Майчинството счетоводно - 41

• 35 599
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,искам да попитам,ако сега-детето ми е на 1 г и 4 м ,и реша да се върна на работа,знам 4е мога да прехвърля май4инството на бабата ни-работеща пенсионерка.Та въпроса ми е тя цяла ли минимална заплата ще полу4ава или не.
И друго-ако си пусна неплатен примерно 3 месеца,мога ли да го прекъсна и след време ако ми се наложи   да си пусна другите 3 ,защото нали тези 6 месеца може6 да ги ползва6 до 8 годи6на възраст на детето.
А до колко годи6на възраст на детто нямат право да те  съкращават или преместват на друго работно място?
Благодаря !

# 376
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам,ако сега-детето ми е на 1 г и 4 м ,и реша да се върна на работа,знам 4е мога да прехвърля май4инството на бабата ни-работеща пенсионерка.Та въпроса ми е тя цяла ли минимална заплата ще полу4ава или не.
И друго-ако си пусна неплатен примерно 3 месеца,мога ли да го прекъсна и след време ако ми се наложи   да си пусна другите 3 ,защото нали тези 6 месеца може6 да ги ползва6 до 8 годи6на възраст на детето.
А до колко годи6на възраст на детто нямат право да те  съкращават или преместват на друго работно място?
Благодаря !

бабата ще получава 240 лв
неплатения за гл на дете до 8 г може да се ползва на части,да
майка с дете до 3 г се съкращава само с разрешение на инспекцията по труда

# 377
  • София
Здравейте момичета, ето и моя въпрос: родих на 3 февруари, подала съм декларация по чл. 50 и 51, получена е на 15.06 в НОИ и вече имам парички за периода 14 май- кр. на май. Въпросът ми е кога ще имам превод за юни, каква е практиката, в началото на следващия месец, или има някаква друга практика? Благодаря  Hug!

# 378
  • В полите на Пирин планина
ZinaSt, никой не ми казва точно какво се случва Sad Трябва да накарам прекия началник да ми каже какво се случва Sad

Понеже имах среща с финансовия директор, та той само ми подметна, че във фирмата ще останат само одиторите (те са чужденци). Предполагам, че няма как да се е объркал точно той! Всички, които в момента работят във фирмата, само мениджмънта е останал, са на договори за изпълнение (това ми го каза шефа ми). Ще разпитам и ще обясня по-конкретно, за да си разбера правата. Аз обаче предполагам, че става дума за съкращаване на щат.

Благодаря, че си ми отговорила все пак!

Виждам, че и двете ти деца са под 3 години. По КТ мощеш да бъдеш съкратена / вкл. и съкращаване на щата / само с разрешение на Инспекция по труда, като ти дължат обезщетение за 1 месец, в размер на едно брутно възнаграждение, ако през този период не си започнала работа. По трудов договор може да е определено и по-високо възнаграждение за по-дълъг период.

Може да ти прекратятдоговора и срещу уговорено възнаграждение.

Здравейте момичета, ето и моя въпрос: родих на 3 февруари, подала съм декларация по чл. 50 и 51, получена е на 15.06 в НОИ и вече имам парички за периода 14 май- кр. на май. Въпросът ми е кога ще имам превод за юни, каква е практиката, в началото на следващия месец, или има някаква друга практика? Благодаря  Hug!

Обикновено до към 5-то число превеждат обезщетенията за бременност и раждане.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 12:24 от Boten Mary

# 379
  • София
Здравейте, имам въпрос по чл 9 ал 7 от КСО:
"(7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст. За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията."

Това означава ли, че ако в момента не работя, но родя, след време тези три години ще се зачитат за осигурителен стаж?  И не ми стана ясно лицето плаща ли сумите към фонд пенсии или не?

Благодаря предварително за отговора!   bouquet

# 380
"(7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст. За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията."

Това означава ли, че ако в момента не работя, но родя, след време тези три години ще се зачитат за осигурителен стаж?  И не ми стана ясно лицето плаща ли сумите към фонд пенсии или не?

За да се зачита това време за стаж е необходимо към датата на издаване на болничния за 45 дни да сте осигурено лице. Правят се само здравни вноски през времето на бременност и раждане и отглеждане на дете до 2 год. възраст. Тук може би са имали предвид стария вариант на неплатено майчинство, което беше една година и то точно от 2 до 3 год. възраст на детето. Сега това майчинство е по 6 мес. за майката и бащата и е до 8 год. възраст.

# 381

Живот и здраве при пенсиониране - най-рано като навършите 63 години, това време ще ви се признае за осигурителен стаж.

# 382
  • Страната на чудесата
Здравейте! Бременна съм в11г.с и съм на постоянен трудов договор, на реална заплата-осигуряват ме на брутна +клас. Имам и малко дете, което често боледува и се налага да гледам.По прочетеното разбирам, че финансово е по-добре, ако ползвам болничен, издаден от проследяващия моята бременност, отколкото да ползвам болничен за гледане на болно дете. Така ли е? И по какъв начин се отразява на майчинството единият и другият вид болнични? А в осигурителния доход влиза ли и сумата, която получавам за клас? Според нашата счетоводителка, да, защото обезщетението за бременност и раждане се формира върху сумата, на която съм осигурявана и върху която са плащани осигуровки? А ако ползвам тези 180 дни болничен, ще се отрази ли това съществено върху сумата, която ще получа като майчинство през първата година?
Благодаря Ви за отделеното време!

# 383
  • София-Младост
Здравейте! Бременна съм в11г.с и съм на постоянен трудов договор, на реална заплата-осигуряват ме на брутна +клас. Имам и малко дете, което често боледува и се налага да гледам.По прочетеното разбирам, че финансово е по-добре, ако ползвам болничен, издаден от проследяващия моята бременност, отколкото да ползвам болничен за гледане на болно дете. Така ли е? И по какъв начин се отразява на майчинството единият и другият вид болнични? А в осигурителния доход влиза ли и сумата, която получавам за клас? Според нашата счетоводителка, да, защото обезщетението за бременност и раждане се формира върху сумата, на която съм осигурявана и върху която са плащани осигуровки? А ако ползвам тези 180 дни болничен, ще се отрази ли това съществено върху сумата, която ще получа като майчинство през първата година?
Няма разлика дали ще ползваш болничен, защото детето е болно или заради твоята бременост. Класа влиза в осигурителния доход. 180 дни болничен няма да се отразят, само ако 12 календарни месеца назад осигурителният ви доход е  приблизително постоянен.

# 384
  • Страната на чудесата
Ала-Бала,благодаря ти за бързия отговор! Т.е, ползваните до момента болнични заради болест на детето няма да бъдат взети за база за майчинството като 240 лв(минималната работна за страната?)
Понеже доста четох и аз разбрах, че болничен за дете е 80% от брутото, и периода в който съм била болничен, влиза в базата като осигурителен доход 240 лв.(незнам дали успях да обясня правилно Embarassed)

# 385
  • Русе
Здравейте! Бременна съм в11г.с и съм на постоянен трудов договор, на реална заплата-осигуряват ме на брутна +клас. Имам и малко дете, което често боледува и се налага да гледам.По прочетеното разбирам, че финансово е по-добре, ако ползвам болничен, издаден от проследяващия моята бременност, отколкото да ползвам болничен за гледане на болно дете. Така ли е?- Не , не е така. И двата болнични се смятат по един и същ начин. И по какъв начин се отразява на майчинството единият и другият вид болнични?- Няма разлика. А в осигурителния доход влиза ли и сумата, която получавам за клас?- Да, влиза. Според нашата счетоводителка, да, защото обезщетението за бременност и раждане се формира върху сумата, на която съм осигурявана и върху която са плащани осигуровки?- Така е. А ако ползвам тези 180 дни болничен, ще се отрази ли това съществено върху сумата, която ще получа като майчинство през първата година?- При изчисляването на обезщетението по бременност и раждане( от 45 дни преди раждането до 410 дни), за времето, през което си била болничен, за база се взема доходът, от които са изчислени тези болнични общо заболяване или за гледане на дете. Съществена разлика няма да има, ако и преди (12 месеца назад) и сега си на една и съща заплата, защото обезщетението най-често се ограничава до нетното възнаграждение.( Смята се 12 месеца назад бруто*80 %, сравнено с нетно възнаграждение за болничния общо заболяване и гледане на дете, и 18 месеца назад бруто*90, сравнено с нетно възнаграждение за бременност и раждане.)
Ала-Бала,благодаря ти за бързия отговор! Т.е, ползваните до момента болнични заради болест на детето няма да бъдат взети за база за майчинството като 240 лв(минималната работна за страната?)- не, няма
Понеже доста четох и аз разбрах, че болничен за дете е 80% от брутото, и периода в който съм била болничен, влиза в базата като осигурителен доход 240 лв.(незнам дали успях да обясня правилно Embarassed)- не, не е така

# 386
  • София-Младост
Ала-Бала,благодаря ти за бързия отговор! Т.е, ползваните до момента болнични заради болест на детето няма да бъдат взети за база за майчинството като 240 лв(минималната работна за страната?)
Значи или ти нещо спестяваш в обяснението или аз не те разбирам Simple Smile
Ползваш болничен за детето или за твоята бременност (преди 45 дневния)...и двата се изчисляват на база 12 месеца назад...взима се по-малкото от среднодневнонетно за периода или 80% от среднодневно брутно,като има и първи три дни за работодателя при тези болнични.
В последствие, ако период с ползван болнични ти влезе в базата за обезщетение 45 дни бременост и раждане, за него се взима базата, от която е изчислено обезщетението.

# 387
  • Страната на чудесата
Е, най-посе ми стана ясно-благодаря ви,дами  bouquetЗначи,всичко е на 6 и мога спокойно да си бременея Grinning

# 388
Здравейте !
Имам въпрос относно болничния които се издава 45 дни преди раждане. Ако раждането настъпи по-рано и от  болничния са  изминали само 30 дни , какво става с остатъка от 15 дни ?Губят ли се или се прихващат към някои друг болничен ?

# 389
  • Пловдив
Здравейте !
Имам въпрос относно болничния които се издава 45 дни преди раждане. Ако раждането настъпи по-рано и от  болничния са  изминали само 30 дни , какво става с остатъка от 15 дни ?Губят ли се или се прихващат към някои друг болничен ?

не ги губиш
ще ти ги даде педиатърът с третия последен болничен,който пише той
сборът на трите болнични/45 дневен-реално ползваните обаче,42 дни от болницата и от педиатъра/ трябва да е 135 календарни дни

Общи условия

Активация на акаунт