от работодателят ми при напускане след майчинство.След напускане какъв е срока за записване в борсата по труда.Благодаря предварително за отговора)))

# 327
Здравейте. Имам 1 месец докато си взема 45 дневния болничен.Чудя се дали този месец да си взема болничен или платената ми отпуска.Колко ще ми намалее майчинството ,ако последния месец взема болничен,през другото време не съм взимала.Иначе съм осигурявана примерно :
9 месеца - 400лв
9 месеца -1000лв.
Ще се радвам някой да ми помогне.Мерси

# 328
  • В полите на Пирин планина
какви документи трябва да изисквам от работодателят ми при напускане след майчинство.След напускане какъв е срока за записване в борсата по труда.Благодаря предварително за отговора)))

Заповед за прекратяване на трудово правоотношение, попълнена трудова книжка.
Трябва да се регистрираш в НОИ в 7-дневен срок, за да не губиш от обезщетението, а в Бюро по труда срока е 3-месечен.

Здравейте. Имам 1 месец докато си взема 45 дневния болничен.Чудя се дали този месец да си взема болничен или платената ми отпуска.Колко ще ми намалее майчинството ,ако последния месец взема болничен,през другото време не съм взимала.Иначе съм осигурявана примерно :
9 месеца - 400лв
9 месеца -1000лв.
Ще се радвам някой да ми помогне.Мерси

3-те месеца от базата за изчисление на болничния за общо заболяване ще на по-ниската база от 400 лева. В бъдещата база този месец в болничен ще влиза със сума около 850 лева / това е доходът, от който е изчислено обезщетението за болничния за обо заболяване / . Според мен едва ли ще е съществено намамлението на болничния ти за бременност и раждане, но ако това те притеснява и имаш неизползван платен отпуск, то по-добре ползвай него.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 14:15 от Boten Mary

# 329
Задължително ли е бащата да си пуска  15 дни отпуск за раждането на дете и от Нои ли се изплащат тези дни или от работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт